Карамфил и канела

  • 57 925
  • 45
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 899
Хрупкави портокалови бисквити



Много обичам твърди, хрупкави бисквити. А в хладилника ме очакваше цяла кутийка портокалови корички на кубчета ( от ХИТ, има и лимонови), които се каня да изпробвам отдавна, инак пазя за Коледа. Получиха се много ароматни и вкусни сладки, а и стават страшно бързо.

1 яйце
1 ч.ч. кафява захар (може и бяла)
1/2 ч.ч. меко масло
сок от половин портокал
1.5 - 2 ч.ч. чаши типово брашно (на мен ми пое малко по-малко от 2 ч.ч. чаши, за лепкаво тесто)
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ванилия

2 с.л. портокалови корички (моите са малки, тези на снимката) или настърганата кора от един портокал
3 с.л. орехи
1-2 с.л. кафява захар

Портокаловите корички, орехите и захарта се счукват в хаванче и се оставят да престоят, докато стане готово тестото.

Яйцата, захарта и мекото масло се разбиват с миксер, добавя се портокаловия сок. Към тях се сипва брашното с бакпулвера, солта и ванилията. Бърква се, докато стане лепкаво гъсто тесто. Накрая се добавя сместа с портокаловите корички и се разбърква.

От тестото се гхребва с чаена лъжичка и се сипва в тава с хартия за печене, като се оставя разстояние между бисквитите. Няма нужда да им се придава форма, разтичат се при печене.

Пече се на 160 градуса, около 10-15 мин. или докато покафенеят.



# 31
  • Мнения: 899
Маслени портокалови бисквити



По рецептата на Танита http://tanitaang.blogspot.com/2009/12/blog-post_19.html . Аз нямах лимон и затова ги направих с портокалов сок и портокалови корички.

# 32
  • Мнения: 899
Сусамени кравайчета



По рецептата на Пеп-чо, страхотни!
http://pep-4o.blogspot.com/2010/01/blog-post_31.html

# 33
  • Мнения: 899
Канелените кифлички на Карлсон



По рецептата на Василиса Умница, публикувана тук: http://lamartinia.blogspot.com/search?q=%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BB … D1%81%D0%BE%D0%BD

Бележки: За нашия вкус не се получиха достатъчно сладки. Следващият път ще увелича захарта на плънката, както и канелата. Отгоре намазах само с белтък и наръсих със захар, използвах пълнозърнесто брашно - също се получи чудесно тесто - пухкаво и уханно. Не пропускайте кардамома!

# 34
  • Мнения: 899
Бисквити с фъстъчено масло и шоколадов чипс



Най-вкусните бисквитки, които съм правила, а и много лесни!

1/2 ч.ч. меко масло
1/2 ч.ч. фъстъчено масло
1/2 ч.ч. бяла захар
1/2 ч.ч. кафява захар
1 яйце
1 1/4 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 ч.ч. шоколадов чипс/капки или начупен на парченца натурален шоколад

Яйцето, захарта, маслото и фъстъченото масло се разбиват с миксер. Добавят се брашното, бакпулвера и содата и се бърка с дървена лъжица - става лепкаво тесто. Накрая се добавя шоколадът и се размесва внимателно.

Тава се застила с хартия за печене. С чаена лъжичка се гребва от сместта и се оформят плоски бисквити, които се редят в нея, между тях се оставя разстояние. Пекат се на 180 градуса, докато покафенеят леко.

Като изстинат стават хрупкави и с нежна текстура от фъстъченото масло, а шоколадът се топи в устата!

# 35
  • Мнения: 899
Мъфини с бял шоколад и малини



2 ч.ч. брашно
1 ч.ч захар
1/4 ч.л. сол
1 п. ванлия или няколко капки есенция, или прясна от шушулка
2 с.л бакпулвер
1/2 ч.ч разтопено масло
2 яйца
1 ч.ч прясно мляко
100 гр. бял шоколад, начупен на парченца
1 ч.ч малини, оваляни в малко брашно (става и със замразени)

Яйцата, захарта, млякото и маслото се разбъркват добре. Брашното се смесва с бакпулвера, ванилията и солта в отделна купа, след което постепенно се добавя към яйчената смес и се разбърква за кратко с вилица. Накрая внимателно се слагат малините и белия шоколад. В намаслени формички за мъфини или застлани с хартиени чашки се разсипва от сместта до 2/3 от височината им. Пекат се на 180 С. Вадят се още топли от формите и се оставят да изстинат на решетка или дъска.

Последна редакция: вт, 21 сеп 2010, 13:32 от Umbra

# 36
  • Мнения: 899
Пътнически крекери




Правя тези крекери, когато пътуваме - хем нещо вкусно за хрупане, хем са здравословни и полезни.
Simple Smile

4 с.л. зехтин + 2 с.л. меко масло
1/2 ч.ч. хладка вода
1 жълтък
2.5 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
бял пипер
сусам на вкус

Брашното се смесва със содата, солта, пипера и сусама. Добавят се зехтина, маслото, жълтъка и водата, бърка се с дървена лъжица и се омесва средно твърдо, леко ронливо тесто. Оставя се в хладилника за половин час (може и повече, колкото време имате). Фурната се пуска да загрява на 180 градуса. Тестото се разточва на тънко и от него се изрязват крекери в избраната форма – квадратни, кръгли, с формичка за сладки. Нареждат се в намаслена и набрашнена тава и се пекат до покафеняване. Колкото по-дълго се оставят във фурната, толкова по-хрупкави стават.

На втория ден са по-вкусни, особено ако се използва хубав зехтин, който малко по-малко разгръща аромата си!

Последна редакция: вт, 21 сеп 2010, 13:32 от Umbra

# 37
  • Мнения: 899
Мъфини с ементал



4 яйца
6 с.л. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. бял пипер
17 с.л. брашно

150-200 гр. настърган ементал

Продуктите се разбиват с миксер в посочения ред, трябва да се получи гъсто кексово тесто. Накрая се добавя нарязания на кубчета ементал и се обърква с лъжица. Сместа се разсипва във формички за мъфини и се пече на 200 градуса около 20 мин.

Последна редакция: вт, 28 сеп 2010, 19:50 от Umbra

# 38
  • Мнения: 899
Много шоколадови мъфини



Мъфините са по тази рецепта на Марабу, само замених Нутела-та със 100 гр. шоколадов чипс. Страхотни са!

http://gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alphabet=%D0%A8&id=435

# 39
  • Мнения: 899
Фъдж мъфини



мокри съставки:

2 яйца

125 гр. разтопено масло

250 мл. прясно мляко или течна готварска сметана (неподсладена)

сухи съставки:


350 гр. брашно

2 ч.л. бакпулвер

150 гр. захар

3 с.л. какао

ванилия

щипка сол

допълнително:


150 гр. начупени орехи

100 гр. готварски шоколад

Мокрите и сухите съставки се смесват по отделно в две различни купи, в реда по който са написани. Объркват се заедно за кратко на едно място, с дървена лъжица и се добавят орехите и начупеният на парченца шоколад. Получава се гъсто тесто, което се разпределя във формички за мъфини, застлани с хартиени чашки. Мъфините се пекат на 200 градуса, около 20 мин.

Снимки и обяснения стъпка-по-стъпка съм написала ето тук: http://alia.tropot.net/2010/10/18/%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB … 0%B5%D0%BD%D0%B5/

# 40
  • Мнения: 899
Хрупкави бисквити с три вида ядки




1 жълтък
65 гр. меко масло
120 гр. кафява захар
2 с.л. мед
80 мл. прясно мляко
120 гр. пълнозърнесто брашно
60 гр. фини овесени ядки
50 гр. сурови орехи
50 гр. сурови бадеми
50 гр. суров бразилски орех
1/2 ч.л. сода
щипка сол
ванилия
индийско орехче

Суровеите ядки се счукват на едро. Аз използвах сурови белени бадеми, ако не са такива трябва да се попарят в гореща вода за няколко минути и да се обелят на ръка, но в големите вериги магазини вече могат да се намерят обелени и да се спести тази процедура.

Мекото масло, жълтъка, меда и кафявата захар се разбъркват на гъста каша с вилица. Добавя се и прясното мляко, което не трябва да е студено, а леко хладко, за да не втвърди сместта.

Прибавят се счуканите орехови ядки, бадемите, бразилския орех и фините овесени ядки и се обърква хубаво с дървена лъжица. Постепенно се добавя брашното със содата и солта,  бърка се, докато се усвои цялото – получава се мека хомогенна смес.

Накрая се слага ванилията – използвах шушулка, която се разтваря внимателно и с остро ножче се изстъргва част от фините звънца във вътрешността, и няколко тръквания от индисйкото орехче на рендето.

Фурната се пуска да загрява на 180 градуса (160 с вентилатор). Гребва се от сместта с чаена лъжичка и се слага в тава, застлана с хартия за печене. Ако искате тип сладки – слагате сместта на купчинка. Аз оформях внимателно на кръгчета, за да се получат плоски бисквити. Пригответе си чаша с вода, където да топвате от време на време лъжичката, защото сместта лепне и трудно се отделя.

Слагат се да се пекат в загрятата фурна и са готови, когато покафенеят приятно, изпичат се доста бързо.

 рецептата, стъпка по стъпка   .

# 41
# 42
  • Мнения: 899
Хапки с крема сирене, сьомга и каперси



кръгчета/квадратчета/филийки тъмен хляб
крема сирене “Филаделфия”
мариновано филе от сьомга, залято със зехтин от предния ден
каперси

Хлебчетата се намазват с крема сиренето. Отгоре се слага парченце от сьомгата, а до нея се нареждат един или два каперса.

# 43
  • Мнения: 899
Хот-дог мумии



    * 1/2 ч.ч. хлдко прясно мляко
    * 1 ч.л. захар
    * 1 и 1/4 ч.л. суха мая
    * 1 с.л. разтопено масло + 2 с.л. зехтин
    * 1 яйце
    * 2 ч.ч. брашно + допълнително за размесване
    * 1 ч.л. сол
    * 8 кренвирша
    * малко горчица, клечки за зъби

Прясното мляко се затопля, не трябва да пари, а да е хладко. Сухата мая и захарта се разтварят в него и се оставя за около 10 мин., докато шупне. Отделно в голяма купа се смесват брашното и солта. В средата се прави кладенче и в него се изсипват разбитото яйце, маслото и зехтина. Когато млякото с маята е готово се добавя и то и започва да се меси. На мен 2 ч.ч. брашно ми бяха малко и добавих още около 3 с.л., но това зависи от големината на яйцето например – ако е по-малко, може да не трябва да се слага допълнително, така че се следи в процеса на месене.

Няма нужда от дълго премесване, само след няколко минути тестото се е събрало на гладка топка, лепне съвсем леко и е еластично. Слага се в купа, покрива се с фолио/капак/кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си. Понеже започнах да меся късно вечерта и исках да ускоря процеса, сложих тестото в предварително загрята на 50 градуса фурна (и изключена!), с открехната вратичка, и така втаса доста бързо. Ако имате време не правете като мен, за тестото е важно да втасва постепенно.

Докато чаках разделих всеки кренвирш на две половинки. От това количество тесто ми се получиха 15 мумии, но за всеки случай може да имате допълнително колбас, а може и да остане – зависи по колко лентички се навиват. Ако имате желание може да топнете за по минута във вряла вода всеки кренвирш, подобрява вкуса. Когато тестото е удвоило обема си се разделя на четири топки.

Всяка топка, една по една, се разточва на тънко и се нарязва на не много дебели лентички, които не е нужно да са равни и еднакви, за някои използвах и къдрав нож – това ще бъдат “бинтовете” на мумиите Simple Smile .

Сега започва оформянето. В началото имах известни затруднения, защото трябва да се остави и “лице” на мумията, т.е. незавито в тесто място. Важно и е и гръбчето на кренвирша да е покрито. Може за по-лесно лентичките да се навиват равномерно по цялия кренвирш от горе до долу и после само да се раздалечат и направи дупка за лицето. При печене тестото малко се надува обаче и лентичките се събират, така че непокрития участък трябва да е по-широк.

Готовите мумии се нареждат в застлана с хартия за печене тава, на разстояние една от друга. Всяка кренвиршка се намазва с разтопено масло или разбит белтък, не жълтък, защото не трябва да покафеняват при печене. Слагат се в студена фурна, която се пуска на 180 градуса и се пекат до порозовяване. Като са готови се оставят да изстинат хубаво, завити с кърпа и после с клечка за зъби и горчица им се рисуват очи.

снимки стъпка по стъпка  

# 44

Общи условия

Активация на акаунт