Отговори
# 1 125
Това за "един родител" или "самотна майка" е още една вратичка, за хората, желаещи да злоупотребяват (особено в днешно време, в което съвместното съжителство без брак е "модерно" и законно). Познавам не 1 и 2-ма, които в пряк текст за ми казвали, че няма да сключат брак, защото така държавата ще им плаща за "самотна майка" и ще ползва предимства в доста неща. Въпроса трябва да се измини някак така, че да е доказуемо дали наистина майката е "самотна майка". Трябва критерия да е според това дали наистина сама (по една или друга причина) си гледа детето или си има мъж, с който живеят заедно и си гледат заедно детето (само където няма подписан брак). Изборът дали да сключат брак си е личен, но все пак не може да се стимулира безбрачието, само защото така ще се ползват повече предимства. Има разлика дали майката/бащата гледа детето наистина сам или само така се води.

О...ама чакай сега...
Аз смятам,че предимство трябва да се дава на дете, в чийто акт за раждане пише "БАЩА НЕИЗВЕСТЕН"и на тези деца, които са ПОЛУСИРАЦИ и СИРАЦИ..
За всички останали..няма значение дали майката и бащата имат брак..щом детето има двама родители..майката автоматично не би трябвало да има превилегии..
Сори, ако така се ощетяват някой майки, но има не малко майки, които живеейки в брак сами се грижат изцяло за децата си и татковците дори не знаят къде точно ходят децата им на детска градина.
Така,че...няма такова понятие "самотна майка" а има"дете с един родител"

# 1 126
Децата на разведени родители също имат двама родителя..
В какви отношения са помежду си хората не е наша работа..
Но това важи и за семействата, така,че...дайте да мислим за обективни критерии...

# 1 127
Цитат
Аз смятам,че предимство трябва да се дава на дете, в чийто акт за раждане пише "БАЩА НЕИЗВЕСТЕН"и на тези деца, които са ПОЛУСИРАЦИ и СИРАЦИ..

Peace Абсолютно! Е баш това е обективен критерий

# 1 128
Това за "един родител" или "самотна майка" е още една вратичка, за хората, желаещи да злоупотребяват (особено в днешно време, в което съвместното съжителство без брак е "модерно" и законно). Познавам не 1 и 2-ма, които в пряк текст за ми казвали, че няма да сключат брак, защото така държавата ще им плаща за "самотна майка" и ще ползва предимства в доста неща. Въпроса трябва да се измини някак така, че да е доказуемо дали наистина майката е "самотна майка". Трябва критерия да е според това дали наистина сама (по една или друга причина) си гледа детето или си има мъж, с който живеят заедно и си гледат заедно детето (само където няма подписан брак). Изборът дали да сключат брак си е личен, но все пак не може да се стимулира безбрачието, само защото така ще се ползват повече предимства. Има разлика дали майката/бащата гледа детето наистина сам или само така се води.

О...ама чакай сега...
За всички останали..няма значение дали майката и бащата имат брак..щом детето има двама родители..майката автоматично не би трябвало да има превилегии..
Сори, ако така се ощетяват някой майки, но има не малко майки, които живеейки в брак сами се грижат изцяло за децата си и татковците дори не знаят къде точно ходят децата им на детска градина.
Така,че...няма такова понятие "самотна майка" а има"дете с един родител"

Имах предвид, че "дете с един родител" е относително понятие, защото дори и да пише "баща неизвестен" това не е сигурно. Има познати, които умишлено поддържат такъв статут, за да ползват привилегии. Идеята ми беше, че трябва да се сложи критерий, според който привилегии да имат деца, които наистина са с един родител, а не само така да се води. Да, дете на разведени родители си има 2-ма родители.  В смисъл, че не може само защото някой е решил да използва вратички да се пише за "самотна майка" или "баща неизвестен", (а иначе са си заедно) и затова да ползва предимство. Нелогично е.

# 1 129
  • София
Но това важи и за семействата, така,че...дайте да мислим за обективни критерии...

Задълбахме прекалено много Grinning
И Ви предлагам, за да не става объркване /аз говоря за едно предимство, а в следващият пост е за друго/
Пускайте анкета  или обявявайте обсъждането да е по етапно за всяко предимство/критерий и всеки да си каже мнението, а не всички да говорим за всички критерии общо. Да се схематизира ЗА и ПРОТИВ , но да дадем шанс и на тези, които не преглеждат темата в момента Peace

Последна редакция: чт, 16 окт 2008, 18:07 от Anim

# 1 130
Виж, струва ми се нелогично заради няколко тариката дето не са си признали децата с цел да се възползват от "превилегията" която обществото дава на самотните майки...да се лишат от тази превилегия децата, които наситина нямат бащи..т.е..такива които никога няма да си познават бащите..
Може би трябва да се добави и допълнителна проверка..т.е..да се напише някъде,че това "предимство" ще важи, след проверка от някоя организация за "защита на децата" дали наистина детето и майката живеят сами...
Сигурно има начин..макар,че пак оставя вратичка..Но все пак ще са малко злоупотребите..мисля..

# 1 131
Маргарита, я пак питай твоите познати, че май нещо не си разбрала Wink. Ако пък си разбрала и майката ти е приятелка - тичай веднага да й кажеш да накара таткото да припознае детето, че в случая и за нея и  детето негативите са повече, отколкото привилегиите, особено за в бъдеще!

Щурчо, молим ти се не сдавай фронта! Прекрасен обективен критерий посочи -
Цитат
предимство трябва да се дава на дете, в чийто акт за раждане пише "БАЩА НЕИЗВЕСТЕН"и на тези деца, които са ПОЛУСИРАЦИ и СИРАЦИ..

Сега, за едно записване в детска градина да се правят проверки по къщята - има ли майката с кого да си ляга или не.... моля ви се

# 1 132

Задълбахме прекалено много Grinning
И Ви предлагам, за да не става объркване /аз говоря за едно предимство, а в следващият пост е за друго/
Пускайте анкета  или обявайте обсъждането да е поетапно за всяко предимство/критерий и всеки да си каже мнението, а не всички да говорим за всички критерии общо. Да се схематизира ЗА и ПРОТИВ , но да дадем шанс и на тези, коите не преглеждат темата в момента Peace

чудесна идея..
не знам как може да стане..няколко едновременни анкети?
или в различни теми?
но пак трябва към всички да има линкове в обща тема?
хубаво е освен гласуване да има и дискусия..да се чуят доводите..

# 1 133
А предлагам всякакъв вид анкети да се пуснат, когато имаме черно на бяло проект за регламент с критериите вътре. Иначе си играем на отгатни - отгатнах

Чао - до утре, че го обърнахме на Фуси-Щурчов чат. Не, че не ми беше приятно  Laughing

# 1 134
Виж, струва ми се нелогично заради няколко тариката дето не са си признали децата с цел да се възползват от "превилегията" която обществото дава на самотните майки...да се лишат от тази превилегия децата, които наситина нямат бащи..т.е..такива които никога няма да си познават бащите..
Може би трябва да се добави и допълнителна проверка..т.е..да се напише някъде,че това "предимство" ще важи, след проверка от някоя организация за "защита на децата" дали наистина детето и майката живеят сами...
Сигурно има начин..макар,че пак оставя вратичка..Но все пак ще са малко злоупотребите..мисля..

О, не съвсем не изключвам факторът "баща неизвестен" - напротив даже е много важен. Деца с един родител и сирачета/полусирачета трябва да имат най-голямо предимство. За това спор няма. Но се чудя дали има как да се вписват само теси, при които наистина е така. казвам ви има такива, които умишлено поддържат такъв статут (след като ми казаха, че е така, не сметнах за необходимо да ги питам нито повече по този въпрос и защо  и как и т.н. тяхна си работа. Само казвам, че има такива). Не съм на "ти " със закона и затова само казвам - ако някой друг се сети как може да се каже по-ясно този критерий нека предложи. А иначе - да, задължително е даже да фигурира и то с първоначална важност

# 1 135
Изводът е , че критериите са си критерии, а места няма и няма... Rolling Eyes

# 1 136
  • гр.София
 Към писалите на последните страница-две.
 Вижте Работната тема от началото още-всички критерии си имаха анкети, имаше и гласуване.
 Също и великото откритие-за "баща неизвестен" и сираци и полусираци е водещото в предложенията на Работната група и е предадено в Общината, и е обсъждано, и дори прието!( Поне от Работната група-майки,директори,и т.н.). Може да погледнете и Протоколите от срещите.

И да си кажа-моментът е идеален за протест. Но като знам как до седмица ще ви мине и ще се съберем 20-ина майки...

# 1 137
На мен ми се избистрят няколко критерия за предимства :
1. Дете с един родител, сирак - акт за раждане
2. Близнаци - акт за раждане
3. Второ дете в същото детско заведение - акт за раждане и прием/записване на другото дете
4. Дете с увреждане - ЛКК, Релк
5. Дете чийто родител работи в сферата на народната просвета за дадения район обаче т.е. в същата детска градина, близко училище и т.н.т. - Месторабота на родителя

Критерий за кандидатстване :
1. Кандидатстване в детски заведения в района по местоживеене - доказва се с адресна регистрация
2. Отваряне на нови групи към съществуващите за деца с "висяща" възраст

Реално това ни интересува. Местата така или иначе не стигат

# 1 138
  • offshore & overseas
Само да вметна, че децата с увреждания май не се нуждаят от предимство, а от специални грижи...

# 1 139
На мен ми се избистрят няколко критерия за предимства :
1. Дете с един родител, сирак - акт за раждане
2. Близнаци - акт за раждане
3. Второ дете в същото детско заведение - акт за раждане и прием/записване на другото дете
4. Дете с увреждане - ЛКК, Релк
5. Дете чийто родител работи в сферата на народната просвета за дадения район обаче т.е. в същата детска градина, близко училище и т.н.т. - Месторабота на родителя

Критерий за кандидатстване :
1. Кандидатстване в детски заведения в района по местоживеене - доказва се с адресна регистрация
2. Отваряне на нови групи към съществуващите за деца с "висяща" възраст

Реално това ни интересува. Местата така или иначе не стигат

Против 3.... дискриминационно е..(виж поста на лови татко...)
Против 5. .. ЕВЕНТУАЛНО съм склонна да се съглася за предимство на "Дете чийто родител работи в сферата на народната просвета в същата детска градина ... (иначе...още утре ставам учителка в близкото училище по английски примерно..при този недостиг на кадри едва ли е проблем..)Това в скобите е принципно, не точно аз.. Simple Smile
..
за т. 4... тия деца не се ли настаняват с предимство САМО в определени ОДЗ-та в които има такива групи за деца със специални изисквания???(тия ОДЗ-та с червените звездички в сайта?)...нека това предимство да важи за тия групи..т.е..мисля,че се обезсмисля?

с останалото съм ЗА

Общи условия

Активация на акаунт