Отговори
# 1 545
На мен ми харесва една идея от предишни страница на темата- яслените групи в ОДЗ-та да се махнат и на тяхно място да се приемат деца от 3 години нагоре. Сега са приети 1 680 деца от 2006 набор и 1117 -от 2007 набор. Значи,ще освободят 2 797 места.
 Майките,които наистина са принудени-ще дадат малчовците в чисти ясли, а останалите ще стискат зъби докато детето навърши 3 години. Но пък после гарантирано влиза.
А от 2 до 3г  в неплатена така ли?
А знаеш ли колко е частната ясла?? 550лв/ най евтината/  и за колко трябва да работиш??
 Не искам да се заяждам,Но твоето предложение не решава проблема а го задълбочава
От 9 м. до 3 г. има програма на МТСП за детегледачките.  Peace

Последна редакция: вт, 21 окт 2008, 20:37 от tini-mini

# 1 546
предварителното кандидатстване е активно от вчера избираши за кой градини или ясли да кандидатстваш въпроса е по какви критерий да си подредиш желанията

# 1 547
  • София
Lovi - татко.

Браво на пишещите тук майки - разсъждавате прекрасно и давате всичко за собствените си деца. Постоянно се цитира колко е трудно да се води детето до детската и да се взима обратно. А къде са бащите на тези деца?  Или ще ми кажете, че те не участват в отглеждането на децата?

Дадох Ви теоритичен пример за едно дете, а Вие го развихте като курсов проект по психология  на подрастващите. Отлично! Даже се оказа, че детето няма социални права, защото не ги разбирало.

Опитвам се за пореден път да обясня по разбираем начин защо едно останало неписано правило трябва да се промени.
Няма места за хиляди деца в София. (Всяко едно неприето дете, независимо дали е само в семейството или има братче/сестриче , означава един неработещ родител). Всяко едно дете има право да постъпи в ДЗ. Независимо от семейството си.

Другото е, че колкото и да си приказваме, времето си върви и нещата си текат както и досега. Правилата се променят в движение, привилегированите си ползват възможностите, а ние се караме помежду си.

Догодина ще е по зле и от досега. Колкото повече привилегии (критерии) се приемат, толкова повече ще бъдат правоимащите (с предимствата) и толкова повече ще останат извън градините.

# 1 548
Lovi - татко, за съжаление си прав. Тук полемиката е как да се разпределим помежду си , а не как да увеличим местата за децата. Явна нормалните семейства  въобще нямат шанс.

# 1 549
Lovi - татко.

.... Постоянно се цитира колко е трудно да се води детето до детската и да се взима обратно. А къде са бащите на тези деца?  Или ще ми кажете, че те не участват в отглеждането на децата?
.....

Поздравления и благодаря за въпроса     Grinning      Може би искаш да пуснеш нова анкета: "Съпричастността на съвременния български татко към водене/взимане на дете/деца от ДГ" ?     car003

Hug

# 1 550
  • София
Lovi - татко.
.... Постоянно се цитира колко е трудно да се води детето до детската и да се взима обратно. А къде са бащите на тези деца?  Или ще ми кажете, че те не участват в отглеждането на децата?
.....

Поздравления и благодаря за въпроса     Grinning      Може би искаш да пуснеш нова анкета: "Съпричастността на съвременния български татко към водене/взимане на дете/деца от ДГ" ?     car003
 Hug
Един провокативен въпрос от моя страна и резултата.
Това е типичния начин за разсъждение. Не ни интересува съдбата на децата, а какво да правят родителите.

# 1 551
Ех Lovi -татко, на такъв въпрос - такъв отговор. Развесели ме, засмях се - благодаря. Типично или не, не занам и няма и да разсъждавам по въпроса и наистина мисля, че съдбата на децата ни зависи изцяло от това какво правим/не правим  ние като родители
 Laughing

# 1 552
Какво мислите за проекта за центъра на София? Защото в едно интервю онзи ден главният архитект каза, че пари имало, т.е. излишък, ама не знаели как да ги насочат. В държавата няма приоритетни програми.

# 1 553
  • София
 Евентуалният неуспех на новият регламент може да се крие точно е някое от личните мнения- примери.

Мисля, че колкото по-прецизно се оформи кандидатстването по точки, т.е. обхванат се всички случаи и се определи броят точки (много важен момент), толкова по-малко негативи ще събере регламент 2009.

# 1 554
  • София
Lovi - татко.
Броят точки, колкото и да е прецизен, ще открои една голяма представена група на средностатистическите деца. Те отново няма да имат шанс да влязат в ДЗ поради липсата на места и излезлите напред по точки деца с предимства.
Ще се повтори ситуацията на детски градини попълнени само от деца с предимства.
Разликата от сегашното класиране ще бъде единствено в липсата на критерии "време", който ще бъде заменен от "лотария". По обещанията на Сирма, тя ще е прозрачна, но според мен ще породи много повече съмнения за корупция.

# 1 555
Lovi - татко.

.....

Hug

Уцели в 10-ката.Рядкост  е бащата да поеме или да се включи.От групата на голямата-двама засичам/ от 24 деца/, от групата на майката-НИТО ЕДИН не съм видяла до момента да води или прибира дете.Все по-често съм свидетел и на разпад на семейства.Времената са ни малко...феминистични Wink Whistling

# 1 556
Lovi - татко.
Броят точки, колкото и да е прецизен, ще открои една голяма представена група на средностатистическите деца. Те отново няма да имат шанс да влязат в ДЗ поради липсата на места и излезлите напред по точки деца с предимства.
Ще се повтори ситуацията на детски градини попълнени само от деца с предимства.
Разликата от сегашното класиране ще бъде единствено в липсата на критерии "време", който ще бъде заменен от "лотария". По обещанията на Сирма, тя ще е прозрачна, но според мен ще породи много повече съмнения за корупция.
Лови-татко, не съм съгласна с твърдението, че в градините са и ще се приемат само деца с предимства. От Сирма дадоха статистиката и се вижда, че това изобщо не е вярно, все пак 70 % прием на деца без предимства за мен не е "нямат шанс".
Дори за набор 2006 не съм сигурна доколко важи. Труден беше приема тази година за този набор, НО него го приемат от миналата година в ОДЗ, освен това много (колко никой не казва или аз не съм видяла  Embarassed) деца от този набор посещават самостоятелни ясли. И да не забравяме, че големия прием за този набор ще е именно догодина, когато ще влизат в самостоятелните градини.

И един въпрос - какво стана със самостоятелните ясли, кога най-сетне и те ще влязат в системата, за да сме наистина наясно със ситуацията?

ПС Ще ви помоля да спрете празните заяждания с kg.sofia.bg! Изобщо не виждам това на кого помага, да не повтарям, че те не са виновни за малкото места. Тяхната "вина" е само, че на 4.02 имаше срив, но и да нямаше пак едни щяха да са вътре, а други да следят тази тема.

Последна редакция: ср, 22 окт 2008, 09:11 от Ellypr

# 1 557
Няма да влязат изобщо. Те не съществуват за СО и за системата.

# 1 558
Няма да влязат изобщо. Те не съществуват за СО и за системата.
Бравооо  ooooh! ... защо ли да се затормозяват излишно и така е трудно  Twisted Evil ...

# 1 559
  • гр.София
 Вълнува ме следния въпрос.
 Щом ще вкараме специалните случаи в официалните бройки и съдейки по анкетата на Сирма, е напълно вероятно да има и критерии -социално положение.  Тогава децата с предимство ще нараснат главоломно.Защото ще си отметнат този критерий родители,които досега не са посмели да идат да молят в общината.

Общи условия

Активация на акаунт