Отговори
# 1 575
Само тези критерии според мен ще доведат до доста изравнени кандидатури.

Семейство с един родител (включва сираци?)
Това на мен не ми харесва, според мен по подразбиране включва сираци, в скобичките би следвало да е друго. Много ще е трудно това за доказване.
И за студентите не съм съгласна, ама хайде, да речем, че те ще са концентрирани в студентски град, та може да се преглътне.

# 1 576

А къде ми изчезнаха работещите родители? Те вървяха в комплект със студентите.

Не смятам че точка за всяко дете в семейството решава въпроса за близнаци и породени. Идеята на тези критерии беше да дадат малка преднина на тези две категории пред другите семейства с две деца.

По-късно ще си напиша и другите коментари. Приемам всяко разумно предложение, но все пак цяло лято ги дъвкахме тези критерии и през доста дебати и метаморфози минаха. Не казвам че са идеални, но зад всеки един от тях стоят сериозни аргументи.

# 1 577
А какво ще стане с точките за градините 1-во, 2-ро и 3-то желание, когато родителите започнат да си разместват желанията всеки път?

# 1 578
Вени благодаря.Объркването ми дойде от това че в район"Студентки" няма ЦДГ.

# 1 579

А къде ми изчезнаха работещите родители? Те вървяха в комплект със студентите.

Не смятам че точка за всяко дете в семейството решава въпроса за близнаци и породени. Идеята на тези критерии беше да дадат малка преднина на тези две категории пред другите семейства с две деца.

По-късно ще си напиша и другите коментари. Приемам всяко разумно предложение, но все пак цяло лято ги дъвкахме тези критерии и през доста дебати и метаморфози минаха. Не казвам че са идеални, но зад всеки един от тях стоят сериозни аргументи.

Няма проблем да се добавят работещи родители в тази схема. Може да се даде допълнителна точка за близнаци и породени, но ми се струва излишно. Ефектът би трябвало да е същия. Трябва да се стремим към опростяване на организацията.

Вторият вариант (след като видим коментарите тук) ще съдържа и анализ за приложимост - т.е. как могат да се доказват тези точки и на каква цена. Например, цената за една точка работещи родители ще бъде много висока - всички родители ще трябва да вадят удостоверение от НОИ. Тази цена трябва да се сравни с ползата от разграничаване на семейства с неработещи родители - още повече, че въпросът е доста противоречив (Ако трябва да гледам детето, как да работя?).

Казахме и преди: Ние разглеждаме регламента от системна и организационна страна. Ще коментираме, но няма да налагаме мнения за социалната му страна - това е работа на родителите, директорите и общинското управление.

Поздрави,

Явор Джонев
Екип на кг.софия.бг

П.С. В тази тема няма да отговаряме на странични въпроси. Моля, пишете чрез формата за обратна връзка за проблеми/въпроси по текущата система.

Последна редакция: ср, 22 окт 2008, 16:43 от kg.sofia.bg

# 1 580
А къде отиде "софийското жителство"? Нали щеше да се взима в предвид дали и евентуално родителите са регистрирани, че живеят в София? Кога отпадна това?

Имам чувството че в огромната си част всички ще имат еднакви точки и като не влияе времето как ще се класират децата? С лотария?

# 1 581
Въпрос/Предложение към г-н Джонев

Здравейте отново. Тъй като не получих отговор на предишния си въпрос относно методологията и целта на вашата анкета, искрено се надявам да получа отговор този път.
Въпросът ми е следния:
Тъй като класирането през 2009 година, очевидно ще става на основата на критерии, които ще носят определени точки, възможно ли е следното: Публичните списъци с  класираните деца да представляват таблици, в които да са отбелязани точките, които е получило всяко дете за всеки отделен критерии.
Това според мен е единствения метод, който ще отхвърли всякакво съмнение за нерегламетирано записване на децата

П.С
Юрист съм и основно се занимавам с проблемите на достъпа до информация и защита на личните данни, наясно съм с материята, така че моля, не ми давайте аргументи "против" в тази посока.  Peace

# 1 582
Г-н Джонев, наистина е добре да има точки за работещи родители. Как ще се доказва ще реши Общината. А довода: "Как да работя, ако трябва да гледам детето?" е несериозен. Напротив нека го направим: Работя за да гледам детето.
Дъщеря ми тръгна на ясла на 11 месеца, а аз работя откакто тя стана на 9 месеца. И плащам данъци от тогава, това, че някой е решил да си гледа детето до 2 годинки е негов избор и означава, че семейството може да си го позволи. По пътя на логиката това семейство е по-ненуждаещо се от семейство където родителите работят.

Трябва да се стремим към опростяване на организацията.

Може пък точно в по-сложната организация да е разковничето. Опростена организация вече видяхме февруари месец. По-малко критерии => повече хора с равен брой точки и следователно остава варианта с лотарията. А там вече и Господ не може да ми докаже, че нещата ще са коректни.
Аз съм против "софийското жителство", но ако трябва въведете и него като критерии. Само и само да има наистина разлика в точките, а не 90 чакащи с равен брой точки.

# 1 583
За мен допълнителни точки за  "внук" в съответната ДГ е пълно безобразие... просто не е за вярване, че това остана...

Защо отпадна адреса като критерий - много ви моля да ми дадете рационален отговор на този въпрос. Не се заяждам. Убедена съм, че има адекватно обяснение и бих искала да ми го кажете.

Защо няма доп. точки за работещи родители. Да ви кажа - писна ми да се извинявам че имам едно дете, писна ми да се извинявам, че живея в центъра на СФ, писна ми да се извинявам че работя и плащам данъци и осигуровки като луда....

# 1 584
Въпрос/Предложение към г-н Джонев

Здравейте отново. Тъй като не получих отговор на предишния си въпрос относно методологията и целта на вашата анкета, искрено се надявам да получа отговор този път.
Въпросът ми е следния:
Тъй като класирането през 2009 година, очевидно ще става на основата на критерии, които ще носят определени точки, възможно ли е следното: Публичните списъци с  класираните деца да представляват таблици, в които да са отбелязани точките, които е получило всяко дете за всеки отделен критерии.
Това според мен е единствения метод, който ще отхвърли всякакво съмнение за нерегламетирано записване на децата

П.С
Юрист съм и основно се занимавам с проблемите на достъпа до информация и защита на личните данни, наясно съм с материята, така че моля, не ми давайте аргументи "против" в тази посока.  Peace

Извинете - не съм видял предишното запитване.

Отговорът е ясен: Да, списъците на чакащите деца (опашките) ще съдържат и точките за всяко дете. Както в момента са включени времето и индикация за предимство.

Явор Джонев
Екип на кг.софия.бг

# 1 585
  • софия
 допълнителни точки,за дете,внук има логика да има,защото,ако примерно нашата баба работеше в дадено одз и малката не я приемат,а аз трябва да се връщам на работа естествено,че ще я "вербувам" да напусне и да остане да си гледа нашето дете.като се има предвид колко е кът персонала в одз-тата и цдг нормално е да се поощряват тези хора.
за останалото съм съгласна с теб.

# 1 586
Публичните списъци с  класираните деца да представляват таблици, в които да са отбелязани точките, които е получило всяко дете за всеки отделен критерии.
Това според мен е единствения метод, който ще отхвърли всякакво съмнение за нерегламетирано записване на децата.
Отговорът е ясен: Да, списъците на чакащите деца (опашките) ще съдържат и точките за всяко дете.
Доколкото разбирам г-жата пита за точки по всеки критерий за всяко дете, а не за общ брой точки. Peace

# 1 587
За мен допълнителни точки за  "внук" в съответната ДГ е пълно безобразие... просто не е за вярване, че това остана...

Защо отпадна адреса като критерий - много ви моля да ми дадете рационален отговор на този въпрос. Не се заяждам. Убедена съм, че има адекватно обяснение и бих искала да ми го кажете.

Защо няма доп. точки за работещи родители. Да ви кажа - писна ми да се извинявам че имам едно дете, писна ми да се извинявам, че живея в центъра на СФ, писна ми да се извинявам че работя и плащам данъци и осигуровки като луда....

1. Дете/внук на служител в ДГ - в сегашната ситуация просто няма как иначе да се задържат служителите - те биха напуснали, ако не им е прието детето.

2. Адресна регистрация в София може да се въведе като точка (но не и брой години, според нас). Друг е въпросът, кой родител НЕ би направил адресна регистрация в София, ако иска да запише детето си.

3. Точка за работещи родители също може да се даде, но цената на доказване е висока (вадене на още един документ за всички). Не е ясно дали тази точка ще е и за майките, които излизат от майчинство и имат запазено работно място. Освен това, кой в София не работи?

Както казахме, ние не искаме да участваме в определянето на социалната страна на регламента. Когато коментираме, то е предимно от системна и организационна гледна точка. Предложението (вариант 1) за опростена точкова система бе направено повече като структура, отколкото като конкретни параметри. Лесно е да се добавят/премахват параметри в тази опростена структура. Анализът на анкетата ще ни помогне да предвидим реалното разпределение на точките по брой деца (хистограмата).

Явор Джонев
Екип на кг.софия.бг

# 1 588

3. Точка за работещи родители също може да се даде, но цената на доказване е висока (вадене на още един документ за всички). Не е ясно дали тази точка ще е и за майките, които излизат от майчинство и имат запазено работно място. Освен това, кой в София не работи?

Цената на доказване, че работя е нищо в сравнение с цената, която бих платила ако детето ми на ходи на ясла/градина.
Човек или ходи на работа и плаща данъци, или не ходи и не плаща данъци. Какви са тези запазени места? - още един начин да се излъже системата.
Ще се изненадате колко много хора в София не работят  ooooh! И на мен ми е чудно, но е факт.

# 1 589
Публичните списъци с  класираните деца да представляват таблици, в които да са отбелязани точките, които е получило всяко дете за всеки отделен критерии.
Това според мен е единствения метод, който ще отхвърли всякакво съмнение за нерегламетирано записване на децата.
Отговорът е ясен: Да, списъците на чакащите деца (опашките) ще съдържат и точките за всяко дете.
Доколкото разбирам г-жата пита за точки по всеки критерий за всяко дете, а не за общ брой точки. Peace

Аха. Не мисля, че е добре да се публикуват отделните точки за всяко дете.
Това определено би навлязло в територията на защитени лични данни.
Тази информация винаги може да се провери от комисия, която, сигурен съм, ще бъде организирана. Та нали идеята е евентуално доказателствата за точките да се преглеждат предварително от комисия, а не да се оставя като отговорност само на директорите.

Я.Дж.

Общи условия

Активация на акаунт