Отговори
# 90
Помолих всеки да си пише за неговия квартал и неговото положение. Защо да пиша за Студентски град, като не съм наясно? Идеята не е да си пишем така , по принцип, а конкретно!

# 91
  • София
Стига с тая Малинова долина, пък и всички квартали дето няма градини. Ами човек като си взима жилище трябва и да помисли малко. Значи нанасям се в апартамент без акт 16 даже, пък после почвам да се вайкам-ама то няма улици, няма инфраструктура, няма ДГ. Еми това трябва да се мисли от по-рано. И да не мислите, че финансовият фактор в случая е определящ, защото в М. долина жилищата не са от най-евтините. Аз съм за критерий райониране, въпреки, че реално близо до нас има само ЦДГ.

# 92
  • София
Ще влезе в Кремиковци или Борово, ако родителите са кандидатствали там! А ще го направят, ако има защо!

Иначе, разбирам мисълта ти!

Ами ще го направят, понеже искат да влезе все пак някъде. Трябва да завършат образованието си, нали? Племенникът ми, кандидатствал само за градини в Младост не се класира никъде. Сега майка му си пуска 6те месеца неплатен отпуск. После вероятно ще се наложи да напусне работа. Тези родители от СГ ще са си взели поука и ще са кандидатствали навсякъде... така че тяхното дете, влязло в Биримирци, ще пътува по 4 - 6 часа всеки ден, за да може другото детенце също да ходи по 40 минути - напълно излишно - в студа.

И това е само защото си чешем тук езиците с глупости за критерии и н'ам какво си, вместо просто да кажем: Това е нашето решение, то действа, то ще помогне - на всички - изобщо не искаме да обсъждаме нищо друго, не искаме да говорим за половинчати мерки, а само за това как по - бързо да се въведе крайното справяне с проблема. Окончателното. Което е напълно възможно и постижимо за кандидатстващите за 2009. Ако само престанем да си губим времето - и нервите - с обсъждане на критерии и чудене как да "прецакаме другарчето". Което, в действителност, е напълно излишно - понеже, както вече казах, има начин - и то реален, достъпен - да има за всички. Не само за избраните. Не само за късметлиите. Не само за родените под щастлива звезда.

Последна редакция: ср, 13 авг 2008, 15:40 от katiABV

# 93
  • Върху лъчите на Слънцето.
Ще влезе в Кремиковци или Борово, ако родителите са кандидатствали там! А ще го направят, ако има защо!

Иначе, разбирам мисълта ти!

Ами ще го направят, понеже искат да влезе все пак някъде. Трябва да завършат образованието си, нали? Племенникът ми, кандидатствал само за градини в Младост не се класира никъде. Сега майка му си пуска 6те месеца неплатен отпуск. После вероятно ще се наложи да напусне работа. Тези родители от СГ ще са си взели поука и ще са кандидатствали навсякъде... така че тяхното дете, влязло в Биримирци, ще пътува по 4 - 6 часа всеки ден, за да може другото детенце също да ходи по 40 минути - напълно излишно - в студа.

#Crazy Shocked Sick Как пък не, все още съм с всичкия си , за да кандидатствам за ДЗ в другия край на София с ясното съзнание, че ще трябва да го тътрузя по 3-4 часа да пътува, горкото!!! Sick Sick Sick

# 94
Кати, какви решения визираш, мила? Тези в твоята тема ли? Заповядай с нас да ги изложиш и защитиш на подходящото място. Можеш и самостоятелно да изискаш среща с Фандъкова или Борисов, не е трудно, ще ти обясня как, правила съм го. Моля те за последен път- не ми спами темата!

# 95
  • София
Към Aннa: Малинова Долина, също както Слатина, Орландовци, Малашевци, Биримирци, Банишора, Герман, Горубляне, ..., ..., ..., мога дълго да изреждам, са били села. И има хора - аз лично познавам такива от М.Д. - които си имат там наследствени къщи. Какво, според теб трябва да я продадат, за да си купят апартамент в Борово (примерно) или Кремиковци, понеже там има места в ДГ? А после, като тръгнат децата на училище, да продадат и това жилище, за да си купят кашон в близост до избраното училище? Хайде, дай по - сериозно. Човек не може, купувайки жилище в дад. град, да иска то да е близо до ДГ, близо до СОУ, близо до работното му място и... каквото и там друго да ти е хрумнало. Просто купуваш там, където си успял.

И - за справка - преди 15 години местата (и къщите) там се продаваха - спрямо другите цени - за 'без пари'.

Проблемът тук е именно, че Общината печели - Разделяй и Владей... и до днес работи. И ДЗ така и няма да има - нито за следващите ни деца, нито дори за внуците ни - и виновни ще бъдем ние... не, този път вече - вие.

# 96
  • София
Кати, какви решения визираш, мила? Тези в твоята тема ли? Заповядай с нас да ги изложиш и защитиш на подходящото място. Можеш и самостоятелно да изискаш среща с Фандъкова или Борисов, не е трудно, ще ти обясня как, правила съм го. Моля те за последен път- не ми спами темата!

Не се сърди, но няма да го направя. За всяко нещо си има подходяща възраст... Аз съм таман с 10 години по - голяма от теб. Водила съм вече своите битки. И... Май не ме бива вече дори за "В бой идут одни старики". Мога да давам идеи - смислените, правилните. Не и да нося автомата. Вече не. Но и не мисля, че спамя, само защото посочвам абсурдността на идеите на малчовците - и това по какъв елементарен начин политиците от Общината - които, за разлика от вас, знаят какво и защо правят - ви подвеждат.

# 97
  • София
Lovi – татко

katiABV – Когато общуваме помежду си, не би трябвало да се изказваме отрицателно за система която не познаваме. Както и да не се доверяваме на слухове. В случая във всяко едно ДЗ  (детско заведение) има работещ персонал, който носи своята персонална отговорност. Не всички са „някоя полузаспала  лелка” – това обижда добросъвестния персонал.
Последните ти постове няма да ги обсъждам, защото в тях така си противоречиш, че чак се учудвам на мисълта ти.
Не е никак лошо да се спрем с това безсмислено „жонглиране” с думите.

blanc – ако смятаме така часовете, какво ще се получи ако това дете е събудено по-рано за да пътува с родителите? Към 12 часа да прибавим още 1-2 часа? Та това дете като се прибере в къщи веднага трябва да е в леглото за да може да му се съберат необходимите часове за сън.

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ: ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ОБМИСЛИ ПРИОРИТЕТИТЕ СИ. ТЕ СА:
1.   Детето да бъде прието в ДЗ и той да е работещ родител.
2.   Детето да не бъде прието в ДЗ и той да е неработещ родител, ако иска лично да си гледа детето.

Винаги в тази ситуация, в която сме сега, ще има здраво ощетени. Но не е ли по-важно детето да е прието в някое ДЗ, а родителите да помислят за това как и кога то ще го посещава? Как ще си разпределят отговорностите по отвеждане и прибиране от ДЗ. Всеки може да измисля какви ли не доводи против. Оказва се, че в България е най-лесно нещо да бъде оплюто и да се разруши, отколкото да бъде създадено. Нека да бъдем малко по-конструктивни и да създадем някакви правила, а не да мислим как да не ги въведем, защото ни ощетяват.

# 98

Не се сърди, но няма да го направя. За всяко нещо си има подходяща възраст... Аз съм таман с 10 години по - голяма от теб. Водила съм вече своите битки. И... Май не ме бива вече дори за "В бой идут одни старики". Мога да давам идеи - смислените, правилните. Не и да нося автомата. Вече не. Но и не мисля, че спамя, само защото посочвам абсурдността на идеите на малчовците - и това по какъв елементарен начин политиците от Общината - които, за разлика от вас, знаят какво и защо правят - ви подвеждат.
Не ме интересува на колко си години, аз съм майка на две деца, също като всички останали, и също така ще трябва да напусна работа, ако едното ми дете не е прието на ДГ.Темата е за приема и новият регламент, ако не си го разбрала за над 100 страници!

# 99
  • София
Нали точно това предлагам? Нов регламент? Или не сте обърнали внимание?

Лови-татко - не си противореча. НИКЪДЕ. От началото защитавам една и съща теза. И... Не, не е задължително някой да бъде ощетен. Дори напротив.

# 100
  • София
Значи така. Живееш в Малинова долина, детето ти влиза в тази ДГ (щото там е подлежащо по район), ти трамбоваш с него всяка сутрин 20 минути, след което се хвърляш в обратната посока, за да стигнеш до работното си място. На 2 минути от което има ДГ. Ако детето ти беше там, би могла да го вземеш в 17.30 - 18, но не - то е нейде в Студ. Град. Така че се класираш за 19.30 и в 20 благополучно и щастливо сте си в къщи! За сметка на това едно детенце на родители, живеещи, работещи и учещи в Студ. Град не успява да се добере до градината, на 2 минути от която живее - и която за неговите точно родители е удобна, понеже учат и програмите им не съвпадат. Не, то влиза в Кремиковци (или в Борово, където и да е то, или в Малашевци, или в Биримирци), понеже там е по - малък наплива - ами, такава е ситуацията, че има по - малко деца. И трябва всяка сутрин да пропътуват по два - два и половина часа, със все събуденото си по никое време дете, за да го отнесат там навреме, после се мятат на обратно - с Градски Транспорт, в 2те посоки, сменяйки 3 претъпкани автобуса във всяка - да не забравяме, че това е семейство студенти! - към учението и същото приключение вечер... Защо? Ами защото на някого му е удобно (и лесно) да въведе "райониране" като критерий за приемане - понеже това е удобното и изгодно за СГО отношение, вместо да се бори за трайно разрешаване на проблема с детските градини в София.

Гневна, това, че имат право да кандидатстват по месторабота, при положение, че нямат реални шансове да се класират, няма смисъл дори да го споменаваме.
Иначе да се махнат всякакви глупави критерии, нали всеки има право да кандидатства навсякъде - значи нямате нужда от предимства.
Lovi-татко
Заповядай един пример:
„За сметка на това едно детенце на родители, живеещи, работещи и учещи в Студ. Град не успява да се добере до градината, на 2 минути от която живее - и която за неговите точно родители е удобна, понеже учат и програмите им не съвпадат.”
За родителите, живеещи, работещи и учещи в Студентски град по районния принцип ще има предимство при касирането и няма да могат да го изместят родители от Малинова долина или друга община. Така че ще има много голям шанс да бъде прието там.
„И трябва всяка сутрин да пропътуват по два - два и половина часа, със все събуденото си по никое време дете, за да го отнесат там навреме, после се мятат на обратно - с Градски Транспорт, в 2те посоки, сменяйки 3 претъпкани автобуса във всяка - да не забравяме, че това е семейство студенти! - към учението и същото приключение вечер..”
А когато неговите родители учат и програмите им не съвпадат, не е ли това перфектния вариант за отвеждане и вземане на детето от ДГ? Струва ми се, че не е нужно да го водят и двамата родители едновременно.
Интересно ми е как се сети, че детето е събудено по никое време? Или някой от тази тема ти подсказа?

И както ти предложи Плодовата фея – заповядай на работните срещи за да се видим. Интересно е каква е връзката на понятието родител с възрастта на която е той? Или това е само оправдание?
„Май не ме бива вече дори за "В бой идут одни старики".
Давай.

Последна редакция: ср, 13 авг 2008, 16:26 от Lovi

# 101
  • На черешата
Aннa,по случайност живея точно на границата между Малинова долина,Студентски град и Витоша.За инфраструктура не се оплаквам-имаме си я,но не благодарение на общината,на която плащам данъци,улицата си я направи строителя. ooooh!
Децата ми ходят на градина в Студентски град,но каката тази година ще е на училище,а в района такова няма.
След като някой е разрешил строителство на жилищни сгради в района негова работа е било да помисли за детска градина,училище,поликлиника...
А не аз да мисля какво има и какво няма.То по тази логика никъде в София няма да си купя,защото на всеки район му липсва нещо.
Не знам ти къде живееш,но в предната тема четох,че си записала детето до работата си...,или може би работиш до дома си.
Ако е така си късметлийка,или може би всички трябва да напуснем работа и да търсим такава по район? newsm78

# 102
  • София
Татко Лови, живущите в Малинова Долина ще ползват предимство по местоживеене - според направеното тук - не от мен! - предложение - за детската градина в Студ. Град. Понеже е най - близка (справка - погледни линкът към бгмапс, който съм приложила) - там си нямат собствена. Така че изобщо не си противореча. Ако имаше достатъчно места, изобщо нямаше да водим тези разговори, нали? Просто така се е случило, че детето от М. Долина е било с повече "късмет" и се е наместило там. Не си прочел внимателно поста ми, затова ти се струва, че има противоречие.

А пътят от Ст. Град до Биримирци е над 2 часа - затова ще става рано детето.

# 103
Значи общинарите не искат значение да има фактора време. Те предпочитат да има райониране и следователно ние трябва да дебатираме този вариант - райониране. Ами тогава по-добре всичко да си остане както си е или пък да се хванем за шийте и да измисляме куп щурави критерии, защото общинарите не искали да важи фактора време.
Плодова фея, за пореден път казвам, че шапка ви свалям, че сте поели инициативата и отделяте от личното си време за тази кауза.
Но какво ни интересува нас обикновените хора какво им изнася на общинарите и какво искат те. Щом не могат да отворят още места, значи няма какво да се дебатира повече. Всеки допълнителен критерий ще е излишен, защото ще останат същия брой неприети деца. Нека не им даваме повод да кажат, че са се съобразили с нас. Така само ще ни използват да си измият ръцете.
Трябва да ги притиснем за повече места, а не за "справедливо" разпределение на вече съществуващите.
Анна, това за купуването на жилища около детски градини е смешно. Ако разсъждаваме така, нека тогава тези които нямат пари за бавачка да си сменят работата за по-високо платена.

# 104
  • София
Aннa,по случайност живея точно на границата между Малинова долина,Студентски град и Витоша.За инфраструктура не се оплаквам-имаме си я,но не благодарение на общината,на която плащам данъци,улицата си я направи строителя. ooooh!
Децата ми ходят на градина в Студентски град,но каката тази година ще е на училище,а в района такова няма.
След като някой е разрешил строителство на жилищни сгради в района негова работа е било да помисли за детска градина,училище,поликлиника...
А не аз да мисля какво има и какво няма.То по тази логика никъде в София няма да си купя,защото на всеки район му липсва нещо.
Не знам ти къде живееш,но в предната тема четох,че си записала детето до работата си...,или може би работиш до дома си.
Ако е така си късметлийка,или може би всички трябва да напуснем работа и да търсим такава по район? newsm78
Да записах детето си до работата, но в Частна градина, защото където живея няма подходяща такава. А който е разрешил строителства на жилищни сгради, меко казано му дреме за ДГ или училища, те не носят печалба. Но ако никой не си купи жилище в даден район, само защото няма училище или ДГ, строителят малко ще се позамисли дали да не построи такива. Общо взето всеки, които си купува имот, би трябвало да има изискване не само към личното си жилище и улицата пред него, но и към цялостната инфраструктура.
Идеята ми е, че ако се настояваше повече за спазване на закона, според които има задължително предвидени училища и ДГ, а не си купувахме жилища на юруш, картинката щеше да е малко по-розова.

Общи условия

Активация на акаунт