Отговори
# 990
Да, защото как един родител може да работи , ако няма къде да даде детето си.

# 991
"...факт е, че детските градини не достигат, факт е също така, че разпределението на детските градини на територията на града е неудачно и неактуално към днешна дата, не е лошо да се мисли повече в посока на актуално поведение от страна на общината..."

Знаете ли че днес има обществено обсъждане за спряната от някакви баби детска градина в ж.к.Красно село?!
Хем ревем че няма места за децата ни по детските градини, хем оставяме някакви баби да спират стрпителството на така нужните ни заведения. Без допълнителни новопостроени или разширени детски градини проблема няма да се реши, нека подкрепим проекта, нека застанем зад правото на всяко дете да посещава учебно заведение, нека не скачаме един срещу друг и да спорим чие дете е по достойно за мястото, нека се постараем да има места за всички. Знам, че не може да стане веднага, и може и да не стане за моето дете, но нека мислим в перспектива.

Призовавам майките от района, които са лично заинтересувани, пък и всички, които имат отношение по въпроса да се включат в дискусията. Нека има и родители на срещата, а не само пенсионери....

# 992
  • offshore & overseas
Подкрепям Ели (Hrisa) в идеята й, че работещите родители трябва да бъдат стимулирани, защото не само фирмите плащат данъци, а и самите служители отделят от хляба си. Ако някой извади аргумента за сивата икономика (съответно сивите доходи), да си помисли дали неговата фамилия декларира честно целия си доход до стотинката.

Само че, имайте предвид, че парите от тези данъци (дод) и осигуровки не влизат в бюджетите на общините и съответно не се разпределят по училища, одз-та, цдг-та и ясли, ами се използват най-вече за социално подпомагане и тем подобни, което си е съвсем в реда на нещата. Тук не броим разбира се прякото и косвено насочването на средства към широките джобове и дебелите портфейли на повечето управляващи.

В тая връзка, именно данъците, които плащаме по общини (като данък имущество) влияят върху бюджетите на одз-та, у-ща, цдг-та, затова според мен е добре да се включи и критерия за изрядните данъкоплатци, което не знам как точно се доказва, но сигурно една проверчица в общинските регистри не е толкова сложна. Оттам и значението на адресната регистрация. Всеки, който я има е длъжен да си плаща общинските данъци и го прави, дали директно, или чрез хазяин, няма значение.

За анкетата: нашите деца са децата и бъдещето на България. Докато не решим да се спасим емигрирайки. Mr. Green Защо да не помогне държавата? Разбира се -- на местно ниво. #Cussing out

# 993
Целият проблем  на София е,че 1 милион жители са в "повече",а и още ще пристигат... ooooh!Е,как да има място за момента за децата на всички желаещи?Няма как да стане.

# 994
Все пак прииждането на хора е нормален процес,има го по цял свят и никой не е ограничил хората да си живеят на едно място. Всеки има право на това решение. Ролята на община и държава са да извършва общественополезни действия, като ДГ определено е такова.Столичната община не е способна да реагира по никакъв начин на нарастващия брой жители: няма адекватна инфраструктура, няма решение на проблема с боклука, няма решение на проблеми с ДГ, обаче пък строят ли строят нови и нови жилищни и офис сгради.Целият модел е сбъркан, затова проблема не може да се реши "на парче". Закон за необходимата инфраструктура на брой сгради е толков належащ, че няма на къде повече. София не е европейска столица, а гето от третия свят. Даже там може би е по- чисто ooooh!

# 995
  • София

Знаете ли че днес има обществено обсъждане за спряната от някакви баби детска градина в ж.к.Красно село?!

Призовавам майките от района, които са лично заинтересувани, пък и всички, които имат отношение по въпроса да се включат в дискусията. Нека има и родители на срещата, а не само пенсионери....

кога е това обсъждане и къде. Може би на същото заседание ще се обсъжда и съдбата на 93 ОДЗ. Ако имаш повече информация по въпроса би ли я споделила.

# 996
vili78  -  четеш ми мислите ....

винаги ще има "ощетени", болни и недоволни....

По-високи такси, по-добро възнаграждение за работещите в системата .....

Няма смисъл да работиш, ако получаваш по-малко отколкото ако си в къщи .... Да бъдем честни пред себе си и семействата си - бавачка, чистачка, шофьор .... Наистина при мин заплата е трудно, а всички ли получават над 1000 лв ?  Нека не избиваме комплекси на чужд гръб, нали всичко е в интерес на детето .... Това, че в къщи е по-скучно отколкото на работа, или че "по-добре" в ясла - там да го гледат и възпитават, на тях да им къса нервите, друг да му готви и храни ....  да се вгледаме и после нека взимаме решения ....

Плодова фея -  много си права .....  "....София не е европейска столица, а гето от третия свят....", само, че хората от 3-тия свят имат чисти души, а за нашите ме е срам да  си помисля дори...

mmmaria  -  и аз съм за перспективата ....

бих "стискала зъби" в интерес на по-доброто бъдеще на нашия град, а оттам на нас и нашите деца.....  Но като чета тук, просто страх ме хваща .... нервни хора, на принципа: само за мен, сега и веднага.....

# 997
  • София

Нямах нищо против хората от "други населени места", дотогава, докато не започнахме да се чувстваме принудени, ежедневно,  да се съобразяваме и да плащаме за тяхната мечта за "по-добър" живот, в преносния и в напълно буквалния смисъл на думата. Защо не си живеят там, откъдето са, да си заемат там супер "отговорните" длъжности, да плащат "големите" данъци и там да си се борят за каквито си пожелаят "критерии" за прием и да попълват подобни безсмислени анкети ....

Защо тези хора не си дават сметка, че за тях нищо няма да се промени по този начин /заселвайки си в Сф/, с 400-500 лв там може да се живее,  а тук се пънат за 1000+. Явно искат да опровергаят приказката "по-добре пръв на село, отколкото последен в града".  

София е не само град в България, а и столица, което както има своите  плюсове, така има и своите минуси! И какво значи, че т.нар. кореняк софиянци са принудени да се съобразяват с останалите жители на града  ooooh! и въобще какво значи кореняк софиянци - има хора, верно, които от поколения живеят в София, но те са толкова малко - нима ти нямаш родствени предшественици от друг град или село?
И как можеш да обвиняваш хората, че се стремят към нещо по-добро, както за себе си, така и за децата си! Щом някой е преценил, че в София намира своето место под слънцето, никой няма право да му го отнема!
И не е проблемът в многото прииждащи хора, би трябвало щом има къде да живеят, да има къде да се образоват и техните деца! Не може при толкова много жилища да няма и достатъчно детски заведения. Защо се дават разрешителни за строеж щом после хората, които ще си вземат там жилища няма да има къда да запишат децата си - ето това е проблемът! Досега не се е мислило в по-дългосрочен план - да разпишем там на фирмата, да и вземем парите, пък после ще видим. Да, но това после дойде и не е нужно да се обвиняват хората от другите градове, които живеят тук! Аз съм от друг град, учих в София и още на 2-та година имах свое собствено жилище на което плащах данъци, като завърших веднага започнах работа - пак си плащах данъците - е какво сега - искаш да ми кажеш, че нямам право децата ми да посещават детска градина ли?

Извинявам се за отклонението, но много се ядосах!

# 998
да ( писна ми да давам обяснения, ясно е защо!!!!)

само си пи6ем и си 4е6ем езиците(пръстите по клавиатурата)

# 999
Все пак прииждането на хора е нормален процес,има го по цял свят и никой не е ограничил хората да си живеят на едно място. Всеки има право на това решение. Ролята на община и държава са да извършва общественополезни действия, като ДГ определено е такова.Столичната община не е способна да реагира по никакъв начин на нарастващия брой жители: няма адекватна инфраструктура, няма решение на проблема с боклука, няма решение на проблеми с ДГ, обаче пък строят ли строят нови и нови жилищни и офис сгради.Целият модел е сбъркан, затова проблема не може да се реши "на парче". Закон за необходимата инфраструктура на брой сгради е толков належащ, че няма на къде повече. София не е европейска столица, а гето от третия свят. Даже там може би е по- чисто ooooh!
Сьгласна сьм с теб PeaceЯвно управниците на родният ми град не могат да се справят с нормалния процес на прииждане на хора CrazyИ в момента хората от София са най-много ощетени по отношение на местожителство, райониране и т.н.

Последна редакция: чт, 16 окт 2008, 11:34 от dannyangel

# 1 000
Моля, провинциалистите да спрат да се ядосват. Това, че ние кореняците не ви искаме, защото смятаме, че заради вас е такъм хаос в столицата, няма никакво значение. Никой няма да отчете мнението и на двете страни. Аз също съм за критерий адресна регистрация, но бих дала шанс само на тия дето я имат поне от 5 години. Не може както викат някои тук в темата, парашутистите да се уреждат преди нас.

# 1 001

Нямах нищо против хората от "други населени места", дотогава, докато не започнахме да се чувстваме принудени, ежедневно,  да се съобразяваме и да плащаме за тяхната мечта за "по-добър" живот, в преносния и в напълно буквалния смисъл на думата. Защо не си живеят там, откъдето са, да си заемат там супер "отговорните" длъжности, да плащат "големите" данъци и там да си се борят за каквито си пожелаят "критерии" за прием и да попълват подобни безсмислени анкети ....

Защо тези хора не си дават сметка, че за тях нищо няма да се промени по този начин /заселвайки си в Сф/, с 400-500 лв там може да се живее,  а тук се пънат за 1000+. Явно искат да опровергаят приказката "по-добре пръв на село, отколкото последен в града".  

София е не само град в България, а и столица, което както има своите  плюсове, така има и своите минуси! И какво значи, че т.нар. кореняк софиянци са принудени да се съобразяват с останалите жители на града  ooooh! и въобще какво значи кореняк софиянци - има хора, верно, които от поколения живеят в София, но те са толкова малко - нима ти нямаш родствени предшественици от друг град или село?
И как можеш да обвиняваш хората, че се стремят към нещо по-добро, както за себе си, така и за децата си! Щом някой е преценил, че в София намира своето место под слънцето, никой няма право да му го отнема!
И не е проблемът в многото прииждащи хора, би трябвало щом има къде да живеят, да има къде да се образоват и техните деца! Не може при толкова много жилища да няма и достатъчно детски заведения. Защо се дават разрешителни за строеж щом после хората, които ще си вземат там жилища няма да има къда да запишат децата си - ето това е проблемът! Досега не се е мислило в по-дългосрочен план - да разпишем там на фирмата, да и вземем парите, пък после ще видим. Да, но това после дойде и не е нужно да се обвиняват хората от другите градове, които живеят тук! Аз съм от друг град, учих в София и още на 2-та година имах свое собствено жилище на което плащах данъци, като завърших веднага започнах работа - пак си плащах данъците - е какво сега - искаш да ми кажеш, че нямам право децата ми да посещават детска градина ли?

Извинявам се за отклонението, но много се ядосах!

Hug Hug Hug

# 1 002
  • София
Момичета, не мисля, че това са критериите! Иначе би било безумно. Предполагам, че им е трябвала инфо за по-точно структуриране или нещо друго.
Иначе ние приехме други неща и са по-раздробени.
Надявам се г-н Джонев скоро да се включи и да поясни!

# 1 003
Jutoo   -   правя си труд да ти отговоря, като подчертавам, добронамерено и без лични обвинения към теб или когото и да било ....

Радвам се, че мислиш за себе си като за успял човек .... За мен наистина Сф е един град и наистина за момента е столица ....  Но, ако не беше, пак щях тук да живея и тук да си търся щастието за мен и моите деца .... Ще си ги гледам и обичам, независимо от мястото където живея, да не би само в Сф да има детски градини,  езикови, музикални и незнам си какви училища,  желана работа ....

Не бих се разделила с приятели, роднини, къща и т.н.,  с мисълта, че на чуждото място ще съм по-добре - просто. То, ако трябва да съм честна най-харесвам Виена, ама не съм се запътила натам, ходя отвреме навреме и толкова...  За инфо само: харесват ми и др. места в Бг, ама и там няма да се местя ...  Наистина, не съм кореняк Сф, имали сме пра-родители на друго място, но от бабите и дядовците ни, насам, имаме само Сф , живея на Фр.Нансен и не сме живяли в новите квартали, нито на Витоша, нито в старите, някои откоито, да ти споделя, тогава са били села, а сега са почти "широк център"

Приятен ден  Hug

# 1 004
  • София
Като не са критерии, защо ни занимават с тях. Аз като писах преди 4-5 стр., че ако това са критериите, ДГ се превръщат в чисто соц. заведения г-н Джонев какво ми отговори:

Вашият извод противоречи на факта, че децата с предимства ще са около 30% от всички приети деца.
Противоречи и на идеята, че когато има недостиг на някакъв ресурс, обществената справедливост изисква да се даде предимство на хората, които имат по-голяма нужда от него.

Екип на кг.софия.бг

Само, че какво значи нужда в случая. Защото и аз имам нужда да дам детето си на градина, за да работя и съответно да се издържам и плащам данъци. Не смятам, че някой, който цял живот лежи вкъщи и чака помощи от държава има нужда от градина, по скоро има нужда от друго, ама ще си го спестя.

Общи условия

Активация на акаунт