Отговори
# 255
Уф, поредната дискриминация. Сега пък по срок на местожителство. Да включа и баба ми, че е кореняк  Софиянка...Съгласна съм че давност трябва да има, поне 1-2 години, че решилите да кандидатстват по месторабота могат да си изкарат нови документи за нула време, ама чак 10 години....и какво като си се преместил от един квартал в друг. Това по малък данъкоплатец на общината ли те прави, или на държавата....и какво дори ако си дошъл от провинцията...ако си плащаш данъци. Дори тези дошли от провинцията имат най-нужда от детска градина, че не им се намират баби или лели под ръка, ама това е друга тема.

# 256
  • София
Кандидатстването за догодина още не се знае от кога ще започне, он яма да бъде обвързано с време на кандидатстване!

Незнам за какви 10 години става въпрос?

# 257
  • Върху лъчите на Слънцето.
Дори тези дошли от провинцията имат най-нужда от детска градина, че не им се намират баби или лели под ръка, ама това е друга тема.

Naughty Аз също нямам баба и дядо под ръка, за да помагат! Не само новодошлите от провинцията! А на някои от тях месце и буркани ще им бращат през зимата, а аз ще трябва да си ги купя. А за да ги купя ми трябват парички, т.е. трябва да работя, т.е. трябва детето ми де и прието.

# 258
  • София
Lovi - татко.
Наистина ако се заровим в срокове по години ще изпаднем в кома.
Може би да се формулира "Адресната регистрация трябва да е поне от календарната година, предшестваща годината за записване. При изпълнено условие това носи една допълнителна точка".
Така че, тези които ще кандидатстват през 2009 г, трябва да имат регистрация най-малко от 2008 г.
По този начин не би трябвало никой да бъде ощетен, защото има време да се регистрира тази година.

# 259
Подкрепям точките и системата от Лови - татко, но мисля, че може да се вдигне границата от 2г. постоянен адрес например на 5г. и да носи повече точки. Да ме извиняват дошлите скоро от провинцията, но живея срещу желаната ДГ вече повече от 27 години и явно няма да я посещава детето ми, та ми се струва, че може да се дадат малко повече точки за по-отдавнашните жители на града и кварталите, защото преди да забременееш и да родиш дете, което става за посочения срок от 2г., трябва да помислиш и как и къде ще го отгледаш, нали? Та предложението ми е за повече от 5 или / а може би и за 10 г. постоянен адрес до градината да има още повече точки, защото през повече от 10 години живеейки тук аз съм работила, плащала съм данъци, вярно за цялата община София, не конкретно за квартала, но все пак за града.

Аз също подкрепям предложението, но на база град, не на квартал. Предполага се, че ако се преместиш от София в София няма да си смениш адресната регистрация, но ако имат предимство кварталите - трябва да си запишеш детето в другия край на града, понеже не живееш вече при мама и тати. А такова условие ограничава и избора ти на детска градина. - Ако всичките градини в квартала са гадни, то трябва задължително да избереш една от тях, защото както се досещаш в другите квартали няма да имаш шанс с техните си квартал-предимства... Rolling Eyes Simple Smile

Последна редакция: вт, 26 авг 2008, 16:44 от mralien

# 260
  • София
ОБЯСНЕНИЕ НА ОТРИЦАТЕЛЕН ВОТ

При все че, както обещах, не пиша вече в тази тема, смятам, че имам право на по един пост на въпрос. Не дълъг, не ми се занимава, така или иначе тук хората, както вече уточнихме, не искат да мислят за разрешаване на проблемите с ДГ, а да изобретяват нови дискриминационни схеми и теми за препирни.

И така.

Аз, разбира се, знам, че моето дете е най-хубавото и най-прекрасното. Но не съм убедена, че това би следвало да му дава по-големи права от тези на детенце, родено декември, да има място в ДГ. Е... ако да го бях регистрирала - в действителност, не съм. Не смятах, че при положение, че независимо дали ще се класира или не ще си го държа в къщи - ами, мъничък си беше - ще е коректно да заеме (евентуално) мястото на някое дете, което би имало нужда да посещава реално детското заведение.
Пък вие... както си щете. АКо искате, въведете критерий по тен на кожата. По-тъмните са по-държеливи, за тях по не се полага.

И за пореден път да напомня на новопристигналите чудесния начин за трайно разрешаване на проблема, без разни там критерии и пр. глупости.

Ето ги моите предложения:

1.
Първо, предлагам да се направи смислен разчет колко струва - най - вече колко би следвало да струва, спазвайки всички изисквания - едно дете в ДЗ - като в разчета се заложи и наем за помещения и дворно място - и парите да се дават на семействата за всяко дете в съответната възраст. После то да си прави с тях каквото си иска. Ако отиде в оДЗ, таксата ще бъде в размер на цялата сума. В чДЗ вероятно ще е по - висока - но не много, понеже ще са заложени както заплатите, така и наемът, това,което ще остава, ще бъде само печалбата на фирмата. Съответно при дете в оДЗ разликата между разчета с наем на помещение и без такъв ще се връща обратно в бюджета на общината - понеже все пак тези сгради са вече построени и са собственост на общината. Да кажем, че все едно оДЗ ще се самоиздържат и ще плащат наем на общината за използваните помещения, но ще работят без печалба. (При такова положение за прием в оДЗ биха могли да се предвидят някакви социални критерии - но те скоро ще станат излишни). Разбира се, там, където няма достатъчно желаещи работници - за мед. сестри, за помощен персонал, за възпитатели - ще се наложи да се предложат по - високи заплати, до запълване на "липсите". Съответно, ясно, във въпросните общини ще се окаже, че издръжката на дете в ДЗ е по - висока - което си е нормално, както и да го гледаме, животът не е еднакво скъп навсякъде (Определено цените в София - на живота изобщо - не са каквито са в един малък град или село - най - малкото, на никого не се налага да измине 30 km само за да стигне на работа и още 20 - в друга посока - за да си заведе и вземе детето от ДГ, където е имало места, да плаща за паркинг - понеже няма паркоместа и др. подобни). И парите за издръжка на дете, които се дават на семейство, ще са повече - но, разбира се, и таксите ще са по - високи.

Тази схема би могла да работи. Без проблем (като изключим дупката в бюджета, която ще пробие). Но пък тъкмо последната ще принуди общините да създадат нужния брой места в оДЗ по най - бързия начин - не на думи, а реално - така че в крайна сметка да се стигне до състояние, в което всяко кандидатствало дете бъде прието и "излишните" пари за наем се връщат така или иначе в общината. (Когато местата станат достатъчно, примерно, пари може да започнат да получават само кандидатствалите деца - но те вече всички ще бъдат приети). Същевременно ще е силен стимул за качествена работа на ДЗ - понеже, разбира се, децата ще кандидатстват главно в "добрите" ДЗ, а другите постепенно ... ами, не ще бъдат затворени, просто ще си сменят персонала, започвайки с директорите, докато също започнат да бъдат желано място. Понеже парите ще идват от децата, които ги посещават - директно. Няма да има изобщо допълнителна субсидия.

Патите за наем на собствените (на общината) помещения могат да влизат обратно в общината по специални сметки, предвидени само и единствено за изграждане на нови сгради за ДЗ.

Както споменах, като изключим факта, че тази схема ще бръкне на ББ в... бюджета, не виждам какъвто и да било друг проблем с нея. Еднакво справедлива е за всички и при това по естествен, пазарен механизъм (който е единственото нещо, на което реално може да се разчита) ще доведе до подобряване на състоянието на нещата. Иначе ще продължават да хвърлят прах в очите, разчитайки, че децата ни ще пораснат, а раждаемостта, задушена от неблагоприятната обстановка, в крайна сметка отново ще намалее.

2. Друго предложение:

Аз плащам данъци и очаквам да се възползвам от преимуществата на живот в общество наравно с останалите му членове. Добре, няма достатъчно места в ДЗ. Лошо, но... факт. В такъв случай мога да предложа за родителите на всички деца, които са кандидатствали в О...(общинско, не непременно "обединено"... как да ги съкращавам? Да речем, че от тук нататък ще са оДЗ) оДЗ и не са били приети в КСО да се направят промени, така че да бъдат освободени от ДОД до размера на сумата, платена (доказано по касови бележки, фактури, договори) на чДЗ или детегледач/ка. Но да се намали сумата на окончателния данък с този размер, не на данъчната основа.    По такъв начин, освен другото, всички плащания към ДЗ, както и всички детегледачи/ки, вземащи пари на ръка, ще излязат на открито - и, съответно, ще започнат да плащат осигуровки и данъци върху доходите си. И същевременно няма да се получава абсурда едни родители да плащат по принуда чДЗ за своите деца и оДЗ - за нечии чужди. Като същевременно не се намаляват местата в оДЗ. И ако някой иска да попита от къде ще се вземат пари за издръжката на оДЗ, като се намалят данъците на "балъците", да отговоря предварително: Не знам. И не ме интересува. Това не е моя работа, не ми плащат, за да се занимавам с проблемът. (Ако някой ми плати, ще измисля подходящо перо от ОБ, което има нужда от намаляване или съкращаване. За момента обаче - да се оправят сами). И... хм... Може би в тази връзка ще се принудят да поискат "пазарния" наем за използваните площи - предвидени за ДЗ - от община Слатина, например, както и НАП Младост, Соц. Грижи Младост и какво ли не - поделения на държавни институции, заемащи пространството, предвидено за нашите деца, платено и построено за целта с парите на нашите родители - с нашите пари, с нашите шоколади, въртележки, кукли.

3. Частично решение.

Проблемът с местата в ДЗ е в мястото и персонала, нали така, не в кухните. А главният проблем в ЧДЗ е цената - не малка част от която се формира от храната. В повечето случаи ЧДЗ си нямат собствена кухня, а и да имат, имат по - малко деца и, съответно, цените на продуктите не са цени на едро...

На кратко казано, ДЗ могат да б бъдат задължени да приготвят и доставят храна и за ЧДЗ в района - така, както го правят за децата до 2 години, като порциите са еднакви с тези за дечицата в общинските заведения. За това те няма да получават никакво заплащане от ЧДЗ, а само допълнителни държавни субсидии, които ще са коригирани и допълнени от Общинския (или Републикански, ама май са само общински) бюджет със сумата, която иначе се заплаща от родителите на децата в общинските ДЗ. Така кухните няма да са ощетени, а родителите, чиито деца не са успели да се класират за общинско ДЗ ще получат поне някаква компенсация срещу данъците си. Съответно ЧДЗ няма да имат право да залагат в изчисленията за такси (както и във финансовите си отчети) разходи за храна. (Освен, ако някой родител не държи храната за детето му да бъде поръчана, примерно, от Ози или другаде - ама малко се съмнявам, че ще е често срещано явление).

# 261

При все че, както обещах, не пиша вече в тази тема...
Ами хубаво обещание. Трябваше да го спазите.  Thinking

# 262

При все че, както обещах, не пиша вече в тази тема...
Ами хубаво обещание. Трябваше да го спазите.  Thinking

Joy hahaha Наистина, Кати. Стана досадна с твоите предложения, които копираш често и без да им е мястото тук.

# 263
  • София
Lovi - татко.
mralien, предложението е да се определи не отделен квартал за кандидатстване, а район който да включва няколко квартала. Например: Централна част, Източен район, Южен район и т.н.

# 264
Здравейте, ние си имаме баба, но какво да се прави , че възрастните се утрепват от работа и сега се налага двамата със съпругата ми да я гледаме. За момента си "подхвърляме" детето по спирките защото тя е на смени. А за гледачка е абсурд - при тези цифри които искат.... е какво сега да се тюхкам, че няма детски градини?
А доколкото за тези точки, какви получава ....? И двата с майка му сме софиянци Sad . Аз от 35 г. съм в НАДЕЖДА, а съпругата ми от 25г. в МЛАДОСТ ( по настоящем и тримата в МЛАДОСТ ). И родителите ни са от София. Не ми се споменава къде работя ( реклама ), но работя повечето с майки и млади семейства. Съпругата ми работи в спешно отделение ( не е в Пирогов ) и имат страшно много работа. Нито аз нито тя можем да го взимаме на работните си места даже и за минута.

# 265
ОБЯСНЕНИЕ НА ОТРИЦАТЕЛЕН ВОТ

При все че, както обещах, не пиша вече в тази тема, смятам, че имам право на по един пост на въпрос. Не дълъг, не ми се занимава, така или иначе тук хората, както вече уточнихме, не искат да мислят за разрешаване на проблемите с ДГ, а да изобретяват нови дискриминационни схеми и теми за препирни.

И така.

Аз, разбира се, знам, че моето дете е най-хубавото и най-прекрасното. Но не съм убедена, че това би следвало да му дава по-големи права от тези на детенце, родено декември, да има място в ДГ. Е... ако да го бях регистрирала - в действителност, не съм. Не смятах, че при положение, че независимо дали ще се класира или не ще си го държа в къщи - ами, мъничък си беше - ще е коректно да заеме (евентуално) мястото на някое дете, което би имало нужда да посещава реално детското заведение.
Пък вие... както си щете. АКо искате, въведете критерий по тен на кожата. По-тъмните са по-държеливи, за тях по не се полага.

И за пореден път да напомня на новопристигналите чудесния начин за трайно разрешаване на проблема, без разни там критерии и пр. глупости.

[/quote]
[/quote]

Кати, тонът ти е уникален. Не си пуснала нито един пост, с който умишлено да не си засегнала или обидила някой. Или ако не направиш нещо подобно си търсиш някого да се заядеш за глупости.

Извинявай, че трябва да ти го кажа, но престани да МИ навираш своето мнение непрекъснато (на другите сигурно ще им е по-приятно да те прочетат за 5-ти път). Чела съм ти великите предложения и искам само да ти кажа, че за първи път някой открива топлата вода с такъв апломб.

# 266
  • София
Не мога да разбера защо всички така скочихте срещу katiABV, все пак всеки може да изрази мнение тук, нали? Може и да си повтаря за N-ти път предложенията, но не е единствена. Прословутото постоянно жителство в София от 10-20 г. се повтаря през 2-3 страници. Но не скачате срещу тези писания. Ето едно толкова ненужно изказване:

Дори тези дошли от провинцията имат най-нужда от детска градина, че не им се намират баби или лели под ръка, ама това е друга тема.

Naughty Аз също нямам баба и дядо под ръка, за да помагат! Не само новодошлите от провинцията! А на някои от тях месце и буркани ще им бращат през зимата, а аз ще трябва да си ги купя. А за да ги купя ми трябват парички, т.е. трябва да работя, т.е. трябва детето ми де и прието.

Стига с това мерене на кой е по-по-най и кой колко години живее еди къде си, колко баби има или няма, колко буркани в мазето и колко му е синя кръвта.

Разумно компромисно предложение  Peace :
Lovi - татко.
Наистина ако се заровим в срокове по години ще изпаднем в кома.
Може би да се формулира "Адресната регистрация трябва да е поне от календарната година, предшестваща годината за записване. При изпълнено условие това носи една допълнителна точка".
Така че, тези които ще кандидатстват през 2009 г, трябва да имат регистрация най-малко от 2008 г.
По този начин не би трябвало никой да бъде ощетен, защото има време да се регистрира тази година.

# 267
  • нейде там, където ....
В анкетата гласувах с "не". Това касае кандидатстването за 2008-ма година. Не може да обвиняваме общината за промени на правилата в движение, а ние да правим същото.

# 268
Смятам, че основната тежест трябва да има адресната регистрация в София град. Някаква адресна регистрация на единия родител по избор от срок 1 година спрямо датата на прием- мисля че е напълно разумно, защото дори и сега да се регистрира някой, ще е изпълнил условият и ще получи точка.
Все пак- за неразбралите- районирането по квартали се приема от доста родители и от самите директорКи и персонал, защото по принцип е било практика и е логично близо живеещите до една ДГ да са в нея.Ето защо го обсъждаме- в случай че се приеме, то да се приеме във възможно най- добър вариант, за да няма после прекалено много каши за оправяне(макар че са неизбежни). Мисля че опцията за смяна на градина все пак дава възможност доста поразии да се пооправят, така че едва ли ще е толкоз страшно.Напомням ви, че не ние решаваме дали ще се приеме този критерий в крайна сметка, но затова пък мислим как да бъде "изпипан" и мисля че тук се родиха много идеи, които едва ли бяха хрумнали на "експертите" в общината.Всъщност възможно е в крайна сметка да натрупаме повечче аргументи "против" такова нещо и да настояваме да се отхвърли. Но тези аргументи трябва да са безспорни факти, а не глупости от сорта " баби и буркани".В крайна сметка се убедих че тук всички сме прави, но трябва да се намери компромисното решение...

# 269
И още нещо, което е косвено свързано, но касае работната група- мисля че трябва да се изиска включване на яслите в системата поне информативно. Едно дете може спокойно да е записано в ясла и ОДЗ! Целта е ясна- прието е първо в яслата например, а после в ОДЗ, но за да не се травмира, го местят чак като стане 1 група например и др варианти има...Знам че са към различни министерства, но са към Столична община също така,а тя има известни правомощия поне да ги включи в системата информационно.Така няма да се караме за преминаването от ясла в градина- ще е ясно кое дете в коя ясла е било и коя е най- близката градина например.Може да се включат яслите и за кандидатстване, защото те имат ясна наредба с правила за прием- няма какво да ги мислим.
Друго- сроковете за прием на деца, родени в началото на годината. Да ви напомня, че сега децата се приемата на ДГ в 1 група на 3 г 10 м., което е смешно, а  и страшно: има луфт между ясла и градина от 3 м, а между майчинството и ДГ просто невероятен луфт.
Освен това- понякога във връзка и с този въпрос- разбрах , че на "моите" близначки са им разрешили да ходят на сборна 1 група през лятото- смятам че това е много добре, т.е. приели са ги през лятото, а не през септември.Но това трябва да се обмисли и да се регламентира, защото за целта много градини си изхвърлят предучилищниците през лятото. Иска ми се компромисен вариант, но не знам как да стане.Минчева спомена, че мислят по въпрос, но като знам как мислят...от януари досега  Crazy нищо....
Кати: обещах да мисля по твоите предложения, и го правя.Може да съм руса, но не съм ги забравила. И ти , вместо само да ги постваш, помисли как да ги доразвием.

Общи условия

Активация на акаунт