Отговори
# 315

Lovi - татко, пред ДГ застава и още една група - на некандидатствалите деца, т.е. две групи, които са били вкъщи и една, която е била някъде все пак. Какво правим в този случай?

И от мен един бърз въпрос - децата, желаещи да посещават ясла към ОДЗ кандидатстват по електронен път, нали така. Те кандидатстват ли наново за 1-ва градинска група?

Всички групи застанали на входа на детската градина имат равни права. Какво значение има това, че едните деца са си били в къщи, а другите са били някъде?  Ако искате да няма дразнене между тези групи, просто на никоя от тях не се дават точки.

Децата кандидатствали по електронен път за детска ясла към ОДЗ също се делят на две, нали така?
Едните са били приети в ОДЗ-то и след като са преминали през едно кандидатстване в електронната система, те автоматично продължават в 1 група. (Според регламента)
Другите не са били приети в ОДЗ-то и на следващата година трябва да кандидатстват в електронната система за 1 група.

Групите от деца , които ще кандидатстват са доста повече, не само две или три, няма да изброявам всички възможни комбинации, но моето дете е от Групата на кандидатствали, неприети, но приети в самостоятелна ясла.И колко точки ще получи, една -за неприет в ясла-2 на ОДЗ, която не ме грее никак , защото при следващото кандидатстване местата за 1-ва градинска група в ОДЗ са заети и шансовете са малки, или една- за идващо дете от самост. ясла, която може да ни послужи за нещо при кандидатстване за 1-ва гр. на ЦДГ.
     Почти съм сигурна , че точки за неприети ,за  идващи от ясла няма да се отпуснат.
     Задавала съм им въпрос в Сайта , какво ще се случи с тазгодишна кандидатура за ясла2 на ОДЗ.Ето , това отговориха.
        Запитване: 2008-04-24
"Тазгодишна кандидатура за Ясла2 на ОДЗ, защото, докато стоим и чакаме детето расте, автоматично ли ще стане кандидатура за 1-ва група на същото ОДЗ.В кой момент ще стане това?"

Отговор: 2008-04-28
"Да, преместването в друга възрастова група ще става автоматично. Системата ще се стреми непрекъснато да класира детето Ви при наличие на свободни места в заявените детски градини."
       Което ми говори , че тазгодишни кандидатури ще важат, но всичко е предпоследно нали...
      Друг въпрос,на кой от родителите ще се гледа адресната регистрация ? При такъв случай: баща -30г. в София регистриран на адреса на родителите си и 5г. от   тях в карето на градината -без доказателства, майка -17 г. живуща в София на 5-6 адреса,5 г. живуща в карето на градината/няма доказателства, освен свидетели/, но от 1 година регистрирана в карето на детското заведение, брак от 3 години, детето -родено и регистрирано на адрес в карето на градината.Не всяка майки си прави постоянен адрес, там където съжителства с мъж, а ще се вземе предвид нейния адрес, както разбрах от тук.
       И още нещо , помните какъв проблем създадоха фалшиво заявените предимства и грешките при заявяването на предимствата, а сега при наличието на много критерии, вероятността за такива грешки и фалшификации нараства с пъти.Тогава всички роптаеха , че трябвало тези с предимствата да им проверят предварително доказателствата.А сега няма да е възможно да се провери всяка кандидатстващо дете , за това дали всяка заявена точица е истинска, защото всяка е решаваща при този недостиг.

Последна редакция: чт, 28 авг 2008, 09:45 от dsg

# 316
Lovi - татко.
Пенелопа, вникни в това което пиша. Не деля никой 50/50. Просто това означава, че ако на едните се даде, трябва и на другите да се даде. За двете страни поравно 50/50. Нали затова те питах коя майка има право? И затова това което предлагам избягва "тъпото" противопоставяне на работещ срещу неработещ.
В тази тема написахме доста и се дистанцирахме от издребняването. Прочети моите постове, не искам да се повтарям.
Иначе за квотния принцип, това е моя идея която се наложи тук във форума. Но тя все още не е предложена на общината и никой не знае какво ще се приеме за 2009 г.

Айде не ме нервирай рано сутрин.Вникнала съм изосновно изначално още преди 5 години.Но поставяне 50/50 е зле.Зле е от всякъде.50% от приетите на работещите и 50% от приетите на неработещите.Поравно.Не съм тъпа.Но не е "честно" И това.Сори.Прочела съм всичките ви постове, но за мен квотния принцип е издребняване.Така се намалява шанса поне на едната от групите-работещ/неработещ.Пак казвам-Лично мнение, на база изчетеното от вас.

За мен решението е  наистна кардинална реформа.Вместо да се мислят квоти, точки и листовки и да се преравят класирания кой кого изпреварил.Писала съм много по темата, миналата, по-миналата година.Просто си изказвам мнението, нищо лично.И казвам за последно-опасявам се, че ако се приеме квотен принцип вас ще сочат с пръст, така, както сочиха сирма и общината тази година.
После-тези пусти адресни регистрации, кой не иска да се регистрира, па кой обикаля 15 адреса, па кой съжителства без брак.Еми-безразличието на хората към институциите  последните 20 години до това доведоха.Да вкусят "свободата" дет се вика. Мдам.
С най-добри чувства и уважение към полаганите усилия. Peace

# 317
  • София
Гневна, това, което пишеш е отчайващо! Такова безразличие и незаинтересованост не очаквах!

# 318
И последно.Незаинтересованост о почесване Ще има.Докато не покажем Проблема на само по форумите.Таксиметровите, учителите,животновъдите, все някак Викнаха.Ние-само роптаем.
И не е Истина, че не могат да се върнат стари сгради  или построят нови градини.Договори както се подписват, така се и развалят.

# 319
  • София
Готово - от БГВ ще се заемат! Лови татко ще поемеш ли щафетата, че мен да не ме снимат пак! Пиша на илчни телефон, ако някой му го има да ми го даде!

# 320
Пенелъпи, и аз съм за кардинална реформа, но тя ще отнеме някоя и друга година и то ако се намери някой достатъчно смел да я организира.
Сега се налага в много краткосрочен план да се мисли на дребно. И аз поне се надявам рано или късно да излезем от издребняването и да се включим в нещо по-мащабно. И не се притеснявам че някой ще ме сочи с пръст ако на мен ми е чиста съвестта че съм подкрепила нещо, което смятам за максимално удачно за ситуацията. Това че ситуацията е безумна е друг въпрос.

Гневна, винаги един много голям процент от усилията са напразни, но никога не знаеш кои от тях преди да ги направиш. По тази логика не трябва да се прави нищо, защото за нищо няма пълна гаранция че ще стане.

Минчева е права, че всеки може да си заяви предимство когато реши, но датата на кандидатстване трябва да е до 31 май, за да може предимството да е актуално за тазгодишното класиране. Т.е. детето е кандидатствало на 04.02., но е заявило предимство юли месец примерно. Но ако детето е кандидатствало юли месец, независимо дали има предимство или не трябва да се нареди на опашката. Аз поне така го разбирам. Ние извадихме тези на които датата на кандидатстване е извън определения срок. Точно за тях предимствата не трябва да важат.
Между другото намерих едно детенце, което е пряко ощетено и преди години познавах родителите, но не поддържам връзка с тях. Дядото е доста влиятелен човек, а таткото е юрист. Доколкото познавам хората, ако вземат присърце нещата, общината ще има сериозни проблеми и с медии и със съдилища. 

# 321
  • София
Lovi - татко.
Пенелопа, откъде разбра, че поставям 50% от работещите срещу 50% от неработещите?
Ще повтарям докато го схванеш.

Lovi - татко.
Пенелопа - ако изправиш една срещу друга две майки, едната дала детето си на ясла и работила след това, но ще загуби работата си ако не запише детето, а другата гледала детето си през това време, но вече и свършва майчинството и също ще загуби работата си, ако не се върне - коя от двете майки ще избереш?
За мен и двете майки имат право.

Няма по-по-най-заслужили децата им да посещават ясла/градина,единствено няколко основни критерия биха могли да задействат "някаква"справедливост/например местожителството от определен период, поредност на подадена молба/принципа на опашката но не в истеричния и електронен вид/Всичко останало е такова издребняване, че ум да ти зайде, па улици, па карета, да не може по месторабота, работещ срещу безработен-това са тъпи противопоставяния и делене 50/50 е ужасно.Лично мнение.

В този пример ти зададох въпроса, коя майка има право? Все някоя от тях ще загуби работата си.
Къде видя разделянето 50% от приетите на работещите и 50% от приетите на неработещите?
Не ги противопоставям 50/50, а казвам че, ако дадем на едната майка една точка за това че детето и идва от ясла, то трябва да дадем и на другата майка 1 точка, че си е гледала детето.
Т.е и двете да получат равен брой точки - това е 50/50.

# 322
  • София
Момичета, трябва ни спешно човек да говори с журналистката от БТВ!

# 323
Не ги противопоставям 50/50, а казвам че, ако дадем на едната майка една точка за това че детето и идва от ясла, то трябва да дадем и на другата майка 1 точка, че си е гледала детето.
Т.е и двете да получат равен брой точки - това е 50/50.
-а на кой тогава Няма да дадете точки???????
Давайки точка на едната, намаляваш шанса на другата и обратно, въпреки, че и другата получава, защото едната ще всеме една точка че е в карето, а другата е на съседна улица.
Не ми се спори.Пак казвам, че това е Лично мое виждане, което не пасва на светоглада ти.И спирам да се ровя вече в тези теми.

# 324
  • нейде там, където ....
След като на общината не й изнася фактора време, нека предложат нещо и оттам. Не само да се съобразяваме с тяхното нежелание. В крайна сметка, пак те ще напишат правилата, както си ги искат. За всичко, което им е неудобно, от предложенията на родителите, се изказват отрицателно. Докато не останат само техните варианти. Но ще кажат "По предложение на родителите". А и тук по анкетите си гласуват напоследък 30-50, може и да има някъде 100 човека. На фона на няколкото хиляди, чиито деца няма да посещават ясли и градини, не е много. И за мен е показателно, че не това е правилното място и време за подобни разисквания. Тъжно, но факт.
Мога да намеря време да говоря със журналистката, но мнението ми е доста различно от повечето пишещи тук и в темата за страстите. И съм от хората, които са кандидатствали на доста места след първоначално обявения краен срок. Но съм "за" проверките на евентуални несъществуващи предимства. И "за" повече въпроси към Общината за новите групи, отколкото за новите критерии. И искам да са минимален брой.

# 325
jd, ми на мен ми се иска тези няколко хиляди да се съберат на едно място и да протестират, но нещо не се получава. С удоволствие ще се включа на правилното място и време, но не мога да ги намеря тези няколко хиляди къде си обсъждат общия проблем. А общината предложиха алтернатива на фактора време и това беше избора на случаен принцип (лотария), от което родителите не бяха особено възхитени (поне тези които присъствахме на срещата).

И освен да се изказва несъгласие ми се иска някой да предложи и някаква разумна алтернатива на сегашния регламент за приема за 2009 г. Не страдам от грандомания и не считам че съм права за всичко. Всъщност държа на два основни критерия извън тези които са безспорни (сираци, многодетни, инвалиди). Искам за семейства с двама работещи родители да има по-голям шанс и искам всеки който кандидатства в общинска ДГ да е така добър да спазва закона и да се регистрира адресно там където живее.

Районирането се е практикувало и все още се практикува на много места и не виждам защо ако остане необоснования критерий за брат/сестра в ДГ, районирането трябва да отпадне. И двете са свързани с удобството на определена група родители. 

За останалите критерии ще подкрепя мнозинството вероятно.

# 326
...... и искам всеки който кандидатства в общинска ДГ да е така добър да спазва закона и да се регистрира адресно там където живее.

Но защо санкцията , за това , че не се е регистрирал, да е детето му да има по-малки или никакви шансове да се класирал градина , а не глоба примерно.А защо тези които са се регистрирали да печелят права затова?Защо годините регистрация да са от значение?Просто адресната регистрация е необходимо условие, а не даващо права.Не знам  не съм юрист, може да греша.

# 327
Ми по документи не живееш в общината, по каква логика трябва да си запишеш детето в ДГ в тази община.
Глобата си е глоба, нека си ги глобяват (ако успеят да ги хванат в нарушение). И аз никъде не говоря за срокове, но ако се очаква общината да планира нещо е редно в някакъв период преди кандидатстването да има реална представа за жителите си и тяхната структура. Нещо което е изпуснато от много години.

# 328
  • нейде там, където ....
Аз нямам нищо против фактора време. Все ще присъства под някаква форма, колкото и да го избягват. Така или иначе, каквито и критерии да се пишат, в крайна сметка се получава една "опашка" от чакащи деца и родители. И винаги има значение кога решиш да се наредиш.
Не съм и против районирането в какъвто и да е вид и спазването на законите.
От както работя и живея в София нямам един ден, в който да съм била осигурена на заплата, по-малка от получаваната и нито ден, без адекватна адресна регистрация. И жилището си избирам според инфраструктурата на района.
Не ми харесва и лотарийния принцип, разбира се. Не вярвам и да го приложат.
Критерия брат/сестра в детското заведение не е необоснован. Водила съм две деца в различни детски заведения. Вариантите са да се дава директно предимство или ако е прието някъде другаде, при желание от страна на родителите, да се премества автоматично. И се получава същото. Изместване на някой от опашката.
Предимството за деца от ясла, при кандидатстване поне в ЦДГ. Съдейки по познати деца, те свикват с ритъма живота в яслите, ежедневното общуване с връстниците си. Там е по-засилен и елемента на обучение, в сравнение с ОДЗ-тата. Преживяват тежко прекъсването му, а и тръгването на детска градина, след едногодишно прекъсване е тежко изпитание за тях. И за родителите.  Независимо какъв вариант са намерили за тази една година. Предимство бих дала за тях, не за родителите. Ако може да им се спести това.
В яслените групи до сега приема беше постоянен, с най-голям наплив пролет и есен. Но все пак не всички деца се раждат тогава. И пак основен е фактора време - кой кога е преценил, че детето му би могло да я посещава. И кога е родено детето.
В системата продължават да са пропуснати децата, които вече посещават детско заведение. Няма яснота как да процедират с тях при желание за преместване, особено за родените в началото на годината и посещаващи по-горна група.

# 329
  • Отвъд алеята зад шкафа
Какъв беше смисълът от фактора време като се видя, че всъщност изобщо не е взет предвид? Или логиката е, че се приемат деца, кандидатствали ......юни месец!!!

Или да се направи кандидастването само по време (тогава отпадат всякакви предимства, когато си  се записал, тогава), или пък да отпадне изобщо времето на записване и да се гледат фактори като райониране и брой деца в семейството, примерно.

Общи условия

Активация на акаунт