Отговори
# 345
100% адреналинка, сега се бистри темата за догодина.

А това с късните предимства мисля се коментираше и в старата тема, но тогава май никой не се спритесняваше от тях
... говореше се точно за родено 3то дете, за родител с уврежания, за сираците и по спомени се коментираше (за последните 2), че те трябва да са един вид специални случаи, а не да се задържата места ако недай си боже нещо се случи newsm78

Не става въпрос за късно заявени предимства, а за деца, които са кандидатствали след 31.05. и са заявили предимства, което ги е изстреляло на челни места. Крайната дата за кандидатстване беше обявена. Кандидатстваш в срок и ако ти се появи основание за предимство го регистрираш когато се появи, но това не означава, че кандидатстваш юли месец и изместваш цялата опашка.

# 346
# 347
  • София
Eli, ами то все едно дали са станали 3членно смейство август или по потва време е доло такова семейство от някъде и в 2та случая предимството се заява на по-късен момент.
Принципно, при обявен срок за предимствата за мен е нерегламентиран приема на по-късните предимсва.

Ами какво да коментираме то май само г-жата не го знаеше това

# 348
  • Върху лъчите на Слънцето.

Е, вече си мисля не , че не може, а че няма желание за това. Може би заради финансите. Доста средства трябват за построяването на ДЗ, обзавеждане, персонал... а таксата от 40 лв съвсем не покрива обгрижването на децата в ДЗ. Въпреки, че има как, явно и кмета (който все се бие в гърдите ooooh!) и СО нямат желание да се захванат за работа. Не само заради парите, но и заради парцелите, необходими за построяване на нови ДЗ. По-дорбе им е да имат печалба от тях, от колкото да ги "затварят" по този начин в нещо, което няма да им носи печалба.

# 349
Направих си труда, да изчета и предната тема и тази в продължението (тема 2). Чудя се за някой неща, всяка[ никой не вижда. Точкова система ОК, ама като няма места, какво ще помогне точковата система? Предимства, ами омръзна ми от предимства. Все някакви предимства, тоя бил социално слаб, тоя бил самотен родител, третия бил не знам какво си. Добре, ние като си плащаме данъците и от 2.5 години ходим по мъките детски ясли и сега градини и като не можем да се запишем, защо тоя който не плаща трябва да е с предимство?

# 350
..айде първия недоволен... Whistling

# 351
То е ясно,че нашите Софийски детски градини не може да поберат децата на цяла Бьлгария.Защо трябваше да се позволи кандидатстване на всички  CrazyТрябва да се вьведе жителсвото и да се вдигнат таксите за ДГ.София трябва да стане скьп град.Така ще има оправия.

# 352
То е ясно,че нашите Софийски детски градини не може да поберат децата на цяла Бьлгария.Защо трябваше да се позволи кандидатстване на всички  CrazyТрябва да се вьведе жителсвото и да се вдигнат таксите за ДГ.София трябва да стане скьп град.Така ще има оправия.

Достатъчно е да се въведе жителство както едно време по Тошово време и ограничаване на кандидатстването. Защо аз като софиянка трябва да живея в скъп град заради новодошлите?

# 353

Последния път, в който написах някъде че цената на услугата трябва да е по-пазарно ориентирана и бях добре сдъвкана от останалите пишещи. А истината е че принципа на финансиране и управление на ДГ трябва изцяло да се реформира (вкл. и обвързване на таксата със стойността на услугата).

# 354

Достатъчно е да се въведе жителство както едно време по Тошово време и ограничаване на кандидатстването. Защо аз като софиянка трябва да живея в скъп град заради новодошлите?
София да стане скьп град за новодошлите-това имах предвид.Ако си купя жилище на морето /адски скьпо/трябва ли да имам претенции и за ДГ там?И дали местните жители на морето няма да започнат да се сьрдят Thinking

# 355
София да стане скьп град за новодошлите-това имах предвид.Ако си купя жилище на морето /адски скьпо/трябва ли да имам претенции и за ДГ там?И дали местните жители на морето няма да започнат да се сьрдят Thinking

Много добре те разбрах, но аз поне не виждам как ще стане така, че само за тях да стане скъпо.

# 356
  • нейде там, където ....
Имаше обявен срок за кандидатстване 31.05. След 04.02.2008г. за известно време не можеше да се правят нови регистрации и кандидатствания. После беше писано, че това ще се компенсира с удължаване срока за кандидатстване, като не беше фиксиран нов краен срок. Едната промяна доведе до втора, трета ... и още повече недоволни и съмнения за прозрачността и редовността на приема през системата.
И аз мисля, че трябва да има минимум предимства - например, приложените тази година - и критерий (също колкото може по-малко), по които да се подреждат децата, желаещи да посещават детска градина и ясла.
Но това ще си останат само приказки и добри пожелания, докато не се разкрият достатъчно на брой места за децата. Най-много да се разцепят родителите на работещи срещу безработни, с едно дете срещу семействата с повече, на ходилите в ясла срещу стоялите у дома ...
Бих попитала в Общината, преди да се напишат критериите за кандидатстване 2009-та година, какво стана с обещаните за 2008-ма нови места. Пък после - пак може да поговорим.
А ако всички спазваха сроковете и изискванията за постоянен и настоящ адрес за  себе си и децата си, в Общината щяха да имат по-реална представа за положението в детските градини и, може би, щяха да вземат мерки по-рано.
Поредното противопоставяне кой е по-по-най-Софиянец е неуместно и ненавременно.

# 357

Последния път, в който написах някъде че цената на услугата трябва да е по-пазарно ориентирана и бях добре сдъвкана от останалите пишещи. А истината е че принципа на финансиране и управление на ДГ трябва изцяло да се реформира (вкл. и обвързване на таксата със стойността на услугата).
Да се вдигне таксата!Не може за 40 лв.на месец деца от Пловдив,Монтана,Разлог,Асеновград,Червен Бряг,Ямбол.../новодошли в моят квартал/да си пазят местата в ДГ Twisted EvilКогато им кефне посещават,когато си решат откарват по няколко месеца при родата си в изброените градове.

# 358
..айде първия недоволен... Whistling

В голяма грешка си. Просто съм реалист. Защо ми е точкова система, като няма достатъчно места или поне малко да не достигат? Факт е, че са много деца няма места, много деца. Едно да няма за 500-1000 деца, едно да няма за "малко" повече. С какво точковата система ще подпомогне увеличаването на местата. Дали ще е по час на записване или ще е точкова система, пак ще е същото. МЕСТА НЯМА ДА ИМА ЗА МНОГО ДЕЦА.  Sad
Една система се заменя с друга система и двете системи не дават решение на проблема.
Пак казвам, че ми е омръзнало от предимства, за тия или ония. Така или иначе аз вече съм се отказал от държавните детски градини, смятам че 2.5 години е доста загубено време.

п/с предложенията за жителството, са доста смешни. Всеки може да си смени адресна регистрация, за кратко време.
Проблема ще се реши като се построят нови сгради, тези който се отдадени под наем, спрат да се дават и започнат да функционират като такива.
Интересно е че се толкова хора се връзват и тръгват да се опитват да решат нещо, което няма погне с нищо и догодина, всичко започва на ново, пак същите проблеми, само че тогава столична община ще каже, така ни беше предложено от родителите и ние се съгласихме. Simple Smile

# 359
е именно де..
квотния принцип е натрупване на двойно повече критерии, по които да трупаш точки.но-пак критерии, че и повече.
..странно е предложението да се дава точка за местожителство и да се казва-имате време да се регистрирате-сиреч-пак дават точка...

Общи условия

Активация на акаунт