Отговори
# 1 065
До Екип на кг.софия.бг,  Работната група към отдел „Образование” на Столична община

Направете райониране на кандидатстването: в понеделник - младост, вторник - изток, сряда - люлин и т.н., така може би няма да има възможност "хакери" да ви блокират сайта защото всеки родител ще прецени в кой ден да кандидатства според това в кой район иска да запише престолонаследника.   newsm78
По-удобно би било по набори, защото биха могли да се филтрират кандидатите по ЕГН-тата, иначе всеки може да кандидатства за няколко района и пак да стане калабалък.  Naughty
Ако изобщо има някакво времево състезание де.  Thinking

# 1 066
Не ако живея, а ако съм от там и няма да водя само едно, а всички. Няма да ги водя от там при условие, че към момента живея в софия.
Не се заяждам, а се опитвам да дам предложения и да си изясна ситуацията. Въпреки, че не смятам сайта за точното място.

# 1 067
Не ако живея, а ако съм от там и няма да водя само едно, а всички. Няма да ги водя от там при условие, че към момента живея в софия.
Не се заяждам, а се опитвам да дам предложения и да си изясна ситуацията. Въпреки, че не смятам сайта за точното място.

# 1 068
До Екип на кг.софия.бг,  Работната група към отдел „Образование” на Столична община

Направете райониране на кандидатстването: в понеделник - младост, вторник - изток, сряда - люлин и т.н., така може би няма да има възможност "хакери" да ви блокират сайта защото всеки родител ще прецени в кой ден да кандидатства според това в кой район иска да запише престолонаследника.   newsm78

И после ще има срив в системата по райони Simple Smile
Проблема миналата година дойде от това,че не само кандидатстването, но и регистрацията бяха в един ден.
Реално, наплива беше двоен от броя на децата..веднъж регистрираш, после влизаш да кандидатстваш..
Сега този проблем няма да го има, понеже децата са вече регистрирани, а тия, които не са са много по-малко и могат да се регистрират по всяко време..(дори току-що родено бебе, ако има ЕГН, може да се вкара в системата)
То..скоро май това ще стане..но..няма да е достатъчно, понеже се канят да премахнат фактора време..
И..като го няма този фактор, ще е все едно дали си кандидатствал на 1.1.2009 в 00.01ч или на 15 април 2009г..
Понеже..системата ще е с точкуване..или поне сега се обсъжда нещо подобно и...ако нямаш никакви предимства , не си социално слаб и детето ти е родено в нормално средностатистическо семейство, нямаш никаквъ шанс да се добереш до заветното място в "системата"...
През 2008г поне имаше шанс някакъв..за нормалните работещи хора..Верно на късмет..но..все пак..имаше..

# 1 069

По-удобно би било по набори, защото биха могли да се филтрират кандидатите по ЕГН-тата, иначе всеки може да кандидатства за няколко района и пак да стане калабалък.  Naughty
Ако изобщо има някакво времево състезание де.  Thinking

Много правилно. Нещо такова трябва да се направи  но умните глави ще кажат

# 1 070

Чакай, чакай...
Аз съм родом от Варна. Но от 23г живея в София. Имам Софийско жителство и адресна регистрация в София.. Това не ме прави "от София", но ме прави човек със софийска регистрация.
Ако ти си с регистрация в Каспичан и в Лондон да живееш , си оставаш с Каспичнска регистрация.
..
Абе..защо спорим?
Можеш ли с Каспичанска регистрация да гласуваш за кмет в София? Не можеш.
А защо да можеш да си запишеш детето на детска градина в София?
Ами НЕ ТРЯБВА ДА МОЖЕШ!!!
Регистрирай се в София, плащай си данъците тук и..живей като софиянец.
Нищо нередно не виждам в това, човек да е регистриран където живее.
Не е дискриминация.
Поправи ме, ако греша.
И..това не е част от дискусията софиянци, срещу провинциалисти ...това е част от дискусията да има ли критерий адресна регистрация или не!

# 1 071
Като четох темата видях Лови - татко, че задава въпроса за предимствата за брат/сестра в детска градина.

Lovi – татко.
Относно децата ползващи предимство по критерий – брат/сестра в същата детска градина.

Първо ще цитирам няколко извадки от:
„ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ”

Чл. 1. Този закон урежда защитата срещу всички форми на дискриминация и съдейства за нейното предотвратяване.

Чл. 2. Целта на закона е да осигури на всяко лице правото на:
1. равенство пред закона;
2. равенство в третирането и във възможностите за участие в обществения живот;
3. ефективна защита срещу дискриминацията.

Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.

Чл. 8. Лицата, съзнателно подпомогнали извършването на актове на дискриминация, носят отговорност по този закон.

Чл. 10. При осъществяване на правомощията си държавните органи и органите на местното самоуправление са длъжни да предприемат всички възможни и необходими мерки за постигане целите на този закон.

Всяко едно дете е гражданин на Република България. И има произхождащите от това права.

Не може да се дискриминира дете, затова че е единствено в семейството, както и дете което има брат(я) и/или сестра(и), независимо на колко години са те, или къде се учат (работят). Това директно води до нарушение на чл.2 (ал.2) и чл.4.

Въпрос 4 – Ще продължи ли да се разглежда критерият за предимство "брат/сестра в същата детска градина"?

Следва продължение ...

От мен - подкрепям напълно. newsm10 newsm10 newsm10

# 1 072

И после ще има срив в системата по райони Simple Smile
Проблема миналата година дойде от това,че не само кандидатстването, но и регистрацията бяха в един ден.
Реално, наплива беше двоен от броя на децата..веднъж регистрираш, после влизаш да кандидатстваш..
Сега този проблем няма да го има, понеже децата са вече регистрирани, а тия, които не са са много по-малко и могат да се регистрират по всяко време..(дори току-що родено бебе, ако има ЕГН, може да се вкара в системата)
То..скоро май това ще стане..но..няма да е достатъчно, понеже се канят да премахнат фактора време..
И..като го няма този фактор, ще е все едно дали си кандидатствал на 1.1.2009 в 00.01ч или на 15 април 2009г..
Понеже..системата ще е с точкуване..или поне сега се обсъжда нещо подобно и...ако нямаш никакви предимства , не си социално слаб и детето ти е родено в нормално средностатистическо семейство, нямаш никаквъ шанс да се добереш до заветното място в "системата"...
През 2008г поне имаше шанс някакъв..за нормалните работещи хора..Верно на късмет..но..все пак..имаше..

За наша радост /аз и жена ми/ имахме късмет да се запишем в градината която бяхме избрали /на второ място/ но като видях от догодина каква боза ще бъде ПАК реших да пиша.

# 1 073

Чакай, чакай...
Аз съм родом от Варна. Но от 23г живея в София. Имам Софийско жителство и адресна регистрация в София.. Това не ме прави "от София", но ме прави човек със софийска регистрация.
Ако ти си с регистрация в Каспичан и в Лондон да живееш , си оставаш с Каспичнска регистрация.
..
Абе..защо спорим?
Можеш ли с Каспичанска регистрация да гласуваш за кмет в София? Не можеш.
А защо да можеш да си запишеш детето на детска градина в София?
Ами НЕ ТРЯБВА ДА МОЖЕШ!!!
Регистрирай се в София, плащай си данъците тук и..живей като софиянец.
Нищо нередно не виждам в това, човек да е регистриран където живее.
Не е дискриминация.
Поправи ме, ако греша.
И..това не е част от дискусията софиянци, срещу провинциалисти ...това е част от дискусията да има ли критерий адресна регистрация или не!

Grinning Grinning Grinning Аз съм родом от КОСТЕНЕЦ и от 18 години живея в софия, жена ми е родом от софия и живее тук. Онова беше просто пример Grinning Grinning Grinning

# 1 074
ГОСТ,
 По този параграф съм съгласна да бъдат махнати предимствата за деца на многодетни майки  Grinning..
Не знам как стои въпроса с близнаците.. - верно се гледат трудно, но пък се свиква  Grinning (както и с многото деца)
И изобщо...мисля си...
Умуваме, умуваме и..май най-добре си беше фактора ВРЕМЕ..
Всичко друго е дискриминиращо..

# 1 075
stef1111111 , пълна боза се очертава - така е..
Няма значение кой от къде е ..важното е,че сега всички ние сме в София, и децата ни имат нужда от места в детска градина, за да можем ние да работим и да им осигуряваме по-добро бъдеще тук в България.

Щом човек е избрал да живее в София, редно е да се регистрира като такъв и..да се държи като такъв..

Ами...като чета..май "критериите" които бих признала за справедливи са само :
- регистрация в София като задължително условие за ПРИЕМ.
- дете с неустановен баща
- дете на инвалид(и)
- сирак и полусирак
..

В този смисъл..ако си остане фактора време и се добавят тия три "предимства"..и задължителното условие за кандидатстване..мисля,че всички трябва да са доволни..
Няма смисъл да се усложнява процедурата излишно..Мисля,че така дори ще се опрости..
..

# 1 076
Мисля, че не е редно децата на безработни родители, независимо от това дали са регистриани в бюрото по труда, да имат предимство. Предимство имат работтещите родители, които плащат данъци.

# 1 077
Аз искам да предложа следното:

Като първо желание да се поставя детската градина с приуритет и тя да носи точки,ако детето е прието да му се даде 1 седмичен срок да се запише,ако не се запише да отпада автоматично,а не както беше сега да се активират кандидатури на които когато му скимне!
За всичко има определен период нали,само за активирането на кандидатурите не!
Това беше, и е безумие,тамън станеш 1 чакащ и изведнъж хоп,се появява някои дето му е скимнало да си активира кандидатурата и застава преди тебе.
Айде пак 1 седмица, мъки,ще се запишат ли,няма ли да се запишат.

# 1 078
Ще се включа потемата:аз съм за районирането поради факта че искам поне в една две детски градини да сме с някакво дори и минимално предимство пред тези,които живеят доста по-далеч и са се записали колкото да имат по-големи шансове за прием.Не е честно да се боря редом с някой който живее на по-далеч от детската градина зад блока ми(образно казано)и да е приет само защото се е регистрирал 3 мин по-рано.А що се отнася до фактора време...мн съм му насъбрала.Заради него си скъсах нервите февруари месец и което е по-лошото заради него ще си останем и тази зима вкъщи.Не могат да ме задължат в определен ден и час да седя пред компа.Не е тяхна работа защо,трябва да се предложи по-широкообхватно време,недоизмислица е аз да съм се регистрирала в еди си колко час,а човека пред мен с 5 мин по-рано и да е приет,а аз не,твърде неандерталски довод.Разбирам че всеки има работно време и бих се съобразила обаче да ми се каже в точен час да седя и това да определи дали ще сме приети или не..моля моля.

# 1 079
Мисля, че не е редно децата на безработни родители, независимо от това дали са регистриани в бюрото по труда, да имат предимство. Предимство имат работтещите родители, които плащат данъци.

Е, сега не можем да сме крайни. Може да са безработни не по свое желание и за кратко време - 2 3 месеца...

Общи условия

Активация на акаунт