Отговори
# 1 440
  • София
Ние до удобства ли го докарахме?!  Има място за всички и сега остана да видим на кой како му е удобно ! Предимството брат/сестра за мен е дискриминация. Всички имаме еднакви права и задължения. Ако е едно дете в семейството то с по-малко права ли е от това което има брат или сестра, по-малко човек ли е с по-малко нужди ли е ..................

# 1 441
Lovi - татко.
До всички пишещи тук майки - Много сте интересни.
Защо разсъждавате от страна на родителя (привилегия-удобство за родителя), а не от гледна точка на детето (нуждата от социален контакт)?

Ще се опитам да Ви задам един въпрос по най-простия начин и то от гледната точка на самото дете.

Аз съм едно дете в семейството и искам да отида в ДГ. В парка моите родители ме запознаха с друг мой връстник, който има по-голяма сестра в ДГ. Защо той ще бъде записан в ДГ, а аз трябва да чакам да се построи нова ДГ за мен?

Ето пък как разсъждава моето бебе, записано в яслата при сестра си:
Аз съм още малка и искам с мама, но  на мама се налага да ходи на работа.Ето, кака ходи на градина, за мен ще е много лесно да свика с мисълта, когато виждам кака на двора и сутрин Заедно отиваме там.Също така мама не крещи, защото и трябва още един час време, за да стигне до яслата ми, след като е оставила кака в друга градина.Печеля още час сън.Печеля и по-бързо придвижване до ялсата, а не мръзна час по пътищата навън, докато минем да оставим първо кака.

Това-само примерно, мога и още.И както вече казах-мен не ме касае, защото при нас цикъла започна преди години и сме в системата от години.

# 1 442
Lovi - татко.

Ellypr – разгледай внимателно въпроса ми. Задавам въпроса за социалното право на това дете. Правото да получи обществена услуга.
Ако е осигурено място за всички деца, тогава може да се говори и за удобството на родителите децата им да са в едно и също ДЗ.

Плодова фея – квалификациите като традиция, по-лесно водиш/взимаш децата, познаваш персонала трудно могат да бъдат аргументи в полза на предимството което обсъждаме.
Именно за традицията и удобството Ви написах, че съществува от времето когато имаше места за всички деца в ДГ. Сега не е така и затова поставям този въпрос от гледната точка на самото дете.

marty79vl - Напротив, трябва да отговориш на въпроса, за да обосновеш и защитаваната от теб позиция. Погледни моите постове и ще разбереш какво предлагам. Разсъжденията за критерия брат/сестра са само един елемент от цялото решение.

Едно дете не приема посещението на ДГ като Социално Право, така че на подобна основа да се поставят нещата за мен лично е абсурдно.Обясни на 2-годишно какво значи-Имаш Право на:......и ти давам медал.

# 1 443
  • София
Lovi - татко.

Ellypr – разгледай внимателно въпроса ми. Задавам въпроса за социалното право на това дете. Правото да получи обществена услуга.
Ако е осигурено място за всички деца, тогава може да се говори и за удобството на родителите децата им да са в едно и също ДЗ.

Плодова фея – квалификациите като традиция, по-лесно водиш/взимаш децата, познаваш персонала трудно могат да бъдат аргументи в полза на предимството което обсъждаме.
Именно за традицията и удобството Ви написах, че съществува от времето когато имаше места за всички деца в ДГ. Сега не е така и затова поставям този въпрос от гледната точка на самото дете.

marty79vl - Напротив, трябва да отговориш на въпроса, за да обосновеш и защитаваната от теб позиция. Погледни моите постове и ще разбереш какво предлагам. Разсъжденията за критерия брат/сестра са само един елемент от цялото решение.

Едно дете не приема посещението на ДГ като Социално Право, така че на подобна основа да се поставят нещата за мен лично е абсурдно.Обясни на 2-годишно какво значи-Имаш Право на:......и ти давам медал.

Не е нужно да разбира, затова си има родители които да се борят за неговите права.
Аз пак питам : Ако е едно дете в семейството то с по-малко права ли е от това което има брат или сестра, по-малко човек ли е с по-малко нужди ли е ..................

# 1 444
не по-малко от всички останали.
И не е до това-родителя да се бори.Така, както едното дете има нужда, така и Н-тото в семейство има.
За мен лично едно е да обясниш, че другарчето ходи, друго е да обясниш-сестра ти ходи, а ти няма да ходиш.Получава се Делене вътре в семейството, между децата.Едно е да делиш с останалите навън на принцип-състезателен нещо, друго е вътре в семейството при децата.
Когато Едното ми дете не е получило нещо, което е получило съседчето-имам стотици варианти да обясня защо.Когато сестра и не получи това, което голямата  има-как да обясня-еми-на сестра ти може, за теб не може.Съвсем различно е.Говоря и за  времето, когато все още бях с едно и за моето дете място в квартала Нямаше.Много лесно получи отговор защо е така.Сега, когато малката тръгна ако беше станало така, че да не я приемат, щях да обяснявам нещо Съвсем Различно.И за да поставя децата си Равни, както е Редно в едно семейсвто-трябваше да спра и голямата.

# 1 445
  • Върху лъчите на Слънцето.
Ето пък как разсъждава моето бебе, записано в яслата при сестра си:
Аз съм още малка и искам с мама, но  на мама се налага да ходи на работа.Ето, кака ходи на градина, за мен ще е много лесно да свика с мисълта, когато виждам кака на двора и сутрин Заедно отиваме там.Също така мама не крещи, защото и трябва още един ...
А понеже не гледаме удобства, а нужди, детето ще разсъждава така: Ето, сега ще оставим кака в тази градина, а мама ще ме заведе и в моята! То пак добре, че са ме приели, за да не стоя у дома, откъсната от децата!

# 1 446
  • София
не по-малко от всички останали.
И не е до това-родителя да се бори.Така, както едното дете има нужда, така и Н-тото в семейство има.
За мен лично едно е да обясниш, че другарчето ходи, друго е да обясниш-сестра ти ходи, а ти няма да ходиш.Получава се Делене вътре в семейството, между децата.Едно е да делиш с останалите навън на принцип-състезателен нещо, друго е вътре в семейството при децата.
Когато Едното ми дете не е получило нещо, което е получило съседчето-имам стотици варианти да обясня защо.Когато сестра и не получи това, което голямата  има-как да обясня-еми-на сестра ти може, за теб не може.Съвсем различно е.Говоря и за  времето, когато все още бях с едно и за моето дете място в квартала Нямаше.Много лесно получи отговор защо е така.Сега, когато малката тръгна ако беше станало така, че да не я приемат, щях да обяснявам нещо Съвсем Различно.И за да поставя децата си Равни, както е Редно в едно семейсвто-трябваше да спра и голямата.

В случая аз не говоря какво ще обяснявам и какво не на детето си. Не става дума за равенство в семейството а за равенство на всички деца. Положението не е такова,че да можем да си позволим лукса да създаваме удобства. Говоря за необходимостта от това, да има еднакви права между всички деца.  За мен не  е реално дете което е единствено в семейството да няма шанс да тръгне на градина поради факта, че друго е с по-голями "права".

# 1 447
  • Отвъд алеята зад шкафа
Гласувах варианта с даването на точки. Не мисля, че е редно от едното семейство да ходят на ДГ и двете деца, а от съседното семейство да не е прието детето, защото е само. А аргумента, че кака ходи на градина и т.н и т.н звучи доста....глупаво. По тази логика децата без братче/сестриче изобщо да не ходят на ДГ, защото няма как да видят кака си в двора и да свикнат по-лесно с жестоката действителност. А пък обрисуваната картина на нещастните две деца, приети в различни ДГ и пътуването един час във виелица студ....настръхнах.

# 1 448
Винаги съм чела целите теми преди да пиша, но сега не го направих. НЯМА И ДА ГО НАПРАВЯ
Това е безумство, кой го измисли?! Има ли деца, или ги е вкарал в градината по втория начин.
Аз съм самотна майка, бащата не съм го виждала от година, о това не е критерии. На 21 съм, студентка, но задочно, работеща и с 2-годишна дъщеря. Не влизам в нито една от графите даващи точки. Т.е. тдъщеря ми и тая година ще остане без детска градина. Може ли тоя УМНИК да ми обясни как по ядволите ще се справя сама, след като пак няма да имам право да дам детето си в градина на фона на тия глупости?????????
Напълно съм ЗА да се премахне класирането по време на подаване - тва си е безумство по начало. Но трябва да се преусмислят критериите които дават точки на децата. Какво като единия родител е редовен студент, то си има двама родители. И искам да разбера каква е разликата в децата с един родител - нашия татко не е мъртав и го има в акта за раждане но е алкохолик и не ни е виждал и чувал почти от както сме се родили, а докато беше тук не ни забелязваше. Как могат да ми кажат че това че съм разведена и малката не познава баща си не е критерии за сам родител и е без значение?
Само да не ми се обяснява че трябва братчета и сестричета да учат заедно защото родителите не могат да се справят с отношението по между им, при положение че аз имам две алтернативи - или детето ми да гладува защото няма да съм на работа да го гледам, или всеки ден да го гледа различна приятелка защото нямам пари за детегледачка - много семейства нямат баби и дядовци които да гледат малките сладури. Хайде малко да не си гледаме в наште панички - мойто дете как да му кажа тва и онова. Има и други панички в които трябва да се каже на детето защо тая вечер няма вечеря а не защо как е на градина а ти си с баба

За предложения ако си говорим има много, имаше и идеи, които не се спазиха. Като не им стигат нормалните детски градини, да вземе държавата да ми покрие разликата до частна детска градина, че 400 в на месец нямам, както какво да работя (няма да конкретизирам) за да мога сама да платя 400 лв за градина, + наем+ храна и дрехи за малката и отделно другите разходи????

Или пък да се направят Центрове, в които да се водят децата а от там да ги извозват до градина в която има места, като не могат да ме приемат в люлин защото там живея ще ми осигурят начин детето да отиде в детска градина където има място за нас. Как искат раждаемост като не могат да осигурят нормално отгелждане след това?

Нее ли малко гадно да се приемат тия с братчета и сестричета - тва не е предимство за мене. По същата логика мога да поискам да приемат мене в дадена градина защото живея в района повече от 10 години, а не да приемат някое дете от близкотосело, защото решили техните че тая градина е по престижна.
Това е дискриминация!!
П.С. не визирам никой именно за това не слагам цитати

Последна редакция: пн, 20 окт 2008, 13:58 от yana_angelova

# 1 449
Да, може. Никаква система не може да предотврати индивидуални случаи на заобикаляне на правилата. Въпросът е доколко това реално се случва и дали общите процедури са направени така, че да минимизират индивидуалните нарушения? ....
Тук трябва да се намесят и родителите! Трябва да бъдем допуснати да правим провелки! Да ни се докаже всяко едно предимство! Тогава ще се покачи (многократно!) доверието и към СО, и към ИСОДГ, и към самите директорки!

Апелирам към родителите: Имайте повече доверие към директорите на градини! Те имат огромни отговорности да организират доброто гледане и образование на вашите деца. .... Имайки повече доверие към директорите и учителите, вие им помагате да се справят по-добре и да носят повече отговорност. Липсата на доверие води до намаляване на отговорността, не обратното!
Това е много трудно постижимо! Поне на този етап! Ако имаме възможността с очите си да се уверим, че всичко е изрядно с приема , тогава ще се получи доста по-лесно! Работила съм в ОДЗ! Доверието в директорката не се отразява в качеството на работа на персонала! Там, където работех, директорката беше именно от *парашутисктите*! Няма да Ви описвам в каква напрегната и изнервяща обстановка се работеше, точно, защото *рибата се вмирисва от главата*! Но въпреки всичко, персонала и до ден днешен си гледа работата с децата повече от добре! Е, навсякъде има изключения, но без тях не може! Заради това за мен е важно да имам доверие,на хората, в чиито ръце оставям детето си и които имат директно работа с него! Да ме прощават директорките... Това недоверие се подсилва и от традицията деца да се приемат с рушвети(защото от години има проблем с недостига на места!)! Когато с години един човек е губил доверието ни, ще му трябва още повече време да си го върне обратно!

# 1 450
  • софия
за какво доверие се говори изобщо..?!
мин.седмица ми предложиха,ако искам срещу 800лв. малката да започне в звънче...
доверие  Joy

# 1 451
за какво доверие се говори изобщо..?!
мин.седмица ми предложиха,ако искам срещу 800лв. малката да започне в звънче...
доверие  Joy
А ти какво направи по въпроса? Подаде ли сигнал... И лично директорката ли ти предложи? Или си уреди детето и ще си замълчиш?! (На последното може да не ми отговаряш!)

# 1 452
  • софия
нямам никакъв интерес малката да е въпросното одз.не обичам прехвалените неща и колко повече ми се навира нещо в лицето толкова повече се дразня.
споменах пред познат,за нашия случай и той ми каза,че познава някой си който с/у 800лв. и някакво спонсорство можел да уреди малката  в звънче.отказах.не мисля да пълня гушата на някаква хиена.

# 1 453
нямам никакъв интерес малката да е въпросното одз.не обичам прехвалените неща и колко повече ми се навира нещо в лицето толкова повече се дразня.
споменах пред познат,за нашия случай и той ми каза,че познава някой си който с/у 800лв. и някакво спонсорство можел да уреди малката  в звънче.отказах.не мисля да пълня гушата на някаква хиена.
 браво на теб и аз така бих постъпила,а и ако имах 800лв. излишни защо да не ги дадеш за частна ясла,там поне ги гледат добре

# 1 454
  • София
И мен ми се струва, че това предимство с братчетата и сестричетата си е чиста дискриминация. Просто не виждам логиката защо аджеба едно дете с брат/сестра, в детска градина да е по-привилигиравано и да изпервари детенце, което е едно в семейството.

Общи условия

Активация на акаунт