Отговори
# 1 650
Никой не ви е спрял да си ползвате връзките, както и да давате подкупи. С подобни коментари обаче не допринасяме за напредък по дискусията.

# 1 651
Никой не ви е спрял да си ползвате връзките, както и да давате подкупи. С подобни коментари обаче не допринасяме за напредък по дискусията.
Напротив, според мен има полза - провокира размисли върху това как да се направи ефективен контрола върху приема.
Иначе системата е безмислена, ако само една малка част влизат легално, а останалите - с връзки.  Peace

# 1 652
Точкова система - вариант 1 за дискусия

1.   Дават се точки за първите три градини по желание (това е гъвкаво и лесно приложимо от стриктно райониране);
Съгласна съм! Едва ли родители живеещи в  Илинден ще кандидатстват за "елитна" градина в Младост, например!

2.   Не се разглежда адресна регистрация – който има нужда, ще си извади такава регистрация, т.е. това не ни се струва разграничаващ фактор;
И с това ще се съглася! Само ще отправя малка забележка към Гневна - добре, че се провинцията събира боклука на София и "прииждащите" от там  ги тровят със Софийските битови отпадъци!

3.   Дава се по една точка за всяко допълнително дете в семейството до 18г. – това решава въпросите за близнаци, породени деца – включително и за брат/сестра в същата детска градина;
Съгласна! По-добър е от предишните предимства брат/сестра и близнаци, изключвайки учениците в близките училища и породените дечица!

4.   Допълнителна точка се дава за: служител в ДГ, инвалидност в семейството, семейство с един родител (решава въпроса и за сираци, и за самотни майки – разбира се, доказателствата са различни), студенти, специални образователни потребности и препоръки от социалните служби
Тук имам малки забележки : без студенти (или ако има за студент - да има по една и за всеки работещ родител!) и ясно да се дефинира какво точно е семейство с един родител (ясно е, че проблемите ще дойдат от злоупотреби с това положение на двойките без сключен граждански брак). Как ще се отсява наистина самотната майка от такава, която живее на "семейни начала" вече 10 години, например?

# 1 653
 Naughtyтрябва да се контролират нещата!Трябва да спре тази лудост #2gunfireНие не сме за подигравка!С тези точки ще стане още по-зле.Сега сме на никъде,а представете си 1000 деца с еднакви точки Laughingкакви пари ще играят тогаваааа

# 1 654
Алтернатива на жребии?

Моля, дайте предложения за алтернатива на жребия като механизъм за избор между деца с еднакъв брой точки на границата на прием. Изключете фактора 'време на кандидатстване' като алтернатива.

Основното притеснение е, че жребия няма да бъде достатъчно прозрачен и ще има възможност за манипулации. Ние имаме техническо решение (с участието на трети - независими страни и директен контрол на родителските организации), което би изключило възможност за манипулации.

Ако въпросът за прозрачността на жребия се реши задоволително, бихте ли приели?

Имате ли идея за по-справедливо решение на проблема?

Явор Джонев
Екип на кг.софия.бг

# 1 655
Вие сега неможете да контролирате нещата при положение че е наличен само фактор "време" ами с толкова допълнителни неща как ще се справите незнам!Как ще контролирате всяка градина отделно?

# 1 656
  • София
Алтернатива на жребии?

Моля, дайте предложения за алтернатива на жребия като механизъм за избор между деца с еднакъв брой точки на границата на прием. Изключете фактора 'време на кандидатстване' като алтернатива.

Основното притеснение е, че жребия няма да бъде достатъчно прозрачен и ще има възможност за манипулации. Ние имаме техническо решение (с участието на трети - независими страни и директен контрол на родителските организации), което би изключило възможност за манипулации.

Ако въпросът за прозрачността на жребия се реши задоволително, бихте ли приели?

Имате ли идея за по-справедливо решение на проблема?

Явор Джонев
Екип на кг.софия.бг

Равен брой точки няма да се получи, ако има повече китерии с различен брой точки според предимството на детето от семейството.
Веротноста е минимална, особено, ако има голяма разлика в точкуването (така, както беше в предишният вариант)

Затова смятам, че опростяването не води до по-добър вариант.

Прозрачност не може да има при теглене на жребий. Винаги има начин за манипулация.

Според мен ако има участници с равен брой точки, трябва да се вземе предвид на колко други места са кандидатствали.
Т.е. дете кандидатствало само за три градини има по-малък шанс от дете, чиито родители са кандидатствали за 15.

# 1 657
Не смятам, че работната група е ефективен родителски контрол. Това че излизат едни хора и заявяват на родителските организации, че всичко е наред, не значи че има родителски контрол.Само се използват родителските организации и си измиват ръцете с тях.
Какъв ще е този контро, напишете по- подробно и конкретно.
И как така ще става, при освобождаване на нови места всяка седмица ще има жребии ли? И всеки един от тях ще бъде контролиран и проверен? Ще бъде по-вероятно да уцелиш шестица от тотото, отколкото да спечелиш място. Представям си мейлите, които ще пращате всяка седмица на печелившите ooooh! hahaha"На печелившите честито, останалите помнете: който участва пичели, който не участва , ни пичели!"
Щом няма алтернатива време и няма алтернатива жребий, еднаквите точки ги разпределяме на база още точки.няма друг начин. Включваме всички критерии, поискани от родителите: местоживеене, брат/сестра, близнаци , многодетни и всякакви други варианти с децата, социално положение, работещи/неработещи, ясли, абе всичко, правим по едно профилче на всяко дете и определяме местата.Както беше досега(всичко това го правеха директорките).

# 1 658
  • софия
ами,ако се въведе райониране и както някой беше предложил,за всяка община да се кандидатства на различни дати,за да няма срив ...
пак да има точкуване,но накрая,като има дечица с равен брой точки вместо лотария да е фактор-време.поне,ще ме я яд само на себе си,какъв куц късмет имам,а с въпросната лотария,ще съм почити на 100% ,че някой може би лееееко е побутнал неговия с някой и друг лев.

# 1 659
  • София
Aко трябва да тече 3 месеца записването, както беше тази година, как си представяте на всеки две седмици да теглите лотария?

# 1 660
Само за информация
Във вчерашния 24 часа, на втора страница има статия "Заплата във Варна ще е предимство за забавачка".

Тъй като не я открих в нета ще препиша предложението на кмета за нови, допълнителни критерии за прием в детските градини във Варна. Включват се допълнителни изисквания към родителите. Те трябва да представят:

1. Удостоверения, че трудовият договор, по който работят, е регистриран във Варна (за родители на трудов договор);
2. Удостоверение за регистрацияна фирмата, което доказва че фирмата развива дейност и плаща данъци във Варна (това е за собственици и съдружници във фирми);
3. За свободни професии трябва да се декларира откъде се получават доходите.

Децата на работещите родители се записват по реда на подадените документи, а след това - също по реда на подадените документи, ще се приемат и деца на неработещи майки или бащи.

А пък в София "работещите родители" леко изчезнаха от хоризонта. Варна усложнява процедурата и вкарва допълнителни предимства. Явно по-простия модел не е проработил добре.

# 1 661
само да напомня, че общината категорично е забранила фактора време, а г-н Джонев също не го иска.Напомням на някои мами, които може да не са обърнали внимание че този вариант е отпаднал, за добро или зло.

# 1 662

1.   Дават се точки за първите три градини по желание (това е гъвкаво и лесно приложимо от стриктно райониране);
Съгласна съм! Едва ли родители живеещи в  Илинден ще кандидатстват за "елитна" градина в Младост, например!

2.   Не се разглежда адресна регистрация – който има нужда, ще си извади такава регистрация, т.е. това не ни се струва разграничаващ фактор;
И с това ще се съглася! Само ще отправя малка забележка към Гневна - добре, че се провинцията събира боклука на София и "прииждащите" от там  ги тровят със Софийските битови отпадъци!

3.   Дава се по една точка за всяко допълнително дете в семейството до 18г. – това решава въпросите за близнаци, породени деца – включително и за брат/сестра в същата детска градина;
Съгласна! По-добър е от предишните предимства брат/сестра и близнаци, изключвайки учениците в близките училища и породените дечица!

4.   Допълнителна точка се дава за: служител в ДГ, инвалидност в семейството, семейство с един родител (решава въпроса и за сираци, и за самотни майки – разбира се, доказателствата са различни), студенти, специални образователни потребности и препоръки от социалните служби
Тук имам малки забележки : без студенти (или ако има за студент - да има по една и за всеки работещ родител!) и ясно да се дефинира какво точно е семейство с един родител (ясно е, че проблемите ще дойдат от злоупотреби с това положение на двойките без сключен граждански брак). Как ще се отсява наистина самотната майка от такава, която живее на "семейни начала" вече 10 години, например?

Съгласна съм! Едва ли родители живеещи в  Илинден ще кандидатстват за "елитна" градина в Младост, например!

И с това ще се съглася! Само ще отправя малка забележка към Гневна - добре, че се провинцията събира боклука на София и "прииждащите" от там  ги тровят със Софийските битови отпадъци!

Не мога да се съглася с теб по точка 2 з'то аз имах "нещастието"съпругът  ми да се окаже от тук(поне 3 поколения)Да аз съм от провинцията,но това означавали че и аз влизам в този списък? Crossing Arms

# 1 663
  • София
Включваме всички критерии, поискани от родителите: местоживеене, брат/сестра, близнаци , многодетни и всякакви други варианти с децата, социално положение, работещи/неработещи, ясли, абе всичко, правим по едно профилче на всяко дете и определяме местата.Както беше досега(всичко това го правеха директорките).

Peace

# 1 664
ами ще се мисли ли за бременните?Те все още нямат 2-ро дете,но то ще е факт!това лесно се доказва Grinning

Общи условия

Активация на акаунт