Отговори
# 1 710
  • София
Като гледам всички от пишещите тук родители са за адресната регистрация и районирането - извинете г-н Джонев, но откъде дойде идеята за отпадане на този критерий...
Не са всички Simple Smile Ако районирането ще помогне да влязат всички деца от 10-те блока около 1 градина, Ок. Ама като има по 5-6 места, е напълно безмислено, според мен. А и така се ощетяват тези, дето си нямат наблизо ДЗ.
Друго, аз например предпочитам да си запиша детето в ОДЗ-то, което е непосредствено до блока на майка ми и на 3 спирки от нас. Отиването няма да е толкова трудно, но вземането в 17 или дори 18-19 ще е мисия невъзможна. Затова майка ми ще я прибира и ще си я води вкъщи. На мен там ми е предишната регистрация, която мога да подновя, но е глупаво Peace
Изключения винаги има, но все пак в масовият случай родителите искат да запишат детето си в най-близката градина. Така или иначе недоволни винаги ще има. От гледна точка на мнозинството е добре да има райониране по местоживеене.

# 1 711
Да решението на проблема всеки го знае, трябва да има повече градини за да се намери място за децата , така винаги ще има неприети деца. Тогава какъв беше е този протест в Красно село да не се строи детска градина на това място, а да е площадка за разхождане на песовете или пък да е паркинг.  Значи никой не протестира да се строят нови жилищни сгради, но сега хората около мястото протестират да се строи детска градина. Ами там кой протестира сега, това сме ние, хората или то ако не сме лично ние, то са нашите родители, близки.
 И другото което е тук си пишат много малка част от кандидатстващите за градини и ясли, има много родители които не могат да си позволят да пишат тук. Не може мнението на една малка част да е определящо за това какъв да е критерият, като се има и на предвид, че тук преобладават родители на неприети тази година деца.

Последна редакция: чт, 23 окт 2008, 14:35 от blagovesta

# 1 712
 :crazyeyes Каква лотария?
Това на 4 февруари не беше ли също лотария?
Та по тази логика вместо да пренареждате опашките всеки път като измислим нов вид лотария не е ли редно първо да приемат децата кандидатствали за февруарската лотария , а останалите да се подреждат съгласно новия регламент?
Защото от тези, които са кандидатствали на 4 февр. има поне 70% които са подали молби  към удобните за тях ОДЗ-та още след раждането на детето и 2 пъти са останали извън граднините! Тоест сега ще ги ощетите за 3-ти път!

По принцип беше правилно още на 4 февруари да кандидатстват неподалите до тогава молби, а децата с подадени преди тази дата молби - да ги приемат!

# 1 713
:crazyeyes Каква лотария?
Това на 4 февруари не беше ли също лотария?
Та по тази логика вместо да пренареждате опашките всеки път като измислим нов вид лотария не е ли редно първо да приемат децата кандидатствали за февруарската лотария , а останалите да се подреждат съгласно новия регламент?
Защото от тези, които са кандидатствали на 4 февр. има поне 70% които са подали молби  към удобните за тях ОДЗ-та още след раждането на детето и 2 пъти са останали извън граднините! Тоест сега ще ги ощетите за 3-ти път!

По принцип беше правилно още на 4 февруари да кандидатстват неподалите до тогава молби, а децата с подадени преди тази дата молби - да ги приемат!
Напълно съм съгласна!!!Обаче има и друг проблем- вече всичко е заето или има по 1-2 незаети места, а това не решава отново проблема, за съжаление.....

# 1 714
  • София
Изключения винаги има, но все пак в масовият случай родителите искат да запишат детето си в най-близката градина. Така или иначе недоволни винаги ще има. От гледна точка на мнозинството е добре да има райониране по местоживеене.
А как ще се компенсират тези, дето са по-далеч от градина? Или тези, които се водят в един квартал, а най-близката градина е отсреща, но се води в друг newsm78
Или пък да направим райониране до блокове втора линия от ДЗ Joy Така де, да няма толкова деца с еднакви точки  Crazy Макар че като са малко местата и това не е решение Naughty

# 1 715
С оглед на това, че местата наистина са малко, трябва да се правят съответните компромиси. Сега, че на мен  ми харесва повече ДГ, която е по-близо до майка ми си е лично мой проблем. Предимство ще имам там, където живея аз.
Районирането е един от малкото наистина обективни критерии, не може точно той да отпадне...

Иначе веднага се записвам студентка на стари години да изуча още едно висше образование - ще ми е от полза със сигурност ...

# 1 716
Иначе веднага се записвам студентка на стари години да изуча още едно висше образование - ще ми е от полза със сигурност ...
То не е и нужно да го завършваш това образование....
Записваш се като редовна студентка, ВУЗ-ове бол, все някъде ще те приемат, и пишеш в критериите за приемане, че си с предимство.....
А започваш паралелно и работа като "леличка" в някое ОДЗ и готово!!!
Малко шегичка разбира се.

# 1 717
  • софия
Вече хипер много се изнервям, четейки темата, защото някой си иска нашето мнение, след което решава, че няма да се съобрази с него (адресна регистрация по лична карта и работещ родител, напр.). Не виждам кое му е сложното при доказването и на двете неща. Да не говорим, че според мен, адресна регистрация по лична карта в София, поне към момента на раждане на детето, би трябвало да носи и допълнителни точки. Адресната регистрация и на другия родител също да се има предвид.

Както и доста майки към момента са казали, точките за желана градина по никакъв начин не са равнозначни на критерий "райониране".

Задавам един последен въпрос и ще спра да се ядосвам, защото честно казано за първи път откакто работя на мястото, на което съм (11 години), ще се възползвам от връзките и служебното си положение. Очевидно по друг начин нещата не се получават, колкото и да желая.

Защо в момента моето дете, което е родено 2006 г., не може да кандидатства предварително за ОДЗ, 1ва група? Единственото предварително кандидатстване, което мога да направя е за ЦДГ. По стечение на обстоятелствата, двете предпочитани и най-близо до нас градини са ОДЗ-та.

Последна редакция: чт, 23 окт 2008, 22:33 от zvanche

# 1 718
  • София
С оглед на това, че местата наистина са малко, трябва да се правят съответните компромиси. Сега, че на мен  ми харесва повече ДГ, която е по-близо до майка ми си е лично мой проблем. Предимство ще имам там, където живея аз.
Районирането е един от малкото наистина обективни критерии, не може точно той да отпадне...

Знам, че е така, но и че има още мнооого частни случаи с различни предпочитания.
А как ще отговориш на другите въпроси? Или пак с "Ами техен проблем"  newsm78
Сигурно си от тези на първа линия hahaha Спорът е излишен Hug

# 1 719
по принцип съм съгласна с точкуването, но с предложения вариант 1-не. Малката разлика в броя точки предразполага, според мен, към огромен брой деца с равен брой точки. Жребият може би е приемлив, но само, ако е пределно прозрачен, нещо което ми се вижда малко вероятно.

Смятам, че трябва тежестта на различните критерии да е пo-диференцирана, примерно за 1во желание ДЗ да се дават по 10 т, за второ желание по 5, за трето желание по 2-3. За останалите критерии, отново - по 4-5 точки за едни, по 1-2 за други. Нещо такова.

Освен това ми се струва, че за брат/сестра в конкретното ДЗ трябва да има допълнителни точки, пък дори и малко на брой. Действително, не е едно и също 2 деца с малка разлика и 2 деца, едното 2-3-годишно, другото 10-ина годишно.

Споделям мнението, че ако има точки за редовни студенти, трябва да има и за работещи родители. Въпреки, че реално погледнато, всеки може да се запише студент редовно, а още по-лесно е да сключиш договор с фирма, да те водят фиктивно на работа (е, теоритично поне данъци ще трябва да плаща за това). Затова може би да отпадне този критерии.

за районирaнето - против съм, защото в много квартали просто няма детски заведения, или има само една ЦДГ, примерно, и сме принудени да кандидатстваме в други съседни рaйони. Аз живея в Княжево. Но подкрепям идеята за адресна регистрация в София въобще, да речем от 2 години преди кандидатстването, да дава някаква преднина.

И аз благодаря на г-н Джонев, че изобщо обсъждате проектитe и вариантитe с нас, като по този начин ни правите съпричастни към процеса, дано има обща полза от това.

# 1 720
Вече хипер много се изнервям, четейки темата, защото някой си иска нашето мнение, след което решава, че няма да се съобрази с него (адресна регистрация по лична карта и работещ родител, напр.). Не виждам кое му е сложното при доказването и на двете неща.
Абсолютно подкрепям!!!

На мен също почват да ми кипват...
Взех да се замислям дали да не го запиша в частна ДГ, за да си спестя нервите, унижението да ползвам връзки (явно няма да минем без това) и така...
И естествено, аз глупачката, пак ще си платя от джоба, за да могат студенти и социално слаби да ползват моите данъци.....АМИ СЪЖАЛЯВАМ НЕ СМЕ ТОЛКОВА БОГАТА ДЪРЖАВА, ЧЕ ДА ПРЕДЛАГАМЕ ТАКИВА СОЦИАЛНИ ПРИДОБИВКИ  #Cussing out

# 1 721
  • София
за районирaнето - против съм, защото в много квартали просто няма детски заведения, или има само една ЦДГ, примерно, и сме принудени да кандидатстваме в други съседни рaйони. Аз живея в Княжево. Но подкрепям идеята за адресна регистрация в София въобще, да речем от 2 години преди кандидатстването, да дава някаква преднина.
Съгласна съм Peace. Отделно, че човек, живял години наред в един квартал, но после преместил се в друг, също има право да си запише детето. Нали е плащал даници някъде из София преди това. Така че доводи от сорта на "живея тук откак съм роден" не са редни. Всеки има право да се мести. И не върви да се слагат рамки кой колко и къде е живял Simple Smile

# 1 722
Ама спрете се бе хора....
Кой оспорва правото ви  на свободно придвижване???
Понеже в детството си съм живяла в Люлин, а сега в Младост да мога да си запиша детето и в Люлин...

Сега ЯСНО НИ Е НА ВСИЧКИ за какво иде реч, нали??? Защо се правим на ударени... Маха се районирането, защото в София има 5 ДГ, които са супер апетитни заради базата си... Има и още ДГ,  които условията са под всякаква критика... Затова да вървим към светлото комунистически бъдеще - на всички равни условия....

Имам ново предложение - даже две алтернативни:

1. Събират ни  на определена дата на стадион Герена и почваме да се бием... Децата на най-ячките влизат с предимство!!!

2. Пускат ни от началото на Царя до университета - патешко ходене - първите 3000 (нали толкова бяха местата?) влизат

Последна редакция: чт, 23 окт 2008, 15:26 от Fussii

# 1 723
Г-н Джонев, наистина е добре да има точки за работещи родители. Как ще се доказва ще реши Общината. А довода: "Как да работя, ако трябва да гледам детето?" е несериозен. Напротив нека го направим: Работя за да гледам детето.
Дъщеря ми тръгна на ясла на 11 месеца, а аз работя откакто тя стана на 9 месеца. И плащам данъци от тогава, това, че някой е решил да си гледа детето до 2 годинки е негов избор и означава, че семейството може да си го позволи. По пътя на логиката това семейство е по-ненуждаещо се от семейство където родителите работят.

Абсолютно подкрепям критерия за работещи родители да важи.
И още нещо. Знам че не е просто да се докаже кои са самотни родители за да се ползва като предимство /според закона ако бащата не фигурира в акта за раждане. /
Аз съм самотен родител и не съм спирала да работя от раждане на детето ми. Да таткото фигурира в акта за раждане, но не учавствува по никакъв начин в отглеждането на детето. Бих искала да се помисли в тази посока-за ползване на предимство на род-ли отглеждащи сами децата си. Защото дефакто СЪМ самотен родител, а деюре НЕ СЪМ. А не съм единствената. Все повече стават случаите на забегналите и безотговорни бащи. Но и държавата още веднъж нанася удар като не само не помага, а и пречи за нормалното отглеждане на НЕЙНИТЕ ДЕЦА! Таксите в частните градини са непосилни за 2ма родители, а какво остава за 1 родител - ДА РАБОТИ ЛИ, ДА СИ ГЛЕДА ДЕТЕТО ИЛИ ????!!!!

# 1 724

Освен това ми се струва, че за брат/сестра в конкретното ДЗ трябва да има допълнителни точки, пък дори и малко на брой. Действително, не е едно и също 2 деца с малка разлика и 2 деца, едното 2-3-годишно, другото 10-ина годишно.

Да, не е едно и също да гледаш две деца с малка разлика и две деца с по-голяма. Но не мога да разбера защо смяташ че е по-лесно? Значи едното ти дете е в ДГ и смяташ, че това трябва да ти даде преднина, за да успееш да запишеш и второто. Логично. Всеки си гледа неговия случай.

А аз и такива като мен трябва да си стоят в къщи, защото им е по-лесно да си гледат двете деца с голямата разлика. Ама аз искам и на работа да ходя. Сигурно и ти искаш, но смяташ че имаш по-голямо право, защото децата са ти с по-малка разлика.

А и ДЗ са не само места за отглеждане, а и места за образование. Как възрастовата разлика обуславя предимството на твоето дете пред моето в образователната институция ДГ?

Да му мислят семействата с едно дете. Или по-скоро да се замислят за второ, защото тях пък съвсем не ги виждам как ще се доредят до ДГ.

Общи условия

Активация на акаунт