Когато не знаете отговора?

• 4 275
  • 72
  •   1
Отговори
# 30
  • София

Това е решение, но няма ли да ги 'приближи' прекалено до компютъра от ранна възраст?

.... Обясних за звуковите вълни (той е на три години и половина) и той ми каза "Аха!". Явно нищо не разбра, защото след седмица започна да разпитва за звука от телевизора, а аз навлезнах и в темата за образа  Heart Eyes

Според моята психотерапевтка - това е правилния начин.  Peace

# 31
Е, да, идеалният вариант би бил да си имам "Енциклопедия Британика", красиво подредена в кожени томчета на няколко реда в библиотеката. Ама я нямам. Имам я на диск. Пак компютър.
Имаме купища детски енциклопедии - въпросите, които ми задава, ги няма там.
Все пак нещо трябва да й отговоря, нали? По възможност вярно и с наглед.

Не я пускам да търси сама засега, макар че би било логично  newsm78 Но пък аз търся на английски най-често, така че ще й бъде трудно.

# 32
А когато не ми се отговаря на някой въпрос, казвам си направо.
Сега съм уморена, не ми се отговаря. Въпросът е хубав, задай ми го наобед.

# 33
  • София
А когато не ми се отговаря на някой въпрос, казвам си направо.
Сега съм уморена, не ми се отговаря. Въпросът е хубав, задай ми го наобед.

Аз прекарвам много малко време с дъщеря си и поради това се опитвам да съм все на 100%...  Rolling Eyes

# 34
Твоята дъщеря е и по-малка, ако не се лъжа.

Аз не съм перфекционист, обичам я и се старая да бъда добра майка, но не е реалистично да бъда винаги на 100%.
Нищо няма да й стане, ако почака час-два, преди да разбере как спят рибите.

Правя каквото мога, вземам я поне веднъж-дваж месечно с мен на работа, в свободното си време съм почти винаги с нея.
Но когато съм уморена, съм уморена и искам да ме оставят на мира.

# 35
  • София
Ако наистина не зная, казвам на детето ,че не зная, защото съм жив човек и няма как да зная всичко. И затова си има енциклопедии и други източници на информация
След това казвам какви са пътищата да се разбере и май като за начало питаме гугъла или ако имаме книга по въпроса търсим там.

С философските въпроси е по-трудно. Ако имам информация, представям различни гледни точки с цел да покажа, че няма абсолютна истина. Представям своето мнение, но изрично казвам, че това е моето мнение, а нечие друго може да е различно.

Все пак най-трудни са ми въпроси, свързани със смъртта, защото не искам да ги травмирам или да ги изплаша. Добре, че се е случвало само няколко пъти да питат.

Понякога, когато не ми се отговаря на такива въпроси, пак направо си казвам и го отлагаме за друг път. Досега не са се сърдили, защото така или иначе постоянно ме питат или си говорим за разни неща от живота. Могат да търсят информация в уикипедията (предохранителна мярка срещу попадане на неподходящи сайтове и спамове).

# 36
  Като не знам-не знам и това е. Не казвам, че това ми е приятно-напротив. И, всъщност, случва се доста рядко съвсем да не знам какво да отговоря. Аз, самата съм страхотен фен на научно-популярни телевизионни канали и литература на такава тематика. От дете трупам в главата си един куп нужна и ненужна информация за какво ли не, та рядко нямам никаква представа за отговорите на сложните детски въпроси, но се случва и това. Тогава или казвам какво предполагам, или, че еди-какво-си е само мое мнение, но като не знам съвсем-признавам си. Казвам, че човек, докато е жив, се учи и заедно с децата разглеждаме някоя енциклопедия(по-големият ми син събира различни, на различни издателства). Понякога ги съветвам да питат баща си, особено, ако става дума за някоя техническа подробност-с техниката, от всякакъв порядък, съм на "Вие" Laughing. Винаги ги питам и за тяхното мнение, особено, ако е по някой "философски въпрос".
   Това, от което се въздържам, са сложните обяснения. За тях има време-сами знаете какви безумия пише в учебниците им като пораснат Laughing и на какъв език-тогава, щем не щем, ще се мъчим със "сложните думички" Laughing.
   Ако пък въпросите станат твърде много и започна да се изморявам(, защото, особено от страна на по-малкият ми син, който е на почти 3 годинки, си е повече желание за привличане на вниманието), отговарям на няколко и при първа възможност му отвличам вниманието в друга посока, като използвам някой от въпросите. Наскоро, например, ме заразпитва за това как данонимото става на сладолед в камерата на хладилника и направо ме заля с цял порой от въпроси по темата. От сложни, по-сложни. Като видях, че след третия отговор въпросите му станаха просто механични, колкото да има за какво да бърбори, реших да му предложа, като сме се сетили, така или иначе, за данонимото в камерата, я да вземем да видим дали вече е станало на сладолед и да си хапнат с брат си по един... И...ето ти го края на пороя от въпроси Laughing.

# 37
Ох, днес се опитвах да обяснявам какво значи интуиция и какво е живот.
Напоследък ме разпитва непрекъснато за значението на разни думи и изрази чути от телевизора (повечето употребени в преносен смисъл). Например какво значи 'мъжеядка" или какво значи "да ти забият нож в гърба". Последното го обяснявах ама човека не може да се отърси от буквалното значение..... Crazy

# 38
  • София
Arizona, наскоро дъщеря ми имаше няколко дни поредица от въпроси свързани със значението и произхода на думите. Като защо София се казва София? - Това го обясних, но... "От къде идва думата църква?" - не успях въпреки, че питах всички, за които се сетих + рових из нета... Точно щях да се обаждам в БАН и тя взе да се интересува от нещо друго.  Whistling

# 39
"От къде идва думата църква?" -
има доста версии, но приемлива за 5 год дете и доколкото знам  - от гръцкото κυριακον - принадлежащо на Бог

# 40
  • София
anette1104, шапка ти свалям  Hug Дори един колега, който е грък /говори езика/ и е завършил фиология не се сети... Нямам търпение да дойде утре и да му го кажа.  Mr. Green

# 41
  • sofia
А какво има в земята?  newsm78
Засега лава и камъни върши работа.
Принципно гледам да не му споменавам термини и понятия, които ще му е по-трудно (да не кажем невъзможно) да разбере. В конкретния случай разни магми, мантии, ядра ми се струват излишни. По-конкретно обяснявам с картинка.

# 42
  • Sofia
и при нас въпросите започнахаи по точно този със "Защо?"За сега мисля че се справям така че да може да ме разбере.Но като ви чета, май ще трябва да си купувам книжки за четене newsm78

# 43
  • София
Аха, и филмчета на образователните канали. Ние ги гледаме заедно, а аз играя ролята на анализатор. Съжалявам, че навремето ние като бяхме деца нямаше такива канали по ТV. Като си спомням, добре че даваха поне Космос. Някой помни ли го?

# 44
  • София
RadostinaHZ, имаше научо-популярни филми. Май в събота и неделя ги даваха. С баща ми ги гледахме заедно - основно за животни, за джунглата, за далечни страни...

Засега лава и камъни върши работа.

Аз добавих и пръст и пясък... Flutter  Приятелят ми умря от смях като му го казах после и ме помоли следващия път да му се обадя по телефона, а той ще даде верния отговор.

Общи условия

Активация на акаунт