Майчинство 2009?

• 56 400
  • 585
  •   1
Отговори
# 165
 Аз ще взема да се върна в БГ да си изкарам майчинството, че тук не ме кефи - излиза се 28 дни преди термина в майчинство, искат ме на работа след 9 месеца иначе хвърча...а пък яслата ми струва 300Е. Абе добре си поживях с първото, само че с второто в тая държава тук нещо не ми минават номерата та ще трябва да се стягам. Пробвах се и в Германия, ама и там не щат да ми дават пари...посъветвайте ме, къде е рая на земята?
Мрън мрън...не ходя на работа и нямам пари...мрън мрън....Все държавата ни е крива. Само дето държавата сме ние.
На които не му стигат 220 лв. да се връща на работа! Които не работи, няма да яде!
А колко са гадни яслите... Rolling Eyes...да, знам, детето ми едва оцеля в тоя обор... ooooh!

# 166
Да, и моето е в обора още откакто стана на 1 год и 3 мес. В същия този обор го научиха на толкова много неща - най-важното, от които да може да общува с другите деца, да прави, каквото правят те, да се храни, съблича, облича и ходи до тоалетна само. Сега е доста самостоятелна, знае много песнички и стихотверения.
Аз почти не съм спирала да работя и не се оплаквам от държавата. Не мисля колко време е майчинството, просто защото не го ползвам цялото, а се връщам на работа. И наистина, държавата това сме ние. А онзи ден чух от една майка репликата - "Ясла ли? Никаква ясла за детето и никаква работа за мен. Аз да не съм се женила, за да работя...?" Сигурно и тя се оплаква тук и там, колко е мизерно майчинството ни...

# 167
  • от Луната
Хайде погледнете го и от тая страна - хубаво ще се върна на работа и вместо да получавам 220лв ще получавам 280-300лв, защото в нашия град заплатите са горе-долу  такива.Така не съм само аз, а много майки. Добре аз мога да си намеря и по-високо платена работа, защото сме близо до Сф, но пък щесъм от сутрин до вечер, а яслите са с определено работно време и няма да има кой да ми я взима от там. Освен да я дам в дом, за да мога да работя и спра да мрънкам, че майчинството е малко newsm78 или пък другото въобще да не бях раждала за да си имам пари. Мисля, че от вашите думи така излиза newsm78

# 168
Хайде погледнете го и от тая страна - хубаво ще се върна на работа и вместо да получавам 220лв ще получавам 280-300лв, защото в нашия град заплатите са горе-долу  такива.Така не съм само аз, а много майки. Добре аз мога да си намеря и по-високо платена работа, защото сме близо до Сф, но пък щесъм от сутрин до вечер, а яслите са с определено работно време и няма да има кой да ми я взима от там. Освен да я дам в дом, за да мога да работя и спра да мрънкам, че майчинството е малко newsm78 или пък другото въобще да не бях раждала за да си имам пари. Мисля, че от вашите думи така излиза newsm78

Тия оправдания не звучат сериозно. Щом ще работиш за повече пари, ще намериш човек да ти прибира детето. Или пък детето ти ще е на градина там където ти е работата, а не в града в които живееш...Моя съпруг работи на 80км от вкъщи, аз на 30км. Детето ми е въпреки всичко на градина. Не е лесно да - но не чакам държавата да ми реши логистичните проблеми. Времената на жената домакиня отминаха.

# 169
Здравейте,ще си позволя да се намеся и аз

Моя син е вече на 13год, но никога няма да забравя моментите които ми навяват огромна тъга, защото дори и да са минали толкова години пак се просълзявам , работех в шивашка фирма ,имаше служебен автобус  и за да успея да го хвана синът ми трябваше в 6,50 сутринта да е в групата, там нямаше нито леля нито госпойа никои,включени две печки и моя сладък малчуган които седеше на заснейения прозорец и ми махаше ..... сам самичък ............ повярвайте ми никога няма да си го простя макар че е бил вече на 3-4 год
всяка сутрин като се разделяхме не плачеше той а аз
сега очаквам второ дете и никога няма да позволя да се случи точно това

# 170
Аз пък от 6-годишна всяка делнична сутрин минавах през целия град сама, пеша за да ида на училище. Живеехме в Плевен до хотел Балкан, а учех в бившата Руска гимнация. Ако има някои от Плевен или някой да познава града, ще си го представи. Не мисля, че е било чак толкова трагично...но родителите ми не са имали избор - майка ми е мед. сестра и работи на смени. Баща ми е фрезист и започва работа в 5 часа сутрин. Всеки има своята тъжна история...

# 171
  И отглеждането на едно дете на месец не струва 1000 лв.
Даааа, както и отглеждането на три деца не струва 220 лева на месец, нали ?
Всъщност 90% от 220лв.
Ох... Не е 90% от 220 .. ако е под 220 лв, колкото и да е, е 220 лв.. Това е минималното обезщетение..
Говорим за периода от 45 дни преди раждането до 135 ден.
Колко взима една майка тогава ?

# 172
Хей мами запознати ли сте дали до 135д. сумата че изчислява по един начин а после останалите до 315д. по друг начин-може би се използва друга база ?

# 173
  И отглеждането на едно дете на месец не струва 1000 лв.
Даааа, както и отглеждането на три деца не струва 220 лева на месец, нали ?
Всъщност 90% от 220лв.
Ох... Не е 90% от 220 .. ако е под 220 лв, колкото и да е, е 220 лв.. Това е минималното обезщетение..
Говорим за периода от 45 дни преди раждането до 135 ден.
Колко взима една майка тогава ?
Ако 90 % от заплатата и са по-малко от 220 лв., ще получи точно 220 лв., а то 1 януари 240 лв.
Хей мами запознати ли сте дали до 135д. сумата че изчислява по един начин а после останалите до 315д. по друг начин-може би се използва друга база ?
Базата е абсолютно една и съща, колкото получаваш за 135-те дена, толкова трябва да получиш и за остатъка до 315-те дена, ако има някаква разлика, отиди в НОИ и си направи справка, явно е станала грешка

# 174
Мисля да изляза в болнични от шестия месец до края и се чудя дали ще ми се изчислява базата от сега назад или от 45 дни преди раждането?Ще се вземат ли предвид болничните ми?

# 175
Мисля да изляза в болнични от шестия месец до края и се чудя дали ще ми се изчислява базата от сега назад или от 45 дни преди раждането?Ще се вземат ли предвид болничните ми?
Ако болничния е без прекъсване и излезеш в болничен от 1декември примерно базата ти ще бъде ноември-юни.2008 г , но ако има прекъсване на болничния няма да е така и ще ти се намали базата така че е най-добре ако излезеш в болнични да не го прекъсваш до 45-дневния .Дано си ме разбрала

Последна редакция: пт, 14 ное 2008, 12:06 от Nefertity

# 176
Напълно ясно ми стана PeaceБлагодаря за отговора

# 177
  • Някъде по Дунава
Наскоро чух по телевизията, че майчинството  може да стане 250лв. от 01.012009г.
и аз така чих но и тази сума е смешна.

# 178
Айде стига де, пак същите коментари - смешна  Confused  Аз искам да попитам защо има хора, които се съгласяват да бъдат осигурявани на минимална работна заплата. Нали все за търсене на права си говорим, защо тогава не си ги търсим още като започваме работа, а после се вайкаме  newsm78 С охкане и пъшкане най-много да си докараме дихателни проблеми, но няма да оправим житейските.

И още нещо не разбирам, чисто административно  Outta Joint, защо болничният да намалява базата. Болничните, които на мен сега ми изплащат, са почти толкова, колкото взимах чисто докато работех  Thinking хем са 80 % от осигурителния доход, но нали няма данъци. Сега, ако го прекъсна тоя болничен, какво ще стане, как ще ми се промени базата  Rolling Eyes 

# 179
И още нещо не разбирам, чисто административно  Outta Joint, защо болничният да намалява базата. Болничните, които на мен сега ми изплащат, са почти толкова, колкото взимах чисто докато работех  Thinking хем са 80 % от осигурителния доход, но нали няма данъци. Сега, ако го прекъсна тоя болничен, какво ще стане, как ще ми се промени базата  Rolling Eyes 
Ами най-грубо казано мен ме осигуряват на 620 лв. и сега  получавам 80 % от 485 лв ако ми се прекъсне болничния следващия вече ще се изчислява върху 389 лв. мисля трябва да го сметна точно.

Общи условия

Активация на акаунт