Майчинство 2009?

• 56 364
  • 585
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Добре платеното майчинство до навършване на 1 година на детето ще е от полза за жените, чийто 45-дневен болничен започне да тече от 1.01.2009 г.
Условието - 1 г. трудов/осигурителен стаж е той да е натрупан независимо кога, например може и в рамките на няколко календарни години. Няма заложено условие 1 г. трудов стаж да е точно преди 45-дневния болничен преди раждането.

Обясни ми го човек, участвал в преговорите на тройната коалиция в петък.
Имайте предвид, че едногодишната възраст на детето е просто ориентир, за да има горе-долу яснота кога изтича срокът. По всяка вероятност ще запишат определен брой дни, както сега са 315. Така например, ако сте преносили - като мен, ще се наложи да се върнете броени дни преди детето ви да стане на 1 г. Сега на мен ми се пада да се върна около седмица преди бебчо да стане на 9 месеца. Просто тогава изтичат 315-те дни.
Дано да съм обяснила всичко ясно.

# 241
Kia, разяснението ти беше много полезно за мен. Чакам бебчо в края на март и страшно се радвам че приеха платеното майчинство да стане до 1 година! Hug

# 242
  • София
В друга тема една съфорумка обясни, че тези неща противоречали на част от разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване. Е, тези разпоредби също могат да бъдат променени. Може и да влезе за родените деца от 1.01.2009 г. - не знам. На мен ми обясниха, че ще е за жените, чийто 45-дневен болничен започва да тече от 1.01.2009 г. нататък.
Просто трябва внимателно да следим какво ще приеме Народното събрание. Още повече, че между 2-те четения и в пленарната зала, може да се правят промени.

# 243
  • до Пловдив
а за заварено положение дали ще важи това майчинство от 1 година

# 244
  • София
а за заварено положение дали ще важи това майчинство от 1 година
Няма да важи за завареното положение. Аз съм в същото положение.  Sad

# 245
А някой знае ли кога влиза за четене в НС?

# 246
# 247
Деси, това е просто в. Стандарт.
Медиите имат моето уважение, но в повечето случаи пишат глупости.

# 248
  • София
Здравейте. Още едно уточнение.
Добре платеното майчинство вече ще е 410 дни, т.е. 45 преди раждането и 365 - след него. В промените ще бъде записан текст, според който, жените, които сме в заварено положение ще ни огрее удължаването или иначе казано и за нас ще важат 410-те дни, дори и 315-те вече да са изтекли.

# 249
  • Бургас
записвам се да следя темата

# 250
  • Sofia
Kia, благодаря за разяснението!  bouquet Имам един въпрос - моите 45 дни преди раждане ще започнат да текат на 25.12.2008г. Аз в т.н. "заварено положение" ли съм? И каква база за изчисление ще се взима предвид - 6 месеца преди болничния за майчинство или 1 г.? Имам много трудов стаж, над 10 г.

# 251
Току що ми се обади колежка-репортер, която е питала Масларова как точно стои въпроса с платеното майчинство.
1 година ще получават тези, които са били осигурявани в продължение на една година преди излизането по майчинство /т.е. преди тези 45 дни болнични преди термин/. Останалите, които са осигурявани между 6 и 11 месеца ще получават 90 % от възнаграждението си в продължение на 9 месеца.

# 252
Аз искам да задам един въпрос във връзка с новите промени:
В момента съм бременна с второто си детенце и ще изляза в 45 дни преди раждане на 15.02.2009г. До края на август 2008г. -6 месеца назад си получавах 220 лева майчинство с първото си дете.От края на август 2008г. до края на януари 2009г. съм на работа.Това са 5 месеца.Тогава кажете ми останалите 7 месеца назад коя база ще се вземе за изчисление- 220 лева или това на което съм се осигурявала преди да излезна в майчинство с първото си дете.Имам 10 години стаж-непрекъснат.

# 253
Здравейте. Още едно уточнение.
Добре платеното майчинство вече ще е 410 дни, т.е. 45 преди раждането и 365 - след него. В промените ще бъде записан текст, според който, жените, които сме в заварено положение ще ни огрее удължаването или иначе казано и за нас ще важат 410-те дни, дори и 315-те вече да са изтекли.

Kia, това прието ли е вече? И кога ще стане ясно дали ще важи за заварено положение, т.е. вече родили?

# 254
Току що ми се обади колежка-репортер, която е питала Масларова как точно стои въпроса с платеното майчинство.
1 година ще получават тези, които са били осигурявани в продължение на една година преди излизането по майчинство /т.е. преди тези 45 дни болнични преди термин/. Останалите, които са осигурявани между 6 и 11 месеца ще получават 90 % от възнаграждението си в продължение на 9 месеца.

Нещо тази информация не ми се вижда точна. А как стои въпросът за тези, които пък си имат осигуровки 12 месеца но в момента са 45 дни преди раждане??? Според мен първо ще определят кои ще касае, пък осигуровките ще са си за 12м.

Общи условия

Активация на акаунт