Майчинство 2009?

• 55 940
  • 585
  •   1
Отговори
# 360
Да попитам и аз:
Изтекоха ми 315-те дена на 5.11.2008 г., не са ми изтекли 410-те.
Синът ми ще навърши 1 год на 25 януари 2009, а закона влиза в сила от 01.01.2009 г.
Дали от 315-тия ден до края на 2008 г. ще получавам 220 лв месечно майчинство, от 01.01.2009 до 25.01.2009 г 90% от брутното ми възнаграждение и после пак минавам на другото майчинство? Предполагам няма да ги изплатят със задна дата, така че няма значение кога са ти свършили 315-те дена, важно е колко дни хващаш от влизането в сила на закона до 410-тия ден.  newsm78

# 361
  • София
Да попитам и аз:
Изтекоха ми 315-те дена на 5.11.2008 г., не са ми изтекли 410-те.
Синът ми ще навърши 1 год на 25 януари 2009, а закона влиза в сила от 01.01.2009 г.
Дали от 315-тия ден до края на 2008 г. ще получавам 220 лв месечно майчинство, от 01.01.2009 до 25.01.2009 г 90% от брутното ми възнаграждение и после пак минавам на другото майчинство? Предполагам няма да ги изплатят със задна дата, така че няма значение кога са ти свършили 315-те дена, важно е колко дни хващаш от влизането в сила на закона до 410-тия ден.  newsm78
При предишната промяна когато отпускът за бременност и раждане стана 315 дни беше така, предполагам и сега ще е така - ако към 1 януари 2009 г. майката ползва отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст или такъв отпуск не се ползва и майката работи  през този период майката може да подаде заявление за ползване на отпуск за бременност и раждане за остатъка до 410 календарни дни от датата, посочена в заявлението. От тази дата тя прекратява ползването на отпуска за отглеждане на дете или прекратява получаваното от нея обезщетение по чл. 54 от КСО, когато работи и започва да получава пак обезщетение за бременност и раждане.

# 362
При предишната промяна когато отпускът за бременност и раждане стана 315 дни беше така, предполагам и сега ще е така - ако към 1 януари 2009 г. майката ползва отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст или такъв отпуск не се ползва и майката работи  през този период майката може да подаде заявление за ползване на отпуск за бременност и раждане за остатъка до 410 календарни дни от датата, посочена в заявлението. От тази дата тя прекратява ползването на отпуска за отглеждане на дете или прекратява получаваното от нея обезщетение по чл. 54 от КСО, когато работи и започва да получава пак обезщетение за бременност и раждане.

В тази връзка къде може да се намери това заявление, за да се подаде към края на тази година?

# 363
  • София
А аз трябва ли да подавам някакво заявление, като ми започват 45-те дни през декември? newsm78

# 364
А аз трябва ли да подавам някакво заявление, като ми започват 45-те дни през декември? newsm78

Ти първо ще подаваш болнични...   Wink  Първо от гинеколога, после от болницата, след това от педиатъра и т.н.     Peace

# 365
  • София
Да де, ама нали и аз съм заварено положение, може би трябва и аз да ги информирам...

# 366
  • София
При предишната промяна когато отпускът за бременност и раждане стана 315 дни беше така, предполагам и сега ще е така
В тази връзка къде може да се намери това заявление, за да се подаде към края на тази година?
[/quote]
Това е заявление за разрешаване на отпуск за остатъка от 135 до 315 ден/сега, след 01.01.09. - 410 ден/
2. в размер на остатъка до 315 дни - въз основа на писмено заявление на майката (осиновителката) до предприятието, към което се прилага акт за раждане на детето или акт за предаване на детето за осиновяване и декларация съгласно приложение № 7; предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението.
Вх. №……………../……………..           ДО................................                  
З А Я В Л Е Н И Е
за ползване на отпуск по чл. 163, ал. 1 или ал. 6 от Кодекса на труда от майката (осиновителката)
от…………………………..………………………………………………..ЕГН…………………
живуща в гр……………………..на адрес……………………………………………………..
на длъжност……………………………..в ……………………………………………………
   Уважаеми/а/ господин/жо/………………………..,
   С настоящото заявление и на основание чл. 163, ал.1 или ал. 6 от КТ изявявам желанието си, считано от …………………….., да ползвам платен отпуск поради бременност и раждане на детето ми…………………………………………………………………………………………………..
родено на………………………….. и явяващо се мое първо /второ, трето и т.н./ дете.
   Прилагам:
1.   Копие от акта за раждане на детето.
2.   Декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката не е давала съгласие отпускът да се ползва от друго лице.
…………………...                    СЛУЖИТЕЛ:…………………………….
   /дата/

# 367
  • София
Да де, ама нали и аз съм заварено положение, може би трябва и аз да ги информирам...
След като ти изтекат болничните в размер на 135 дни ще подадеш заявление за разрешаване на отпуск за остатъка до 410 ден.

# 368
  • София
Ехеее, златна си! Hug

# 369
Момичета, гледайте утре БТВ, в 8.30 ще се говори по въпроса за майчинството.
СНБМ, председателя на социалната комисия и зам.-министъра на Масларова.

# 370
Цитат
Здравейте! Искам да ви попитам,аз излязох в 45дневния болничен на 1декември,като на същия ден сам назначена на работа но нямам все още 6месеца трудов стаж.Имам чмесеца само през юни,юли.август и септември.Въпроса ми е когато направя 6месеца ще мога ли да взимам майчинство или ще ми трябват 12месеца?

Zdraveite! Iskam da vi popitam,az izliazoh v 45dnevniq bolnichen na 1dekemvri,kato na sashtiq den sam naznachena na rabota no nqmam vse oshte 6meseca trudov staj.Imam 4meseca samo prez uni,uli.avgust i septemvri.Vaprosa mi e kogato napravq 6meseca shte moga li da vzimam maichinstvo ili shte mi trqbvat 12meseca?

Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 19:57 от AnMary

# 371
Момичета, гледайте утре БТВ, в 8.30 ще се говори по въпроса за майчинството.
СНБМ, председателя на социалната комисия и зам.-министъра на Масларова.
Ако някой има възможност да го гледа, моля да сподели за какво се е говорило...

# 372
  • Варна
dida_p, можеш да видиш дискусията в сайта на БТВ. Аз току що я гледах. Най ми хареса следното: "Тези, които са лоялни към системата на осигуряването не роптаят за новите промени, роптаят тези, които не са".  Peace

# 373
Здравейте момичета,

Извинявам се, предварително ако отговорът на моя въпрос го има вече в треда, но нямам време да изчета всичко. Много се надявам някоя от вас, която е следила темата да ми отговори.
Ситуацията е следната: 9-те месеца платено майчинство 90% изтече през Декември 2008, има пусната молба да се ползва остатъка с 220 лева. Възможно ли е от Януари 2009 да се мине отново на 90% и това да продължи до изтичане на едната година?

Много Ви благодаря

# 374
  • София...........
Момичета, някой знае ли в кой брой на държавен вестник могат да се видят точно промените?

Общи условия

Активация на акаунт