Американски колеж-първа тема

• 222 791
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 420
Прави ми впечатление, че за всяко училище, което е по-трудно достъпно, се изливат кофи с помия...само едно ще кажа - явно гроздето е кисело!
Според мен най-доброто нещо, което може да се случи на децата ни като средно образование, е именно АК. Моята дъщеря не я приеха, тя доста рано се демотивира и се отказа от подготовката. Оставаме си в НУКК.
За мамите, които им предстои да готвят децата си за изпит там догодина, ще кажа, че след особено сериозно проучване препоръчвам Хасъмска л(итераторката, която работи с Хасъмска също е добра) и Симеонов от СМГ. Той също прави курсове за там доколкото знам в ПЧМГ. И не оставяйте нещата за септември, ориентирайте се по-рано.
Тъй като доста на широко се коментираха таксите, от своя гледна точка бих казала, че бих преглътнала всичко, ако дъщеря ми я бяха приели там. Това според мен е страхотна инвестиция.
Успех на всички деца!

# 421
Снощи се оказах в компания, където имаше родители на ученик в Американския колеж и от дума на дума стигнахме до въпроса с таксите. Тъй като тук прочетох, че таксата от тази година става 5500 евро, ги попитах дали и за сина им се вдига таксата. Оказа се, че изминалата учебна година са плащали 2500 евро, а сега се увеличава само с 200 евро. Та се зачудих, няма ли тук някой, който да внесе случая в Комисията по дискриминация. Искането на двойно повече пари за същото обучение, само защото детето е по-малко на възраст е дискриминация! Ще се повторя, за да бъда ясна - при положение, че деветокласници ще плащат 2700 евро за обучение, не е редно осмокласници да плащат 5500 евро. Това е възможно само ако колежът може да докаже, че тяхното обучение да е с двойно по-високо качество.
Много уместна контестация!
Може ли да отбележа, че в СУ таксите са различни в зависимост коя година си влязал  Wink -т.е. в момента има студенти от горните курсове , които плащат по-ниска такса от студенти 1ви курс в една и съща специалност, и не мисля , че това е за комисията по дискриминация  Wink
Ако обясните как би могло да се увеличи таксата  заради "нови фин.условия и събития" без да се получи това разминаване  при децата от различни випуски?

# 422
  • София
По въпроса за таксите - още на деня на отворените врати, на който бях, ни обясниха, че таксата за всяка следваща година, която ние ще плащаме, ще бъде нещо много близко до 5,500 евро. Дори и АК да определи следващата година например 8,000 евро за осмокласниците, ние ще бъдем защитени от такъв скок. Намирам тази политика за справедлива.

# 423
  • Там, където ме обичат
Прави ми впечатление, че за всяко училище, което е по-трудно достъпно, се изливат кофи с помия...само едно ще кажа - явно гроздето е кисело!
Според мен най-доброто нещо, което може да се случи на децата ни като средно образование, е именно АК. Моята дъщеря не я приеха, тя доста рано се демотивира и се отказа от подготовката. Оставаме си в НУКК.
За мамите, които им предстои да готвят децата си за изпит там догодина, ще кажа, че след особено сериозно проучване препоръчвам Хасъмска л(итераторката, която работи с Хасъмска също е добра) и Симеонов от СМГ. Той също прави курсове за там доколкото знам в ПЧМГ. И не оставяйте нещата за септември, ориентирайте се по-рано.
Тъй като доста на широко се коментираха таксите, от своя гледна точка бих казала, че бих преглътнала всичко, ако дъщеря ми я бяха приели там. Това според мен е страхотна инвестиция.
Успех на всички деца!
Благодаря за подкрепата на майка, чието дете не е успяло. Много достойно! Особено е важно това мнение и тази подкрепа за хора като нас - ние се записахме, но таксата ни идва доста висока, не знам след година, две как ще се развие финансовото ни положение, но ноистина решението ни беше много трудно. Дано да си е заслужавало.

# 424
Моите деца тепърва ще бъдат в четвърти клас, но, разбира се, се интересувам и от добрите училища след 7 клас. Днес си говорих с майка, чието дете е прието в АК без специална подготовка за колежа, само на курсове за държавните училища, на трето място в списъка при това. Дотук добре. Но, оказа се, че вече няма стипендии на първите в списъка, а таксата е почти двойна. Та се замислих - има ли някаква отстъпка за второ дете. Защото 11 хиляди евро годишно са си много пари, поне за мен в момента.

# 425
Здравейте, да се включа и аз по темата, за приетите и неприетите, за недостъпните и достъпните училища. Моето дето прието в АК, също така и в държавна езикова гимназия, която предпочетохме, не заради таксите. Доволни сме, имаме втори език, а може би два първи, не знам. Възможности много за развитие , всичко зависи от детето. Не смятам че семейството трябва да се подлага на лишения.

# 426
Здравейте!
Нашето дете кандидатства тази година в АК.Детето ни учи в 107 ОУ, което у-ще е със разширено изучаване по математика .Започнахме подготовка по математика при г-н Кортезов и при г-н Василев от месец август 2008г.На тестовете през изминалият период на подготовка имаше резултати от порядъка на 55% до 62%.Много бяхме учудени след като видяхме резултата от изпита, който беше 26%.Написахме писмо до президента на АК с молба да видим резултата на нашето дете, но ни бе отказано.Отговорът на декана на АК бе, че това са възможностите на детето ни и ни пожела успех при кандидатстването след 7 клас.На изпита по метематика, който се проведе на 25.06.2009г. детето ни има 4.857, което ми се струва, че е някъде към 110-120 място в София.Приеха ни в Първа АЕГ по второ желание.
Въпроса ми е има ли някой като нашият случай, защото аз не съм се отказал да търся отговор дали наистина резултата на нашето дете е 26%.Ако има такъв пишете.

# 427
Въпроса ми е има ли някой като нашият случай, защото аз не съм се отказал да търся отговор дали наистина резултата на нашето дете е 26%.Ако има такъв пишете.

г-н dimitrоvir, мисля,че няма начин да видите работата на детето си.
По-добре спрете да дълбаете и да се ядосвате за нещо,което не можете да промените.
Нека синът ви завърши АЕГ,а вие инвестирайте в образованието му след 12-ти клас.
Не харесвам АК по много причини.
Може би последната от тях е,че няма прозрачност около изпита.
Не можеш да видиш работата на детето си-дори предварително те уведомяват за това.
Всичко е забулено в дълбока анонимност.
Не може да се види черно на бяло нито кой е приет,нито кой се е отказал,нито кой се е записал като резерва.
Желая ви успех!!!

# 428
Здравейте!
Нашето дете кандидатства тази година в АК.....

Нашата история е същата!?!...
Синът ми го приеха в 1НЕГ на първо желание, първо класиране. Резултата му по математика от изпита на 25.06 е почти 5.50. Не сме се готвили за езиковите гимназии, а само за колежа където не сме приети!

Не съжалявам-напротив!
Успех на всички бъдещи осмокласници! newsm10

# 429
Здравейте!
Нашето дете кандидатства тази година в АК.Детето ни учи в 107 ОУ, което у-ще е със разширено изучаване по математика .

Не сте регистриран/а, затова не мога да ви пиша на лични. Но бих искала да разбера подробности за приема в 107 ОУ след 4 клас, както и за самото училище. От обясненията в сайта на училището нещо не ми стана ясно. Как бих могла да се свържа с вас?

# 430
Divana,в темата "За подготвителните модули за СМГ" има информация за 107-мо у-ще,но ще трябва да се върнеш доста страници назад или да я прочетеш цялата.
А пък може и да пуснеш Нова тема.
Успех!!!

# 431
Divana няма да бъда много полезен, тъй като нашето дете учи в 107 от първи клас.Тогава имаше приемен изпит, който се проведе през юни в сградата на НПМГ.След това ходеше на състезанията провеждани през учебната година-“Черноризец Храбър”, Софийски математически турнир, “Иван Салабашев”, Олимпиада – І кръг, “Кенгуру”, “Акад. Любомир Чакалов”.  и ако има сбор от всичките по-висок от 65% се записваше директно за следващата година, в противен случай се явява на "Еврика".Това е изпит за децата,които не са успели да съберат 65%.Децата, които изучават повече часове математика са разпределени в два потока по 16-18 деца, а паралелките са четири от по 20-26,затова е необходимо да се държат тези изпити.За повече инф. посетете у-щето.Ние сме много доволни от времето през което нашето дете учи там.

# 432
Много благодаря. Четох и в темата за СМГ (следя я отдавна), пуснах и отделна тема.
Общо взето въпросът ми е има ли места за "външни" за 107 училище деца и горе-долу колко. Т.е. има ли смисъл въобще да го обмисляме като резервен за СМГ вариант след 4 клас.
Съжалявам, че пиша в темата за АК. Ако искате, отговорете ми в темата за 107-о училище.

# 433
  • България, София
По въпроса за таксите - още на деня на отворените врати, на който бях, ни обясниха, че таксата за всяка следваща година, която ние ще плащаме, ще бъде нещо много близко до 5,500 евро. Дори и АК да определи следващата година например 8,000 евро за осмокласниците, ние ще бъдем защитени от такъв скок. Намирам тази политика за справедлива.

Това ми се струва справедливо... а, дали имате информация относно финансовата помощ от колежа и това знае ли се преди изпита?
Идеята ми е да избегна вариант, в който детето ми е прието и чак след това да реша, че не ми е по силите...

# 434
  • България
Това ми се струва справедливо... а, дали имате информация относно финансовата помощ от колежа и това знае ли се преди изпита?
Идеята ми е да избегна вариант, в който детето ми е прието и чак след това да реша, че не ми е по силите...

Няма такъв вариант. Кандидатстваш за финансова помощ след като детето е прието, но още в края на май имаш отговор дали сте одобрени или не, т.е. ако не те устройва имаш достатъчно време да се откажеш и детето ти да кандидатства в другите училища.

Общи условия

Активация на акаунт