ИЗРАЕЛ 12

• 39 654
  • 288
  •   1
Отговори
# 135
... аман от ядене в тая държава  ooooh! Laughing

Ти пък сега! Нима се отказваш от националния спорт?  Laughing

Ако постоя още малко ще стана 100 кила от практикуване на този спорт  Crazy

# 136
Добро утро!

Сипвам кафе и бягаме на разходка докато не са станали пак жегите

Лек ден на всички!

# 137
"Ами да ти кажа, доста кратка ми се вижда темата. Аз мога да ти дам увод и заключение на темата с две думи    НЯМА СРАВНЕНИЕ . Без извинение към МАЗНАТА ( за който е далеч от БГ действителността - Емилия Масларова-министър на труда и соц. политика  ), ама социалната политика на Израеле светлинни години пред БГ, така че незнам кой ти е задал темата, ама щ еимаш да пишеш тонове за РАЗЛИКИТЕ в системите.  "

Grinning именно за това ми е много трудно да напиша работата.Моята научна ръководителка реши ,че така много ще ме уллесни"в смисъл темата да изкл. изследване/да ви кажа по-добре да имаше изследване/
Няма да мога да обхвана всичко то е ясно ,но поне основните пунктове ще трябва да маркирам с малко инфо.За социалната система в БГ и аз имам представа - работих известно време като социален работник в един център в Пловдив а и като ресурсен учител на деца с увреждания .
тя жената за по-леко ми даде тая тема  Laughing

hand къде горе-долу се намира това място "пингвин" в Кфар Саба.Направо ме съблазни с тоя сладолед.Ще карам мъжо да ме води/поне ни е наблизо/

хубав ден на всички!

За разликите и аз имам малка представа от уредбата тук - моя мъж все ми казва "точно като в бг е ,нали  Joy"И аз имам само представа  от социалното в Нетания/и все пак ме изумява организацията на това място всеки път.

# 138
   Здрасти хора , отпускарски съм настроена по всички параграфи - форумски и нефорумски за още по-голямо щастие и ми се  ослажда бая  Party ! С градинката всичко е наред също. Стягаме багажи и подаръци за БГ .... Такива работи...То било готино да си  в  отпуска   Simple Smile ... Ще  хвърлям по един поглед и към форума и понеже доста съм изприказвала  ако имам да добавя нещо - то било пожелание  Whistling ...ще  добавя   Wink .

Лек ден !

# 139
Пете, радвам се, че всичко е наред с градинката. Верно ли е, че всяка 7-ма година е била година на Шабат и нищо не се сеело и плодовете не се събирали? Тази година била такава?

# 140
  • Sofia - TelAviv
Момичета имомчета, ако на някой му стане неприятно от следващите линкове, защото темата ни не е свързана с тях, МОЛЯ ДА МЕ ИЗВИНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО  Peace

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=328490.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=328607.0

Позволявам си да ги пусна тук, защото това е е динствената тема извън Благотворителния форум, в коят се включвам   bouquet и тъй като в последната страница виждам, че има и интереси в тази насока, темите се появиха точно навреме  Mr. Green

# 141
  • T"A
Роси, благодаря ти за съвета за замунда, ще пробваме от там да свалим  Peace Знаех си, че мога да разчитам на теб по този въпрос   bouquet
Тъй като ми пристигат гости за сватбата, а нямаме вкъщи българска телевизия, мислихме да свалим няколко филма със субтитри на български (не че ще има време за телевизия, но ние да се подсигурим за всеки случай). Мъжът ми, по препоръка на тъст си  Laughing, се е регистрирал в българските торенти, мдааа...

В петък на обяд ми го отвлякоха на ергенско парти - екскурзия до Кинерет и реката Йордания, с палатки, въдици и карти за игра - направиха му изненада, на мен ми се обадиха предварително, за да му приготвя раницата и палатката, а те днес влязоха (с взлом Mr. Green) и преди да се е усетил, милия, какво става, го натовариха в колата  hahaha Голям смях Joy Но най-важното, че той е на седмото небе Hug

А на мен ми се обадиха, че дипломният ми ръководител е починал снощи! Просто вече не знам какво става - като в някакъв филм в трите седмици преди израелската сватбена церемония - две погребения! В това отношение ми беше малко тежка тази година...  Sad И е малко тъпо да го споменавам, ама сега хич не ми е време за търсене на нов ръководител ooooh! Ето, така се оплитат хубавите с негативните преживявания   Confused

Роси, има шабатна година - веднъж на седем години, споменато е за това в книга Левит в Библията. Освен посочената от теб "почивка за земята", се опрощават дългове...Терминът на иврит за тази година е шнат шмита: http://en.wikipedia.org/wiki/Shmita
http://www.toldot.ru/rus_shmita.php

# 142
Мента, какво съвпадение и моят мъж е с приятели на Кинерет за риба ( не е на ергенско, но сега се е ваш ред, ние сме минали  Laughing)! Ние пък сега изчезваме на плаж с децата.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2008, 09:04 от Tali Dan

# 143
  Ние пък отиваме на бебе в болницата .Аз ще пропусна обрязването , щото заминавам.Ще бъде в синагога.Щеше да е интересно, но тези неща не се определят от нас в повечето случаи.Ако детето не е добре се отлага иначе по принцип е на 8-мия ден ....Та  затова ще го пропусна. Сега ще купим  някоя  голяма бонбониера , балончета , цвете може и се запътваме да видим бебешока ....

Роси, вече си прочела за  7-мата  година.

Шабат Шалом!

# 144
Здравейте!  Hug
Както винаги темата е много интересна.  Heart Eyes
Записвам се дано да намеря повече време да прочета изпуснатото. Петя, лек и безпроблемен път!  bye bg
В края на другата седмица и аз ще пътувам за България и малко ме е страх как детето ще понесе пътя, че е малко дълъг и трябва да сменяме ферибот и 2 самолета. Thinking
Поздрави на всички!  lovekiss   

# 145
  • T"A
Tали, по последни "доклади" от Кинерет било пълно с хора...  Mr. Green Сега е най-хубавият сезон за екскурзийка там  Hug ние ходихме миналата година на палатки точно така в началото на септември - много ми хареса, имаше и една надуваема лодка на един рибар - наш приятел, и цял ден не излязохме от водата  Heart Eyes кеф!

http://www.galiltour.co.il/images/kinneret-genr.jpg
 Flutter
http://www.60israel.org.il/image/users/59422/ftp/my_files/for%20 … %A8%D7%AA%201.jpg

mummy, много пътници станахме този месец - ти, Петя, Ханд, Жаки, а след две седмици и аз. Вие защо сменяте толкова превозни средства - няма ли директен полет?

Oсвен това, искам да кажа, че не сме забравили Saint-Paul de Vence и препоръката на Ханд Grinning   bouquet
Много се вълнувам за сватбеното пътешествие Heart Eyes Вие пътувахте ли на меден месец?
(въпросът ми е общ, към всички, да споделим преживявания...).

Тук често предлагат Тайланд като дестинация за меден месец, но като поразпитахме приятели получихме доста разнообразни впечатления и разкази. Едни от младоженците, на чиято сватба бях преди няколко месеца и тук ви разказвах за арженстинското телешко месо и везаната хупа, сега са на 3 месечно пътешествие в Индия, а бяха и седмица в Лондон  Crazy Друга двойка ни разказа, че са имали резервация за Тайланд, направила си е булката ваксините за Далечния Изток и се оказало, че е бременна и са отменили пътуването в последния момент...

# 146
  • T"A
Момичета и момчета, честит Ден на Съединението - днес България празнува.... bg

За нас, които сме извън България, пожелавам чести и хубави почивки към родната страна, а за тези, които са си там - да са щастливи в избора си и да се радват на промени към по-хубаво!  Peace

# 147
Мента, твоят човек прибра ли се?
Моят се върна с три рибока над метър, а аз риба не ям и само като я видя  Confused...
Тъжното е, че обаче видимо се вижда как Кинерет се е оттеглел навътре. Дано тази зима е дъждовна  Praynig!
Всички значи заминавате, ще ни замре темата  Whistling...

Пете, на кой му се е родило бебе?

Да ви кажа гледах тези дни един много интересен филм по нейшънъл джеографик, в който търсиха доводи  и потвърждение за излизането на евреите от Египет. Както знаете тогава е имало 10 бедствия сполетели фараона и народът му, докато е пуснал Моше към Обетованата земя. Събрали са се значи световни светила и започнали да проучват.
1. Първото бедствие- р. Нил се превръща в кръв и всички риби измират.
Учените значи доказват, че съществува един микроорганизъм, при чиято огромно разпространение водата може да почервенее. Има данни за такива езеро в САЩ. Рядко явление е, но факт. И по негова вина измират рибите. От там се стига до следващото бедствие, а именно появата на:
2. нашествието на жабите- няма риби и никой не пречи на жабите да се развиват, така те се размножават  и завземат реката и селищата наоколо. Поради огромното си количество остават без храна и постепенно измират, довеждайки до появата:
3. въшките (всякакви малки кръвопиещи гадинки по хората и животните)
4. мухите
Тяхното пък огромно разпространение довежда до болести и:
5.измиране на добитъка
6. масови зарази сред хората
7. градушка
Казано честно ми се загуби как точно веше свързана тя, но имаха някакво обяснение
8. скакалци
Появявят се отново поради липсата на измрелите жаби. Нападат и изяждат всички посеви, рогозки, плетени кошове, всички от слама.
9. тъмнина
Отново тук учените мислят, че това е свързано с огромните рояци скакалци закриващи слънцето или още по вероятно пясъчна, пустинна буря.
10. измирането на първородните деца
Това ми бе най- интересното обяснение. След като добитъка е измрял, а запасите от жито са унищожени учените смятат, че египтяните прибързано садят и прибират новата реколта, която пък е мокра от дъжда и градушката. В спареното зърно имало предпоставки за развитие на мухали, плесени и... чума. Имало традиция тогава в Египет да са дава най- много храна на първородните синове за да ги запазят живи, но точно в този случай заради естеството на храната се е получило обратното- умряли са.

Сигурно и вие, като мен си задават въпроса защо не са боледували евреиските деца? Тезата, която поддържат учените е,че заради ежегодното честене на хранителните запаси (тук малко съм объркана, защото уж нали чистенето по песах е именно заради тези които в пустинята са яли не втасал хляб  Thinking) Явно по принцип евреите са чистофаиници  Laughing. Също има доказателства от средните векове, за много по- малък брой жертви от евреиското общество през чумните епидемии, върлуващи тогава в Европа. Дали е генетично залажено... не е доказано, но казаха, че е факт.

Всичко това са догадки на световни учени. Аз разбира се го предадох накратко, а във филма нашироко бяха изложени доказателства за тези техни твърдения.

Относно оттеглянето на Червено море и пътят на евреите през него, имат противоречиви мнения: плитчини, ураганен вятър, изригване на вулкан и т.н...

Последна редакция: сб, 06 сеп 2008, 19:24 от Tali Dan

# 148
Мента, разгледах блогът ви. Много интересно е направен и с много любов (вижда се). Ти си редактор на бг формат, а Нир за иврита или си е изцяло твое дело? Дърпал се е значи от запознанство, но не може да избяга от съдбата- мактуб, както казват съседите  Peace.
  П.п. В горният си постинг фокусирах няколко грешки, надявам се да ги прескочите при прочита  Laughing

# 149
  • T"A
Тъкмо си влиза  Peace На риба не разчитах, защото никога не се е прибирал с подобни трофеи   Mr. Green Никаква справедливост, значи - аз толкова обичам риба, ама трябва да си я купувам и обикновено сама си я ям  ooooh!

Този филм и аз съм го гледала (а може и да не е същият) - беше ми много интересно! За градушката и отварянето на Червено море имаше някакво обяснение, свързано с природни явления, които не са били рядкост в този регион (както напр. в днешно време ураганите в океаните) и дори и днешна Турция са открили някакви доказателства, но това е по смътни спомени... И си мисля, че може да се гледа на библейските текстове като на разказ за неща, които са се случили, но тогава хората не са знаели как да ги обяснят... Все пак е хубав и значителен принос за монотеистичните религии - спор няма!

А за първородните синове имаше още едно обяснение - че тях ги слагали да спят на покрива (горните етажи на постройките) - нещо като знак на уважение, и покрай другите бедствия, дъждовете, които падали в този период били токсични - нещо такова ми се върти  в главата newsm78

Тали, за сайта моят принос е минимален, мъжка работа е. Той и на български беше писал, но не беше за пред хора  Whistling

Ще се включа по-късно, да послушам сега "геройски" разкази  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт