ИЗРАЕЛ 12

• 39 417
  • 288
  •   1
Отговори
# 165

Ханд, добре дошла на българска земя  bouquet До заминаването ви за Канада колко време остава? Вчера се загледах в лентичката ти, то вече Нати на половин годинка стана  Hug. Колко бързо минава времето отстрани,имам чувството като че ли вчера роди newsm78

Жаки, още около 3 седмици са ей сега ще литнат.  Simple Smile

# 166
  • София-България, Израел - където си поискам
Ханд, три седмици нищо време, бързо ще се изтърколят дните.

Пете, лек полет утре Peace, за багажа не му мисли, когато видят малки деца,че пътуват обикновено си затворят очите за свърх багаж.Ние като си идвахме бяхме с 50кг. свърх багаж и нищо не ни взеха,само ни предупредиха да е за последен път така Naughty (това без да мерят количката на Роби с един пакет памперси отдолу в кошницата).
Аз лета един ден след вас и тези дни  съм под пара.

Тигър-мигър, членският внос обикновено го събират юни-юли.Беше някакъв процент от МРЗ за страната, преди месец като бях в Бетама четох около 20лв.на човек се падаше, не знам дали се плаща за децата  newsm78. За 2009 година съм решила и аз да платя членски внос, че децата все ходят на някакви мероприятия.

# 167
  • София
Мили дами само за инфо , в БГ е много топло . Май че целият септември ще е горещ . Циганско лято . Не му се студенее на това време . На пътуващите пожелавам лек полет и весело изкарване у дома . Пете , сподели после повече впечатления от бълг . синагога .

# 168
  • Някъде там...
Мили мамчета къде се загубихте Cry Cry CryМного ми липсват вашите интересни истории....Очаквам се нетърпение вашето свободно време за да съживите форума  bouquetЦелувки

# 169
  • T"A
Привет, привет!
Пиша от университета, защото от къщи не ми остава време  Confused

pipi06, аз тъкмо се канех да питам Ханд и Петя как е времето в България като за пристигащи от израелските горещини (които напоследък се "укротяват")... След десетина дни и аз пътувам и вече съм започнала да стягам багажа...
Пипи, ти не си ли от София? Ако си там, можеш също да посетиш синагогата - тя е една от най-големите в Европа и е много красива  Peace На 29.09 вечерта започва еврейската нова година и винаги се отбелязва с молитва - мисля, че би ти било интересно  Peace А и туко-виж те почерпили я с нар, я с ябълка с мед, за да ти е сладка и плодородна новата година  Hug (ако и да е по еврейското летоброене)

На Петя и Жаки пожелавам лек път и приятна ваканция!

По темата за еврейския дом - опитавах се да  отворя сайта на "Шалом", но той нещо не ми се зарежда. При вас как е, отваряте ли го? Там пишеше за дейностите с деца, за йом сабаба и пр.

Nevenа, не се бях замисляла защо кашерните ресторанти са винаги само за млечни или само за месни ястия. Сега излизам от Макдоналдс (без да съм сигурна дали университетският им клон е кашерен) и там има "ъгъл" за млечна храна (сладоледите) и за месна (хамбургерите). По Песах пък много от кашерните ресторанти са затворени - това е от наблудения*, като имаш предвид, че нашата компания по принцип предпочита некашерните заведения.

Боряна, Тали, благодаря ви за топлите думи по отношение на работата с блога. Малко изоставаме , но ще го пълним с материал от сватбеното пътешествие  Heart Eyes

*съжалявам, приятели, на тази клавиатура не намирам буквата за "йу"   Laughing

# 170
  • На дивана, под юргана
А, отваря си се...

http://www.shalom.bg/static_pages/index1.htm

# 171
А преди много време на Рош Ашана и Йом Кипур старата еврейка ме 4ерпеше с великолепни сладкиши,пръстите да си оближеш.По едно време си ме4таех тези джа празника да нямат край.Не знам дали еврейската нова година съм я изписала правилно.

# 172
  • София
Да , от София съм и само съм минавала покрай синагогата , не съм влизала вътре . А иначе времето от понеделник 15 септември го дават малко да захладнее и да започнат валежи . Но нищо сериозно .

# 173
  • T"A
krisy, правилно си написала думите за "Глава на годината" (така наричат Новата година, всъщност почти всяко начало наричат с думата за глава)   Grinning Слабост са ти на теб сладкишите май  Wink

pipi, мерси за инфото... аз до последно се надявам на слънчева есен  Peace А и скоро и в България ще е първи учебен ден, за предпочитане е без валежи  Hug

tigar, сега и на мен ми се отвори сайта  Peace а преди ми зацикляше, уж грешка имало  newsm78 пък може и грешно да съм изписвала адреса. ooooh!

Някой попита за случая с Роз - изчезналото момиченце, за което има подозрения, че е убито от член на семейството... Вече прекратиха търсенето в реката, дядото (който живее на семейни начала с майката) отрича признанието в убийство и казва, че насила му е иззето от полицаите. Гледах репортаж, че са водили майката в район, който се казва Тел Барух в северен Тел Авив и където, по последни предположения, детето може би е погребано - тя се държеше малко неадекватно, усмихната, журналистът използва думите "изглежда като че ли се радва на разходката сред природата", но не пророни дума пред камерите. На полицаите е посочила няколко места, а те след всяко нейно посочване ровят. ooooh!.. Но твърдят, че е била там и за да се проследи поведението и  Thinking ... На мен това ми напомни малко случая с изчезналата Маделин в Португалия - май до ден днешен случаят си остава пълна мистерия  Sad

# 174
Ментичка,"глава на годината " ли е Рош Ашана?Кога се празнува ?

# 175
Здравейте и от мен:)
Това е първото ми писание във форум на сайта така че съм новак. Пиша в тази тема защото съм впечатлена от момичетата, които пишат тук, интересен е начинът им на живот и новите порядки в този екзотичен свят.
Та да се върна към Израел. Преди 2 седмици бях на море в Слънчев бряг. В една дискотека се запознах с момче на име Зион, израелец. Направи ми впечатление изключителното му уважение към това, че съм жена. Изкарахме си страхотна вечер. На другия ден аз си тръгнах към моята Варна, а той имаше полет за Израел. Сега иска аз да отида там, но екскурзиите коита се организират са доста скъпи 2000лв. На практика на мен ми трябва само самолетен билет, трансфер до хотел и 6-7 нощувки там. Не ангажирам него с това, защото на практика ние сме били заедно часове. а преди 2 дни разбрах, че е два 20 годишен, а аз съм на 25. Просто незнам.
Молбата ми е ако имате сайтове на английски с хотели в Тел Авив или Ерусалим да ми ги копнете Simple Smile
Интересуват ме цените, с колко да се подготвя и така нататък....
Той ми говори, че като отида трябвало да си сложа шал, а уж не е от религиозните.
Е вече се поувлякох, предварително Ви благодаря:)

# 176
mi6imadi, тази година рош ашана е в края на септември. Еврейките празници се променят в "световният" календар, защото се празнуват по еврейското летоброене. Еврейската година се брои от сътворението на света". В нулевата година на нашата ера приетият брой години е 3760. За да научим в коя еврейска година сме, трябва да добавим към календарната световна" година числото 3760. Понеже месеците в еврейския календар са лунни, от 29 или 30 дни, трябва да се навакса закъснение спрямо слънчевата година. Това закъснение от 11 дни годишно се компенсира на всеки З години с един добавъчен месец.

Слушам сега новините по БТВ и разбрах, че гори (освен Рила) и сметището на Пловдив, като градът е обгазен. Петя  и децата вчера са пристигнали дано да са добре  Praynig! Пете, ако четеш пиши как сте!

Мента, събитието наближава  Hug и аз броя дните с теб! От тук към Франция- Италия ли тръгвате или първо БГ?

За хранителните бои бях обещала на снежи да пиша и все не смогвам   Embarassed. Снежи във всички по- големи хранителни магазини ги има питай за "цева маахал"  Peace. Продават ги в малки, пластмасови шишенца и не са скъпи.

mimka25, добре дошла при нас! Първо само самолетен билет в двете посоки е около 330 евро (разбира се зависи от сезон и времетраене, както и с коя кампания летиш). Хотели можеш да разгледаш тук:
http://www.inisrael.com/tour/main.html
http://www.h-i.co.il/Index.aspx?Lang=eng
http://www.emalon.co.il/index.php?lang=rus&zahav=false
http://www.itour.co.il/eng/

Все пак знаеш ли къде живее Цион? ( така е по- правилно да се произнесе името, зион или зиун значи нещо друго но не е за форум  Mr. Green)

За шал и покриване  Thinking... Израел е светска страна и всеки си ходи както си иска (с изключение на религиозните квартали).
Така че го обсъдете с него, определено не ти трябва да се покриваш, за да се разхождаш тук  Peace. Ако имаш още въпроси- питай!

# 177
Благодаря ти много Simple Smile
Сайтовете са много интересни, малко ще ми е трудно на работа да ги разглеждам, но довечера ще ги видя обстойно
Много  интересно, предлагат се Love cabins,  това стаи за правене на любов ли са само Heart Eyes
Момичета Вие Иврита колко време го учихте?
Като се запознавам със семейството му как трябва да се държа? Има ли нещо особено?
Все пак съм му кака с 5 години:)
Това май не е много прието

# 178
  • T"A
mi6imadi, липсваше ми с интересните си въпроси и коментари    bouquet
Как сте двете дами - ти и малката Ана?

Рош е глава, шана е година, а "а"-то в началото (ha) е определителен член  Simple Smile
Малко повече за думичката рош: тя се използва в много думи за начало, напр. първия ден на месеца (по еврейския календар) се нарича рош ходеш (ходеш е месец); а първата дума в Библията (или Тората) е берейшит, което означава в началото ("бе" е "в", следва коренът на думата за глава р+гласен звук на буквата алеф+ ш, и окнчание "ит"); Всъщност книгата Битие на иврит е "В началото", т.е. берейшит  Peace (Невена, с нас ли си?     bouquet )

Рош аШана е на 30 септември, което означава, че празничната вечеря за празника се прави на 29.09 (тази година, всяка година е различна дата според грегорианския календар). На 01.10. е вторият ден на празника (традицията за два дни празник е отпериодите на изгнание на евреите извън Израел)

Как се празнува? Най-типично е звученето на шофар рано сутринта (на 30 ще е), което прозвучава от синагогите, но на практика се чува във всеки дом, разположен в близост до синагога, в това число и у нас е така - будим се с шофар, което зарежда с празнично настроение  Hug Петето разказа веднъж за този чудноват рог, който наричаме шофар  Peace
Линк към един запис: http://uk.youtube.com/watch?v=t5be8tE7ri0
(в youtube са качили много подобни, дори може да се избере запис, на който "свирецът" е загърнат с талит=вид ритуален шал за молитва)

Други символи на празника, свързани с благословията за добра година са:

нарът: за да е годината плодородна и пълна с добре дела, както са множеството зрънца на нара: снимка на един "отворен" нар, дори продават нарове-сувенири за украса на празника  Grinning
Смятали са, че нарът има 613 зрънца, колкото са заповедите, които евреите трябва да изпълняват, но са се намерили хора да броят и да установят, че това е просто народно вярване.

ябълка с мед: за да е сладка годината, а и ябълката напомня за "падението" на Адам и Ева след изкушението с ябълката от дървото на знанието в Райската градина  Wink

рибешка глава: с пожелание за успех - да сме главата на рибата, а не опашката и  Grinning
От останалата част на рибата се приготвя нещо за хапване, у ашкеназите - гефилте фиш=рибни кюфтета, а главата не се яде, просто се поставя в чинийка на масата.

Рош аШана е време за прошка. Прошка се иска през месец елул (настоящия месец) и първите десетина дни на месец тишри (от новата година и до Деня на Изкуплението=Йом Кипур). За това на еврейската нова година се поздравява с поздрав "Шана това вехатима това" - "Добра година и добро записване", има се предвид "записването" в книгата на т.нар.  съдник, т.е. отсъждането на хората според делата им (грешници и праведни). За разлика от християнството, където смятат хората за грешни по рождение, евреите вярват, че хората могат да са праведни и това се отсъжда по делата им.

За децата съветват да се обясни, че това е рожденият ден на годината, но всъщност това е рожденият ден на света. Тази година се навършват, според еврейската вяра, 5769 години от заветното събитие  Grinning

Blush Тали, пак съм упражнявала спорта "синхронно писане", сори  Laughing

# 179
  • Някъде там...
Миличка ще ти кажа само че е много важно да имаш билет 2 посоки иначе те приемат като заподозрян и стават проблеми аз направих грешката да имам само една посока и ме побъркаха държаха ме 2 часа на летището в Родос понеже летях от там.На летището в Бг ще ти задатат няколко вапроса но нищо за което да се притесняваш за хотели не мога да ти помогна защото аз самата съм от скоро тук.За покриването ами да ти кажа ако не е изискване за да вляза някъде не бих го направила за нищо на света.По принцип да и аз имам същото впечатление че евреите са много уважителни към жените Simple Smile.И така весело и безпроблемно изкарване в Израел и лек път ако все пак вземеш твърдото решение да пътуваш насам Simple Smile Ментааааааааааааааа искам снимки аз сам била само в Марсилия и беше гадост и много скъпо искам много снимки от всички красиви места където отивате...Петинце весело изкарване в Бг и само положителни емоции ти пожелавам.Целувки

Общи условия

Активация на акаунт