ИЗРАЕЛ 12

• 39 430
  • 288
  •   1
Отговори
# 75
  • Sofia - TelAviv
какво е антропофски градини Simple Smile
Peace  и аз искам разяснение за непросветените  newsm78

# 76
  • Sofia - TelAviv
Ние днес бяхме за първи , пореден първи  Mr. Green , път на градина. Доволни сме всички и аз можах да почитя като хората и Ерик не искаше да тръгва, което е добър знак. Нямаше сълзи тоя път и се успокоих. Имаме нова учителка и лелка, защото ни преместиха в друга група, че много бебета нови има. И във връзка с памперсите, само веднъж сме опикали териоторията, нали трябва да се маркира все пак  Joy

# 77
  • На дивана, под юргана
Аз имам също като вас своите любими места в Израел. Естествено Ерусалим, но там някакси историята те притиска, чувстваш се част от нещо по-голямо, по-древно, а в Хайфа се чувствам нова, модерна, лека. Когато търся успокоение единственото място, което ми го дава на 100% са Бахайските градини. Там мога да остана цял ден. Толкова са много, че не бих могла в това включване да ги изброя.

Преди време бях чул следното описание на живота в Израел: "Ерусалим се моли, Хайфа работи, а Тел Авив - живее"
Струва ми се доста точно...  Laughing

# 78
  • T"A
Съвсем набързо ще напиша за антропософските градини... За самото движение не знам много, даже като се пробвах да чета, ми звучеше малко като секта, но за градините съм получила много добри отзиви от майки - първо, цялата тази тема за екологично съобразен живот при тях беше принцип много преди Ал Гор да вдигне шум, но го наричаха нещо като "живот в хармония с природата" - напр. какво ме впечатли - играчките са само от естествени материали (плат, дърво), няма пластмаса; дори децата се поощрявали сами да си ги правят като същевременно се обучават (нещо като трудова терапия е това правене на играчки), отглеждат си продукти и си приготвят храна, учат изкуство (театър и рисуване) и насърчаването на фантазията и моториката са на първо място; прави впечатление, че децата са много самостоятелни, а и емоционални зрели за възрастта си (напр. от рано се научават да идентифицират и изразяват чувствата си - извинявам се за използването на терминология);

Храната е органик, не се яде месо, това също ме впечатли, че децата получават ранна култура за здравословно хранене и си формират вкус към такава храна, защото нямат "изкушения" разни... По принцип се насърчава личния избор и мнение, но тук съм чувала противоречиви неща доколко това е вярно. В този дух е и идеята да се даде на детето да открива нещата само, вместо да му се показва...

Има един сайт, който дава повече информация за една такава градина, но е на иврит само  newsm78 http://www.antro.org.il/about/sitemap.html

Това е някаква изложба на дечица от тези градини: http://picasaweb.google.com/ganacher.modiin/2007#

За съжаление, това е лукс, защото тези градини са скъпички. Ще се съглася и градина на Вицо, и те са много хвалени  Hug

# 79
Здравейте!
Ох и азняма да се задълбочавам в много инфо за антропософията - и на мен не ми звучеше добре, но е създадена от Рудолф Щайнер - въз основа на идеите на Гьоте, цялостната картина за света - астрономията, човекът е душа, съднание и тяло. На мен идеите също са ми леко ... Но да си кажа, центърът на това движение - сега световно, се намира в Дорнах, Швейцария, където аз имах възможността да бъда - не пиша удоволствието, понеже на 2-рия ден, заобиколена от някои доста ревностни антропософи исках да си ходя. Тези хора споменават Щайнер по-често, отколкото ние Бог в молитвите си.
Защо бях там? Антропософите сега имат много социални услуги - и да настаняване на хора с увреждания, и здрав бизнес - козметиката Веледа, Вела, марката за страшно скъпи органични храни - Деметър, здрав архитектурен бизнес - дори и архитектурните решения са различни -овални форми, на стени, прозорци, ориентирано по астрономията.... проуктиране на градини, паркове и зеленчукови оранжерии. Аз бях да видя една такава фабрика за сирене: със всички стандарти за качество, изнасят за кетъринг, магазини, работят хора с увреждания, в зависимост от способностите си, наглеждат ги и ги напътстват хора без увреждания.
В детските градини, както и в тези места за настаняване - то това са просторни къщи, дворове, ливани, някои такова селища имат в имотите си дори езера, се използват естествени материали, за игра и учене, гимнастиката се тарича евритмия, много се учи пеене, музика, работата - физически труд, се цени наравно с умствения. Ядат се продукти, произведени на място.
пората с увреждания, настанени там си имат родители, но естествено всеки си има живот и среда. С осигуровки и дастраховки се плаща таксата там, също и каквото работят - се заплаща. Някои такива центрове са много много богати и помагат и на други от движението - антропософското.
Понеге трябва да има 24 часа човешко участие, 7 дни в седмицата, за наглеждането и спокойствието се грижат доброволци. Това се млади хора - или учили в автропософски градинини и училища, или такива, които след училище и преди университет не знаят какво искат да правят.
за ръководители - често са семейсктва, които цал живот са израстналив такива места, срещнали са там мъжа /жена си/, децата им са родени там. Заплата за труда си тези ръководители не получават, понеже е платено всичко. Ако някой иска да прекара време с партньора си като на ваканция, от ръководителите, понеже ;елият ти живот е на показ сред тази общност, мисля някакъв съвет решаваше какво и колко да им се даде за харчене.

сега въвеждат стандарти за социални осигуровки, пенсии, дори и за качество - вече имат много добър стандарт за цялото движение. За съжаление, аз отидох, и защоно в един от тези центрове се случи така, че един от работещите изнасилвал една от доброволките, тя забременява, дълго време не се е казвало, понеже това е един от богатите центрове. та е доброволка, той - местен и работещ там с години. Много грозна история. Но това не ми затваря очите за постиженията им и добрите неща.           

# 80
  • Sofia - TelAviv
Тези антропософи ми звучат малко като кибуцници  newsm78  Ако не се лъжа в Израел даже има такива кибуци или мошавим(села) които живеят по този начин.
За съжаление нямам иврит на компа и не мога да търся в google амам понеже и аз се интересувам от този начин на възпитание с естествени играчки, сред природата, изкуство и  музика, та ще се разровя. Ако нямеря нещо веднага ще пусна, естествено свързано с Израел  Peace Сега разбирам че тука има хора от мойта "кръвна група"  Mr. Green На мен ми е писнало от мръсотията и шума, а да ви говоря от ПЛАСТМАСИ и китайски играчки и пособия.

Петя, как е Саги? Ние днес пък не искахме на градина  ooooh!

# 81
Благодаря за посрещането Мента!
 Относно Икея-ах Икея много харесвам нещата им.От няколко дни разглеждам тоя пусти каталог  Simple Smile За сега само го разглеждам и си харесвам.
Много интересно инфо за тези антропософски дет.градини.Това с естествените материали ми напомни носталгично за кръжоците - "работа с природни материали"  Grinning ех ех ех
когато бях в България преди работих с деца с увреждания ,на които много им допадаше работата с естествени материали и на мен също де Simple Smile
Майчета дръжте се,малките малчугани ще свикнат и наистина няма да искат да си тръгват скоро от детските градини.Говоря и аз така ,че малко ще отложа яслата на младежа ,че ми се иска да пътуваме до бг.
Много усмихнат ден на всички!

# 82
  Карол, вчера се разплака като си го вземах , а днес не искаше да ходи изобщо....такъв рев падна ... Успокоихме го , много си говорихме и така или иначе  го оставихме в градинката.Ще си го взема в 12 обаче ..много му е 1.30 ...Вчера до 11 , днеска до 12 , така .Много ми стана мъчно на излизане от градинката ама .... Отидох от там направо в  близкия парк с Шахар да си поиграе тя там. Докато бяхме там да е минал половин час някъде и звъни телефона ми и аз  #Crazy ...Те  звънят  когато някое дете много плаче да си го приберат родителите .... Но се оказа , че  едната леля ми се обажда да ме пита как съм и да не се безпокоя , Саги си играе , лесно е спрял да плаче  след мен. Много и благодарих и се трогнах и изненадах , че се обади.После обикаляхме насам натам и сега се прибираме вкъщи с малката и телефона звъни пак ....Викам си ....а...сега вече ще  е паднало рев , време беше  ....  Sad ...То пък директорката ми се обажда да ми каже ,че  Саги е по-добре  дори от вчера и дори сам си е ходил до тоалетната и им говори по име  вече , не го е срам ...играе си , пил вода ... Казва , че нейният син когато е тръгнал на градинка , тя самата е плакала бая и  не е могла да си върши работата даже  та знае как е .... Пак благодарих 10 пъти  Rolling Eyes , браво на тях ... много внимателни се оказаха ....

Снощи  не се добрах до компютъра изобщо, защото Саги  пишеше числа и редове и беше много зает на компа.Хем до късно , но му позволихме по изключение ... нали е голям ... Казва , че като порастнел да стане на 3 годинки щял по-добре да  работи с мишката , сега маък бил и малко  не  нацелвал с тая  мишка  ooooh! ...  Simple Smile Heart Eyes

До нас има градинка Вицо .Те  са за семейства с ниски доходи, един вид  социално слаби . Има много деца и малко лелки , огромна градинка със стари играчки .Децата висят там до много късно горките ... Не ми харесват градинките Вицо.И други съм виждала.С малко средства  се опитват да направят нещо и до някъде спазват приличен вид градинките , но не са за предпочитане изобщо по мои наблюдения.

За тези градинки, за които говорите .... звучи ми доста модернистично, интересно, новаторско.Аз не бих си записала детето на таква градинка без  значение таксата , защото не искам да се чувства сред  всички останали деца извън някак различно.Това не е практика масова ... Няма какво да ми пише с дървено химикалче и да  не яде месо , а само органик храна .Да си хапва шоколадче  от време на време и разни други неполесни лакомства  в ограничени количества разбира се ...Нека си  играе с пластмасови играчки с добро качество , не  китайски еднодневки ..Иска ми се да расте не отделено от реалността наоколо.

Казаното по-горе не е  насочено да противоречи на Мента за градинките , а е мое лично усещане.За  градинките Вицо - наблюдение.

Не харесвам това  дето  наслагват по земята  дюшечета и така децата спят в градините ....а не  в стая с легълца  Rolling Eyes .Добре , че моите деца няма да ги оставям да спят в градинката , а ще си ги  вземам ...Голяма цигания е това с дюшечетата , та ако ще и да  са  чистички , написанки и подредени в детелинка ако щете   Rolling Eyes .

Сега пак ще бягам да вземам Саги от градинка и да видим как ще е.Всеки с  грижите си.

Хайде от мене  -  лек ден!

Последна редакция: ср, 03 сеп 2008, 11:17 от petia911

# 83
Израел решил да нападне Иран
Според публикации в израелските медии "Маарив" и "Джерузалим поуст" правителството в Тел Авив е взело стратегическо решение за подготвяне на едностранно нападение срещу Иран.
Израел няма да допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие и е готов да използва всички средства, за да предотврати иранските ядрени амбиции, е заключението от извънредното заседание на правителството в Ерусалим. Въпреки това Израел все още не е получил разрешение да ползва иракското въздушно пространство, което се контролира от САЩ.
Британските медии, от своя страна, съобщават, като се позовават на добре информирани източници от разузнаването, че Русия ще продаде на Иран съвременна противовъздушна система S300. Продажбата може да стане, ако НАТО реши да приеме в алианса си Грузия и Украйна. S300 е една от последните системи за защита на въздушното пространство, която едновременно може да следи 100 мишени.

Момичета има ли нещо истина в това?

# 84
  • T"A
Вероятно има разлика в градините, защото детето, което аз познавам в градина на Вицо е дъщеричка на адвокати, които хич не са социално слаби, но работят целодневно, градината е платена, но има опция детето да остава следобяд. Нещо, на което в България сме свикнали, но тук масовата практика е градина до обяд за най-малките поне. Плащането на градината става според дохода - по-бедните плащат по-малко, по-богатите плащат малко повечко  Peace

Сайтът на Вицо (на англ.): http://www.towizo.org/htmls/Home.aspx
На иврит:http://www.wizo.org/child_day.asp

Пете, децата от антропософските градини по нищо не се различават от тези в обикновените, когато си играят навън. Приобщават се бързо и лесно. А относно шоколада това си е решение на родителите - аз, ако мога, няма да давам, но вкъщи ще ми е по-трудно да удържам. Мисля, че по-скоро проблемът е, че няма наблизо такава градина - а е голямо неудобство да се води малко дете на отдалечено място  Peace

Карол, ако искаш да напишеш нещо на иврит, ползвай виртуалната клавиатура на иврит:
http://www.gate2home.com/?language=he
За дълги писания не е много удобна, но за определени думички върши страхотна работа  Hug
Но е голямо шоу с това взиране в екрана, за да знаеш каква буква натискаш  Grinning

Аси, аз дори не знаех, че това момиче - Мануела Горсова, е в израелска болница... някой беше споменавал, но не се бях натъквала на много информация  Confused Вчера заради твоя пост се разтърсих  Hug и намерих една статия на Хени Берлер: http://www.global-report.com/levin/?l=bg&a=343429
Има в същия сайт още една, по-стара: http://www.global-report.com/levin/?l=bg&a=343198

Другото е, че има статия за месианските евреи:http://www.global-report.com/levin/?l=bg&a=343422

И друго, което може да ви разсмее, но е факт (беше и в израелските новини):
Израел продава сняг на Швейцария  Mr. Green :
http://www.global-report.com/levin/?l=bg&a=343413
Звучи като шега, нали?  Laughing

# 85
  • T"A
krisy, аз четох нещо друго - че представители на Израел и Сирия ще се срещнат следващата седмица за мирни преговори (статията на иврит: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3591494,00.htmlPraynig
За Иран не ми е попадала нищо подобно и на мен не ми звучи реалистично, да не забравяме, че Израел се намира пред избори и с временно управляващи до тогава  Confused Но е възможно да има настроения, да има мнения, че трябва да се реагира на заплахата...
не знам какво са имали предвид бълг. медии... аз не намерих това инфо в цитирания от тях източник

Flutter А ти знаеш ли, че във Виена ще има фестивал на еврейската израелска музика?  Party
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1220353268459&pag … rticle%2FShowFull
На 13 и 14 септември - идишкаит, 40 евро е вход за двата дни: http://konzerthaus.at/home-e

За Икеа - има много приятни неща, обикновено разни дребни аксесоари, харесва ми, че е помислено за това как в минимум място да побереш максимум неща  Hug Като има промоция на определени продукти вътре в магазина не може да се ходи от хора, а след това - щандовете остават празни  Crazy Невероятна мания е!

Кате, сама ли си приготвяш гранолата? И защо гранола - защото е по-хранителна ли? Тук съветват преди пост измиване на зъбите, което помага в първия ... половин час  Mr. Green

Боряна, мъничка ни е сватбата -  около 100 души поканени  Peace

# 86
  • Някъде там...
Какво е гранола???Петя много мило че от градинката са ти се обадили за да те успокоят....аз си спомням случай как бяха оставили детето на приятелката ми напишкано цял ден и то милото цялото му дупенце се изринало....това естествено се случи в Бг.Ментичка аз имам тук познат който прави кейтаринг за сватби та той ми е разказвал,че сватбите са нещо много важно в Израел....Целувки мамчета

# 87
  • Sofia - TelAviv
Израел продава сняг на Швейцария  Mr. Green :
http://www.global-report.com/levin/?l=bg&a=343413
Звучи като шега, нали?  Laughing

пак сме скромни  Crazy, поне не продаваме на Аляска,примерно, сняг   Joy  Joy  Joy

Петя, въоръжи се с още малко търпение, при нас етапа беше около 2 седмици на адаптация. Лошото е че вие после идвате за дълго в БГ и после пак наново сигурно ще преживявате  ooooh! Ама както описваш и ние така бяхме,като ме видеше на вратата да идвам и от вълнение почваше да плаче и тръгваше направо да обуваме обувките и наавън. Но днес е било различно, въпреки че не искаше да тръгва и даже там е казал , че иска с баща си на работа, е влязъл и се е заиграл.

А за градинките, според мен и най-луксозната и най-елемнтарната може да са отлични. Не зависят тези работи от вида на обурудването, а само от персонала. Спомням си миналия Ноември в Израел гръмна една история за един Мишпахтон ( семейна градинка) на едно по-възрастно семейство. Оказа се че мъжа, на възраст около 50-55 удрял децата за добро утро и за довиждане  Sick #Cussing out Децата си идвали в къщи в доста лошо психическо състояние, докато родителите притеснени от това разбрали какво става и го бяха заснели със скрити камери и т.н. Затова се препоръчва винаги, когато и малко да е детето да го разпитваш след градината, какво правихте, защо и най-вече да го слушаш , защото измежду редовете си проличава дали му е комфортно или не там където е.
Нашата учителка , предишната където бяха бебетата, ни препоръчваше като го питаме какво е ставало през деня и ако има нещо което му е харесало и направило впечатление да му напомняме след това, а ако има нещо дето го травмира да не го споменаваме повече, да оставим информацията за лична употреба.
Моят дребчо говори много и винаги си казва какво е ставало, е след много разпитвания ДЕ  Whistling все пак е само на 2 години и отначалото даже не вярвахме с мъжа ми  и на другия ден обикновенно питах учителката, дали това което ни е казал е вярно  Embarassed  

Така че търпение и сили   bouquet

Последна редакция: ср, 03 сеп 2008, 12:43 от Karol&Erik

# 88
  • T"A
Boryana, гранолата е смес от зърнени култури, ядки и сухи плодове, подслажда се с мед
http://en.wikipedia.org/wiki/Granola

В Израел има много продукти гранола, дори в кафенетата се предлага за закуска гранола с йогурт  Peace

Аз обичам малките гранола десерти, които напомнят българските фъстъковки  и сусамки  Grinning

Ако съм на път, си взимам за рейса или влака, преди спорт също хапвам едно (има няколко израелски фирми, които произвеждат такива десертчета):

Докато мъжът ми предпочита насипната гранола за закуска, като и добавя мляко:

http://www.ifeel.co.il/pagemodule/image1/361/21361/3.jpg
http://www.mathamim.co.il/forum/uploads/96/home_made_granola-p.jpg

Продават и кисело мляко с гранола Activia  Peace

Karol, абсолютно съгласна съм с теб за персонала  Peace до нас има градина, по цял ден чувам от към кухнята ни виковете на лелките (мишпахтон е, за мъници) - кофти реклама си правят newsm78 А между другото от както гръмна този случай с "поплескването" (и още няколко такива) в много градини сложиха уеб камери, чрез които родителите имат наблюдения на ставащото

# 89
  • Някъде там...
Ооооооооо гранола е чисто и просто мюсли Simple Smile и аз ги обичам тея сладкишчета с ядки и мед и да не повярва човек аз всяка сутрин закусвам гранола с прясно мляко а в Grand Canyon-Haifa предлагат в едно заведение с вкусни неща с кисело мляко и пресни плодове малко скъпичко беше.В Бг има на Fines или Fitnes май бяха....Целувки

Общи условия

Активация на акаунт