Работна тема "Детските площадки в България"

• 29 279
  • 374
  •   1
Отговори
# 135
По-горе съм му дала наименованието - БДС EN 1176 - стандарт за безопасност на детски игрални съоръжения, предназначени за масова употреба.

Изготвена е проектонаредба към ЗУТ, която да въведе изисквания, детските съоръжения да отговарят на един куп условия, много близки до въпросния стандарт. Иначе казано - не да е задължителен стандартът, а конкретни негови изисквания.
Да речем, че съм виждала проекто-наредбата. Не съм упълномощена изрично да я споделям, така че не ме карайте, моля  Praynig

Ако стандартът стане задължителен, има ли срок, в който площадките трябва да се приведат към него? И какво, ако не се приведат?

Тези неща са засегнати в наредбата. Доколко качествено е друг въпрос...

Я, сега видях че в Строителство Градът пише за тази наредба:
http://www.stroitelstvo.info/show.php?storyid=553594

# 136
Благодаря ти за инфото Hug Ще прегледам нещата.Звучи обнадеждаващо това, което казваш.Дано наисетина да се случи  Rolling Eyes
(Няма да те караме нищо насила- спокойно Grinning.Попитах с най-добри намерения)

# 137
Ако правилно е отразено във вестника, нещата много са се променили, откакто аз имам поглед върху наредбата. Донякъде за добро - звучи много по-сериозно, но това не винаги е хубаво!
Тези от вас, които са строили някога нещо са запознати с бюрокрацията по издаването на едно разрешение за строеж! е, сега същото ни очаква и за детска площадка!
Дали наистина ще се увеличи броят им скоро, при това положение???
А никъде не се споменава контрол, в смисъл наказателни разпоредби при неизпълнение, глоби, имуществени санкции и т.н.... Това реално означава, че ако една стара площадка е счупена и никой не иска да я ремонтира - какво? обществено порицание ли следва? Айде срокът е ясен  - 2013г за да станат читави площадките, ами ако не станат?
Дано да са напразни страховете ми  Praynig Praynig Praynig

# 138
  • Sofia
Чак сега виждам тази тема Banghead
Не можах да я изчета цялата-оставям я за домашно, но се присъединявам към вас.
Изграждането на нова или реконструирането на вече съществуваща детска площадка е процес, който задължително трябва да мине през общината, най-малкото защото се прави промяна на плана. Преди 6 месеца ходих в община Илинден. тъй като от блока искахме да си оправим площадката. Е, нищо не стана.
Ако все още трябват снимки на счупени детски съоръжения, мога да набавя в изобилие - състоянието на Западен парк е плачевно. Изобщо не ми го побира главата, как е възможно да се занемари този иначе хубав парк , до такава степен. Утре ще отида да направя няколоко снимки.
Както навсякъде състоянието на детските площадки в Гевгелийски (където живея) е плачевно, откъм съоръжение. Иначе на една от площадките родителите доста се грижат да е чисто, даже сме си поставили кошчета за боклук. Не че е много, но все пак е нещо.
Бих се наела да се опитам да организирам почистване в района, ако вече не е късно. Мисля, че доста от родителите биха се включили.
Велмар, ще ти се обадя за подробности!

# 139
  • София
Момичета, ето какво успях да снимам днес, за да го приложим към писмото до район "Триадица": Южен парк.

# 140
Ето го въпросния стандарт  http://www.rospa.com/playsafety/bulgaria/infosheets/info/06_EN1176.pdf
Всъщност само  разделите от него #2gunfire Нашите пак искат пари за пълното инфо ooooh! .Имам препратки на немския такъв и английски

# 141
Ох, не можах да прочета всичко, но темата ме интересува живо. Аз съм в Студ. град и тук градинките са ужасни и много мръсни, счупени пейки... Cry Ще чета какво предлагате.

# 142
# 143
# 144
Здравейте мили майки,
както вече знаете аз съм нов член насдружението. Днес се зачетох в темите, които дискутирате. Най - голям интерес предизвика темата за детските площадки. Смятам, че нашите деца са ощетени от към такива. Междублоковите площадки или вече липсват, или са в ужасно състояние. Децата просто няма къде да играят- говоря за малките и попорасналите вече деца.

# 145
Вики, здравей!  Hug Радвам се, че се включваш!

Кампанията за детските площадки отложихме за следващата пролет/лято, тъй като имаме много сериозни задачи по другите инициативи и в момента нямаме ресурс и време да организираме масовото почистване. Проблемът с детските кътове е всеобщ и съм сигурна, че много хора биха се включили, но се изисква сериозна организация.  Peace

Съвсем скоро ще внесем писмата с искания и предложения в общините, като се надяваме и Асоциация Родители да ни подкрепят, както и да се организира среща с представители на властта.  Peace

Би ли могла да се включиш в някоя от другите ни инициативи?  Hug

# 146
да се запиша с намерение да помагам през пролетта/лятото Simple Smile
а видяхте ли тази тема?

# 147
Eто ме отново!
Сега ми прави впечатление, че съм в подфорума на СНБМ и пиша, без да членувам в сдружението, така че се извинявам за това!
Вчера се срещнах с представител на РоСПА - България. Той е виждал дискусията тук, но няма възможност да се включи. Но ето накратко за какво си приказвахме:
Първо наредбата би трябвало да е факт най-късно до Нова Година, доколкото ми стана ясно - вече е за подпис в МРРБ.
Второ - и досега са се давали и се дават доста пари за детски площадки - той спомена за 2 млн. лв миналата година и 3 млн. за тази!!! Въпросът е какво става с тези пари - как и къде се оползотваряват и дали не се "усвояват" от някакви фирми?
Трето - отбеляза, че наистина в част от софийските райони има нови, безопасни площадки, но има и нови (до 5 годишни) площадки в окаяно състояние. С други думи - няма поддръжка и охрана на съществуващите площадки за игра.
Четвърто, но много важно - той попита, ние майките, какво всъщност искаме да направим. Естесвено отговорът ми беше, че искаме повече и по-качествени площадки. Проблемът е, че това явно не е проличало в дискусията и не е ясна целта на предстоящата акция, както и в какво ще се сътои тя. Почистване... Добре! Но Защо, Къде, Как и От кого? Писма до общините. Отново - добре - има нужда от комуникация. Но отново - Защо? От кого? Какво искаме с тези писма - да има по-добри площадки? Аз отсега бих предположила какви отговори ще се получат - Ние отделяме средства - .... хил. лв тази година, но вие виждате ли, не пазите! Примерно...

Така че, предлагам, от гледната точка на нечленуваща още в сдружението майка, силно заинтересувана от проблема, да си изясним всички горни въпроси до пролетта, когато ще се проведе акция, кампания или каквото се реши да бъде.

Освен това има предложение от РоСПА да организират семинар за нас - родителите, относно безопасността на детските площадки, какво представлява стандартът БДС EN 1176, запознаване с производителите и вносителите на детските съоръжения и омекотяващи настилки, начини на финансиране и управление на средствата за детски площадки. Аз бих добавила и процедури по изграждането на площадките.

От свое име пък искам да предложа на сдружението да включи в писмата до общините искане за достъп до информация какви средства са отделени за детски площадки, какви процедури са проведени, за кои места конкретно какво се е случило, кои фирми са били избрани, по какви критерии, имало ли е контрол по изпълнението. Да се поиска в бъдеще да има независим контрол от родителски организации при строежа на ВСЯКА една площадка и най-вече при плащането за строежа й. Да се иска включване в бюджета на всяка община на средства за годишни прегледи, ремонт , поддръжка и охрана детските съоръжения, както и сключване на договори за същите дейности, отново под независим контрол на родителски организации. Би било хубаво да се открият горещи линии за информиране на гражданите и съобщаване за належащи проблеми специално за площадките.

Не знам как ви се струва, но аз мисля, че трябва да се оказва такъв натиск от повече организации върху повече общини, за да има ефект.

# 148
Наслуки,абсолютно съм съгласна с всичко казано от теб,но според мен въпроса е имаме ли ресурс да го направим? Да осъществяваме такъв контрол,защото всички тук са заети с други дейности и  тук малко или повече работим по проблемите в свободното си време. За целта трябва да се привлекат много нови членове или поддръжници,готови да работят за каузата..За София може би не е проблем,там сте повече,но в провинцията просто не знам кой би могъл да се нагърби с това. В момента за Плевен доколкото знам са две майки членове на сдружението и още яколко като мен,които симпатизираме. Или трябва да търсим подкрепа и от други организации,нямам идея  newsm78

# 149
  • София
По принцип инициативата за детските площадки беше подета от Асоциация "Родители".  Peace Обмисляме съвместни действия, само че напролет, защото зимата покрай топлофикация и т. н., пък и в лошо време надали някой ще ни обърне внимание. Иначе, Наслуки, в писмата до районите "Овча Купел" и "Триадица" в СО искаме достъп до информация, както и сме посочили, че искаме площадките да се възстановят, така че да са години и безопасни за ползване. От снимките, които сме направили, се вижда, че са си направо опасни - дупки по пързалките, стърчащи железа, ръжда, счупени и отчупени дървени елементи, липса на седалки на люлките и т. н. По принцип за площадките в "Триадица" май един лев не е отпуснат, поне на тези в Южния парк и НДК тази година нищо не им е оправяно.  Sad

Общи условия

Активация на акаунт