Работна тема "Детските площадки в България"

• 29 198
  • 374
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Моите опасения бяха, че няма да имаме ресурс да направим хем пролетния празник, хем пролетно почистване на площадките.  Peace Идеята ми е да изместим празника към пролетно-летен (май-юни), а почистването да направим март-април - надявам се да остане време да го обсъдим в неделя. Аз почистването го виждам съвместно с всички общини в страната и в София, които решат да се включат, като се постараем да акцентираме, че инициативата е наша и на АР (все пак те повдигнаха въпроса ДП дори преди нас).

# 271
Звънях на Цвета няколко пъти, пуснах мейл (който се върна, имат някакъв проблем) и накрая й писах ЛС. Ще й звъня отново, че скоро навлизам в информационно затъмнение.  Simple Smile

Никога не съм казвала да ограничаваме почистването само в Триадица.  Peace Не съм се отклонявала от първоначалния ни план. Въпроса беше, че след като тази община планира пролетна инициатива и то същата като нашата, дали участниците от НДК и Южен парк да не направим това съвместно с тях.

# 272
  • Sofia
Съжалявам, че нямам време да изчета цялата тема. Въпросът ми е такъв - зад нашия блок (в София, кв. Лагера) има едно междублоково пространство заградено от три страни от блокове. Не знам чия собственост е. В момента представлява запустяла "тревна" площ, обрасла в бурени и храсталаци и пълна с боклуци. А е доста голяма място, далеч от улицата и с хубаво изложение. Може да стане страхотна детска площадка. Имате ли идея какво може да се направи по въпроса?

# 273
МОже като първа стъпка да идеш в общината и да поискаш информация за статута на имота- чия собственост, е за какво е отреден, справка в кадастъра и т.н.... Ако статута му позволява на него да се изгради детска площадка-ще се действа нататък.Това е законния и официалния ред Wink

# 274
  • София
Малко обобщения - наредбата, регламентираща изискванията към изграждането и стопанисването на площадките и към която наслуки беше дала линк преди време, вече се очаква да излезе в ДВ. РОСПА могат да правят инспекции отн. безопасността на ДП, но някой трябва да им ги възложи и съответно заплати - има случаи и на частни, и на обществени (общински администрации) възложители. Когато влезе в сила наредбата, подобни инспекции ще са един вид задължителни.  Peace В общи линии и тогава, и в момента контролът отн. безопасността на ДП е в ресора на Комисията за защита на потребителите, като в някои общини също има обучени от РОСПА служители, но не са особено активни. Изграждането на една ДП според съвременните стандарти излизало ок. 40-50 хил. лв., т. е. непосилно е за група майки (освен към съоръженията има високи изисквания за настилките и достъпността на площадките, което плюс проектирането оскъпява площадката; това в случай че се спазва законът, като преди това трябва да се извадят всички разрешителни, ако се намери общински терен за целта, като има случаи да е искано и становище от ДАГ).

# 275
  • София
Здравейте скъпи майки!

Преди няколко дни случайно попаднах на тази тема и днес влизам да пиша. Първо искам да се извиня, че не съм изчела цялата тема, така че ако това, което пиша вече е известно се извинявам.

Така: Днес отивайки да платя тока минах през парк Света Троица и останах изумена - алеите на повече от половината парк са разкопани и се подготвят за асфалтиране. Еми почувствах се толкова хубаво, от отдавна нещо не ме е радвало толкова. Най-после дъщеря ми ще успява да си кара колелото, защото до сега това не беше възможно, толкова разбит беше асфалта.
Надявам се и счупените пързалки и катерушки да оправят - някои от тях са направо опасни.

Момичета, искам да ви благодаря, защото съм сигурна, че това което се случва сега с парк Света Троица е благодарение на вашата работа и усилия   bouquet

# 276
Роси-та, парк "Света Троица" е разкопан от есента още... Според работниците срокът за преасфалтиране беше 20 декември 2008г  #Crazy
Съдейки по друг близък парк - градинката "Свети Никола" - зад 11-та поликлиника, на ъгъла на Пиротска и "Цар СИмеон" може да си останем само с асфалтирането. Там сега има чисто нов асфалт, махнати са част от счупените съоръжения и пейки ...... и дотам! Няма вече дори счупени пейки - просто нови не са сложени, за детски съоръжения да не говорим... Мъчно ми е, че за всяко едно действие по благоустройството трябват кански мъки, вместо да се изгради един обект изцяло...
Явно с надежди няма да стане - ако можем да се организираме майките от квартала да напишем още едно писмо с искания до Зелени системи (те стопанисват и този парк) и до район Илинден, за всеки случай, да се знае че ние като граждани имаме някакви права, а не да ни хвърлят прах в очите с половинчати ремонти.

# 277
Копирам този пост:

Здравей, Бръмбазела.
LaughingСтава въпрос за  кв.  "Бели брези" и по точно за градинката която е зад блокове-30,31,32,33,34,35. За жалост в цели квартал положението на детските градинки е окаяно. Дори и тези на които децата от филиалите на детската градина си играят. Майките  които познавам и съм говорила  искат да се променят нещата .

bouquetРодителите от блокове 34 и 35 решихме и  направихме пред входа пясъчник,пейки, закупи се и кошче за боклук.Резултатът от това -дълго време някой си изхвърляше домашния боклук в кошчето,явно го мързи до направи петдесетина крачки до големите кофи .След известно време я откраднаха въпросната кофа,дали се задържа година или година и половина не знам. Пясъчникът, който се направи няколко пъти се пълни с пясък НО в последствие спряхме да го пълним защото  се превърна в кучешка тоалетна,забелязахме и плъхове които влизат в него а и хора на които им трябваше пясък си взимаха   #Cussing out. И така пред въпросните блокове останаха  само очертанията на пясъчника и пейките.
 Желанието ми е огромно и каквото зависи от мен ще се постарая да го направя.

... ако можем да се организираме майките от квартала да напишем още едно писмо с искания до Зелени системи (те стопанисват и този парк) и до район Илинден...

Наслуки, Peace

# 278
  • СОФИЯ
...наредбата, регламентираща изискванията към изграждането и стопанисването на площадките и към която наслуки беше дала линк преди време, вече се очаква да излезе в ДВ.... 

Следя ДВ, до бр.9 от 03.02.2009г. все още няма нищо.

# 279
  • София
Наредба № 1 от 12 януари 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра

Държавен вестник бр. 10 от 06.02.2009 г., стр. 64

Броя се отваря в pdf и не мога да дам линк.
Държавен вестник

# 280
  • СОФИЯ
Изпратих новата наредба в пощата, заедно с др извадки от нормативни актове, отнасящи се до детските площадки.

# 281
  • Sofia
Здравейте момичета Hug
Опитвам се да вляза в час с тази тема, бихте ли ме насочили къде мога да намеря списък новите пощадки, които са изградени по квартали или изобщо някакво обощение на напредъка по въпроса?
Питам защото в моят иначе запустял квартал Обеля, където живея временно съвсем скоро бе направена нова площадка в градинката, където извеждам малкият. Забелязах още една почти новичка, дарена от някаква фирма. Та искам да видя как е станало възможно това и съответно дали този опит може да се приложи и по другите райони? newsm78

Последна редакция: пн, 09 фев 2009, 20:37 от NBM

# 282
а какво мислите за антените на мобилните оператори, разположени точно срещу детска площадка?

# 283
  • София
Здравейте момичета Hug
Опитвам се да вляза в час с тази тема, бихте ли ме насочили къде мога да намеря списък новите пощадки, които са изградени по квартали или изобщо някакво обощение на напредъка по въпроса?
Питам защото в моят иначе запустял квартал Обеля, където живея временно съвсем скоро бе направена нова площадка в градинката, където извеждам малкият. Забелязах още една почти новичка, дарена от някаква фирма. Та искам да видя как е станало възможно това и съответно дали този опит може да се приложи и по другите райони? newsm78

В районната общинска администрация.  Peace

# 284
  • София
а какво мислите за антените на мобилните оператори, разположени точно срещу детска площадка?

Мене лично не ме притесняват по никакъв начин.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт