Това са едни много нежни и приятни сладки,нещо средно между кифлички и курабийки.
Много лесни за изпълнение и не изискващи някакви особени продукти.
Рецептата е за 1 порция,но тя никога не стига и аз винаги правя две !
За тестото:
150 г извара
1 яйце
6 с.л. прясно мляко
6 с.л. олио
1-2 ванилии
1 бакпулвер
300 г брашно
За пълнежа:
1 пакетче канела
100 г стафиди(предварително ги накисваме във вряла вода)
За глазурата:
3-4 с.л. лимонов сок(горе-долу сок от 1 лимон)
пудра захар(около 150 г или повече до получаване на гъста кашичка),аз ползвам бялата захар,вкъщи обичат глазурата да им хрупка.
1 ванилия,няколко капки ромова есенция по желание
Замесваме тестото.Разточваме го на правоъгълник не много тънко.Поръсваме с канела,стафидките.Навиваме го на руло.Рулото нарязваме на охлювчета с дебелина 1-1.5 см.По желание,във всяко охлювче може да се мушне по половинка орехова ядка.Печем охлювчетата в намаслена тава на умерена фурна.
Докато се пекат, приготвяме глазурата.
Готовите охлювчета,още топлички,намазваме с глазурата.
Резултата се получава изключително хубав,още никой досега не е останал безразличен към тях!
И на вас да ви е сладко!