Ето и рецептата за моята Торта с грозде:
150 гр масло
275 гр захар
225 гр брашно
1/2 ч.л бакпулвер
5 яйца
125 гр сурови лешници
1 ч.л канела
щипка сол
сока на един лимон
750 гр грозде без семки
Стопява се маслото и се разбива с 75 гр захар. Прибавят се брашното и бакпулвера, едно яйце и един жълтък. Получава се доста меко тесто и много мазно. Оставя се в хладилник за 1 час. Мазнината дръпва и се стяга тестото. Слага се във форма за торта, върху хартия за печене. Отстрани се прави ръб с височина 3-4 см.
Лешниците се смилат и се смесват с канелата. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Разбиват се жълтъците с 200 гр захар, добавят се лешниците, лимоновия сок, измитите и подсушени гроздови зърна и накрая белтъците. Всичко се изсипва в дупката на блата.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час. Гарнира се със сметана. Аз не обичам особено сладкарската сметана и не я слагам. Хубаво е да престои 24 часа преди да се разреже, за да омекне масленото тесто.
Надявам се да ви хареса и на вас.