Яслата (8)

• 16 702
  • 299
  •   1
Отговори
# 30
И аз да споделя. Днес Ема беше за първи ден на ясла (4ОДЗ - 4 група "Далматинци"). Не ме пуснаха да вляза навътре (не съм и питала). Отвориха вратата и тя като видя другите дечица много се зарадва. Хванаха я за ръчичка и я вкараха. Яла е, играла си е с другите (колкото успее, понеже не може да ходи сама) и най-важното изобщо не е плакала. Мисля, че много и хареса като за първи ден. Ще я взимам на обяд 1 седмица, после започва целодневно. Много се радвам, че всичко мина О.К., дано и за вбъдеще й харесва и да боледуват по-малко.

# 31
  • Откъм Варната
Аз мисля че няма нужда от раница да си носи нещата, не са кой знае колко и в една малка найлонова торбичка се събира всичко, за 3-те дена кото ходим на ясла само 1 ден носих повечко неща, сега само нося 1 памперс да допълвам бройката и резервни блузка и панталонки за преобличане, в яслата съм оставила инак 4-5 памперса, 2 потника и 2 гащички, пантофки и мокри кърпи.  

# 32
Искат ни 15 броя лигавници,една хавлия и 30 броя квадратни кърпи,които се намирали по детските магазини.
Shocked Shocked
Кви са тия лигавници и кърпи, какво ще си бършат с тях???
Аз посмъртно не бих занесла 30 броя кърпи, тва е безумно, и защо пък само по детски магазини имало...а хавлия за какво им е - ще го къпят ли, лелее......
При нас искат само кухненско руло хартиено и мокри кърпички, което мисля, че е напълно достатъчно!

За раничката - купих една мъничка на Габол, в която се събира точно резервен комплект дрехи. Става му точно на гръбчето и върши работа. Но си имаме и едно детско сакче, което е доста по обемно и при нужда и него ще си ползваме. Не мисля обаче, че раницата е от първа необходимост де, по-важни са поне 3 анцуга да има, поне 10 чифта бельо-гащета и потничета, няколко тениски и обувки/топлинки за вътре в яслата.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2008, 14:30 от viliko

# 33
 pepetia, аз съм си задавала същите въпроси още повече, че имаме приятели в чужбина, на които децата тръгнаха на ясли по описания от теб начин. В одз-то на Ева (50-то) се оказа, че нямат достатъчно персонал, две яслени групи се обслужват от едни и същи хора. Едната от госпожите призна, че това допълнително затруднява адаптацията, нямат възможност да обърнат внимание на всички.
А относно споровете с лелките, когато си отстояваш правата, ами права си пак, аз още от началото имам забележки, но наистина предпочетох да не се разправям и да нажежавам обстановката от самото начало. Първо, взеха ми на ръка 7 лв за охрана по думите на едната учителка, не се плащали на касата, а се дават ежемесечно на някоя от госпожите. Второ, искаха копие от здравната книжка на Ева, за което нямат право, още повече, че всички деца в България са здравно осигурени до пълнолетие. Нашето джипи каза, че някои медицински сестри в яслите злоупотребяват с данните, когато работят в поликлиники със здравната каса. Но като тегля чертата, предпочитам да си затворя очите, защото ако се спречкам за това с учителката, рискувам да обтегна отношения си с нея и това да рефлектира върху детето. Но ако имах забележки за нещо, свързано конкретно със здравето на детето и грижите за него, е, няма да си мълча за нищо на света, напротив.
 barabana, раницата на Ева е една съвсем обикновена раница, която преди използвах за разходките. Просто я изпрах и  написах името й с маркер. При нас в раницата искат резервни дрехи, пантофи, пижама  и шише с вода (също надписано). Относно броя на лигавниците - искаха три, както и малка и голяма хавлиена кърпа, които веднага ми взеха и казаха, че там се перат.

# 34
Извинявам се на bravy за забавянето, но бях болна и едва вчера ходих за разяснения в 93 ОДЗ.

Директорката каза следното:

Когато са готови изследванията да ги занесем заедно с празен картон, лична здравно-профилактична карта с нанесени имунизации и вътре личният лекар да напише, че детето може да посещава детско заведение. След като сестрата ги провери на следващия ден може да заведем децата.

На лигавниците да е избродиран номера на групата.

Отначало може да носим любими играчки (вкл. одеялца, възглавнички и подобни), биберони и шишета, за да се адаптират по-лесно.

Да занесем 5 л минерална вода, когато започнело да остава детенце за цял ден - 10 л.

Останалите неща са стандартнинте - мокри кърпи, памперси и подобни.

# 35
  • Варна
Хайде и аз, във вашия отбор. В петък ще водя Елия на ясла за първи ден. Ох, сърцето ми се свива. Въпреки, че веднъж вече съм минала по този път с каката, все още ми е трудно да го приема и ми е много мъчно. А и като знам дребчо колко е "лепнат" за мен, от сега си представям какъв рев ще е.
И на мен ми казаха да занеса 30 бр. малки кърпи и 15 бр. лигавници.+ 1 хавлиена бяла кърпа. Е, направих се на приятно разсеяна и купих само 10 лигавника. Embarassed Това е тайният ми протест срещу подобни глупости. Толкова се изумих от това, че искат 40 лева депозит, че дори не попитах за какво е всъщност. Дали някой се е сетил да пита, че ми е много интересно обяснението?

# 36
Здравейте и от мен.
Искам да попитам в яслите на вашите деца какви са часовете за закуска и обяд.
При нас закуската ще е в 8 часа, доколкото разбрах, а първите 2 седмици децата се вземат в 12 часа, та се чудя дали ще е обядвало детето като вземам или не.  Thinking

# 37
Между 11.30 и 12 часа беше обяда в старата ни ясла в 93 ОДЗ.

# 38
А сега да разкажа за нещата, които чувам в кварталните градинки за ОДЗ 37 (ул. Белмекен в кв. Павлово).

В понеделник директорката обяснила на една майка с дете в яслата, че трябва да се купи латекс, балатум, напролет пясък за пясъчника и ако не искат децата да спят на 30 годишни дюшеци да ги изчистят или да им купят нови.

След това казала, че когато приключи ремонтът (дата неизвестна) майките трябва да изчистят, защото лелките за 250 лв. нямало и да чистят.

На изненаданият поглед на майката било отговорено с: "Да не искате за 40 лв. да ви гледаме децата?".

Майката на детенцето беше много потресена.

Първите опити на персонал от това ОДЗ да иска пари за ремонт започнаха още в края на юли.

А днес друга майка ми каза, че първа група на градината вече е купила латекс, балатум и сменят мивки.

Разбирам, че ще даваме допълнително пари, защото очевидно не достигат, разбирам и че всеки ще помага с каквото може, но всичко това може да бъде поискано много по-деликатно.

Моля да споделите опит за какво ви поискаха пари досега и за какви суми приблизително става въпрос?

# 39
  • Откъм Варната
10 лева за някакви нужди които можело да възникнат през годината, дето не разбрах много какви са(сапун, ТХ, може би нещо таквоз), пакет кърпички всеки месец, стек пластмасови чашки, това за 3 дневния ни стаж в яслата

# 40
И на мен ми казаха да занеса 30 бр. малки кърпи и 15 бр. лигавници.+ 1 хавлиена бяла кърпа. Е, направих се на приятно разсеяна и купих само 10 лигавника. Embarassed Това е тайният ми протест срещу подобни глупости.

Е не мога да повярвам, че искат 30 броя  #Crazy, Средно една кърпа е 2 до 5 лв - тоест между 60 и 150 лв само за кърпи?????? И за какво са 30 - за цялата група ли ще носите? Как така се съгласявате на подобни глупости...

# 41
Здравейте и от нас и ние скоро ще бъдем в ясленските редици Grinning
От 17.09 ще тръгваме, много се надявам да не плаче много, обяснявам от дълго време колко ще е хубаво там, ходихме и до градината да си занесем изследванията и му хареса като видя децата, дано и после да е така Praynig

ronisum ние също ще бъдем в 4 ОДЗ, също сме в 4 група - Далматинци, но сме набор 2006. Аз си мислех, че са ги разделили по набори в групите, но явно не е така, не знам.
Как ти се видяха педагожките, лелките, внимателни ли са? А за кърпи и лигавници какво ви казаха, по колко искат?
Дано и Ники лесно да приеме промяната!
На мен ми казаха, че в началото на октомври ще има родителска среща и тогава ще ни кажат да им купим учебни тетрадки, по които да рисуват и ще дадем по още някой лев да се купят нови играчки за децата.

Ще следя темата, успех на всички дечица, дано бързо се адаптират и повече кураж на майките!

# 42
  • София
Записвам се да ви чета. Моята малка госпожица ще тръгва на ясла от октомври. Малко се притеснявам, че ще го изживее тежко, но ще видим.

# 43
Здравейте, мами, и аз се присъединявам към вас. Възнамерявам да давам Алекс на ясла през октомври, когато ще бъде на година и половина. Естествено, имам си и аз своите притеснения и колебания, най-вече се притеснявам да не боледува. Смятам да му дам по-продължителен период на адаптация - първо за час-два, после за по половин ден. И така поне десетина дни. Така мисля, де, ще видим. Ще ми е интересно да следя темата и да чета вашия опит.   bouquet

# 44
Ей немога да ви изчета  Laughing
И аз днес бях до яслите,но преди 10 октомври е невъзможно да тръгне дъщеря ми  Wink
За дрехите ми казаха да нося удобни екипчета,блузки,пижама,пантофки,бельо и 5 лигавника  Laughing,всичко това вече съм го купила,но се чудя дали да купувам маратонки за навън,вие ще купувате ли?  Rolling Eyes
За васермана искат и на двамата родители  Simple Smile,тъкмо бях решила да ходи само мъжа ми,че на мен ми става лошо,ама пак няма да ми се размине  Laughing

А като чета,че ви искат по 30 лигавника и 30 кърпи,направо недоумявам какво ще ги правят  newsm78
Радвам се,че повечето дечица бързо се адаптират,дано и дъщеря ми да е от тях  Hug Peace

Общи условия

Активация на акаунт