Вече само до 35% раждания чрез секцио

• 5 944
  • 133
  •   1
Отговори
# 105
Айде да си говорим за правото на личен избор, а не за това ще стигне ли или няма да стигне квотата. Пак подминахте важното и влязхоте в битовизмите. Вярно, че е по-лесно така, пък и не изисква напрягане, но темата все пак е друга.

# 106
Иники, нека първо те поздравя за аватрчето и за Линукса!   newsm10 Браво! Радвам се, че не съм сама! А и всъщност си права, но с първия си пост се надявах, хората да погледнат на нещата малко с хумор, защото като цяло май малко се смеем последно време! А що се отнася до правото ни сами да вземаме решения: аз съм 100% за това всяка майка да има право да решава сама за себе си и за детето си! Аз например съм решила да си го родя по естествен път, но знам ли ако ме хване страх може и последния момент да си променя решението! Държа да имам право да реша дали ще е нормално раждане, с цезарово сечение, във вода, вкъщи, права, легнала и изобщо както си пойскам аз! Смятам, че сме достатъчно пораснали за да поемаме отговорност за решенията си! Разбира се доктора ще има последната дума, но нека и моята се чуе! Аз не съм опитно зайче и държа да се отнасят с мен като с разумно същество! А от друга страна последно време сме свидетели на опити от страна на законотворящите з аограничаване на правото ни свободно вземане на решения, касаещи личния ни избор! 

# 107
Извинявам се, не зная как съм го направила това, пък и не ми дава да го делна!

Последна редакция: чт, 29 яну 2009, 13:34 от the1

# 108
Държа да имам право да реша дали ще е нормално раждане, с цезарово сечение, във вода, вкъщи, права, легнала и изобщо както си пойскам аз! Смятам, че сме достатъчно пораснали за да поемаме отговорност за решенията си! Разбира се доктора ще има последната дума, но нека и моята се чуе! Аз не съм опитно зайче и държа да се отнасят с мен като с разумно същество! А от друга страна последно време сме свидетели на опити от страна на законотворящите з аограничаване на правото ни свободно вземане на решения, касаещи личния ни избор! 

Хубаво. Оба4е ако си иzбираШ секцио, беz да има нужда от това (от мед. гледна то4ка), трябва да си платиШ. Не може от една страна осигуровките да са ниски (и да се обявявт по ниски от реалните доходи), от другата страна да се плаЩат вси4ките каприzи, пък и да се оплаквате от лоШите болници. От къде пари zа вси4ко това?

Ако по ЗК ви се полагат само пломби от амалган, а ако искате от пластмаса или керамика, пак ли каzвате 4е нямате право на иzбор?

# 109
Абсолютно съм съгласна, че ако си избера секцио без да е необходимо трябва да си платя! А осигуровки плащам (осигурявам се на максималния доход) и не укривам доходи! И се оплаквам от лоши болници, защото за сумата, която плащам мисля, че имам право на което! А ако те интересува моят зъболекър е сред най-добрите и там си плащам на 100%! Освен това изобщо не разчитам на държавна болница, а си плащам в частна! Та това което искам да кажа е, че не би трябвало да си правиш глобални заключения за всички! да има хора който не могат да сиползволят частна болница, да има такива който окриват доходи. То всъщност какви ли няма.... но, ако оскам нещо и си платя за което, не мисля, че някой има право да ограничи правото ми на избор!

# 110
Нямах предвид тебе ли4но, едно, не те поzнавам, та как бих могла да коментирам  Wink 
Поне сме на едно мнение, 4е който иска екстри, трябва да си плаЩа. Просто ЗК нямат достатъ4но пари zа вси4ки глеzотии. Не само в БГ  Wink

# 111
Добре де, ама според теб дали има някой, който си мисли, че като отиде при лекаря и му каже "искам секцио." очаква, че ще му излезе без пари? Според мен няма такива хора! В крайна сметка всички се научихме, че когато отиваш да раждаш си приготвяш една сума и си я плащаш, независимо дали раждането е по естествен път или секцио! Всъщност поради тази причина си избрах честната болница, така и така ще се плаща, по-добре там, пък и вниманието е друго! А дали ЗК има пари или не е друг въпрос (е как да имат, нали все някой трябва да ги открадне тея пари!). Принципно и аз не съм съгласна, някоя която не е плащала осигуровки да иде и да каже "аа, страх ме е искам секцио" и да чака ЗК да плати! Та мисълта ми е: ако искаш секцио без да е наложително си плащаш, ако е наложително обаче ЗК трябва да го поеме на 100% и тази квота трябва да бъде само и единственно за тези случай по мед. препоръка, не за всички! Тогава и само тогава правото на избор ще бъде защитено на всеки един!

# 112
  • София
Не е вярно, че всички плащат. Аз не съм дала и стотинка за раждането си. Има и други като мен. Колкото до секциото - това не е козметична манипулация, че да си платиш и да я получиш. Това е операция и не се прави, ако няма нужда. Не го ли разбрахте накрая. Дори нуждата да е психологическа, вероятно трябва да има такава възможност, но това трябва да е потвърдено от съответния специалист, след като е направил всичко възможно да се справи с фобията от естествено раждане.

# 113
Добре, нека да задам въпроса по този начин: "Какво ви пука дали аз или който и да е роди секцио или по естествен път?" Аз не мисля, че ви засяга! Добре тогава, защо не оставите всеки да реши сам за себе си какво е правилно! В крайна сметка големи хора сме и можем да поемаме отговорност за действията си, нали така! Нали това е същността на правото на избор! Ако някой иска да му бъде забранено нещо със закон, еми да си маема съветник и да му даде право да му забранява! В крайна сметка всеки трябва да избира сам и по-горе също така писах, че лекаря трябва да има думата по въпроса! В крайна сметка комунизма си отиде (или поне де надявам) и всеки е свободен да си решава сам! Та, моля ви, не се обявявайте срещу това право! Защото днес е този проблем утре ще бъде нещо друго! Накрая, пак ще ни направя марионетки без мнение!

# 114
Ами там е проблема, 4е лекаря си прибира суми4ката, и не само вие трябва да бръкнете дълбоко в джоба си, но и ЗК.

Раzбира се, 4е ако едно секцио е наистина наложително, 4е трябва да се поеме от ЗК на 100%. Но теzи от каприz, не.

# 115
За мое очудване обаче, последно време доста често чувам за лекари, който настояват за раждане по естествен път! Това не е шега! Много от тях спраха да "натискат" за секцио! Таня, и аз съм на мнение, че когато е каприз трябва да се плати! Извинявам се, че се разгорещих, но все пак говорейки за право на избор, не мога да се съглася, че държавата има право да регулира желанията на хората! И пак казвам, ако е каприз трябва да си платиш 100%! Но, не и някой да ми обяснява какво е секцио и колко е вредно или не! Нека всеки вземе решение сам за себе си!

# 116
Искам само да отбележа нещо, без да вземам конкретна позиция по въпроса: не е лошо да имаш право на избор и свобода да го упражняваш - лошо е като свободата се превърне в слободия, както става с повечето неща в България! Да не си мислите, че в по-старите демокрации няма правила и всеки си прави каквото иска?
По същия начин и докторите са го обърнали на слободия и колкото и да се чепка тук спора, все тая! Докторите ще продължават да вземат пари под масата, за да си изсмукват причини за секцио от пръстите. Опасността е, че ако има квота, от нея няма да се възползват наистина нуждаещите се!
И ви призовавам да не парадираме толкова много със свободата си на избор, защото и Ирен Онтева се възползва от тази свобода и роди в 7-ми месец, за да не си разваля фигурата! Сигурно е било по "медицински показатели". И едва ли е единствената.

# 117

Хубаво. Оба4е ако си иzбираШ секцио, беz да има нужда от това (от мед. гледна то4ка), трябва да си платиШ. Не може от една страна осигуровките да са ниски (и да се обявявт по ниски от реалните доходи), от другата страна да се плаЩат вси4ките каприzи, пък и да се оплаквате от лоШите болници. От къде пари zа вси4ко това?

Татяна, не живееш в родината и навярно не знаеш, че сега, така или иначе, всичко се плаща. Аз поне нямам познати, дето да не са си платили секциите. Ама говоря за здраво "кихване" на пари.  Confused Доколко доходът е деклариран от доктора е отделен въпрос и вярвам, ще се съгласиш, че не е вина на майката.  Wink Аз и двата пъти вагинално си ги раждах, обаче първият път също си платих. Първо раждане, всичко да е наред, ала-бала, нали се сещаш. Тъй че ако ми покажете поне една дама, дето е родила със секцио по собствена прищявка и не си е платила в кеш за което, ще мина на другия бряг.  Peace
Татяна, не се заяждам с теб, познавам те от една друга тема, която още ми лежи на сърце, но просто не мога да се съглася с теб в този случай. Hug

# 118

Татяна, не живееш в родината и навярно не знаеш, че сега, така или иначе, всичко се плаща. Аз поне нямам познати, дето да не са си платили секциите. Ама говоря за здраво "кихване" на пари.  Confused Доколко доходът е деклариран от доктора е отделен въпрос и вярвам, ще се съгласиш, че не е вина на майката.  Wink Аз и двата пъти вагинално си ги раждах, обаче първият път също си платих. Първо раждане, всичко да е наред, ала-бала, нали се сещаш. Тъй че ако ми покажете поне една дама, дето е родила със секцио по собствена прищявка и не си е платила в кеш за което, ще мина на другия бряг.  Peace
Татяна, не се заяждам с теб, познавам те от една друга тема, която още ми лежи на сърце, но просто не мога да се съглася с теб в този случай. Hug

АнАн, не го приемам като zаяждане, и раzбира се 4е не си длъжна да си на моето мнение  Hug

Да, майките плаЩат, не съм го отрекла. Оба4е плаЩат директно на лекарите, и хем парите отиват в техните джобове, хем болницата вzима пове4е пари от ЗК, zаЩото една операция струва пове4е, и престоят е по дълъг. Системата е кофти, трябва да се направи така, 4е пациентките, желаеЩи секцио, да платят на болницата като 4астен пациент (и по тоzи на4ин, болницата да не може да прибира пари и от ЗК), и то съЩите пари, които болницата би полу4авала от ЗК. Тогава нека се лигавят колкото си искат и ако искат дори пластика на корема да си правят zаедно със секциото, 2 zаека с един курШум, не ме интересува.

П.С. Живея в родината, но не в България  Wink

# 119
  • София
Татяна, и в момента има болници с официален ценоразпис за раждане със секцио. Друг е въпроса, че въпреки това лекарите по някакъв начин успяват да накарат пациентките си да им платят тези пари лично на тях, а за пред болницата отново са някакви измислени показания и в крайна сметка губещи сме всички.
И аз не се заяждам, системата е безкрайно грешна и корумпирана. Аз родих със секцио, сега пак така, но си платих на болницата без да дам лев на лекаря.

Общи условия

Активация на акаунт