Световната икономическа криза или каквото там се случва в момента

• 82 035
  • 1 312
  •   1
Отговори
# 1 245
  • ENGLAND
zlatnata tolumba добре, че дойде рецесията в Англия та най-сетне да посъкратят и държавните, и общинските служители. То толкова хора, доста често и некомпетентни получават добри пари и доста ползи за сметка на данъкоплатците. Пък и такова разхищение на пари от страна на общините не бях виждала. Не знам защо е, заради некомпетентни служители или някой трябва да оправяме.

# 1 246
Doret,

Много време и аз си мислех като теб. Реалността обаче е различна.
Кансъл таката, например, която се плаща представлява едва 0.7 % бюджета на нашата Община.
В момента няма точната сума, мога да ти я дам като се върна на работа, но бюджетът ни е билиони.
Има дотации от държавата, които отиват основно за секторите подпомагане на деца и възрастни
и различни други социални програми. Огромна част от приходите ни са от управление на инвестиции.
И ако не са тези инвестиции, градът ще затъне в мизерия и много социални придобивки,
които намирам за справедливи и полезни, ще заминат, защото пари за тях няма да има.

Да, вярно е, че има много некомпетентност, аз самата ежедневно се сблъсквам с нея.
Факт е, обаче, че хората не се съкращават по ниво на знания и умения.
Най-лесно е обаче, да се съкращават хора по списък и да се намаляват заплати, за да се правят икономии.
Във всички общини из Англия върви този поцес. Навсякъде предстоят сливания.
Отдели с по 10 човека се намаляват на по 3. Съвсем скоро ще се усети и в нивото на обслужване.
Защото просто е невъзможно да се поеме всичката работа.

Заплатите изобщо не са толкова добри. Средното ниво, което е и масово, получава между 15-18К.
Не знам за какви придобивки, за сметка на данъкоплатците говориш...

Най-големите разхищения, споед личното ми и на колеги мнение, са свързани
с поддържане на идеята, колко прекрасен и успешен е градът.
Парите не са отишли за добруването на служителите на Общината,
а преди всичко за развлечението на нейните жители..

# 1 247

Не зн. как е на др. места, но поне в Ирл. са много гласови, че точно шепата емигранти там им ограбват работните места и съсипват икономиката им. А те самите са нация на първо място изнасяща хора.  ooooh!

Е и в Щатите реват, че 1,5 млн. нелегални мексиканци в земеделието им крадат раб. места, пък като съобщиха, че са нужни около 500 000 човека веднага и направиха специален сайт за апликации, нямаше наплив от желаещи. Казаха, че повечето се отказвали като чуели, при какви базисни условия се работи (40-42 градуса, комари, змии, буболечки, гарантирани болки в гърба до месеци и т.н.). А по-смелите, които стигнали до полето, издържали максимум 2-3 дни. Колко по-лесно е да си взимаш обезщетението за безработица и да мрънкаш...

# 1 248
  • The QC to be!!!
Колко по-лесно е да си взимаш обезщетението за безработица и да мрънкаш...
Да, права си, но докато в щатите има лимит колко дълго можеш да получаваш тези обезщетения, то в Ирл. такъв за несемейните  няма. А ако си семеен и двамата си загубите работата, пак няма, до живот  могат да ги получават  ooooh!. Представяш ли си ако така беше в щатите, всички онези които са на социални и мъжете им работят на черно, не вкл. само емигрантите от юг ooooh!

# 1 249
Колко по-лесно е да си взимаш обезщетението за безработица и да мрънкаш...
Представяш ли си ако така беше в щатите, всички онези които са на социални и мъжете им работят на черно, не вкл. само емигрантите от юг ooooh!
То не, че тук не е така.

# 1 250
  • в едно миланско село

Не всичко в тоzи свят е пари. За мен най_голямата привилегия на държавните служители е сигурното им работно място. Следващото много важно са zдравните им zатраховки, които им осигуряват доста по_добри условия zа лечение, на цена по_ниска отколкото плащат простосмъртните. И поне теzи държавни служители които поzнавам аz, са добре компенсирани zа допълнителните часове които иzработват. Някои получават компенсацията като пари, други като свободно време. А в индустрията компенсацията е потупване по рамото. И дано никой не се zасегне, но смятам че стресът на държавна работа е доста по_нисък. Та с голямо удоволствие бих отишла да работя zа 2000€ на държавата, ама няма...  Confused

в Италия, голяма 4аст от застраховките на държавни служители вклЮ4ват и 4леновете на семейството, да не говорим за детски лагери в страната и извън на цената на 3_дневна бейби ситър. сама си се ядосвам, 4е не съм разбрала навремето кой ми обясняваШе къде да търся работа  ooooh!
(държавна, по4ти държавна  Mr. Green 4е и такива си имаме, или в банка. за последните знам, 4е не е обЩоевропейско положение, но в Италия банките са си супер сигурни, както е видимо от липсата на фалити на такива)

Guilty и Baby*, много благодаря zа подробните раzкаzи. Меко каzано съм потресена. Никога не съм предполагала че е въzможно zа вода да не се плаща или че подобни социални условия иzобщо могат да съществуват. Тук ни обясняват че има голяма раzлика между Гърция и Ирландия, гърците вzимали zаеми zа да живеят на широко, а ирландците zа да си спасяват банките и не са иzяли и иzпили парите. Но така като чета май част от zаемите са отишли zа финансиране на таzи социална система. Приzемяването е трудно упражнение и досега съчувствах на горките хора които протестират, но сега раzбирам че на тях им е трудно да приемат условията при които всички останали хора в Европа живеят.

еле пък аз  Shocked

Тук пък ни каzаха сутринта че сега ЕУ натиска Португалия да приеме помощ. Всъщност страната нямала нужда от таzи помощ, но трябвало да я вzеме zа да се стабилиzира испанската икономика и да не се налага подпомагането на Испания.  Shocked Ей таzи логика не можах да я раzбера. Та и аz да приzова икономически грамотните да я обяснят. Вече имам чувството че някои хора си играят на Монопол на живо в Европа...

за Италия ниЩо ли не казват? Щот според мен сме по_зле даже  Laughing

# 1 251
  • далечно
чакай, feiam, първо е Испания, после ще погледнат и насам (което не спира да ме изненадва, но пък италианския дълг се държи в голяма част от местни, т.е. тях международните финансови пазари май толкова не ги стресират...засега)

# 1 252
  • в едно миланско село
чакай, feiam, първо е Испания, после ще погледнат и насам (което не спира да ме изненадва, но пък италианския дълг се държи в голяма част от местни, т.е. тях международните финансови пазари май толкова не ги стресират...засега)

обясни ми моля, като на блондинка, мъ4а се да разбера, но икономи4еските аспекти на видовете дългове са ми трудно смилаеми  Banghead
това, 4е е задлъжняла държавата, а не толкова самият народ, какво зна4ение има? (не знам дали дори се изразих разбираемо  Rolling Eyes)

# 1 253
  • E-CLM & CH-VD
Интересен факт е, че водещите страни от еврозоната са сред лидер …  вътрешен продукт  Thinking

Страницата се отваря на страните, за самата статия трябва да се отвори първия таб.  Peace

# 1 254
според мен цялата работа е голямо мошенничество и въртене на топката насам-натам, докато успеем да отмъкнем всички фондове - пенсионни , здравни и какви ли не ... какво следва специално ние българите сме на ясно. Тъй че ако се надявате на спокойно пенсиониране дори и на на 67  Mr. Green ... по-добре си връзвайте допълнително гащите. Останалото го пишете рекет от страна на държавата и го прежалете.  Hug

# 1 255
обясни ми моля, като на блондинка, мъ4а се да разбера, но икономи4еските аспекти на видовете дългове са ми трудно смилаеми  Banghead
това, 4е е задлъжняла държавата, а не толкова самият народ, какво зна4ение има? (не знам дали дори се изразих разбираемо  Rolling Eyes)

Означава, че държавата харчи повече отколко събира като данъци и такси. Това, че хората живеят добре , не се знае за колко време ще бъде.

# 1 256
  • далечно
Интересен факт е, че водещите страни от еврозоната са сред лидер …  вътрешен продукт  Thinking

Страницата се отваря на страните, за самата статия трябва да се отвори първия таб.  Peace

аз лично намирам тези цифри извън всякакъв контекст за доста подвеждащи. В крайна сметка става дума за това до каква степен международните пазари вярват, че страните с огромни дългове (като % от БВП) могат и ще могат да обслужват тези дългове с оглед на икономическите тенденции (производителност, икон. растеж и прочие). Какъв е публичния дълг? каква е задлъжнялостта на фирмите и отделните лица..? Кой е кредитора на държавата - предимно вътрешни или международни и прочие...
Не мисля, че някой се съмнява, че Германия и САЩ ще генерират необходимия икономически растеж, за да си обслужват версиите - пък макар и да трябва да свият коланите в някаква степен. Друга категория са държави като Гърция, Испания и т.н., където перспективите за растеж са кофти, не на последно място защото такъв стандарт държави с ниска производителност няма как да поддържат.

според мен цялата работа е голямо мошенничество и въртене на топката насам-натам, докато успеем да отмъкнем всички фондове - пенсионни , здравни и какви ли не ...

айде на теориите на конспирацията   bouquet .
Иначе и аз не чакам пенсия, ама как и да чакам при тези демографски тенденции, при които един работещ се очаква в някакъв момент да издържа Х пенсионери..,.ще изгърмят пенс. системите, ама няма никаква конспиранция в това, само прости сметки,. че няма как да работим по 25 години, да се пенсионираме на 55 г. и междувременно да сме дарили на работната сила едно отроче  Confused Кой да генерира приходите за пенсиите на все по-застаряващото население?  

Означава, че държавата харчи повече отколко събира като данъци и такси. Това, че хората живеят добре , не се знае за колко време ще бъде.
...и поради факта, че харчи повече отколкото събира, трябва да си финансира харчовете, та въпросът е откъде, на каква цена и как може да обслужва този дълг... такива подробности

# 1 257

според мен цялата работа е голямо мошенничество и въртене на топката насам-натам, докато успеем да отмъкнем всички фондове - пенсионни , здравни и какви ли не ...

айде на теориите на конспирацията   bouquet .
Иначе и аз не чакам пенсия, ама как и да чакам при тези демографски тенденции, при които един работещ се очаква в някакъв момент да издържа Х пенсионери..,.ще изгърмят пенс. системите, ама няма никаква конспиранция в това, само прости сметки,. че няма как да работим по 25 години, да се пенсионираме на 55 г. и междувременно да сме дарили на работната сила едно отроче  Confused Кой да генерира приходите за пенсиите на все по-застаряващото население?  

и колко отрочета се очаква да дарим, като няма къде и как спокойно да ги пуснем да играят, трябва да работим, а в яслите възпитателките са по 1 на 5 деца , докато възрастни с вродена изостаналост всеки си има по 1 придружител... като местата за паркиране за майки с деца са препоръчителни, но за инвалиди са задължителни,кто на касата от 8 мъже на опашката 1 не помага или прави път ми гледат в тавана....
и няма конспирации докато гледам по тв например мениджъри, намалили заплатите на персонала и разходите за материали с една от най-големите заплати сами си дали...

# 1 258
  • далечно
уф, жабке, да не спамим темата отново, дай на лични   bouquet, макар че нито ти ще ме убедиш в револ\ц. си идеи, нито аз теб в моите мръсни капиталистически такива  Wink
аз също съм работеща майка, без обгрижващ персонал от баби (започнах да работя, когато синът ми беше на 6 месеца, с бебе номер 2 ще е същото), та проблемите, които изброяваш са ми ясни до болка. Обаче не очаквам от държавата да ми гледа децата,
пък очакванията ми за това какви предпоставки би създала, за да мога да си го гледам, са минимални. С тази нагласа съм може би баш скроена за САЩ, но засега ми е много далеч, а и половинков не може да си се представи извън добрата продънена европа.

Просто е факт, че няма как да оцелеят пенсионните системи в сегашния им вид при сегашните икономически тенденции...Има поне един тон икономически изследвания по въпроса (pension economics), огромна част от тях датират от десетилетия+. Обаче, когато музиката свири, всички танцуват...Е, да, ама сега музиката спря. Няма никаква конспирация в продънените държавни б/джети на страни, които харчат повече, отколкото някога изобщо ще могат да си позволят да плащат...

За трудовите отношения в частния сектор съжалявам, но пък съм наясно, че част от трагедията на различните нац. пазари на труда в ЕС е, че е безумно скъпо да се уволни човек...Което създава предпоставки за задържане на дърти мързеливи пръдльовци (без извинение), които поради куп закони и закончета не мога да бъдат изхвърлени на приемлива цена, което води до занижена заетост при младите и безкрайно разтакаване на последните със срочни и всякакви набутващи нископлатени изгаврени договори. Това е...практическото измерение на теоретичния конфликт между поколенията, всеки ден го гледам (поне в Италия има за гледане  Laughing).  
спорен ден   bouquet

# 1 259
  • в едно миланско село

...и поради факта, че харчи повече отколкото събира, трябва да си финансира харчовете, та въпросът е откъде, на каква цена и как може да обслужва този дълг... такива подробности

ми зна4и, демек, на ниското задлъжняване на 4астните лица (което не озна4ава, 4е живеят добре, а просто 4е не е тъй масова кулурата на кредита) не би трябвало да се гледа като на толкова положително явление  Rolling Eyes newsm78
оЩе пове4е, ако задлъжняването ниско, ама и потреблението, и то ниско  #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт