Консултация с логопед - тема 3

• 176 184
  • 759
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте на всички МАМИ.
Пише ви един татко, който с невниманието си така се скара на дъщеря си ,че тя много се уплаши ,наистина много.Извиках много рязко ,защото си бе лапнала пръстите след като е пипала пясък където се изхождат кучета и котки.Такива пясъчници имаме ние в детските градини в Бургас.
30-40 минутки след това установих , че запецва на някой думи, като им повтаряше сричките намиращи се в средата на изречението, но не на всяка дума.Трудно и беше израза "да се" и думички започващи с буквата "л" за един ден това установих.Заекването го правеше с замижаване и извъртане на главата на всяка сричка на която запецне.
Знам ,че вината е изцяло моя и ако има нещо на този свят с което да изкупя греха си, бих направил всичко.
Никога не съм вярвал че мога да "осакатя" детето си така.И ако не може да се оправи ще ми тежи на съвестта цял живот. newsm45 newsm45 newsm45
Искрено ще се радвам да ни дадете съвет какво да правим.
Причината за това и състояние съм аз.
Ако знаете някъде в Бургас за логопед, баячка или леене на куршум, пишете ще минем през всичко.

Последна редакция: пн, 18 май 2009, 03:57 от uma

# 196
  • София, в офиса
Мама Ирена,това е страницата на немската асоциация по логопедия http://www.dbl-ev.de/, може би ще намериш повече информация, къде да заведеш дететнце
  bouquet

# 197
Здравейте.Аз съм едно 19 годишно дете Simple Smile и не произнасям добре "р".Имам ли шанс? Simple Smile Препоръчайте ми някой логопед от Благоевград ,ако познавате.

# 198
  • София, в офиса
всеки има шанс, независимо от възрастта, но на твоята възратс зависи изключително много от това дали ще правиш каквото ти каже логопеда и дали ще се самоконтролираш.

Потърси Сая (Ася) в Университета

# 199
nnnnina, за съжаление не става така тук....

Мама_Ирена
, регистрирай се във форума и ще можеш да получаваш лични съобщения. Аз лично получих много ценни съвети и насоки от 3 логопедки от този форум и съм им много благодарна!   bouquet

Тази тема е за консултация със специалисти, а аз не съм такъв. Би трябвало да си пишем в темата на Труднопроговарящите или на ЛС. Само в общи линии ще ти отговоря сега. Не знам къде живеете и към коя каса сте, нито пък как сте успели без направления от педиатъра да проведете толкова много прегледи. Не разбрах и какво е това училище и как така детето има изоставане, като се е справило с всичко и какво точно изоставане има?
Тук схемата съм я описала вече. Детският лекар решава кога да даде направления за изследвания. Което както при вас, така и при нас не стана още на 2 години. При нас чака до 2,5 г. После се чака с месеци за тези прегледи. Следва връщане при педиатъра и той на базата на резултатите, дава или не дава направление за логопед. На нас не ни дадоха такова направление, а моето дете е много по- зле от твоето.....  Tired

# 200
Доколкото разбрах, Мама Ирена е получила направление от психолога, който е установил изоставането на детето. Забелязала съм, че тук, във Франция например, не чакат дълго за да предпишат сеанси,нито пък особено голям проблем. Тяхната политика е, колкото по-рано се заемем с проблема, толкова по-добре и бързо ще си навакса детето. Може би тук се разминават с практиката в България и стават недоразумения между пишещите във темата  Thinking

# 201
Тони и Тото, предполагам, че репликата ти е към мен. Все пак аз не съм в България, а точно там, където е Мама Ирена. И точно тук ми казват, да чакам до 4 годишна възраст. А всички логопеди от форума и тези, с които съм говорила по телефона в България са за ранната терапия още след навършване на 2. Само уточнявам. Peace

# 202
nnnnina,katosun благодаря!

Martini mama ,Aok kаса сме!Имаме нов педиатър и няма6е проблем да ни даде направленията.Първо провери сам какво умее детето,забеляза ,4е не говори.Не съм си помисляла ,4е 6те имаме проблеми с направленията!просто споделихме с педито ,4е се тревожим за говора на детенце.На У7А ве4е проверяват говора и няма как да не дадът направления(ако има проблем де)за6тото отбелязват вси4ко в здравната карта на детето.
За у4илилището- в него ходят деца с разли4ни заболявания и проблеми,има деца  със синдрома на Даун и т.н.,повечето деца са на възраст между 2 и 5 години.Нямам много инфо все о6те!Има сформирани групи и 1 път седми4но ги посещава логопед.
Психолога в у4илището заключи ,4е детето има изоставане в развитието си с месеци,трудно прескача (в слу4ая беше една лента),почти не говори(главното).
Говорихме с психолога,доволна съм бяхме заедно с мъжа ми,надява се ,че като тръгне на градина и говора ще напредне(трудно ми е да повярвам,като слу6ам как говори сега но.....)
Още не сме били при педиатъра,но от училището сами си оправят документацията,ние само дадохме името на педито,здравната ни каса(това трябва за да се отпуснат субсидийте за терапията).
Сега....няма значение,кое детенце е по-зле,важното е да им се помага!Аз се боря доста,като всички майки,доколкото мога!
Никога не са ми казвали да се чака до навършване на  4 години.Видяха,че има проблем и говорихме как да се реши той!

# 203
Тони и Тото, предполагам, че репликата ти е към мен. Все пак аз не съм в България, а точно там, където е Мама Ирена. И точно тук ми казват, да чакам до 4 годишна възраст. А всички логопеди от форума и тези, с които съм говорила по телефона в България са за ранната терапия още след навършване на 2. Само уточнявам. Peace
Не бях се загледала къде живееш и наистина си помислих, че изхождаш от практиката в България. Сори ! Blush
Аз не се учудвам че детето са го изпратили толкова рано на сеанси,в крайна сметка то е изостанало и в друга област, а не само в езиковата. Мисля че ако беше само езиковата може би щяха да изчакат, но тук става въпрос за общо изоставане не всички нива.
Е, и аз не съм специалист. Случаят обаче ми изглежда като на големият ми син, при който процедираха по същия начин. Малкият, който изостава само с говора все още изчаква за консултация с логопед.
Искам само да допълня, изхождайки от личия си опит, че не съм сигурна, че училище само за деца с проблеми е най-доброто решение. Имам чувството, че детето напредва по-бързо когато е с деца, по-развити от него (поне на тази възраст, изискванията не са като в първи клас например). Това е само мое мнение, да не се засегнете.

# 204
  • Бургас
Здравейте,
интересувам се от координати на детски психолог и детски логопед в Бургас
и по-специално на такъв с опит в заекването при деца.
Става въпрос за дете на 2 г. и 11 мес. - почти 3 г.
От 1 седмица заеква. Най-често на думите започващи със съгласна.
Проговори рано, образува изречения, говори доста правилно.
Много е чувствителна и емоционална и може би се е изплашила от нещо - така
и не разбрах от какво. Събуди се една сутрин и се започна със запъването.
Не искам да се задълбочава и искам възможно най-рано да взема мерки.
Ще съм ви благодарна за координати.

# 205
  • София, в офиса
Здравей Бори, като начало на тази възраст може и да не става дума още за заекване, а за разминаване във възрастта на езиково и моторно развитие - т.е. много богат пасивен речник (ниво над възрастта), ниско ниво (според възрастта) на артикулационни и орофациални възможоти и интерес към дейности над възрастта.
Моето предложение е временно да спреш услията и подтикването към заучаване и иаговаряне на нови думи и да се ориентирате към манипулативни дейностти - рязане, лепене, рисуване, моделиран, игра на кукли, други игри, ходене по паркове и детски площадки, за да се отделечите от думите.
А за координaти на логопед в Бургас - пиши ма Лого5ка на лични, но според мен почакай един месец и натовари детето манипулативно и тогава направете консултация  bouquet

# 206
Да кажа как стоят нещата при нас,моят син до 2г почти не говореше,имаше в речникът си не повече от 10-15 думи и всички ме успокояваха как още е рано,как момчетата проговарят по късно,и как расте в двуезична среда и е нормално да не говори,обаче се оказа,че има проблемът със слуха,който случайно открихме.След направена операция на ушичките речникът му значително се увеличи,но напредъкът е мноооого бавен.Вече изминаха 8м от опеацията,а синът ми все още не говори,вече има речник около 150 думи,но доста от тях не изговаря правилно,най голямото му изречение се състои от 2 думи,от сорта на "отвори вратата","мамо ела","горе небето"(всичко това на португалски),българският му речник се състои от около 10-15 думи от сорта на тате,дядо,баба...
Всеки път като се опита да направи по голямо изречение излиза нещо от сорта на "а а а мама аоу тати еао" newsm78винаги започва с а а а,и използва предимно гласни.Страшно активно дете е,не се спира за секунда,малко се съмняваме дали не е хиперактивен,заради липсата на концентрация,от която непрекъснато се оплакват в яслата.Ходи на ясла от година и половина,в момента е на 2,9м.Аз си мисля,че освен проблемът с ушите,който оправихме има идруг проблем,но засега мъжът ми отказва да идем на логопед.Интересно ми е да чуя и мнението на специалист?Забравих да кажа,че звукът Г въобще липсва,а К казва отскоро.
Такаааааа цитирам си мнението,за да не пиша наново и ще кажа какъв ни е напредъкът за 6м.Значи от 6м му говоря само на португалски и детето дръпна много в говора,общо взето всичко си говори,прави изречения от по 3-4 думички,звукът Г все още липсва,като иска да разкаже нещо по сложно яко се оплита и нищо не се разбира,и доста думички все още ги казва неправилно,но определено вече доста му се разбира.Та въпросът ми е следният“
Детето преди разбираше много добре и двата езика,а сега като му говоря на български въобще не ме разбира,та се чудех кога пак да почна с българският.От една страна ми е мъчно,че го забрави,а от друга ме съветват да не го бъркам сега,а да изчакам да проговори хубаво.В същото време вече двама педиатри,както и ушният лекар ме съветват да му говоря и на български.Но ми се искаше да чуя и мнението на специалист.

# 207
  • София, в офиса
Zoui, нещо не можах да намеря предишния ти пост. Колко време  мина, отккто си спряла да говориш на български и кой е другият език и на колко е сега дететнце?  bouquet

# 208
здравейте,

за първи път се включвам в темата, но виждам, че сред вас има опитни хора, моля за съвет.

дъщеря ми е на 3г 5м. от февруари т.г. заеква. започна само на 'з', после 'к' и така включи много звуци. след около месец разви логофобия - една седмица не говори нищо. в общи линии, за 4 месеца на 2 пъти спря да говори за около седмица, а през останалото време положението варира от: заекване в началото и средата на всяка дума(най-тежкото) до заекване в началото на 50% от думите. т. нар. й периоди в заекването са от по няколко дни(4-5) и вече не виждам никаква закономерност в тях(боледуване, пълнолуние, стрес или каквото и да е друго).

какво друго мога да кажа... ходи на ясла. децата в групата са бебета и докато миналата година научи много неща и проговори, тази година започна да говори като бебе(още преди да заеква), не иска да се облича и храни сама, макар че според мен може. в къщи най-вече реди мегаблокс, играе с кукли(храни ги), готви с моите съдове, реди пъзели, четем приказки. за съжаление от тази сима гледа и филмчета - анимация, класическа. в дните, когато е болна, прекалява с тях, тъй като не иска да играе, ако е с темп.

ходихме на консултация при логопед в логопед градина, искат да я запиша там, но аз не искам. лекуваме се с хомеопатия, но за съжаление не помага в случая. бяхме в мед академия, свети никола - казаха да си намеря логопед. тази седмица имам час при албена кръстева в 'детско здраве'. не знам къде другаде да отида и какво да направя.

моля за съвет.

# 209
  • София, в офиса
Здравейте, нарушенията на речта, говора и комуникацията не се лекуват с хомеопатия, защото това не са болести. Това са състояния, подлежащи на логопедична терапия.

Така, че отидете на логопед, но си намерете друго място, не Албена Кръстева - отидете при Росица Йосифова - Ромел, при Рилка Колева - Държавен Логопедичен център, Валя лалова - Държавен логопедичен център  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт