Консултация с логопед - тема 3

• 175 311
  • 759
  •   1
Отговори
# 75
  • Бу-у-урга-а-ас
Честита Нова Година!!!

M&M`s, най-добре отидете за консултация при добър специалист. Най-малкото, че това ще свали излишното напрежение и "чудене", дали всичко с езиково-говорното развитие на детето е добре.

# 76
  • Варна
Здравей Джулиса,
 не е рано да посетите логопед. Проблемите с междузъбния изговор се забелязват след 18 месец и могат веднага да бъдат корегирани с корекция на храненето, пиенето, дишането, с орофациална терапия и всичко това през майката и чрез игра  bouquet

nnnnina   bouquet!

Логопетката, която започна работа със сина ми за 'Р'-то видя и малката. Каза ни да се опитваме да й показваме пред огледалото как 'съска змията', или как 'жужи пчелата', за да я стимулираме да не си пъха езика между зъбите. За храненето,пиенето или дишането, не стана дума  newsm78. Засега обаче нямаме особен успех Sad. Пъха си езика там и това си е Thinking
Не иска да се упражнява и с логопетката. Тя идва заради баткото 2 пъти в седмицата у дома, но малката като я види и дава назаден, или пък и се усмихва и толкоз, даже не иска да покаже как фъфли. Мисля си дали да не опитаме да я запишем в логопедичната градина newsm78 Там като се поотпусне и свикне с обстановката, та да й дойде мерака да изпълнява упражненията. Но пък от друга страна, дали не е по-добре да е в нормална среда и да се опитва да говори като другите деца newsm78

# 77
Здравейте!
Дъщеричката ми е на почти 2 години. Разбира почти всичко, което й казваме. Понякога опитвайки да повтори някоя дума произнася само комбинация от гласни. Речникът й се състои от малко на брой думи, а по-голямата част от тях не произнася правилно (напр. обоб - облак, нян - сняг, мохо - морков, махха - мравка, тоуаа - тротоар, окко - стъкло, бобо - бобър, баббо - браво...) или са откровено бебешки. Странното е, че се опитва да повтаря по-рядко употребявани и интересно звучащи думи (Чучо - Щурчо, намне - знаме), а все още няма думичка за вода/сок и имитира с уста отпиване Blush
На моменти се притеснявам, че нещо не е наред, но от друга страна се успокоявам, че е все още мъничка, а и близките ми, както и персоналът в яслата, която посещава, смятат, че няма място за притеснения.

# 78
  • Бу-у-урга-а-ас
Jas.min, всичко за което пишеш звучи много добре.

Цитат
...а все още няма думичка за вода/сок и имитира с уста отпиване.
Използвайте бихейвиористичния подход: Стимул---->реакция. Когато си иска вода или сок просто изчакайте и настоявайте да каже думата по подражание, а не само да показва с устнички и тогава дайте напитката. Това не означава, че от първия път трябва да искате 100-во произношение, т.е. може като за начало да се задоволите с приблизително произнасяне като напр. "да", "ода"... Това може да се използва и за други случаи, когато детето е много мотивирано и силно желае някоя вещ, играчка, човек....

# 79
Здравейте, искам да ви помоля  да ми препоръчате добър логопед във Варна ,по напред в темата бяха написали две имена  , но не ми изпратиха координати . Благодаря

# 80
  • Бу-у-урга-а-ас
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=6205

Ето ви един добър логопед и специалист във Варна. Свържете се с нея на лични.

# 81
viva77 ,ако можеш изчисти си малко личните съобщения ,за да мога да ти пиша там  Peace
Писала си ми по друга тема ,но не мога да ти отговоря ,тъй като ти е изчерпан лимита.

# 82
Привет!!! Искам да споделя и за моето детенце,от няколко дни съм като" натровена".
Моето момченце е на 2.4 г,проговори нормално,прави изречения от по 3-4 думи,всичко разбира.
Покрай празниците бяхме за 20 дни на почивка и след като се върнахме и тръгна на ясла буквално на следващия ден започна да заеква.Забелязах също и че речника му се обогати значително за това време.Обикновено се случва на първата дума,като се
получава нещо такова:и-и-и-и-искам да........Личи си,че не се напъва,не се смущава от това и започнах да го карам да вдиша през нослето и да издиша през устата,да говори по бавно.Смело твърдя,че не е претърпявал стрес от какъвто
и  да е тип,защото по празниците беше затрупан от внимание,подаръци и емоции.
Може би тръгването на ясла му е повлияло.Искам да помоля мамите,които са се сблъсквали
с това нещо да споделят опит и Лого5ка също да сподели дали това е нормално за възрастта
или е време за индивидуална консултация.Много ви благодаря

# 83
  • Бу-у-урга-а-ас
Наблюдавайте детето. На тази възраст се появява така нареченото "физиологично заекване". Свързано е с прекалено бурното езиково развитие, за сметка на все още не добре съзрялата нервна система. Не прекъсвайте детето. Търпеливо изслушвайте. Не му фиксирайте вниманието върху запъването. Тръгването на детска градина изисква лека промяна на режима с оглед на ранното ставане сутрин. Осигурете достатъчно време за почивка.
Ако заекването се задълбочи и забележите, че детето се затормозява и запъването е придружено с други прояви като изпотяване, стягане на шийните мускули, прекалено напрежение, повишена тревожност и потиснатост, потърсете консултация на живо. Консултация се налага задължително, ако в рода има някой със заекване.

# 84
Лого5ка, много Ви благодаря за отговора   bouquet
Успокоявам се щом засега всичко Ви изглежда нормално, но все правя грешката да сравням с други деца на тази възраст, които говорят повече от нея.
Както ме съветвате опитвам от няколко дни, когато поиска вода или сок, да настоявам "Кажи ВО-ДА!" (или съотв.сок) , но тя упорито си прави нейното отпиване с уста и ме гледа сякаш не разбира разликата.  Rolling Eyes Но няма да се отказвам и ще продължавам и за тези и з адруги думи, полека-лека ще стане Simple Smile
Ето, вчера гледайки едно филмче, където пиеха чай,  каза "тай" , който до преди също беше с онзи звук.

# 85
Лого5тка много ти благодаря за отговора , ще се опитам да се свържа с нея, дано да ни помогне.

# 86
salina сега ще си изчистя кутията, благодаря

# 87
  • Бу-у-урга-а-ас

Както ме съветвате опитвам от няколко дни, когато поиска вода или сок, да настоявам "Кажи ВО-ДА!" (или съотв.сок) , но тя упорито си прави нейното отпиване с уста и ме гледа сякаш не разбира разликата.  Rolling Eyes Но няма да се отказвам и ще продължавам и за тези и з адруги думи, полека-лека ще стане Simple Smile
Ето, вчера гледайки едно филмче, където пиеха чай,  каза "тай" , който до преди също беше с онзи звук.

Laughing

Понякога родителите наистина не знаят, въпреки голямото си желание, как целенасочено и в същото време непринудено да работят с децата си. С това разбира се не визирам точно вас.
В такива случаи, еднократна консултация с логопед би свършила страхотна работа, защото там ще ви дадат направо готови идеи и ще ви покажат как точно да го правите. След определено време пак си насрочвате среща с логопеда, който проследява до къде сте стигнали и ви прави нова програма, съответна на етапа на който сте.

# 88
Много благодаря за отговора,малко се успокоих.В рода нямаме заекващи и засега не забелязвам
напрягане,но ще следя детенце и ще говоря с директорката на яслата да наблюдава внимателно персонала си.Говорих и с други майки,чудиме се какво ги правят в яслата,че да не искат и да чуят за нея.!!????Още веднъж благодаря

# 89
Лого5ка, наистина ще направим консултация със специалист!
Точно както си чета коментарите ви, мъжът ми се прибира и ми разказва, че току що случайно срещнал наш приятел, който взимал детенцето си от логопед, срещнал и самата жена, поговорили и се разбрали да отидем тия дни на консултация при нея. Интересно съвпадение!  Grinning
Още веднъж - благодаря! 

Общи условия

Активация на акаунт