Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво да правя, ако детето ми на 2 години не може да произнася правилно буквите К и Г?
Какво да правя, ако дъщеря ми на 3 години заменя един звук с друг и не произнася думите правилно?
Кога е подходящо да се консултирам с логопед за моето 2-годишно дете?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво да правя, ако детето ми на 2 години не може да произнася правилно буквите К и Г?
Възможно е да изчакате до около 3-годишна възраст, преди да се консултирате с логопед. Липсата на определени звуци в ранна детска възраст може да бъде коригирана с помощта на логопедична терапия, но е важно да започнете навреме, тъй като липсата на един звук може да доведе до нарушения в артикулацията на други.
-
Какво да правя, ако дъщеря ми на 3 години заменя един звук с друг и не произнася думите правилно?
За деца на тази възраст е обичайно да заменят звуци и да не произнасят напълно думите. Въпреки това, ако сте загрижени, можете да изчакате до около 5-годишна възраст, преди да се консултирате с логопед. Изговарянето на звука "р" обикновено се развива по-късно и до 5 години повечето деца трябва да го произнасят правилно.
-
Кога е подходящо да се консултирам с логопед за моето 2-годишно дете?
-
Детето ми е на 1 година и 6 месеца и не произнася К и Г. Кога да се притеснявам?
-
Кога трябва да заведа детето си на логопед, ако то е на 1 година и 10 месеца и все още не говори или ако не говори и не образува думи?