КОНСУЛТАЦИЯ С ДЕТСКИ ОФТАЛМОЛОГ : Д-р Константинов - тема 2

• 159 016
  • 763
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте д-р Константинов, от няколко часа преглеждам темата, аз бих също ви помолила да ми отговорите ако е възможно. Имам внуче на 1г 5 мес. възраст, преди 1 седмица по повод присвиване на дясното оченце и търкане с юмруче което се изразява при гледане предимно към по силна светлина, след преглед в детска очна клиника София беше установена вродена катаракта на дясното око и ни беше препоръчано оперативно лечение веднага. Нямам съмнение в диагнозата, но се интересувам къде е най добре да бъде извършена операцията.

# 256
Здравейте!
Не мога в откритото пространство на форума да изкажа личните си пристрастия. Сещайте се!
Здравейте д-р Константинов, от няколко часа преглеждам темата, аз бих също ви помолила да ми отговорите ако е възможно. Имам внуче на 1г 5 мес. възраст, преди 1 седмица по повод присвиване на дясното оченце и търкане с юмруче което се изразява при гледане предимно към по силна светлина, след преглед в детска очна клиника София беше установена вродена катаракта на дясното око и ни беше препоръчано оперативно лечение веднага. Нямам съмнение в диагнозата, но се интересувам къде е най добре да бъде извършена операцията.

# 257
Здравейте докторе,
малката ми дъщеричка  (на 3,7 г),  е с диагноза мързеливо око от края на миналата година .
Заедно с очилата -+3 и +6 ,ни назначиха и оклузия.
Вчера се върнахме от преглед във Ва-
рна , където ни препоръчаха замяна на оклузията с капки за очи АТРОПИН
Какво е вашето мнение за тази замяна?
Вие препоръчвате ли това?
Благодаря   bouquet

# 258
Здравейте!
Аз препоръчвам Атропин ако оклузията не се провежда правилно т.е. детето наднича или сваля оклудора! Иначе по статистика резултатите са изравнени!
Здравейте докторе,
малката ми дъщеричка  (на 3,7 г),  е с диагноза мързеливо око от края на миналата година .
Заедно с очилата -+3 и +6 ,ни назначиха и оклузия.
Вчера се върнахме от преглед във Ва-
рна , където ни препоръчаха замяна на оклузията с капки за очи АТРОПИН
Какво е вашето мнение за тази замяна?
Вие препоръчвате ли това?
Благодаря   bouquet

# 259
Д-р Константинов, здравейте!
Преди няколко дни забелязах в дясното око на дъщеря ми (годинка и 5 месеца) слизесто образование с розов отенък (като купчина капилярчета), което започва от крайчето на окото при носа и продължава до към ириса, като е най-задебелено именно в частта на ириса..
Детето не изпитва болка или някакво дразнене, защото не реагира с почесване или триене..
Следва ли да направим консултация със специалист и има ли повод за притеснение?
Благодаря предварително за отговорът ви!

п.п. Не прилича на хематом, защото тя се роди с такъв в едното око и имам представа как изглежда..

# 260
Здравейте!
За съжаление по описанието ви не мога да се ориентирам. Нека го види специалист!
Д-р Константинов, здравейте!
Преди няколко дни забелязах в дясното око на дъщеря ми (годинка и 5 месеца) слизесто образование с розов отенък (като купчина капилярчета), което започва от крайчето на окото при носа и продължава до към ириса, като е най-задебелено именно в частта на ириса..
Детето не изпитва болка или някакво дразнене, защото не реагира с почесване или триене..
Следва ли да направим консултация със специалист и има ли повод за притеснение?
Благодаря предварително за отговорът ви!

п.п. Не прилича на хематом, защото тя се роди с такъв в едното око и имам представа как изглежда..

# 261
Благодаря за отговора!
Днес ще ходим за направление при педиатъра, защото сутринта като се събуди имаше и секрет на окото..
Д-р Константинов, вие работите ли със здравната каса?

п.п. Притеснявам се да не е "сухо око", защото симптомите водят към тази диагноза..  Cry

# 262
Уважаеми Д-р Константинов,
бих искала да попитам нещо, ако е удобно.
Дъщеря ми е на 3 годинки и 5 месеца.
Когато беше на три месеца имаше проблеми със слъзния канал, сълзене и инфекция и д-р Облашка ни информира, че ако не се оправи с масажа, който ни препоръча и капките Окацин, ще се наложи сондаж. Окото се оправи , ходихме тогава и на контролен преглед. Докторката потвърди, че няма нужда от сондаж.
Но през последната година, понеже ходи и редовно на детска градина, при всяка хрема, свързана с непроходимост на нослето окото сълзи и се възпалява, но само когато е със запушено носле. По препоръка на педиатър и след изследване на секрета използваме Унифлокс и сълзенето спира още на 2-3 ден. Дали според Вас се касае за запушен слъзен канал, след като се  случва само при хрема- 3-4 пъти в годината.
Благодаря предварително!

# 263
Здравейте!
Ние не работим с касата! И децата изключително рядко имат "сухи очи"
Благодаря за отговора!
Днес ще ходим за направление при педиатъра, защото сутринта като се събуди имаше и секрет на окото..

п.п. Притеснявам се да не е "сухо око", защото симптомите водят към тази диагноза..  Cry

# 264
Здравейте!
Според мен става дума за стеснено каналче и наистина при всяка хрема от тази страна сълзенето и секретите ще са повече. С годините ще се оправи!
Уважаеми Д-р Константинов,
бих искала да попитам нещо, ако е удобно.
Дъщеря ми е на 3 годинки и 5 месеца.
Когато беше на три месеца имаше проблеми със слъзния канал, сълзене и инфекция и д-р Облашка ни информира, че ако не се оправи с масажа, който ни препоръча и капките Окацин, ще се наложи сондаж. Окото се оправи , ходихме тогава и на контролен преглед. Докторката потвърди, че няма нужда от сондаж.
Но през последната година, понеже ходи и редовно на детска градина, при всяка хрема, свързана с непроходимост на нослето окото сълзи и се възпалява, но само когато е със запушено носле. По препоръка на педиатър и след изследване на секрета използваме Унифлокс и сълзенето спира още на 2-3 ден. Дали според Вас се касае за запушен слъзен канал, след като се  случва само при хрема- 3-4 пъти в годината.
Благодаря предварително!

# 265
Здравейте!
Ние не работим с касата! И децата изключително рядко имат "сухи очи"
Благодаря за отговора!

Благодаря за отговорът ви! Hug
Вчера отпадна ходенето ни до педиатъра, защото в стаята, в която спим беше много светло и аз успях да забележа, че в каналчето има чуждо тяло - извадих една огромна мигла..
Реших да почакам 2-3 дни преди да реша дали да ходим на лекар, защото зачервяването може да е в следствие на дразненето от тази мигличка, но нарушаването на най-горния филм на окото със задебеляване в началото на ириса все още е факт! Както и секретирането днес сутринта..
Дано наистина да не става въпрос за "сухо око", а всичко да е в следствие на забитата мигличка..
Ще пиша пак какво се случва, за да съм в полза на майки с подобен проблем!

# 266
Здравейте, д-р Константинов! Преди седмица се появи коричка секрет между носа и ъгълчето на окото на 11-месечният ми син. Когато я изчистих, отдолу се появи дупчица. Според педиатърката ми е слъзен канал, който се е отворил навън и е козметичен дефект. Препоръчва консултация с добър офталмолог. Досега не съм забелязвала никакъв проблем с очите, освен че единият вътрешен ъгъл-там, където е дупчицата- изглежда по-къс и затворен от другия.Почти не се забелязва разликата. Обаче откакто се появи дупчицата, окото почна повече да сълзи и се отделя малко жълтозелен секрет в ъгъла. Почиствам го с физиологичен разтвор. Какво се прави в такъв случай, може ли да се възстанови нормалното състояние със операция и на каква възраст е подходяща.Благодаря Ви предварително!  bouquet

# 267
Здравейте!
Състоянието на клепача може да се коментира само ако е видяно от специалист! Има детска очна клиника в София консултирайте се там.
Здравейте, д-р Константинов! Преди седмица се появи коричка секрет между носа и ъгълчето на окото на 11-месечният ми син. Когато я изчистих, отдолу се появи дупчица. Според педиатърката ми е слъзен канал, който се е отворил навън и е козметичен дефект. Препоръчва консултация с добър офталмолог. Досега не съм забелязвала никакъв проблем с очите, освен че единият вътрешен ъгъл-там, където е дупчицата- изглежда по-къс и затворен от другия.Почти не се забелязва разликата. Обаче откакто се появи дупчицата, окото почна повече да сълзи и се отделя малко жълтозелен секрет в ъгъла. Почиствам го с физиологичен разтвор. Какво се прави в такъв случай, може ли да се възстанови нормалното състояние със операция и на каква възраст е подходяща.Благодаря Ви предварително!  bouquet

# 268
Здравейте д-р Константинов!
Моят случай е следният- бебето ми е на 2 седмици, има гурелчета в очите. Аз вчера бях на преглед и ми казаха че имам конюнктивит и че е много вероятно и бебето да има, но за съжаление нямаше как да го заведем на преглед, тъй като е много малък и още не сме го извеждали навън. Препоръчаха ми да му капвам фуситалмик. Според вас удачно ли да е предприемам такова лечение без да е бил прегледан или да изчакаме още малко и да го заведем на лекар?
Използвам случая да ви питам и още нещо- бебето беше 9 дни в кувьоз, знам че това може понякога да доведе до очни проблеми, кога най-рано може да му се направи преглед за състоянието на очите?
Благодаря ви предварително! Лек ден!

# 269
Благодаря за отговорът ви! Hug
Вчера отпадна ходенето ни до педиатъра, защото в стаята, в която спим беше много светло и аз успях да забележа, че в каналчето има чуждо тяло - извадих една огромна мигла..
Реших да почакам 2-3 дни преди да реша дали да ходим на лекар, защото зачервяването може да е в следствие на дразненето от тази мигличка, но нарушаването на най-горния филм на окото със задебеляване в началото на ириса все още е факт! Както и секретирането днес сутринта..
Дано наистина да не става въпрос за "сухо око", а всичко да е в следствие на забитата мигличка..
Ще пиша пак какво се случва, за да съм в полза на майки с подобен проблем!

Днес бяхме на лекар - няма чуждо тяло в окото, не е "сухо око" (слава богу)..
Оказа се вирусен конюктивит, при който има задебеляване на най-горния слой на окото, кръвонасядания, но липсва секрет и образуване на гурели..

Изписаха ни лечение с Тобрадекс 3х1 на ден и така..
Дано мине по-бързо!  Praynig

Д-р Константинов, още веднъж огромно благодаря за отговорите и съпричасността!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт