СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 100 072
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 215
Не звучи лошо...трябва да помисля малко по-задълбочено и..да спра да се тормозя как да реша неразрешима задача...Сигурно построяването на частна ДГ ще се окаже по-лесна и по-бързо релизируеама задача от приемането на детенце в Общинска ДГ..
Няма да коментирам факта,че ще измъкна най-добрите учители и пом.възпитатели. Laughing Имаше една идея на общината за строежа на ДЗ - отпуска се терен и финансиране и 50/50 участие община/изпълнител.Сериозно се бях замислила да ходя до ББ,но нещо заглъхна и държавна поръчка по такава програма не видях.Конкурсите бяха с други условия.

# 1 216
След като кандидатстваме за съответната градина (по първо желание) системата дали ще ни даде "текущ" номер. Имам в предвид дали ще имаме възможност в реално време да следим как се развиват нещата с нашето кандидатстване, така както сега можем да следим кой по ред сме в опашките на така наречените "чакащи". Ясно, че кандидатурите до 30 май няма да са окончателни, но все пак да имаме някакъв ориентир.

И още един въпрос. Ако детето набор 2006 тази година посещава яслена група в ОДЗ и иска да се премести в градинска група в друго ОДЗ ще има ли право на 1т. според К6   Детето посещава държавна детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване   

# 1 217
И още един въпрос. Ако детето набор 2006 тази година посещава яслена група в ОДЗ и иска да се премести в градинска група в друго ОДЗ ще има ли право на 1т. според К6   Детето посещава държавна детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване   
                Ще има точка,ама няма никаква гаранция ,че ще бъде прието в другото ОДЗ.А в първото ОДЗ- сте си в първа група без проблем.

# 1 218
Най-масово са децата, които ходят между 9 и 11 дни месечно..
Ако не беше чиста ясла, а ОДЗ, щеше ли да си запишеш детето ?
Именно - м/у 9 и 11, а останалите какво да правя? Ръководя хора и проекти и не мога да отсъствам толкова много. Пък и предпочитам да имам по-малко пари и детето ми да боледува по-малко.
Не, не бих записала фиктивно в ОДЗ, ако няма да го посещава наистина. Както казах заради принципи и съобразяване, защото сега съдбата ме е облагодеталствала и имам сравнително добре платена работа, а може да се случи при този недостиг, в ОДЗ-то да изместя някоя мама дето реално наистина е без алтернатива. Все пак по план след няколко години се надявам да имам още поне още едно-две деца и може и аз да съм в това положение  Peace Все си мислех, че след миналогодишната дандания, общината ще вземе мерки и ще разшири градини и построи нови, но уви...
Не ме разбирайте погрешно - нека я има точката за ясленчетата, ама престанете с тоя мотив "социализиране", че наистина много се ядосвам.
Ясно ми е, че няма места за всички и винаги ще има недоволни. Просто не е честно, като е казано жребий , нека е жребий, а не да има "по-равни" и "най-равни"...

# 1 219
  • София
Не става въпрос за социализация само, а за приемственост. Едно време, когато изписваха синът ми от яслата, ме питаха в коя градина искам да го прехвъърлят. На една ясла се падат 3, 4 ЦДГ-та, поне при нас е така, т.е. децата които се изписват от там не са толкова много. В нашата група бяха 3 или 4 деца, които си тръгнаха заедно от яслата и после в градината. Защо може децата от ОДЗ-тата да преминават директно, а децата от яслата да нямат право поне на едната точка. Тези, които не са си дали децата на ясла нека кажат защо? Дали заради това, че не одобряват яслата или защото не е имало места? Според мен голяма част дори не са си помислили за ясла, като неприемливо за тях, т.е. имали са алтернатива. Е аз например нямах, както и други майки, които не одобряват яслата, но са принудени да се запишат децата си там. Така че, хич не ми говорете за уреждане в яслата.
Казвам веднага- защото в едната ясла бях с номер 96 в листата на чакащите, а в другата 57.

# 1 220

Не ме разбирайте погрешно - нека я има точката за ясленчетата, ама престанете с тоя мотив "социализиране", че наистина много се ядосвам.
Ясно ми е, че няма места за всички и винаги ще има недоволни. Просто не е честно, като е казано жребий , нека е жребий, а не да има "по-равни" и "най-равни"...

Моята обосновка на тази точка няма общо със "социализирането".. А по-равни и най-равни винаги е имало и ще има..Аз викам..поне да ги органичим само до тия, дето..няма как да не са по-равни, защото са по-нависоко..
Но..когато и равните на нас, почнат да бъдат обявявани з апо-равни..почвам да си мисля,че се тръси конфронтация между родителите, а не решаване на проблема...("Разделяй и владей " е доста успешна тактика)

# 1 221

Казвам веднага- защото в едната ясла бях с номер 96 в листата на чакащите, а в другата 57.

Лови - татко, и аз като подавах документи ме предупредиха,че преди мен има 45 родители, които чакат...ама..след това ми звъннаха да питат имам ли готовност детето ми да тръгне на ясла веднага..
Явно тия 45 родители (или поне 30 от тях) са си депозирали молбите ей тъй..за всеки случай, без да имат намерение да си дават детето там, или..междувременно са си решили "проблема" по друг начин.. Да добавя- не съм ползвала връзки, нито плащане ..
Но може би просто детенце е имало късмет..

# 1 222
  • София
Lovi - татко.

С моята съпруга пишем от един ник. За да се различава кой от нас е на линия, аз добавям -татко. Но с нея винаги сме на едно мнение.

# 1 223
Сори, Лови - мама Simple Smile извинявай,че съм ви объркала Simple Smile Важното е,че сте на едно мнение Simple Smile  bouquet

# 1 224
  • София
Аз само не разбрах това:"За набор 2006 и по-малки важи новия регламент,а, за останалите стария".Добре,но ние сме на опашката на текуща яслена група-набор 2006 и сме в началото на опашката-за нас какво следва и по кой регламент ще ни класират,като опашката автоматично се прехвърли за 1ва гр.?И как мога да кандидатствам за същата градина,но за 1ва гр newsm78

# 1 225
liani , За всички от набор 2006 опашките ще се пренаредят след приемане на новия регламент и след попълванена въпросниците, разбира се...
За мен е неясен въпроса какво ще се случи с дете, което е регистрирано на сайта в момента, но никой  не е попълнил въпросника  newsm78 newsm78 newsm78..т.е...не се знае колко точки има, но пък се знае, че е кандидатствало..Тия деца най-отзад ли отиват, или си остават по местата и...изобщо..тук ми се губи нищката..
...
За същата ОДЗ но за първа група автоматично ще се прехвърли кандидатурата на детенцето ти веднага след приемане на новия регламент и обявяване на местата за новата учебна година..(просто 2006 ще е вече на опашки за 1 група..)
Преди време г-н Джонев обясняваше,че до 31 май ще се запазят старите опашки за ОДЗ...дали това е така..не знам..напоследък друго се говори..

# 1 226
Аз само не разбрах това:"За набор 2006 и по-малки важи новия регламент,а, за останалите стария".Добре,но ние сме на опашката на текуща яслена група-набор 2006 и сме в началото на опашката-за нас какво следва и по кой регламент ще ни класират,като опашката автоматично се прехвърли за 1ва гр.?И как мога да кандидатствам за същата градина,но за 1ва гр newsm78

И аз съм в същото положение. Ние сме чакащи N 10 за ясла и до колкото разбирам, ако не ни приемат до месец май (в което вече не  вярвам, щото от септември до сега мръднахме само с два номера) няма надежда с новите критерии.
Такива като нас наравно в всички останали ли ще кандидатстват?
Поне да имахме предимство при равен брой точки. Според мен това е справедливо.

# 1 227
  • София
Защото се получава така: Едната група се запълва от вече посещаващите яслата в същото ОДЗ,а другата се формира от кандидатстващите по новия регламент.В малко ОДЗта ще има повече от 2 първи групи и вече си мисля,че това ,че сме на опашката ,хич не ни е от  полза в случая и какво, да си деактивираме кандидатурите и да кандидатстваме наново ли newsm78

# 1 228
  • нейде там, където ....
Lovi - татко.
Браво Щурчо, добре се представи на срещата!

Както и очаквах, г-жа Минчева почти не е в час, а основно пак се слушаше само г-н Джонев. С въпроса си за броя на заинтересованите страни, който го поставих и на журналистите, целях да се остави основно да говори г-жа Минчева, а не г-н Джонев. Все пак той е изпълнител на заданието, а не основна страна в диалога община-директори на ДГ-родители.

За съжаление, предаването беше добре режисирано. Родителите бяха отделени като отделна категория встрани от камерите, а на привилигерованите им се чуваше думата от центъра на сцената.
Г-н Джонев ловко избегна прекия отговор на въпроса "Ще се откаже ли от изпълнение на заданието, ако се приеме критерии време". Също така и не прочете всички предложени критерии. Замълча си.

Отговорът на този въпрос, предполагам, ще бъде интересен за много родители. Ще съм благодарна, ако някой от родителите, които успеят да отидат на обсъждането в понеделник отново го зададат.
Не можаха да ме убедят, че е възможно да се осъществи истински, прозрачен и неманипулиран жребий. Както не можаха да ме убедят да си обявявам дохода всеки месец. За разлика от момента, в който съм решила, че искам да се възползвам от общинска услуга.

Гледах, гледах и...като прост родител видях,че пак се изопачават думите на родителите...
Щял бил да се търси комплексен критерий..и хоп..пак за дохода се говори..
Е стига вече де!!!!!!
.......
ГОСПОДА от СОС, имайте малко съвест и срам от нас родителите..
..
Между ЖРЕБИЙ и ДОХОД, смятам,че 90% от родителите няма да се поколебаят да предпочетат жребия, независимо, че ги устройва по-малко...
Просто критерия доход е безумен..
..
И да се очаква всеки месец родителите да си попълват дохода в някава СИТЕМА...с надежда, че детето им ще влезе в Общинска детска градина..- това е ..просто нямам думи..
..

..........
Разбираш ли..нямаш постоянни опашки..
Нямаш ред.
НЯмаш номер..
НИЩО.
Само здрави нерви..

newsm61 но за съжаление си ужасно права.

По критериите - К1. Защо не се запише просто постоянен или настоящ адрес на някой от родителите? Вместо - да имат постоянен, ама за една група може и само настоящ адрес. Нека е за всички - или единия или другия. Живяла съм и в Студентски град, може да се извади и лична карта там, стига да имаш валидна настанителна заповед.

А ако приемат "балансирания" прием момичета-момчета, то да бъдат така добри и да приемат гарантирани мерки, поне към бъдещите родители, как чедото да бъде от предпочитания от тях пол, съобразно планирания прием в избраната година  Crazy

На 16.02. е обсъждането, а кога ще е самото гласуване? Мисля да си потърся общинските съветници и ще се погрижа да получат становище на колкото може повече родители.

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 23:15 от jd

# 1 229
И аз стигнах до извода, че трябва да си променя семейното положение, да остана безработна, от нерви по записването на детето в ОДЗ да си докарам степен инвалидност за да имам шанс #Crazy Другия вариант е да се постарая да имам още деца за да има предимсво поне за вторите, че с едно няма, независимо, че аз и съпруга ми имаме нещастието да сме от София, с постоянен адрес от сто години тук, както и родителите ни, баби, дядовци и т.н. Най изнервящата ситуация поне за мен, е че ЦДГ има под балкона ми и аз мога да пускам малчо направо в креватчето на детската градина, но за сега се оказва, че това не може да стане защото има деца,които живеят по далече и те не трябва да са ощетени от тази гледна точка на район. Разбирам, че има родители,които предпочитат ДЗ да е до работата им и да посочват градини не с адресната регистрация, но защо не се районират ДЗ, както е било едно време и да се взима предвит това като предимство. Съжалявам,че сега изказвам такова мнение, но отскоро следя форума и темата, до сега нямах време и ако е обсъждано се извинявам за късното включване. Blush

Общи условия

Активация на акаунт