СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 937
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 870
Аз друго притеснение имам.
Ето сега за ОДЗ примерно.
Ако преминават 30 деца в 1 група, и се разкриват 2 групи, то дали ще се обяват 22(+3)=25 места за 1 група допълнително или само 20  newsm78( другите 30 да се разпределят в двете групи по 15 и да се обявят 2ь10бр места за допълване)
Мисълта ми е,че това с раздуването на групите в момента, може да е също скрит начин да се намалят реално местата след това за основния прием.. newsm78
              Това би се получило така,ако приетите от 2006 и 2007 са по равно.Обикновено от по-големия набор /2006/ се приемат два пъти деца - веднъж когато са за първа яслена и втори път - когато са за втора яслена.Съотношението е горе - долу 3 към 1.10 - 2007 и 30 - 2006.Това обаче е планиране и заявка на всяко ОДЗ - няма задължителен регламент и съотношение.При споменатия ви пример и при заявени 50 места за първа група обявените места ще са около 20 ,при положение,че няма деца с комисии и специални случаи.Ако има може и да няма обявени свободни места или да са 10-12.

# 871
Дидиа, само да те попитам справката, която си направила на база капацитет на градините ли е или обявени свободни места?  newsm78

За моя район капацитета е 448 места, а свободните са 292 за яслените групи. към ОДЗ - 13 броя ОДЗ.
Капацитета за 1 група в ОДЗ+ЦДГ е 711 при свободни 270. Списъците на чакащите са по 250 човека на всяка опашка, без да броя класираните.

Последна редакция: ср, 04 фев 2009, 21:48 от jijip

# 872
щурчо, абе много си ми интересна, как така смяташ че някой има право да забрани на детето ми, набор 2006, да кандидатства за 1 група текущ прием, след като в ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА пише, че ДГ са за " деца от три години до постъпването в 1 клас" и не пише нищо за набори?!?!?!?!Същото важи и за яслата- не само че имат право, ми и не знам какво...
Извинявай, но не само че не съм си трайкала и скатавала, защото така ми е удобно, ами и ги скъсах от жалби, защото мислеха да оставят оная глупост с наборите и смятаха да не ми дават да кандидатствам за ЦДГ , защото е набор 2006.Помисли малко защо го бяха включили в регламента- защото си бяха отворили закончето най- после, нещото, което трябваше д анаправят ПРЕДИ всички дискусии.
Да, удобно е да се разделят децата по  набори, но не и това да е каноно , който е непрестъпе. Напротив, точно обратното е.Не говоря само за децата, родени като моето в началото или края на годината. Същото важи и за ясла 1 и 2, които са пълна глупост. Да, принципно еполезно д аима такъв баланс, ама чак пък толкова прецизно  ooooh! без да свзимат впредвид някои особености...ама както и да е, важното е че ти си горда от себе си, и че пак всеки си гледа от своята камбанария...

# 873
                  Справката,която направих е на база изписани ПГУ-та /нали са обявени например 50 места/ а сега ги изписват.Същото е и с набор 2006 -кандидатите за прехвърляне от ясла в ОДЗ-приети 20 - не може да изпишеш 30. Laughing Като извадиш от приетите в ПГУ преминаващите в ясла и се получават за обявяване 20 места. Laughing И така направих преглед на всички ОДЗ-та и ЦДГ-та в един от районите.Нямах време да направя подобно нещо напр за цяла София и то от данните на КГ-то. Mr. Green
                  Нямаше начин да проверя дублиращите се ЕГН-та в няколко градини,а може и да има деца ,които са в гранични райони и да кандидатстват в ДЗ в двата района.Нямаше как и да разбера колко ходят на ДГ и чакат по-предпочитана.Така,че това е една ориентировъчна картина на положението.Сирма да си направи точна сметка колко са реалните кандидати! Mr. Green

# 874
  • Върху лъчите на Слънцето.
Аз друго притеснение имам.
Ето сега за ОДЗ примерно.
Ако преминават 30 деца в 1 група, и се разкриват 2 групи, то дали ще се обяват 22(+3)=25 места за 1 група допълнително или само 20  newsm78( другите 30 да се разпределят в двете групи по 15 и да се обявят 2ь10бр места за допълване)
Мисълта ми е,че това с раздуването на групите в момента, може да е също скрит начин да се намалят реално местата след това за основния прием.. newsm78
Предполагам, че точно така ще стане.

# 875
  • Върху лъчите на Слънцето.
Интервю на кмета на район "Надежда" инж. Димитър Димов в "Градски вестник" на 20.01.2009г.

"... Въпрос: Колко от децата на район "Надежда" останаха извън детски градини?
   Отговор: Около 1400 е недостигът на места в градини и ясли. В момента имам четири сигурни терена за детски градини. Едната ще е в първа част на квартала за 100 деца, тече конкурс за строител. Правим разширение на детска градина в кв. "Свобода". Проектираме една нова - пак в първа част, за около 200 деца, до март трябва да е готов проектът. Един терен сме отредили и в кв. "Триъгълника" за голяма градина за 200 деца. Всичко обаче зависи от бюджета на Столичната община. И в кв. "Требич" имаме терен за градина за около 100 деца. Значи, за около 800 деца имаме готови терени за градини. ..."

Терени има, а СО къде е?  Thinking
;

така аз съм от надежда и няма никъде свободни терени освен в 5 част където са гробищата 
 #2gunfire
Аз също съм от Надежда, и явно има...  Wink

# 876
  • нейде там, където ....
И аз доста писах до Общината по темата за наборите. Личното ми желание е да мога да запиша детето си в група с предния набор и всички последствия от това. Вече имам писменото им становище, остана да се намери и свободно място.
Статистиката на Дидиа ми се струва вярна. Електронната система само забатачи нещата. Забави придвижването на опашките в детските градини и ясли, изнерви родителите и, може би, вдигна "цената" на 1 място в детска градина.
Надявам се някой да си направи труда за една реална статистика и да се вземат мерки според реалния брой деца, оставащи извън детските градини.

Едва ли е реалистично, но си представям разни нови детски градини, в които приемат 2-3 групи - първа група. Следващата година те вече са втора, направили са следващото крило - приемат още 2-3 групи от следващия набор и т. н., и т. н. ... докато първите станат ученици и се завърти пълния цикъл на обучение в тях.

# 877
Сега видях, че темата за ДГ и ясли ще се разисква в "Часът на мама" на 11.02.на запис от 04.02.

# 878
щурчо, абе много си ми интересна, как така смяташ че някой има право да забрани на детето ми, набор 2006, да кандидатства за 1 група текущ прием, след като в ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА пише, че ДГ са за " деца от три години до постъпването в 1 клас" и не пише нищо за набори?!?!?!?!Същото важи и за яслата- не само че имат право, ми и не знам какво...
Извинявай, но не само че не съм си трайкала и скатавала, защото така ми е удобно, ами и ги скъсах от жалби, защото мислеха да оставят оная глупост с наборите и смятаха да не ми дават да кандидатствам за ЦДГ , защото е набор 2006.Помисли малко защо го бяха включили в регламента- защото си бяха отворили закончето най- после, нещото, което трябваше д анаправят ПРЕДИ всички дискусии.
Да, удобно е да се разделят децата по  набори, но не и това да е каноно , който е непрестъпе. Напротив, точно обратното е.Не говоря само за децата, родени като моето в началото или края на годината. Същото важи и за ясла 1 и 2, които са пълна глупост. Да, принципно еполезно д аима такъв баланс, ама чак пък толкова прецизно  ooooh! без да свзимат впредвид някои особености...ама както и да е, важното е че ти си горда от себе си, и че пак всеки си гледа от своята камбанария...

Не е до камбанария.
Направих детайлен анализ ЗАЩО е несправедливо подобно кандидатстване на децата навършили 3г преди 31 май в сравнение с децата родени след тази заветна дата.
АМи не е справедливо просто едните да имат в пъти по-големи шансове от другите.
Нямам нищо против този факт, ако това не касае местата , които са ограничени. Но го касае, нали? Няма места за всички. Значи..трябва да имат равен шанс да влязат или да не влязат.
С цялото ми уважение към теб и към закона за народната просвета и към каквото там касае правата на децата да кандидатстват, НО...винаги ще твърдя,че в момент в който места за всички няма, не е редно и е просто възмутително едни деца да имат в пъти повече права, и то само, защото са имали късмета да се родят до 31 май!
Това е абсурдно от където и да го погледнеш.
И ДА, горда съм от това, че защитавам тази позиция, защото това не е само моята камбанария, а това е камбанарията на 50% от децата на СВЕТА в случая на София.
Няма човек, който да ме убеди,че не съм права.

AKO има места за всички деца, родителите на които желаят да ги запишат в ДГ, тогава- ТИ ЩЕШЕ ДА СИ ПРАВА, и закона който ми цитирате с Дидиа, щеше да е справедлив ( А той е създаден точно в такива времена, в които е имало места за всички деца и дори..идваха по къщите да записват ВСИЧКИ задължително, макар сега да се води,че въпросното посещаване на ДГ за деца под 6г не е задължително)
Този закон точно трябва да се промени ДОКАТО не се осигурят места за всички деца.
АКО се осигурят, - може да се върне отново.
Но в ситуацията на липса на места, каквато е в момента ситуацията, този закон за народната просвета е не само морално остарял - той е дискриминиращ по рожденна дата, защото НЕ ДАВА равен шанс ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ дори, а какво остава за прием на децата, родени след 31 май.
И да...ще се боря за това да се промени тази недомислица, защото не е честно спрямо тия деца.
И ...не можеш да знаеш каква е моята камбанария, само от това,че детето ми е родено на някаква си дата и съм многодетен родител! Изразявайки личното си мнение,че моето дете е ощетено, изразявам многократно също така и мнението,че децата, които са САМО ЕДНО в семейството си, са също ощетенеи и те нямат НИКАКВА ВИНА за това.И това без да е свързано с моята камбанария.
Защото, Плодова фея, моето дете е частен случай. То освен всичко останало е специален случай и е въпрос на моя преценка дали и кога да обявя това и ..то ще пререди не малко деца, ако го направя. Не го правя, защото имам доброто желание да бъде класирано по общия ред (за разлика от много родители, които наистина дърпат чергата към себе си и със зъби и нокти си вкарват децата - те ще си се познаят, но аз не ги обвинявам- въпрос на морал и на възглведи е)
И за да спреш с подобни спекулации, относно черджето на моето дете, ще ти спомена,че АКО не успея да си запиша детето в общинска ясла по някаква причина, то ще продължа да си работя заедно с него, както го правя, откакто се е родило.
И знаеш ли- моето място в офиса няма кой да го заеме, просто, защото сама съм си го създала.
В този смисъл, детето ми никога не ми е пречело нито да работя, нито да си изхранвам другите деца. Въпроса е,че не е честно спрямо детето ми ,да си прекарва времето в моя офис, вместо в детска градина, сред връстниците си( където му е мястото)
И...хайде да спрем с личните нападки.
Може и да има родители, които ходят на срещите на работната група за да си уредят своите си деца, но аз не съм от тях.
АКО реша да си уредя своето дете, познанствата с въпросните господа и госпожи, които посещават работната група няма да ми е необходимо изобщо.

# 879
                 Справката,която направих е на база изписани ПГУ-та /нали са обявени например 50 места/ а сега ги изписват.Същото е и с набор 2006 -кандидатите за прехвърляне от ясла в ОДЗ-приети 20 - не може да изпишеш 30. Laughing Като извадиш от приетите в ПГУ преминаващите в ясла и се получават за обявяване 20 места. Laughing И така направих преглед на всички ОДЗ-та и ЦДГ-та в един от районите.Нямах време да направя подобно нещо напр за цяла София и то от данните на КГ-то. Mr. Green
                  Нямаше начин да проверя дублиращите се ЕГН-та в няколко градини,а може и да има деца ,които са в гранични райони и да кандидатстват в ДЗ в двата района.Нямаше как и да разбера колко ходят на ДГ и чакат по-предпочитана.Така,че това е една ориентировъчна картина на положението.Сирма да си направи точна сметка колко са реалните кандидати! Mr. Green

Има още един лек "нюанс" в тази информация..В първоначално обявените бройки специално за набор 2006г (за ПГУ-тата също, предполагам, но там количеството е многократно по-малко) не са обявени "специалните случаи", които се явиха допълнително и са над бройката за обикновените деца, която беше обявена за прием..
Т.е...няма да са малко ОДЗ-тата в които има обявени 50 места, които се освобождават от ПГУ-та(наор 2002) и 22места за прием в 2006г (които при раздуването със специални случаи, вече са станали 30бр)
Така, реално , вместо 28 места за новата 2009г, ..е напълно възможно да очакваме само 20 места (а може и по-малко)..
В този смисъл..подобна "справка" няма как да е точна..
А иначе, аз също правих за нашия район и излизаше ,че всъщност повече от половината деца ще са приети..
Да де, ама..не..
Защото.все още дори не са кандидатствали тия деца, които искат само ДГ и са били против Яслите в ОДЗ..(а някой са кандидатствали, но на предварително кандидатстване, което не е активно и няма как да се види бройката им..)
Та...мисля,че подобни сметки, ще са възможни относитлено по-точно, едва, когато от системата обявят точната бройка официални свободни места и..видим колко народ ще се нареди на опашките за тях...
До тогава...всичкo са си по-скоро предположения...които дават бегла представа..за съжаление

# 880
                          Разбира се,че са предположения.Само не ме убеждавайте,че неприетите са 10 000.Да събереш всички кандидатстващи в момента пак няма да са толкова.Изобщо цялата информация не е вярна.Като са обявени 20 места за 2006 , а са приети 25-30 това трябва да се отрази в бройката изписана за места в ДЯ.Специални - неспециални след като са вътре трябва да се отрази и в информацията за ДЗ,а не само в списъка на приетите,които не е достъпен за родители,но общината го има.
                          Не ми стана ясно КАК закона за нар.просвета ощетява децата родени след 31 май?  newsm78 Аз лично не съм прочела някъде да пише ,че кандидатстват деца родени само до 31 май.Не винете закона за измислиците на някои от отговорните люде.Нашите деца са приемани по същия закон / с някои изменения/ и родените след 31 май не са имали никакви проблеми.Лично мен не ме учудва липсата на места.Откакто работя все при нас местата не са достигали и не всички са влизали в ДГ и ДЯ.При това съм водила няколко випуска с бройка над 40.И то още преди 89 година.Единственото което промениха и много затруднява приема на първите групи и от там на яслите /това след 92-93 г/ е че последната група /ПГУ сега/ биваше изписвана на 1 юни и се приемаха малките от яслата,а на техните места се приемаха бебетата.Така децата  по-лесно се адаптираха защото и времето е топло и навън се играя и изобщо е по-лесна адапатацията дори когато дрехите са по-малко. Laughing Сега обаче те имат право да са на ДГ до 15 септември и имаме такива случаи на 14 на ДГ,на 15 на у-ще. Не приемам мотивацията,че няма кой да ги гледа.Ами кой ще ги гледа от 15 септември нататък? Той може и да ги гледа и през лятото.

# 881
И аз доста писах до Общината по темата за наборите. Личното ми желание е да мога да запиша детето си в група с предния набор и всички последствия от това. Вече имам писменото им становище, остана да се намери и свободно място.
Статистиката на Дидиа ми се струва вярна. Електронната система само забатачи нещата. Забави придвижването на опашките в детските градини и ясли, изнерви родителите и, може би, вдигна "цената" на 1 място в детска градина.
Надявам се някой да си направи труда за една реална статистика и да се вземат мерки според реалния брой деца, оставащи извън детските градини.

Едва ли е реалистично, но си представям разни нови детски градини, в които приемат 2-3 групи - първа група. Следващата година те вече са втора, направили са следващото крило - приемат още 2-3 групи от следващия набор и т. н., и т. н. ... докато първите станат ученици и се завърти пълния цикъл на обучение в тях.

И аз смятам,че директорките на Дг, трябва да имат по-голяма свобода във взимането на решенията относно приема на деца в поверените им ДГ и че въпросната система ощетява всички с тромавостта си.
Една директорка би трябвало д аима възможност да се съобрази с желанията на родителите и ако прецени,че някое дете може да се справи , да има правото да вземе решение да позволи на родителите да го запишат с предния набор (или със следващия, ако пък родителите имат притеснения,че няма да се справи детето им)
Всичко това при наличието на СИСТЕМА се оказва,че са "частнии случаи", "специални случаи" и т.н и..за тях трябва да се иска разрешение от Общината (която..нямам идея защо е допуснато да има по-големи права в една ДГ от директорката, на която това й е работата и която от 20+ години прави точно това)..
Но..както Дидия се изрази- родителите сме били тия, които сме си поискали СИСТЕМАТА...(аз лично нямам спомен да съм искала нито система, нито регламент)
И..в този смисъл..всяко "удоволствие" се заплаща..
Ей на..единствената "екстра" която аз отчитам е това,че не стоим на студа цяла нощ за да си зашишем децата, щото сме в 21 век все пак...Но пък..се питам..дали аз лично не предпочитам това, пред това всяка седмица да вися пред копютъра и да следя кой къде е влязал и колко деца са се появили преди моето с повече точки и ...то момчета..и...къде шансовете с аму по-големи..и..тъкмо реша,че съм открила топлата вода и...О, небеса...всички са я открили и вече там точно се заформила опашката..и..моето пак на края и... Sick Sick Sick
Ей такива мисли ми минават..
За това...колкото повече мисля, толкова повече смятам,че идеята да има система не е лоша откъм това,че е възможно да се добива представа за реалната ситуация откъм търсене на места и налични такива, НО...това в никакъв случай не е направено (поне към момента) в помощ на родителите и на директорките на ДГ, а тъкмо обратното.. И..ако някой е видял реална полза от въпросната система, то това е Общината, която поне е преброила населението на София..с деца..

# 882

Не ми стана ясно КАК закона за нар.просвета ощетява децата родени след 31 май?  newsm78 Аз лично не съм прочела някъде да пише ,че кандидатстват деца родени само до 31 май.Не винете закона за измислиците на някои от отговорните люде.Нашите деца са приемани по същия закон / с някои изменения/ и родените след 31 май не са имали никакви проблеми.

Ами..там е работата, че с въвеждането на системата, нещата съвсем се изродиха..И ..хем се иска да се спази закона, хем пък..да се въвеждат измислени нови правила..
Защото..сега идеята е да има едно конкретно кандидатстване за учебната година 2009/2010 (например), нали?
Преди, родителите са си подавали молбите целогодишно и..ако се освободи бройка, по преценка на директорката се приема дете(ако не е имало място по-рано евентуално)
Сега уж пак е така от един момент нататък, но...през февруари 2008г (а тази година между март и 30 май 2009г) децата ще трябва да кандидатстват за свободните места.
Е...ако е родено детето след 30 май, и не енавършило 3г, как точно ще кандидатства за тия "всички" места?
Не може, нали?
Това означава,че децата, родени на 31 декември, (а и тия до 31 януари от следващия набор, щото и те искат.., а може би и родени по всяко друго време от следващия набор?), ще трябва да имат право също да участват в това класиране, нали?..за всички места?
Обаче...тук се появяват няколко проблема.
От една страна:
ЗАЩО тия деца, имат право да кандидатстват още преди да са навършили 3г,че и да бъдат приемани на места, на които би терябвало да ходят деца вече навършили 3г..
От друга страна...ако тия деца нямат това право да кандидатстват, то..реално в мига вкойто навършат възрастта за да си упражнят това право, то..места вече няма, защото всички места от приема за въпросната година са се напълнили с родените преди това..
И..дай да видим шанса на дете, родено на 31 декември за детска градина?
И шанса на дете, родено на 1 януари същата година..(или следващта, за да са само с един ден разлика)
Значи..
Дете, родено на 31 декември 2006г, АКО трябва да чака да навърши 3г за да има право да кандидатства, а не е по набори , ще има право да кандидатства чак за следващата календарна година..т.е..2010. Няма лошо, ако има места. Но...места ще има обявени чак за септември..До тогава- текущ прием за по 1-2 бройки в някой градини , евентуално..и..опашка преди него от всички родени от 31 май 2006 до 31 декември 2006...( и разбира се, неприетите от по-рано родените, ако са останали такива де..)
Та..въпросното дете, ще има право едва за 2 група, нали?
Да, обаче, междувременно, детето родено на 1 януари 2007 има съвсем същите права с него до 31 май 2010г..(докато си кандидатстват за текущите 1 групи)..
Едва тогава, на 31 май 2010г, тия две деца ще имат приблизително равен шанс, но..забележи, детето родено на 1. януари, ще има възможност да избере, дали да кандидатства за 2007г набор или 2006г набор (т.е. 1 или 2 група), защото ще има възраст и за двете..А това от декември..- сещаш се..колко свободни места ще се освободят за 2 ГРУПА...след като всички от първа минават автоматично (логично)...
т.е..излиза,че дете, родено 31 декември, може да забрави за Дг, докато навърши 6г, когато ще е задължително..При това..ако не е по набори, а по възраст, то реално ще започне на 6г и 3м и ...после кога тръгва в 1 клас? На 7г и 3м...т.е...с набора, които са на 8г..
..
...

Датата е 31 май, защото кандидатстването за ДГ (т.е. първото класиране за свободните места) е тогава.. Ако се измести на 1 септември, то ще е несправедливо за децата родени след 1 септември..(тогава моето дете няма да е ощетено)..Ако се борех за моята си камбанария..дали пък не трябваше да предложа просто да се смени датата на първото класиране с...1 август примерно, а??? Или...4 юли??? ( този абзац е специално за Плодова фея)

........
.........

Впрочем, дори да се въведе целогодишно кандидастване, без конкретна дата, пак няма да е справедливо за децата родени в края на годината (няма да е фиксирана датата 31 май, но..примерно края на август, или септември?)..Пак поради същата причина,че места за 30-40-50% от децата няма...Тия деца, просто остават извън всякакъв шанс..не говорим за предимства дори..
И..може би би било донякъде справедливо, ако децата, навършващи 7г тръгваха на училище (по всяко време - смехория, нали?) и освобождаваха место за по-малките деца, но..децата от ПДГ си се водят записани в ДГ до 14 септември...та...за какви точно навършени години може да се говори тогава?
Щом децата са в образователната система, трябва да са еднакви критериите.
Или всички тръгват по набори(както в училище), като ако се освободи място, децата от въпросния набор в ДГ където не е задължително посещението да имат право да се присламчват към вече започналата учебна година по всяко време (както винаги е било последните години) или...да махнем наборите и в училищата? И...ако ми хрумне, да си записвам детето през февруари за училище, щото..тогава навършило 7г..?

Последна редакция: чт, 05 фев 2009, 16:07 от *щурчо*

# 883
Дай сега да разгледаме шансовете на тия две деца, ако имат право да кандидатстват по набори..
Той е равен, нали?
И двете деца си кандидатстват с наборите..Едното има право да тръгне с единия или другия набор, но...все пак да кандидатства само с един набор..А другото..дори да няма право да избира набор(роденото на 31 декември) , АКО бъде прието в коя да е ДГ, родителите му биха могли да се договорят с директорката за следващта година дали да продължи с този набор или да остане още една година (което впрочем може да се случи за всяко дете, родено по което и да е време на годината, ако директорката прецени, че желанието на родителите не е неоснователно)
..
Та..ето за това смятам,че шансовете при кандидатстване по набори са еднакви, а иначе не са.
...
АКО има места за всички деца..то..ОК..едното ще тръгне през януари, другото през декември..Родителите и директорката ще преценят с кой набор и...и ..всички ще са доволни.Ама случая не е такъв, нали? Тук говорим за липса на места...Не за каприз на мен или някой друг, чието дете е родено след 31 май да дърпа чергата към себе си.
Ето за това, аз оценявам искането на родителите на децата родени преди 31 май да имат право да кандидатстват и бъдат приемани целогодишно за неоснователен каприз. При сегашния закон обаче, това е позволено..и те са прави да си търсят правата..
Ето за това смятам,че въпросния закон е дискриминиращ..и трябва да се смени.

# 884
                          Разбира се,че са предположения.Само не ме убеждавайте,че неприетите са 10 000.Да събереш всички кандидатстващи в момента пак няма да са толкова.Изобщо цялата информация не е вярна.

И за мен цифрата е абсурдна.
Но г-н Джонев вчера каза,че е вярно,че общо, от всички набори 8000 деца няма да бъдат приети в общинска детска градина.
Не вярвам той да има интерес да създава психоза сред родителите...
Всъщност..не се сещам някой да има подобен интерес..
..
Отделно от това, пак г-н Джонев на последната работна група каза,че всички места за новата 2009-2010учебна година в ДГ ще са общо около 6000...
..
Аз понеже се нагледах на какво ли не...смятам да направя личните си проучвания за бройки места и т.н за 2009-2010г едва след като излязат поне точните бройки свободни места за които ще се борим...и то за набор 2006г..
....
Много силно се надявам г-н Джонев, когато има яснот апо въпроса да обяви официално в сайта колко деца от всеки набор няма да бъдат приети и колко деца съответно ще бъдат приети.
Т.е..предварително да си знаем, как са разпределени въпросните 8000бр деца по набори..
...
Най-лошото в цялата ситуация е,че родителите реално нямаме алтернатива на общинските детски градини.
Да- има частни, в които таксите са най-малко 12 пъти по-високи (500лв, за разлика от 40лв в общинските), но..въпреки огромните такси, въпреки липсата на адекватни условия в тия ЧДГ и въпреки съмнителните качества на персонала и т.н...та..въпреки всичко, поради което родителите не предпочитат тия ДГ, то..в тях също няма места.
И ...надявам се за всички е ясно,че няма как в няколкото ЧДг в София да се приемат 8000 деца (или дори 4000, ако приемем,че бройката е двойно завишена), просто..защото техния капацитет общо е многкратно по-малък от този на общинските такива..
Т.е...тук нещата не опират до Общинска или частна ДГ и да се борим кой да му излезе по-евтино.. Тук говорим за това,че ще има деца, които няма да са нито в едната, нито в другата..и за тях просто няма алтернатива. НИКАКВА.

Общи условия

Активация на акаунт