СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 981
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 855
А, не!
Аз на държавата нищо не съм раждала.
Раждам си ги за мен и семейството ми. И после да се спасяват в други държави, в които на някой ще му пука за тях.
Децата ми знаят по 3-4 езика и нямам никакво намерение да ги спирам един ден, ако преценят,че им е по-изгодно да създават семейства и раждат дечицата си в други държави с по-добра политика към майките и децата.
Жалко, но факт.

Последна редакция: ср, 04 фев 2009, 16:05 от *щурчо*

# 856
Съмнително е наистина...но може майките на децата да се познават и едната да е знаела, че на другата детето ще го отписват  newsm78
Малко вероятно, но има шанс.

Наистина възможно е родителите да се откажат по средата на годината заради болести, така че може и да се открие място.
Мен обаче ме удиви друго. Оказва се, че в момента децата, родени през 2008г., системата ги допуска да кандидатстват за първа яслена група, въпреки че за тази учебна година тя е за набор 2007г. Дава си им номера и всичко. И така изведнъж начело на опашката за набор 2007г. се оказват деца с предимство, които обаче са набор 2008г. Май от кг.софия.бг вече не четат тук, но това редно ли е? Остави дето приятелката ми чака за детето си като първа резерва от септември месец, а сега изведнъж изскочиха пред нея деца с предимство, но те дори не са от същия набор, а са набор 2008г. - 100% сме сигурни поне за едното дете, защото познаваме и детето , и майката, името му е доста рядко срещано, пък и тя си каза. Сега ако се отвори място ще приемат детето, което е родено февруари 2008г. и няма и година или това на приятелката ми, което е родено януари 2007г., стои на опашка от миналия февруари и чака напразно?! newsm78

# 857
                      Недоволна,децата от 2008 са за първа яслена група и няма никакъв проблем да са приети.В яслрата обикновено "чиста" група от един набор няма.По - лесно се обгрижват деца от различни възрасти,докато в ДГ децата са от един набор и там групите са регламентирани.Децата от 2007 са за втора яслена група и ще бъдат приемани на освободените места от напуснали деца.
                       Направих си труда да изчисля кандидатстващите в един от столичните райони . Ето цифрите: Чакащи 2006 набор - 1814,ПГУ освобождава - 527 места.Деца 2006 година от ясля към ОДЗ - 126.Остават свободни - 401 места за първа група.Ако предположим,че чекащите са кандидатствали на 3-4 места това прави реални кандидати - 450-470 деца.Като се извадят и тези,които ходят и чакат класиране в по-предпочитана градина остават около 400-450 деца.Излиза ,че ще бъдат приети почти всички.Или остават 50 неприети деца.Не съм погледнала колко са районите в София ,но както и да ги смятам 10 000 неприети трудно ще събера. Mr. Green При това докато си играех да правя справката забелязах,че в някои градини има и в момента свободни места от другите набори и няма чакащи.Вярно,че се касае за от 2 до 7-8 места в дадена възраст,но все пак говори за липсата на 10 000 неприети.

# 858
  • София
Дидиа, дано да си права за набор 2006. Въпреки, че сигурно децата ще са повече, защото има родители, които ще кандидатстват сега за първи път, просто не са искали детето им да посещава градина преди 3 години.

# 859
Didia, явно не съм се изразила добре, но питането ми не е за прием септември, а ако се отвори място сега в момента, както писа по-горе друга мама, че е имало място в тяхната градина. Ясно е, че след новия регламент и т.н. всичко ще е по-новому. Ако тази седмица се освободи място и в момента за тази учебна 2008/2009г. първа яслена група е набор 2007г., нали, а втора яслена е набор 2006г., набор 2008г. за тази учебна година въобще ги нямаше, кого ще приемат? Не е редно деца от двата набора да са на една и съща опашка. Като са разрешили от сайта да се кандидатства с набор 2008г. защо не са ги отделили? newsm78

# 860
Дидиа, за статистиката, браво за труда и дано сте права  Hug За кой район е?
То за набор 2006г. е ясно, че тази година ще има повече места, защото ще са първа група, макар да има доста които ще кандидатстват за първи път.
Излиза, че най-зле ще е набор 2007г., особено като както се оказа сега в момента начело на опашката за този набор са и деца с предимство от набор 2008г., които биха заели евентуално освободило се място в периода до новия регламент.

# 861
Didia, явно не съм се изразила добре, но питането ми не е за прием септември, а ако се отвори място сега в момента, както писа по-горе друга мама, че е имало място в тяхната градина. Ясно е, че след новия регламент и т.н. всичко ще е по-новому. Ако тази седмица се освободи място и в момента за тази учебна 2008/2009г. първа яслена група е набор 2007г., нали, а втора яслена е набор 2006г., набор 2008г. за тази учебна година въобще ги нямаше, кого ще приемат? Не е редно деца от двата набора да са на една и съща опашка. Като са разрешили от сайта да се кандидатства с набор 2008г. защо не са ги отделили? newsm78
Защото...кучетата си лаят,кервана си върви..
Регламента в момента надминава всякакви очаквания..(говоря за стария регламент)
Понеже в момента той е нелигитимен и се спазва само поради добрата воля на директорките (няма никаква правна сила), то..г-н Джонев и Сирма,която представлява, си променят въпросния регламент, както им дойде...(може и от Общината да са промените, но...г-н Джонев твърди,че правилните управленски решения са негови)
Та..от Сирма въведоха кандидатстването по възраст, а не по набори и ..имаха намерение да остане така в новия регламент (версия 8 е живо доказателство).Обаче....това уж се промени.
Казвам уж, защото в момента кандидатурите на децата навършили 3г са активни и те реално могат да кандидатстват за 1 груа, независимо дали са родени 2005 или 2006г..
Подобно нещо би трябвало да не се допуска, но..всеки лови риба в мътната вода и...понеже това си го знаят само заинтересованите- те си мълчат и нямат нищо против..
Ти случайно го знаеш, понеже познаваш лично въпросната родителка..Мога да те уверя,че не е единствена..
Ей за това отидох в работната група - за да се боря за равен шанс за всички деца от един набор...Оказва се,че в месеците преди да се приеме въпросния нов регламент, такава равнопоставеност липсва...А дали и след това...никой не знае..
Та...сама си прави изводи за шансовете..

# 862
Оказва се, че в момента децата, родени през 2008г., системата ги допуска да кандидатстват за първа яслена група, въпреки че за тази учебна година тя е за набор 2007г. Дава си им номера и всичко. И така изведнъж начело на опашката за набор 2007г. се оказват деца с предимство, които обаче са набор 2008г. Май от кг.софия.бг вече не четат тук, но това редно ли е? Остави дето приятелката ми чака за детето си като първа резерва от септември месец, а сега изведнъж изскочиха пред нея деца с предимство, но те дори не са от същия набор, а са набор 2008г. - 100% сме сигурни поне за едното дете, защото познаваме и детето , и майката, името му е доста рядко срещано, пък и тя си каза. Сега ако се отвори място ще приемат детето, което е родено февруари 2008г. и няма и година или това на приятелката ми, което е родено януари 2007г., стои на опашка от миналия февруари и чака напразно?! newsm78

Детето на приятелката ти би трябвало да има право в момента да кандидатства и за втора яслена група в ОДЗ (заедно с набот 2006),но..това едва ли ще й помогне много, понеже в този набор места просто няма

# 863
                          Явно не съм се изразила правилно или не съм обяснила както подобава! Embarassed В яслата се приемат деца навършили 10 месеца /по старата наредба/ и сега от 3 месеца /по новата наредба/.Разделянето на първа и втора яслена група си го измислиха миналата година.Кой точно не знам - Сирма ли ,община ли или някой друг.Делене по възрастови групи в яслата няма и това "първа","втора" яслена е съвсем условно деление.Никъде няма приета Наредба или правилник,че ще се приемат само 2006 и 2007 година .Приема е текущ и ВСЕКИ,който е навършил възрастта / в случая 3 месеца/ може да кандидатства и ако има предимства /по стария регламент/ да бъде приет ако се освободи място.Ако имаше условия при което приема е само май и до септември попълване на свободните места тогава можехте да се сърдите на 2008 година.При текущ прием положението е това ,колкото и да не ви харесва.Отворете Наредбата за ДЯ и ако намерите някъде определение кой набор кога кандидатства може и да оспорвата приема на 2008 г.На мен до колкото съм в час ми е ясно,че след като детето ми е навършило 3 месеца мога да кандидатствам и ако имам предимство ще го ползвам.Така,че ако съм първа в списъка няма значение кой кога е кандидатствал вие сами отхвърлихте критерия "време" и поискахте текущ прием.

# 864
Съвсем правилно си се изразила.
Което не пречи да не разбирам какво се случва всъщност..
И.. още по-малко означава, че точно тия родители, които четат тук са искали текущи класирания или класиране само от май до септември....
Лично аз чух не едно и две мнения на родители, които смятат също като мен,че ролята на въпросната система би трябвало да е само заместител на реалните опашки пред градината (впрочем така ни обещаваха от Общината, когато за първи път се заговори за въпросната система)
В крайна сметка не родителите отрекоха времето като критерий, а СИРМА, понеже :
- се издъни с обезпечаването на възможност да се влезе във въпросната система едновременно от няколко хиляди човека (чудя се тия от гугъл как успяват милиони заявки да поемат без да се сриват..ама...явно ще си се чудя..)
- отказаха да участват в реализиране на системата, ако съществува фактора време.
..
Реално, родителите не са били недоволни от фактора време като фактор, а от начина по който беше приложен.(т.е. издънката, която изнерви всички)
Истината е,че със или без този фактор, места няма и ако всичко беше наред и Сирма си беше свършила качествено работата по прием 2008г, това,че места няма щеше да лъсне не в 13ч на 04.02.2008, а още в 9.15ч на същия ден.
Тогава недоволството щеше да е насочено където трябва, а не към въпросната бъгава система
И тогава, може би сега тук щяхме да нищим къде и как да се построят (и защо се бавят) новите ДГ, а не някакви измислени критерии по които да си доказваме една на друга чие дете е по-по- най- равно и заслужава (или не заслужава) да посещава общинска ДГ...
Аз съм силно възхтена от това, че от Държавата прехвърлиха проблема на Общината , а тя от своя страна на Сирма, а тя от своя страна на нас, пускайки ни мухата за нов и по-справедлив регламент..
Хех..как да стане справедливо разпределянето на 6000свободни места между 14 000 деца, които чакат за детска градина и ясла..
Ако се намери някой да отговори на този въпрос, трябва да го номинираме за Нобелова награда..
Та..всички тия дискусии тук са прах в очите на родителите и отместване на истински сериозния въпрос: ЗАЩО няма места за всички деца, родителите на които желаят да позлват общинска детска градина.
Едните били социално слаби, другите били плащали повече данъци- всички имат равни права!
Децата ни се раждат еднкави и нямат никакви заслуги нито вина за това дали са близнаци, породени, пето, десето или първо дете в нечие семейство.
Повечето критерии са насочени към улесняването на родителите, а не към справедливост откъм нуждите на децата.(просто всички имат равни нужди)
Ей такива разсъждения..
А за персонала никой не мисли..и за това,че тия деца там не само се "гледат" те се възпитават, обучават...И не говорим как да разпределим 14 000кг ябълки в няколко сгради на склад, а за живи деца ...за които някой трябва да полага грижи, да отпуска средства и..ех...какво ли си говорим..
Факт е,че нещата докато няма места за всички деца, няма да са читави.

Последна редакция: ср, 04 фев 2009, 18:44 от *щурчо*

# 865
Записвам се само с надежда да разбера по-скоро какви са окончателните критерии за кандидатстване  Praynig
Пожелавам успех на всички!

# 866
  • Нови искър
              nilro и Анна , защо детето,което ви е предредило да не е случайно? Все още действа стария регламент и в него съществуват предимства.При кандидатстване това дете се нарежда /на база предимството си/ на първо място,освобождава се място и то влиза с текущ прием.Съвсем нормално е ,че ако има брат / сестра /най-често срещаното предимство/ майката да кандидатства веднага без да изчака нов регламент.Въпреки,че лично аз съм убедена,че и по новия регламент пак ще излезе напред с точките от критериите.

сСпоред мен предимството трябва да важи за така нареченото Набор на съответното дете защото при това положение не само моето дете но и новороденото няма да може да влезне поради факта че не се приема граница за това така наречено предимство
Но това е мое мнение все пак кои ли ме чете.
 Stop

# 867
  • Нови искър
Интервю на кмета на район "Надежда" инж. Димитър Димов в "Градски вестник" на 20.01.2009г.

"... Въпрос: Колко от децата на район "Надежда" останаха извън детски градини?
   Отговор: Около 1400 е недостигът на места в градини и ясли. В момента имам четири сигурни терена за детски градини. Едната ще е в първа част на квартала за 100 деца, тече конкурс за строител. Правим разширение на детска градина в кв. "Свобода". Проектираме една нова - пак в първа част, за около 200 деца, до март трябва да е готов проектът. Един терен сме отредили и в кв. "Триъгълника" за голяма градина за 200 деца. Всичко обаче зависи от бюджета на Столичната община. И в кв. "Требич" имаме терен за градина за около 100 деца. Значи, за около 800 деца имаме готови терени за градини. ..."

Терени има, а СО къде е?  Thinking
;

така аз съм от надежда и няма никъде свободни терени освен в 5 част където са гробищата 
 #2gunfire

# 868
  • София
Даваха ли нещо в Часът на мама нещо за новия регламент в детските градини newsm78 аз гледах от части ама говориха са субраните ваксини от памперсите

# 869
  • София
Интервю на кмета на район "Надежда" инж. Димитър Димов в "Градски вестник" на 20.01.2009г.

"... Въпрос: Колко от децата на район "Надежда" останаха извън детски градини?
   Отговор: Около 1400 е недостигът на места в градини и ясли. В момента имам четири сигурни терена за детски градини. Едната ще е в първа част на квартала за 100 деца, тече конкурс за строител. Правим разширение на детска градина в кв. "Свобода". Проектираме една нова - пак в първа част, за около 200 деца, до март трябва да е готов проектът. Един терен сме отредили и в кв. "Триъгълника" за голяма градина за 200 деца. Всичко обаче зависи от бюджета на Столичната община. И в кв. "Требич" имаме терен за градина за около 100 деца. Значи, за около 800 деца имаме готови терени за градини. ..."

Терени има, а СО къде е?  Thinking
;

така аз съм от надежда и няма никъде свободни терени освен в 5 част където са гробищата 
 #2gunfire
Не е точно така. Имам информация от фирма, която кандидатства за строеж на детска градина в ЖК Надежда.
В момента тече конкурс за избор на фирма изпълнител и става въпрос точно за детска градина в Надежда 1.

Общи условия

Активация на акаунт