СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 994
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 840
              nilro и Анна , защо детето,което ви е предредило да не е случайно? Все още действа стария регламент и в него съществуват предимства.При кандидатстване това дете се нарежда /на база предимството си/ на първо място,освобождава се място и то влиза с текущ прием.Съвсем нормално е ,че ако има брат / сестра /най-често срещаното предимство/ майката да кандидатства веднага без да изчака нов регламент.Въпреки,че лично аз съм убедена,че и по новия регламент пак ще излезе напред с точките от критериите.

# 841
  • на път
....
E то за предимството ясно, но по-лошото в случая е, че това дете кандидатства и веднага се отваря място за него. Предполагам, че не е случайно.

Да наистина случват се такива неща и то съвсем реално.
Нашето второ дете е от тези ...
Осиновихме детенце по Коледа и в минутата в която ми връчиха акта за раждане я регистрирах и кандидаствахме за градината на баткото - имаше 2 обявени места за които 2 класирани момченца не се записваха от 3 седмици (при списък от 160 чакащи). В момента в който те отпаднаха автоматично, нашето дете регистрирано последно влезе първо ...

# 842
  • София
Дидия, мен никой не ме е предредил, но просто е много съмнителен факта, че дете кандидатства с предимство и веднага се открива място, като преди това от септември подобно нещо не се е случвало. Друг е момента, детето наистина да е нуждаещо се и по тази причина директорката да е открила мястото за него. Но това лесно може да се провери, стига на shammi  да и се занимава. d  iva, вашият случай е малко по-различен, все пак ти самата казваш, че местата ги е имало, просто преди вас са се отказали.

# 843
  • София
Съмнително е наистина...но може майките на децата да се познават и едната да е знаела, че на другата детето ще го отписват  newsm78
Малко вероятно, но има шанс.

Както аз знам, че в детската кухня при нас се освободи място...познавам майката и казах на друга майка да се запише. А в началото на сезона нямаше места.

# 844
  • София
Здравейте на всички!
Понеже аз искам да запиша сина си на детска градина от новата учебна година септември 2009, искам да ви попитам за какви предварителни класирания става дума тук (не съм чела цялата тема   Embarassed ), за какво предреждане на деца...
Защо не е като миналата година - един ден през април мисля, че беше се регистрираха децата...
Доколкото съм била в системата за записване ми стана ясно, че при 276 чакащи деца, за градината, кочто е най-близо до нас, няма как сина ми да се включи (предполагам и много други деца).
Моля, обяснете ми логиката   Praynig

# 845
Фанита, тази година ще има нов регламент и ще се кандидатства по него. Всеки ще получи определен брой точки и ще се класира с тях. Ако нямаш 15 деца, 13 от които в същата градина синът ти отново няма да е приет, защото има недостиг на места и в детските заведения се приемат (по стария и по новия регламент) само деца, чийто братя/сестри посещават същото заведение, деца от многодетни семейства, сираци, близнаци, деца на инвалиди и ... ами официално  няма други. Неофициално можеш да си говориш с директорката и да се "измисли" нещо. Успех  Peace

# 846
Фанита, тази година ще има нов регламент и ще се кандидатства по него. Всеки ще получи определен брой точки и ще се класира с тях. Ако нямаш 15 деца, 13 от които в същата градина синът ти отново няма да е приет, защото има недостиг на места и в детските заведения се приемат (по стария и по новия регламент) само деца, чийто братя/сестри посещават същото заведение, деца от многодетни семейства, сираци, близнаци, деца на инвалиди и ... ами официално  няма други. Неофициално можеш да си говориш с директорката и да се "измисли" нещо. Успех  Peace

Моля, моля...не всички многодетни семейства. Само тия, на които децата са под 18г...(поне повече от 3 от децата)..
Но да..така е..при сегашния вариант за регламент, ако са верни цифрите, които г-н Джонев обяви, ще се приемат 60% от всички деца, от тях, 30% ще са с различни предимства (от изброените по-горе) и...това по мои сметки прави 42% от нормалните деца да имат шансове да бъдат приети...(ако цифрите обявени от г-н Джонев са верни)..Но аз допускам, че не повече от 30% от нормалните деца ще имат шанс...(и дори този процент ми се вижда оптимистичен)

# 847
Дидия, мен никой не ме е предредил, но просто е много съмнителен факта, че дете кандидатства с предимство и веднага се открива място, като преди това от септември подобно нещо не се е случвало. Друг е момента, детето наистина да е нуждаещо се и по тази причина директорката да е открила мястото за него. .
                  Знаеш ли кога директорката "ще открие" така място и ще приеме детето в групата ми при положение,че вече са 30?  Laughing На куково лято.Няма начин да ме принуди да гледам повече над определената бройка и ако са повече от 22 винаги са ни питали и са мотивирани надвишаващите бройки.
                   И защо да не се освободи място сега? При мен от септември до сега места свободни - няма,но от понеделник напусна дете и ако не бяхме ПГУ щеше да бъде прието ново и то от чакащите,та ако ще и да е кандидатствало на 1 февруари.

# 848
  • Върху лъчите на Слънцето.
Интервю на кмета на район "Надежда" инж. Димитър Димов в "Градски вестник" на 20.01.2009г.

"... Въпрос: Колко от децата на район "Надежда" останаха извън детски градини?
   Отговор: Около 1400 е недостигът на места в градини и ясли. В момента имам четири сигурни терена за детски градини. Едната ще е в първа част на квартала за 100 деца, тече конкурс за строител. Правим разширение на детска градина в кв. "Свобода". Проектираме една нова - пак в първа част, за около 200 деца, до март трябва да е готов проектът. Един терен сме отредили и в кв. "Триъгълника" за голяма градина за 200 деца. Всичко обаче зависи от бюджета на Столичната община. И в кв. "Требич" имаме терен за градина за около 100 деца. Значи, за около 800 деца имаме готови терени за градини. ..."

Терени има, а СО къде е?  Thinking

# 849
Терени има, а СО къде е?

...
СО питат : " А държавата къде е"..и..топката се прехвърля от..единия крачол в другия..

Хубаво е,че има мисъл в тази посока - може е един момент на г-н Станишев да му се прииска да се задоми и да си проима детенце и..да се замисли,че и други семейства така... newsm78 newsm78 newsm78

# 850
Дидиа, все се каня да те питам..
Относно това,че децата са по 30бр в група..Не мисля,че във всяка градина е така..
Със сигурност има градини в които децата са 22бр и..отпускането на няколко места в повече едва ли би ббило проблем..(освен за персонала)
Питането ми обаче е в друга плоскост.
Това,че в момента групите са по 30 деца, означава ли,че за 2009г септември бройката ще е по-малка?
Или..тия 30 бр си се запазват? (говоря с всички екстрено приети деца..)

Разбира се, аз съм с ясното съзнание,че градините в момента се пука тпо шевовете от деца...особено, ако всички посещават редовно...

Последна редакция: ср, 04 фев 2009, 15:32 от *щурчо*

# 851
Дидиа, все се каня да те питам..
Относно това,че децата са по 30бр в група..Не мисля,че във всяка градина е така..
Със сигурност има градини в които децата са 22бр и..отпускането на няколко места в повече едва ли би ббило проблем..(освен за персонала)
Питането ми обаче е в друга плоскост.
Това,че в момента групите са по 30 деца, означава ли,че за 2009г септември бройката ще е по-малка?
Или..тия 30 бр си се запазват? (говоря с всички екстрено приети деца..)

Щурчо,децата са под 30 обикновено там където няма много желаещи.Мога да ти кажа,че ДГ в центъра на София години наред работеше със специално разрешение за намален капацитет поради липса на кандидати.
               Заявените бройки за новото кандидатстване ще са 22 + 3 /официалните 10 % ,които направо си влязоха в бройката/ за новите първи групи.И то там където няма ясла т.с. в ЦДГ-тата,а ОДЗ-тата ще дадат само свободните бройки,които остават след прехвърляне на децата от яслата.
               След приемането на регламента ще се разбере децата със СОП и тези с комисиите дали ще бъдат в основната бройка или ще се увеличи капацитета с техния брой,но не повече от едно на група.Като се прибави и втори близнак,ако единия е приет и те станали 30.При нас обаче винаги се е взимало решение на ПС дали да се увеличи бройката и с колко.Никой никога не ни е налагал 30 без съгласието ни. Peace

# 852
  • Върху лъчите на Слънцето.
Разбира се, Дидиа ще отговори на този въпрос (сега видях, че вече го е сторила), но да ти кажа това, което аз знам от опит. И преди децата бяха по около 30  в група. Посещаемостта е по-ниска в първа - втора група, но в трета и особено в четвърта група рядко някое дете отсъства. Та бройката и преди е била голяма, но видяхме миналата година, че се обявяват по-малко места. Няма да отговарям защо.(Дидиа го е сторила  Wink) Малко остана да видим какво ще бъде обявено. Приетите тази година в първа група 30 деца преминават във втора. Но не ми се вярва да се обявят 30 места за новосфолмираща се първа група. (примерно)

# 853
Аз друго притеснение имам.
Ето сега за ОДЗ примерно.
Ако преминават 30 деца в 1 група, и се разкриват 2 групи, то дали ще се обяват 22(+3)=25 места за 1 група допълнително или само 20  newsm78( другите 30 да се разпределят в двете групи по 15 и да се обявят 2ь10бр места за допълване)
Мисълта ми е,че това с раздуването на групите в момента, може да е също скрит начин да се намалят реално местата след това за основния прием.. newsm78

# 854
  • София

Благодаря за отговора!
Хм, много странно. Започнах да се чувствам сякаш няма защо да й се раждат деца на тази държава. Тя не се грижи нито за майките, нито за децата...
Лошо е, че скоро - ако всички като мен не намерят за нужно да раждат деца на държавата - няма да има нация, което обезмисля и държавата!

Общи условия

Активация на акаунт