СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 981
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 035
Ана, моето неродено дете е пълноправен наследник с моето родено дете. Тоест НС гласувайки закона за наследството е признало, че едно дете става дете след като бъде заченато и оттогава се ползва със своите права. Ако НС е признало моето дете за дете не може сега общинския съвет да каже, че не е...
Чл. 2. (1) Не може да наследява нито по закон, нито по завещание:
а) който не е заченат при откриване на наследството

Ето какво казва закона за дискриминацията
Чл. 4. (1) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.
Чл. 8. Лицата, съзнателно подпомогнали извършването на актове на дискриминация, носят отговорност по този закон.
Чл. 37. Не се допуска отказ от предоставяне на стоки или услуги, както и предоставянето на стоки или услуги от по-ниско качество или при по-неблагоприятни условия, на основата на признаците по чл. 4, ал. 1.

Може ли някой да ми каже коя от критериите не отговаря на чл.4  newsm78 newsm78 newsm78. Това си е пряка дискриминация от всякъде и ако вземат да приемат тази точкова система трябва да си търси правата по съдебен път. Това е.

# 1 036
  • Върху лъчите на Слънцето.
Това си е пряка дискриминация от всякъде и ако вземат да приемат тази точкова система трябва да си търси правата по съдебен път. Това е.

Дискриминирани винаги ще има, какъвто и регламент да се измисли, докато не се разкрият достатъчно места. Ми хайде тогава да се обединим и всички заедно да съдим и община и държава на по-високо ниво. Белким ги принудят да си свършат работата, вместо да се губят средства и време в разни разработки на критерии...

# 1 037
Ето какво казва закона за дискриминацията
2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.

Права си че в повечето критерии може да се открие дискриминативен елемент, но само при сравними сходни обстоятелства. Няма начин две семейства да са толкова еднакви че да са в сравнимо сходно положение. И ако не са в сходно положение по някакъв признак и им се даде някакво предимство поради тази причина, не мисля че става въпрос точно за дискриминация.

И даването на детски на базата на доход по тази логика е дискриминация, и раздаването на социални помощи и разни други подобни.

# 1 038
Гневна, аз съм ЗА! Аз лично не бих се подвуомила да ги съдя дори и в случай, че моето дете е от късметлиите, които ще влязат в ДГ.
И няма дискриминация когато децата са поставени при равни условия - тоест жребий или друга система с равни шансове за всички, било то и по време както беше миналата година.

Ели, за детските не е за съжаление. Те се водят помощи и всички помощи се дават при специални условия. в случая условието е месечен доход на член от семейството.

Иначе всички семейства с 1 дете чакащи са ДГ са в сравними сходни обстоятелства.

Последна редакция: вт, 10 фев 2009, 11:20 от Ger4o

# 1 039
  • София
Ger4o, първо, успокой се малко, нервите ще ти трябват много в бъдеще. И не се карай на целия форум. Имаше работна група, имаше време, когато, ако си желала, си могла да отидеш и да си изразиш мнението. Прави ми впечатление обаче, че ако второто ти детенце, да е живо и здраво, беше се появило няколко месеца по-рано, ти нямаше да имаш нищо против критериите за братя и сестри, за породени деца и т.н. Ми не може 'ем кино, 'ем сладолед - при недостиг на места, някъде трябва да се тегли чертата и за съжаление в настоящия проект тя за малко не позволява на твоето детенце да получи допълнителна точка. В момента се съмнявам, че от общината или Сирма четат тук, затова ако искаш, пиши си аргументите директно до общината.

За протокола, ако изобщо има точки за деца от ясли, според мен е справедливо да бъдат от всякакви ясли - държавни, частни, в София и където и да е. Защото аргументът беше, че тези деца вече са социализирани, което е валидно за всички деца от всички ясли. Това съм го коментирала още преди няколко месеца, въпреки че моето дете ходи в държавна софийска.

Колко места няма да достигнат също още не е ясно, доколкото разбирам, не са де-дупликирани статистиките за опашките, т.е. едно чакащо дете сега се отброява няколко пъти, на всичките опашки, където чака. Тук Сирма дадоха прогноза, че ще влязат 50% от децата с 3 точки, не знам точно как са я правили.

# 1 040
Моето лично мнение е че преди съдебен процес е хубаво да се мине и през етапа на протестите, но за това всички си говорим, но никой не се нагърбва с организацията. Пък тогава ако не стане - да се съди общината.

Истината е че родителите не сме достатъчно активни, за да си защитаваме интересите.

# 1 041
Абсолютно подкрепям факта,че критериите са дискриминационни в болшинството си. Написала съм няколко страници по-напред кои точно според мен.
Пак повтарям,че макар майка на 4 деца, смятам,че децата по същество са еднакви, независимо дали са 1.2.3.4.или 10 в семейството. И всички трябва да имат равни шансове.
Мога да приема ,че многодетните МАЙКИ имат право на предимства и за това намирам възрастовите граници на децата им за измислени и некоректни (една майка е или многодетна, или не е независимо от възрастта на децата си, точно както една бременна не може да е малко или повече бременна в зависимост от месеца в който е бременна)
За това смятам,че така, както са оформени критериите са дискриминационни.
Не може дете да има предимство за това,че има брат или сестра...(но за това пък да е и до определена възраст този брат или сестра...е върха)
Не може породените деца да са с повече права от непородените - въпрос на избор на родителите е възрастта на децата.
Не може дете, което вече посещава детска градина да носи предимство на братче или сестриче....просто...не е редно да е така, щом няма места за всички..(ако има места за всички - ОК, нека носи предимство за да са на едно място, но..това е екстра, а не задължително условие).

Многократно съм казала,че съм ЗА да опитаме да съдим виновните за тази ситуация.
Аз лично ще се включа в общ съдебен процес, ако се организира такъв. Ако не се организира, може би сама ще си го организирам -   индивидуално..

Подкрепям твърдо правата на еднодетните семейства да са равни с тези на семействата с повече деца!

# 1 042
Моето лично мнение е че преди съдебен процес е хубаво да се мине и през етапа на протестите, но за това всички си говорим, но никой не се нагърбва с организацията. Пък тогава ако не стане - да се съди общината.

Истината е че родителите не сме достатъчно активни, за да си защитаваме интересите.

Не сме, но има съсловия, които са.
Животновъдите и земеделците (за съжаление не са в София, за да помогнат...), но лекари, учители, таксиметрови шофьдори... всички те нямат ли деца? Недостига на ДЗ не е ли и техен проблем? Или родителите с деца в градинска възраст сме някакви извънземни?
Ето тук е мястото на т. нар. неправителствени родителски организации, защитаващи (дали newsm78) интересите на родителите. Не е ли правилно точно тези организации да ни организират, да преговарят с останалите организации за подкрепа, за да може да се стигне и до протести, и до подписки, и т.н... за да има някакъв дефект, та евентуално нещата да тръгнат към оправяне?
Защото, ако се изсипем просто така едно голямо стадо (извинете, ама сме точно такова - като овцете - на където им кажеш, натам вървят, и се примиряваме с всичко!), без всякаква организираност какъв ще е ефекта? Подигравки, присмех... и ще дадем зелена светлина на "онези горе" да ни разиграват като марионетки още повече!
Та... къде сте, неправителствени организации? С какво се занимавате? Защо не се занимавате с един от на-наболелите проблеми на родителите?!

# 1 043
marmotche всичко, което съм написала е в посока да се разкарат точките, защото са дискриминационни. Не говорим за моята бременност и за тази 1 точка. Дадах пример, че ако една майка с 2 деца (и повече) до 18 годиниима точка, то децата не трябва да се броят само такива, които са родени преди кандидатстването, а всички, които закона предвижда като деца! Тоест против съм точките и смятам, че всичките облагодетелстват някого!
Иначе мога да си крещя колкото си искам в тази тема - нарича се СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ. Това моето са си страсти и смятам, че пиша в правилната тема. Иначе аз не виждам да съм обвинила целия форум. Изказала съм моето мнение относно точковата система. Ако някой се е почувствал обвинен в нещо явно съвестта му не е достатъчно чиста и знае, че приемането на тези критерии е неправилно.
И както написах не съм знаела, че има открита маса - иначе ти гарантирам, че щях да съм първа там и щях да защитавам ПРАВИЛНАТА позиция, а не собствената си. Със същата сила можеше да има точки за всички деца с рус цвят на косите или такива, които имат родители по-високи от 195 см.
Иначе точка за деца в държавна детска ясла е направо смешен и вече имам депозирана жалба до предстедателя на общинския съвет.
Ако имам майки, които са за равен старт ако искате да отворим тема за оформяне на текст за подписка да не се приема това. Аз лично ще се ангажирам да преправям, допълвам и т.н. текстовете и лично ще я депозирав в общинския съвет. Не ме мързи да направя тази организация, както не ме мързи да направя това и сама. Факта, че не съм разбрала, че има открита маса не ме прави безотговорна. Това е критерият време, срещу който толкова плюете. Ето, вече разбрах и съм готова да се ангажирам с организацията му.
Има ли и други?
п.п. мога да се ангажирам да платя и адвокатска консултация по темата, защото със сигурност има още закони, на които това нещо противоречи

Последна редакция: вт, 10 фев 2009, 12:00 от Ger4o

# 1 044
Гневна, родителски НПО са организирали протести и проблемът е че присъствеността винаги е била много ниска. Всички подкрепят и в сюблимния момент на всеки му изниква нещо супер неотложно и се появяват няколко човека само. Предполагам че това е причината поради която сега не са се затичали да го правят.

А самата организация си отнема доста време и нерви. Все пак в тези организации работят хора като мен и теб, със също толкова лично свободно време, но с повечко ентусиазъм.

# 1 045
  • София
още отначалото следя тази тема / доколкото мога/ и съм съгласна с дискриминацията, но тогава идва въпросът-след като всички критерии са дискриминационни то тогава как точно ще стане подборът. факт е че не достигат места и трябва да се разпределят по някакъв начин, нали? ако няма критерии как-всички на общо основание да бъдем "джуркани" ли?

# 1 046
Много пъти тук си говорихме и продължаваме да си говорим, че критериите заложени в проекта на новия регламент са дискриминационни. Аз не съм юрист, но в работната група е имало юристи от Общината. Ако имаше нещо дискриминационно, юристите първи щяха да скочат...
Ели (Hrisa) , *щурчо* кажете моля ви, този въпрос разискван ли е на срещите на работната група и какво казаха юристите по повод на евентуалната дискриминация?

# 1 047
Ели (Hrisa) , защо тогава аз (и още много хора, родители или не) не сме разбрали, кога и какво са организирали? За съществуващите в този форум теми по тези проблеми разбрах, чак когато регистрирах детето си в http://kg.sofia.bg/?page=home . Значи не е имало достатъчно гласност. Това, може би, означава, че или някой не си е досвършил работата, или нещо не е дообмислено и доорганизирано, за да се получи. Не обвинявам никого, но не е ли така? А може би тогава не са имали достатъчно опит? Но това означава ли, че този проблем трябва да се загърби? И да се търсят решения на по-лесните каузи? Трябва ли при несправянето с една задача да я загърбим? И не е ли по-правилно и по-добре, да се опита отново, но преди това да се намерят слабите места на предишния опит? А като е имало такива опити, търсена ли е помощ от другите организации?
А дали ако шофьорите-родители в градският транспорт, таксиметровите шофьори-родители, учителите-родители, лекарите-родители и т.н. обединят усилията си всеки според начина и професията си, няма да се промени нещо? Но това няма да се получи, ако не се търси тяхното съдействие. Ще кажете, че ние с нищо не сме ги подкрепили до сега, но все от някъде трябва да се започне. Сега те нас, после ние- тях... и ще се разрешят пролемите не само на родителите, но и на много повече, и самата сържава ще тръгне малко по малко в правилната посока. Просто нещата са навързани. Но, и преди съм го казвала, най-големият ни проблем е нашето овчедушие.

# 1 048
Звездице, разбира се че ще бъдем джуркани  Mr. Green.... Ти какво предлагаш? Има недостиг на места - затова ще си уредим нашите с критерии, които на всички е ясно, че не са справедливи, а останалите да го .... ? Няма лошо - и това е вариант, ама нека да е така обявен.

# 1 049
                   Браво! Hug Гледам,че имате напредък!Най-после се сетихте,че има и учители-родители ,а миналата година когато ги плюехте на стачката вместо да ги подкрепите хич и не се постарахте да разберете защо стачкуват!Ами не е само за заплати  Mr. Green а и за по-добри и безопасни условия на труд,които от своя страна осигуряват комфорта на децата ви.Сега също скачате за 1 т която се дава на работещите в ДГ, а всеки гледа да вкара точки ,които ще му вършат на него работа.Може да се счита за неправилна точката за учител,но точка по адресна регистрация - какво е ?Същото даже още по-дискриминационно.
                   А за делата да ви кажа - трябва да имате адски здрави нерви и търпение,защото в нашия съд се точат с години.Аз,лично,водя дело срещу една институция и мога да ви кажа,че подхвана 6-та година,а скоро ще мине в 7-мата.До тогава децата ви вероятно ще са абитулиенти. Peace Разбира се ако не съдите БГ в Страсбург. Там шансовете са далеч по-големи и реални.

Общи условия

Активация на акаунт