СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 100 101
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 020
  • Ланкър, планините Овнерог
Не, не оглеждам многодетните, в никакъв случай. Оглеждам това до 18г. Даже онзи ден слушах по новините, че има глоби за родители, които са оставили деца под 12г. сами. За това ми е чудна идеята на това "до 18г" защо е.

# 1 021
Гита Ог , моите са на 19 и половина, на 18 , на 9 и половина и на 2 и половина.
И ВСИЧКИТЕ са си мои деца и всичките НЕ СА самостоятелни хора. Най-голямата е студентка 2 -ри курс (понеже тръгна на 6г), но можеше и да е първи..А малката е на 18, но е абитурентка..Нейните съученици са по на 19г..
Сама разбираш (надявам се), че няма как да ги "изключа" от семейството си.
Да, биологично биха могли да имат деца ...теоретично след 12-13г възраст, това не е проблем, нали?
Може би няма от къде да знаеш, но някога имаше паспорти- зелени с много страници..В тях се вписваха много неща. На една от страниците, имаше място за "Деца под 18г възраст"...
В САЩ за непълнолетни се смятат децата под 21г възраст, по нашите ширини по-бързо съзряват.. Mr. Green
Може би е възможно да се органичат до 16г, защото до тогава образованието е задължително и..след това може да ходят да пасат кравите на село...Или до 14г, защото след това имат право на временни лични карти...Или..до...7г, защото тогава тръгват на училище..Или до 6г защото от толкова става задължително образованието...
Но границата 10г..просто не знам от къде си я бяха изсмукали миналата година..
..
...
Не знам защо  се шири някакво мнение,че след като едно дете може относително самостоятелно да се справя и няма нужда от денонощно обгрижване, то то е голям човек и следователно родителите му нямат ангажименти към него.
Някога, когато аз бях дете, ходех сама на балет на 6г в центъра на Варна (3-4 спирки от дома ми) с ключ за вкъщи на врата. Бях достатъчно зряла за да се справя с това. И сегашните ни мъници са. Просто...времената не са каквито бяха някога, когато аз бях дете. И сега, може да ви звучи смешно, но до 7 клас си изпращах и посрещах големите деца от училище..(никога не са учили в кварталното училище) и сега понякога продължавам да ги отвозвам до където се налага, ако преценя,че не е подходящо да са без придружител.
Може и да има безпризорни деца , но..това не означава, че всички са такива, нито,че това е нормалното.
Тук не говорим,че нямам доверие на големите си деца да "гледат" малките..Просто за никое от децата ми не е безопасно по улиците на София. Иначе в къщи- много ми помагат и много разчитам на тях..Но..те си имат свои ангажименти и в тях не влиза отглеждане на братче, ВМЕСТО детска градина. И..само да вметна..моите са над 18г..т.е..не съм вече многодетен родител по смисъла на последната версия за нов регламент.., но съм ЗА родителите на повече деца да имат предимство и смятам,че 18г си е напълно нормана граница, ако е нужно да има граница изобщо.....Смятам,че това не е дискриминационно и всеки има правото да стане многодетен родител.. (както и ,че всеки родител има право да избира разликата във възрастта на децата си)

Последна редакция: пн, 09 фев 2009, 20:26 от *щурчо*

# 1 022
  • Ланкър, планините Овнерог
Не, моето дете не е ощетено, то си ходи на ясла в ОДЗ, но ми беше странно защо това да е предимство. Разбирах го миналогодишното "3 деца до 10г", "близнаци".... Даже се чудех дали да пиша, ама пусто мер сърбят ръцете.... Hug

# 1 023
Защо според теб, децата, които имат братя и сестри до 10г би трябвало да имат повече права от тези, които имат братя и сестри до 18г ?
Според мен ДЕЦАТА са равни. Дори и да нямат братя и сестри.
Това предимство се дава на РОДИТЕЛИТЕ за тяхно улеснение.

# 1 024
  • нейде там, където ....
Ще чакам с нетърпение предаването в сряда. От всичко казано тук, пред мен се очерта следната картинка:
От цялото становище на Асоциация "Родители", се разпространява само един откъс, удобен за Общината и "Сирма". Пропускат да кажат какви варианти са били предложени, по които да дадат мнение. Както и че има варианти, отхвърлени от "Сирма", Общинарите или директорките. Получили са необходимото им
" ...... нашето становище е, че изборът чрез жребий третира най-равнопоставено кандидатите с равен брой точки. ....."
Благодаря на всички, които положиха усилия за едно по-справедливо и прозрачно разпределение на и без това недостатъчното места. Но голяма част от недоволството на родителите (особено на не активно четящите тук) обшинарите успяха да отклонят в удобна за тях посока. И после, върви да обясняваш, че нямаш сестра ....

# 1 025
Биа' , все още се очаква приемането на регламента. Очаква се да е приет най-късно в началото на март месец..
След приемането му, опашките за ЦДГ ще се пренаредят по новия регламент за набор 2006 и за набор 2007 и 2008 съответно за ОДЗ..
(много не ми е ясно, докато не попълнят въпросниците по новия регламент родителите на децата, които сега са на опашките ...какво се случва с тях (опашките..), но...предполагам,че от Сирма ще ни информират..)
..
Предаването Часът на мама ще бъде в сряда 11.02. от 10ч по БТВ

Благодаря ти за уточнението!Непременно ще гледам предаването. Hug

# 1 026
А на мен, честно казано, ми е странно предимството за 3 деца в сем-то до 18г. Че то на 18г може да има свои деца вече. Каква е идеята на това предимство?

Защо родителите на едно дете искат да го дадат на градина? Най-вероятно, за да си осигурят допълнително към дохода на бащата и доход от страна на майката - за да могат да изхранват (обличат, обуват, образоват и т.н.) въпросното дете.
Защо родителите на 3 деца искат да дадат на градина някое от тях? Най-вероятно по същата причина - за да осигурят доход и от страна на майката, с който да изхранват (обличат и т.н.) трите си деца.
Кой има по-голяма нужда от допълнителния доход, този, на майката? За мен отговорът е очевиден. А за теб?
Надявам се, че няма да ме убеждаваш, че 18-годишните ученици трябва да се издържат сами. За по-големите деца щурчо ти е писала.

(Извинете, падна ми батерията, ще продължа после)

# 1 027
Моля някоя мама с повече опит да ми каже имаме ли шанс и кога за ОДЗ,при положение,че след3 класирания до момента от номер 97 сме номер 99 и трябва ли наново да кандидатстваме? Също кога се кандидатства за детска градина,в момента ми излиза,че нямаме навършена необходимата възраст,а за да тръгне на 3 трябва по-рано да сме кандидатствали,нали? Hug

# 1 028
  • нейде там, където ....
Никой не може да каже кога или къде. Предстои промяна в регламента за прием.

# 1 029
  • Върху лъчите на Слънцето.
Защо родителите на едно дете искат да го дадат на градина? Най-вероятно, за да си осигурят допълнително към дохода на бащата и доход от страна на майката - за да могат да изхранват (обличат, обуват, образоват и т.н.) въпросното дете.
Защо родителите на 3 деца искат да дадат на градина някое от тях? Най-вероятно по същата причина - за да осигурят доход и от страна на майката, с който да изхранват (обличат и т.н.) трите си деца.
Кой има по-голяма нужда от допълнителния доход, този, на майката? За мен отговорът е очевиден. А за теб?
Надявам се, че няма да ме убеждаваш, че 18-годишните ученици трябва да се издържат сами. За по-големите деца щурчо ти е писала.

То като е така да гледаме и дохода на член от семейството. Защото има многодетни с достатъно високи доходи, че да си гледат оцеляването спокойно. Но има и еднодетни, които разполагат с минимални доходи. Но въпреки това, съм склонна да подкрепя преднината на многодетното семейство, защото така ми говори логиката.
А относно 18-годишните ученици - не мога да се съглася! Аз започнах да работя 2 седмици, преди да навърша 17 години. Защо ли? Защото прецених, че родителите ми не могат да ми осигурят това, кото желая, и понеже не исках да съм им в тежест. Така можех да се обличам както ми харесва, да се забавлявам както ми се иска..., да помагам на родителите си, и на всичкото отгоре, продължих да уча. И завърших с много добра диплома (при това не лек техникум)! И никога не съм съжалявала, че работя още от ученичка! Не ми беше лесно -изобщо! Но бях и съм удоволетворена от своето решение. Ако се интересувате мога да ви кажа какво е 2 години да спиш по 4 часа на денонощие, да ходиш на работа и у-ще, да имаш време и да учиш и да работиш, и да се забавляваш... При това работата ми изискваше не просто "киснене" някъде, където да можеш да прочетеш това-онова, а постоянно движение и внимание, а като капак на всичко и работа с пари!

Последна редакция: вт, 10 фев 2009, 08:37 от Гневна

# 1 030

E как така? Нали се кандидатства с ЕГН на детето, а него няма как да смениш?

Ами регистрираш се с ЕГН-то, но нямах проблем да го запиша през формата за запис за родени през 2007, може би, поради простата причина, че нямах друга възможност. Целия цирк с тези ясли ми е в такава мъгла ...

*щурчо* благодаря за отговора. Лошото е, че сега като гледам колко здраво е оплескана цялата исторя с новия регламент, фактори време и алабали, не съм сигурна, че мога да разчитам "системата" да се погрижи за несъответствието. Когато го записвах имаше точно 9 месеца навършени, нямаше възможност детето да се запише като родено през 2008 или ако е имало, то аз пак съм бляла.

Катюнгелчева Няма да се плашиш. Аз не съм опитна, но мога да се похваля, че за последните 15 класирания (от началото на ноември) съм слязла надолу с поне 2 позиции за всички градини, с изключение на една, при която съм се придвижила напред с една позиция ... сега съм на заветното 99-то място. По мои груби сметки, по случай първия учебен ден, ще получим и радостна вест, че малкия е приет в ясла. Ще си направим семейно парти за да полеем случая и специално ще се отбия в градината да им по-бла-го-да-ря! Успех!

# 1 031
Ако от общината имат малко здрав разум всичките тези точки ще отпаднат. Има си закон против дискриминацията и една от най-сериозните прояви на дискриминация е дискриминацията по произход.
Моето дете не е виновно, че:
1. не е виновно, че е първо дете в семейството
2. не е виновно, че знам кой е бащата
3. не е виновно, че няма близнак
То се е родило като първо дете в семейство и има 2 родители. Няма как да го дискриминират (поставят в неравностойно положение) спрямо деца, родени в различно от неговото семейство.
4. е ходило в частна лицензирана от държавата градина, защото в държавната не е имало места
5. не можгат да го дискриминирах по моят доход, независимо какъв е размерът му
И не на последно място второто ми дете (бременна съм във 5 седмица) има всички права да наследява като родено такова. По вашата логика с децата до 18 години то и аз имам 2 деца, щом законът предвижда и признава моето неродено (но заченато дете) наравно с моето родено дете. Някой да го успори???? Тоест каква е логиката аз да не ползвам предимство за 2 деца?????  Защо всеки гледа от своята камбанария... съжалявам, че не съм разбрала за тези срещи - щях явно да съм единствения, които щеше да поиска равен шанс за ВСИЧКИ деца. И ако този равен шанс се нарича жребии - да, трябва да е  така! Писна ми моето дете да го третират като нещо различно.

# 1 032
А на мен, честно казано, ми е странно предимството за 3 деца в сем-то до 18г. Че то на 18г може да има свои деца вече. Каква е идеята на това предимство?

майката и бащата на ЕДНОТО дете са го създали с ясното съзнание, че то е тяхно и те носят отговорност за него. Майките и бащите на ТРИ деца са ги създали с ясното съзнание, че то е тяхно и те носят отговорност за тях. Тоест всеки си е преценил възможностите и поема отговорностите за децата, които е създал независимо от бройката им. Факта, че не разсъждавам, че всяко следващо дете е само чаша вода в манджата и не съм народила още 5 до момента не означава, че трябва да продължавам да плащам като поп и в следващите 4 години за по-лошо образование (в частната градина за съжаление е такова и с съм длъжна да го призная). Няма 8 000 места. Факт, неуспорим. По тази причина не трябва да има предимства. всички деца трябва да са с равен шанс. Ако не приемат моето, защото не му е стигнал шанса е едно, а да не го приемат, защото е първородно е съвсем различно. Надявам се да няма несъгласни.
А също така поразсъждавайте по въпроса... Вашите 2ри или 3-ти деца ще се ползавт с предимство, защото имат по-големи братя и сестри в същата детска градина. моето няма да го приемат по очевидни дискриминационни причини, но това обрича и второто ми дете да не влезе в държавна градина, защото брат му не е успял да се уреди  newsm78. Точката дали е удачна или не? Две деца в Държавна, срещу 2 деца в частна  newsm78 newsm78 newsm78. 80 срещу 1000 лева - справедливо е, нали? Мда, само за тези, които са от страната на 80 лева... Така, от София съм (адресна регистрация тук), детето ми е първо родено в семейството, знам кой е бащата, не сме инвалиди, иван няма близнак, не е посещавам държавна дг по причина, че е е бил приет, работим и двамата с мъжа ми. Това са 3 точки и шансове клонящи към нула.

# 1 033
  • Нови искър
а... Вашите 2ри или 3-ти деца ще се ползавт с предимство, защото имат по-големи братя и сестри в същата детска градина. моето няма да го приемат по очевидни дискриминационни причини, но това обрича и второто ми дете да не влезе в държавна градина, защото брат му не е успял да се уреди  newsm78. Точката дали е удачна или не? Две деца в Държавна, срещу 2 деца в частна  newsm78 newsm78 newsm78. 80 срещу 1000 лева - справедливо е, нали? Мда, само за тези, които са от страната на 80 лева... Така, от София съм (адресна регистрация тук), детето ми е първо родено в семейството, знам кой е бащата, не сме инвалиди, иван няма близнак, не е посещавам държавна дг по причина, че е е бил приет, работим и двамата с мъжа ми. Това са 3 точки и шансове клонящи към нула.

е за това говоря и аз общо взето семейство с по 1 дете няма ама никакъв шанс да влезне поне до абитуриентската му вечер в ясла по тези критерпий.

# 1 034
  • София
Ако от общината имат малко здрав разум всичките тези точки ще отпаднат. Има си закон против дискриминацията и една от най-сериозните прояви на дискриминация е дискриминацията по произход.
Моето дете не е виновно, че:
1. не е виновно, че е първо дете в семейството
2. не е виновно, че знам кой е бащата
3. не е виновно, че няма близнак
То се е родило като първо дете в семейство и има 2 родители. Няма как да го дискриминират (поставят в неравностойно положение) спрямо деца, родени в различно от неговото семейство.
4. е ходило в частна лицензирана от държавата градина, защото в държавната не е имало места
5. не можгат да го дискриминирах по моят доход, независимо какъв е размерът му
И не на последно място второто ми дете (бременна съм във 5 седмица) има всички права да наследява като родено такова. По вашата логика с децата до 18 години то и аз имам 2 деца, щом законът предвижда и признава моето неродено (но заченато дете) наравно с моето родено дете. Някой да го успори???? Тоест каква е логиката аз да не ползвам предимство за 2 деца?????  Защо всеки гледа от своята камбанария... съжалявам, че не съм разбрала за тези срещи - щях явно да съм единствения, които щеше да поиска равен шанс за ВСИЧКИ деца. И ако този равен шанс се нарича жребии - да, трябва да е така! Писна ми моето дете да го третират като нещо различно.
Ще ти го Оспорят защото по закон едно дете е такова, чак след като се роди, преди това е зародиш, ембрион, плод и т.н., но не и дете.

Общи условия

Активация на акаунт