СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 100 010
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 005
А, замисляш ли се колко чини на държавата ( в частност и на мен и на теб и на всички чакащи родители ), целия този карнавал - работни групи, компютърни технологии, съвети, сбирки и пр. "ден да мине, друг да дойде" - та? Със сигурност поне настаняването на още неколкостотин дечица...(според мен). Някой е пропуснал да информира г-н Джонев и дружинка, че топлата вода, колелото и прогреса изобщо вече са открити...

# 1 006
  • София
Стоя твърдо зад всяка своя дума и продължавам да се питам КОЯ е организацията, която е подкрепила жребия и КОГО представлява, ако не родителите. (Или поне, които точно родители представлява)
Аз не веднъж и преди време съм писала,че за г-н Джонев и Общината е най-важно накрая с какви становища ще излязат официалните организации относно критериите (г-н Джонев многократно поиска такива становища от тях). За мен продължава да е непонятно, защо тия организации не се допитаха до нас в този форум, който е най-посещавания и към който официално препраща сайта на кг.софия.бг.

благодаря. ставаме две на това мнение.

# 1 007
Това беше първото за което се замислих на 4 февруари 2008г при фал-старта..."колко пари на вятъра"..
Едва наскоро прозрях,че тези пари само за нас родителите, които се вълнуваме единствено дали децата ни ще са приети са отишли на вятъра.. Реално СИСТЕМАТА заменя труда на купчина служители от статистиката, които с години не могат да съберат това количества данни,че и да го обобщят.. (за което всъщност си е платила Общината)..
А дали и как ще се класират децата е един третостепенен въпрос, който не е предмет на мисъл и..за който отговора "Няма да се класират всички- за около 8000 деца места няма да има" го знаем от ..поне 1-2 години...
Проблема ми на мен лично е, че до скоро си мислех,че идеята на Общината при създаването на работната група е била да се измислят критерий за да се приемат децата възможно най-справедливо..
Това и за самите деца почва да става ясно, че не е възможно при такъв недостиг на места.
А реално Общината е най-малко заинтересования какви точно ще са критериите и дали ще има такива, нали? Да..ако идеята е справедлив прием. Не, ако идеята е да се види кои социални групи каква тежест имат в обществото..(в случая в София).. Това е една ужасно полезна статистика, която може да служи от предизборна манипулация до...печалби от реклама или..каквото там се сетите.. В цял свят информацията е най-ценното нещо- тя е власт.., Това обяснява превилегированото положение на г-н Джонев и...куп други неща..
Ние родителите за пореден път ще бъдем употребени..И..ако след всичко това поне има места за децата ни в детските градини...може би нямаше дори да забележим покрай това какво точно е постигнала Общината.., но..сега..се чудя...дали има начин да се бойкотира даването на толкова ценната информация докато не се гарантира прием на всички деца  newsm78...Лошото е, че ... много малко родители изобщо ще разберат за какво иде реч...

А като попълним "въпросниците" на г-н Джонев..вече може официално да закрият всички детски градини...защото ще са си свършили "работата" по събирането на информацията...Освен, ако не ги запазят няколко години..за да се видят тенденциите... newsm78

# 1 008
Не мога да не се включа отново в темата.

Неколкократно се спомена, че имало някаква мистериозна организация, която била дала становище по въпроса за жребия. Първо, организацията не е мистериозна - това е Асоциация РОДИТЕЛИ, която застава с името си зад всички свои становища и това се вижда от протоколите на срещите в работната група. Второ, никога не сме претендирали, че това е мнението на всички родители, напротив, изрично сме подчертавали, че това е нашето мнение и то не покрива всички възмажни случаи. Нещо повече, не един и двама родители, участвали в работната група извън представителството на родителските организации, могат да потвърдят, че са били поканени на тези срещи от нас, точно защото са имали становище, различно от нашето и това е било начин да го защитят. Включително и участието на щурчо в "Часът на мама" беше по моя покана - за да има трибуна за мнението й. Другият поканен лично от мен родител за участие в предаването беше Лови-татко, с когото имаме разминаване по въпроса за жребия. И затова смятах, че е важно той да участва - да се види гледната точка и на други родители.

бланк, съжалявам, ако невлизането на родителските организации в тази тема ти изглежда надменно. Истината е, че просто физически не успяваме да бъдем навсякъде.

Да, много родители ще бъдат ощетени при този регламент. Както и при всеки друг регламент, докато продължават да липсват 8 000 места. Да, не успяхме да защитим интересите на всички. Лично се извинявам на Пешеходката и щурчо за това. Мога само да кажа, че в миналогодишния регламент не бяха предвидени никакви предимства за многодетните семейства - успяхме да се преборим поне за тези, с деца до 10 години. Тази година успяхме да вдигнем границата до 18. Знам, че щурчо това не я топли. Ако зависеше само от нас, нещата щяха да изглеждат различно. Но все пак успяхме да направим нещо поне за семействата с 3 и повече деца до 18 години. Не го пиша, за да се оправдаваме - просто илюстрирам това, че борбата е процес. Винаги има още какво да се желае.

И за да няма спекулации относно позицията на Асоциация РОДИТЕЛИ, ето цитати от писмото ни до Общината:

"Ние смятаме, че в съществуващите условия на дефицит на места този проект дава един изчерпателен, подробен, достатъчно ясен и относително справедлив регламент за прием. В същото време не можем да не подчертаем, че при толкова остър недостиг на места не е възможно да се състави регламент, който да избегне ощетяването на едни деца за сметка на други."

"Асоциация Родители разгледа предоставените от Дирекция „Образование” към Столична община варианти за класиране на децата с равен брой точки и нашето становище е, че изборът чрез жребий третира най-равнопоставено кандидатите с равен брой точки. Това, разбира се, ще бъде изпълнено, само ако бъде осигурено подходящо техническо решение, което да е достатъчно прозрачно, проверимо и надеждно. В същото време не можем да не отчитаме чувствата на родителите, на които се налага да правят планирането на живота си в зависимост от играта на шанса.
Затова отново настояваме усилията на общината да се съсредоточат върху разкриване на достатъчно детски заведения и провеждане на последователна, адекватна общинска политика по отношение на кадровото и материално обезпечаване на тази общинска услуга. "

"Надяваме се, че с общи усилия кризата с недостига на места в детските заведения ще намери своето разрешение в краткосрочен план и необходимостта от класиране чрез жребий или друг алтернативен вариант ще отпадне."

# 1 009
  • София
Lovi - татко.

Участието ми в предаването беше технически невъзможно и затова на мое място аз поканих да участва Червената шапчица. Както и Щурчо спомена, и на двете дами бях дал всички предложения за въпроси, които при възможност да бъдат зададени. Отделно имах и доста сериозен разговор с една от журналистките от БТВ, организатор на предаването.

Всеки един от пишещите във форума, както и родителските организации, си имат своята истина.  Дано и резултатите от този труд да бъдат положителни.

# 1 010
Кабо Алма ,   bouquet Hug

Благодаря ти за включването.
Наистина беше важно да се знае какво се случва и кой и зад какво становище стои, точно за да няма недоразумения.
Сама разбираш, че всички родители тук сме много притеснени от липсата на места и каквито и да са критериите, няма как да бъдат удовлетворени много голяма група родители ( 8000 неприети деца означава 8000 родители които се чудят какво да направят за да бъдат равнопоставени децата им )..
И като се има вредвид , че е напълно реално именно жребия да бъде алтернативен избор при равен брой точки, сама разбираш колко родители ще са на тръни докато разберат изтеглено ли е детето им или не. Да, верно е,че основния стрес за всички с под 5 точки ще е до 30 май..след това ще е само за тия 8000 родители ..., но това никак не е малко.
Аз лично неведнъж тук съм казвала,че съм удовлетворена от промяната на критерия за многодетните семейства с деца до 18г. независимо,че мен не ме касае вече. Това наистина е по-добро решение от възрастова граница 10г. и надявам се дечицата на повече многодетни семейства ще имат шанс през тази година..
..
И независимо, че съм многодетен родител, смятам че критериите които приехме ощетяват дечицата, които са от еднодетни семейства. И да..знам,че няма как всички да са удовлетворени.., освен, ако не се създадат места за всички деца.

Искам да подчертая, че дълбоко уважавам теб лично, поради всичко, което съм чела написано от теб и намирам за справедливи каузите, които защитаваш. Наистина беше важно да се каже , че това мнение не покрива мнението на всички родители , за което ти благодаря лично.   bouquet

Между жребий и доходи..и аз съм за жребий.. Просто никога няма да разбера защо времето беше отречено като справедлив критерий..

# 1 011
Момичета искам да Ви попитам понеже не са ми ясни нещата,а тук знаете всичко,влезе ли в сила новият регламент или още предстои,защото чух нещо за февруари месец?В момента дъщеря ми е на 30 място,това ще се запази ли след навлизането на новият регламент или не?
Благодаря Ви предварително.  bouquet

Кога е било предаването "Часът на мама" за да го гледам?

# 1 012
Биа' , все още се очаква приемането на регламента. Очаква се да е приет най-късно в началото на март месец..
След приемането му, опашките за ЦДГ ще се пренаредят по новия регламент за набор 2006 и за набор 2007 и 2008 съответно за ОДЗ..
(много не ми е ясно, докато не попълнят въпросниците по новия регламент родителите на децата, които сега са на опашките ...какво се случва с тях (опашките..), но...предполагам,че от Сирма ще ни информират..)
..
Предаването Часът на мама ще бъде в сряда 11.02. от 10ч по БТВ

# 1 013
  • нейде там, където ....
...... Просто никога няма да разбера защо времето беше отречено като справедлив критерий..

newsm78 Не само ти ....

# 1 014
Аз пак ще опитам да ви попитам, дали ще е проблем това, че съм записала детето си като родено през 2007, а рождената му дата е в началото на януари през следващата година? Благодаря   bouquet

# 1 015
  • Ланкър, планините Овнерог
...... Просто никога няма да разбера защо времето беше отречено като справедлив критерий..

newsm78 Не само ти ....

А на мен, честно казано, ми е странно предимството за 3 деца в сем-то до 18г. Че то на 18г може да има свои деца вече. Каква е идеята на това предимство?

# 1 016
  • нейде там, където ....
Децата са си деца, не носят и самостоятелна отговорност за постъпките си до 18 години. По закон, за каквото и да иде реч (освен за приема в ДГ до сега), хората се делят на "лица до" и "над" 18 години.

Не са толкова много тези, които биха имали собствени деца на тази възраст.

Лично според мен, това си е насърчаване за родителите, които се грижат за децата си и тяхното образование. Ако все още учат - те са си от семейството на родителите.

# 1 017
  • София
Аз пак ще опитам да ви попитам, дали ще е проблем това, че съм записала детето си като родено през 2007, а рождената му дата е в началото на януари през следващата година? Благодаря   bouquet
E как така? Нали се кандидатства с ЕГН на детето, а него няма как да смениш?

# 1 018

Не мисля,че можеш да "запишеш" детето си като родено 2007 година, след като в ЕГН-то му (с което всъщност влизаш в системата) ясно се вижда,че е 2008г...
Просто в момента системата позволява на децата, които имат навършени 10м да кандидатстват за първа яслена група в ОДЗ..
Предполагам, че като влезе в сила новия регламент, системата сама ще подреди детенцето ти, където трябва..
Не мисля,че имаш прични за безпокойство.
 Hug

# 1 019
  • София

newsm78 Не само ти ....

А на мен, честно казано, ми е странно предимството за 3 деца в сем-то до 18г. Че то на 18г може да има свои деца вече. Каква е идеята на това предимство?
Ох, стига сте се оглеждали в многодетните семейства. Едно дете е такова до навършване на пълнолетие, пък и след това, ако все още учи. Поне в нормалните семейства е така. Циганите рядко кандидатстват за детска градина.

Общи условия

Активация на акаунт