СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 948
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 990
  • гр.София

На мен пък ми е интересно в Часът на мама на какъв принцип са канени участниците.  Аз така и не разбрах кой е присъствал.

Това не го ли намираш за проблем?
 Надявах се точно на предаването да си изясня кой в крайна сметка на каква позиция е.
 Защото НПО-тата високомерно отдавна спряха да пишат в темата ни.Нищо че именно те я създадоха.

Иначе-много ми е неприятно точно Ели и Лови да се един срещу друг. И двамата имат достатъчно конструктивно и аргументирано участие в тази тема.

# 991
  • София
аз просто се опитвам да разбера коя е мистериозната организация и с гласовете на колко души е повлияла на съдбите на хиляди деца!

И мислиш,че точно тук ще намериш отговора на този въпрос?

# 992
аз просто се опитвам да разбера коя е мистериозната организация и с гласовете на колко души е повлияла на съдбите на хиляди деца!

И мислиш,че точно тук ще намериш отговора на този въпрос?
               И да го намери все тая.След дъжд качулка.

# 993

На мен пък ми е интересно в Часът на мама на какъв принцип са канени участниците.  Аз така и не разбрах кой е присъствал.

Това не го ли намираш за проблем?
 Надявах се точно на предаването да си изясня кой в крайна сметка на каква позиция е.
 Защото НПО-тата високомерно отдавна спряха да пишат в темата ни.Нищо че именно те я създадоха.

Иначе-много ми е неприятно точно Ели и Лови да се един срещу друг. И двамата имат достатъчно конструктивно и аргументирано участие в тази тема.

И на мен ми е много неприятно. И двамата са интелигентни родители със собствена позиция и..по личните ми наблюдения и двамата защитават интересите на родителите и децата.
Лови татко е дал не едно и не две съвсем конструктивни предложения тук във форума и на срещите. Ели (Хриса) е един изключително деликатен човек, който през цялото време за всички критерии основно се вълнуваше дали няма да има ощетени, които няма да могат да покрият критериите по обективни причини. Смятам, че в крайна сметка НИКОЙ не е в състояние да осигури места за всички деца при декларирана липса на места за около 8000 деца.

Предаването "Часът на мама" е по-скоро информативно предаване, отколкото дискусионно.
В това предаване конкретно , посветено на новия регламент з априем в ДГ, участваха г-жа Минчева, като представител на Дирекция Образование към Общината, директорката на ОДЗ "Брезичка" (която обикновено е протоколчик на срещите на работната група), като представител на директорите на ДГ ,  г-н Джонев, като представител на ИСОДГ ( Сирма) и..трима родители. Бяхме аз, Червената шапчица и още една майка, която не съм виждала преди и която каза, че не членува в никаква организация и не влиза в нашия форум..
...
Като цяло, водещите на предаването са изключително симпатични дами и .. добронамерени и .. просто за конфронтация между страните в това предаване точно и дума не може да става..
Все пак, беше дадена думата на родителите, които присъствахме и всяка от нас можеше да повдигне най-вълнуващите я въпроси в рамките на много краткото време всъщност.
Това предаване определено беше недостатъчно продължително дори за обстойно запознаване с целия нов регламент. Дори някой от нещата останаха неспоменати..Все пак, дава нямава представа за какво става въпрос и..всички критерий бяха изчетени от г-н Джонев...
До излъчването на предаването остават само 2 дни, така че надявам се съвсем скоро ще придобиеш представа кой на каква позиция е ..
За огромно съжаление нямаше официален представител на родителските организации.., но..може би в някое следващо предаване .. или в някое дискусионно..?
..

# 994

И на мен ми е интересно. Макар да бях поканена и да присъствах, не разбрах на какъв принцип са канени участниците.
Това, което разбрах, относно "ЗАЩО" аз точно съм поканена е,че Цвета Бресничка ме е предложила на организаторите, понеже тя лично не е имала възможност да присъства в предаването , а е била поканена. Ако някой се вълнува дали познавам Цвета - не, не я познавам. Видяхме се на последната среща на работната група, но почти не сме говорили (там такова време за разговори няма). Свърза се с мен тук във форума специално за да попита дали бих участвала в това предаване..
Червената Шапчица доколкото знам също е предложена от покенен родител, който не е имал възможност да участва в предаването, а третата мама нямам представа изобщо.
За останалите участници...предполагам няма изненада във факта, че са били поканени...

Като цяло, гостите бяхме много за това предаване. И родителите бяхме най-много..И въпреки това много аспекти останаха незасегнати. Предварително бях говорила с Лови татко и всички предложения за въпроси, които той направи ги разпечатах и дадох директно на организаторите на предаването за да преценят дали и кога е възможно да бъдат зададени...Някой от тях се опитах да повдигна и аз..

Последна редакция: пн, 09 фев 2009, 15:05 от *щурчо*

# 995
  • гр.София
 Лекинко ми се прояснява ситуацията. Преди време четох или Минчева ,или Фандъкова (не ме карайте да ровя стари вестници) в интервю-казва се,че като бъде готов проекта от Работната група, няма да се бърза с приемането му , а ще бъде подложен на "широко обществено обсъждане".
 Месецът си тече и изтича. Явно това е въпросното обсъждане-предаване в някоя и друга тв и пращане на проекта за писмени становища на определени НПО-та.

Щурчо,под чуденето ми,кой на каква позиция е,разбирай и Общината. На малкото срещи,на които бях, чух само Директорките какво мислят. За родителите ясно-различни мнения. Но имаше и добра стиковка и единодушие на едно от заседанията-когато Куки внесе предложенията за критерии и точки (от 23.07 е протоколът)

# 996
Общината е доволна от свършеното.
Места няма - държавата е виновна, защото не се отпускат пари от държавния бюджет. Общината има да отпуска пари за много неща и все пак през миналата година е отпуснала пари за цяла нова ДГ в Младост..и даже няколко "крила" за разширяване на съществуващи ДГ..Приети са около 1000бр деца повече, отколкото са били обявени свободни места при стартирането на системата...(какво повече искате?)
Системата е върхът! Вече се знае точното движение на родители и деца- колко са кандидатствалите, колко записаните, колко чакащите...очаква се като се приеме регламента и се запопълват въпросниците Общината да допълни картинката: колко са записаните, колко са чакащите, колко с апосещаващите, колко са......... (каквото се сетите).. Кое семейство колко деца има до 18г, колко от тях ходят на общинска ДГ и колко чакат..абе...каквото се сетите откъм статистика - вече ще е налично.. (какво повече може да иска една Община?)
..
И да...места няма.. newsm78..Какво ще правим? Ами.. Държавата е отговорна- питайте на следващите избори КОЯ партия ще ви обещае да осигури места за всички и.гласувайте за нея..
..
МАй това е накаратко...Може да съм пропуснала нещо..

# 997
Щурчо, не искам да съм лош пророк, но и теб ще те изкарат представител на НПО. Въпреки че Цвета те е препоръчала като обикновен родител, който да участва в предаването, защото е преценила че имаш какво да кажеш на база житейския ти опит.

Blanc - не съм против Лови - татко. Не съм влизала в конфронтация и даже не предполагах че съществува такава докато не прочетох поста му тук след предпоследната работна среща.

Лови - татко - този пост беше пълна изненада за мен. Можех да го очаквам ако се бях отметнала от някакъв предварителен план, а такъв нямаше. И то при условие че бях от малкото които бяха склонни да подкрепят адресната регистрация. Само предварителна консултация исках да се направи - нищо повече.

# 998
Щурчо, не искам да съм лош пророк, но и теб ще те изкарат представител на НПО. Въпреки че Цвета те е препоръчала като обикновен родител, който да участва в предаването, защото е преценила че имаш какво да кажеш на база житейския ти опит.

Оплювания приемам всякакви  Mr. Green Изобщо не мога да се стресна от това кой какво ще ме изкара  Mr. Green
Впрочем..ако имаше НПО, което защитава моите интереси като родител, сигурно и аз бих се включила в него.

На всички срещи (дори в предаването Часът на мама се споменава, че многодетните семейства са с предимства при класиранеот на децата им.
ЗАЩО тогава моето дете не е с предимство?
Защото не е от многодетно семейство ли?
Или..защото аз не съм многодетна майка ли?
Ами..аз не смятам,че децата от многодетни семейства са с предимства! Виждам,че ОПРЕДЕЛЕНИ ДЕЦАТ ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ МНОГОДЕТНИ СЕМЕЙСТВА са с предимства.
Това не ме устройва.
Или трябва ВСИЧКИ да са с предимства, или никой. Не виждам с какво една майка на 3 деца , най-голямаото от които е на 10г миналта година да беше редно да има повече права от мен, след като имам 4 деца. Нали и двете сме многодетни майки? Нали и на двете децата ни са равноправни граждани ?
И..понеже НИКОЯ НПО не защитава моите интереси, не виждам как точно ще ме причислят към някоя такава...
Съжалявам..камбанарията наистина си е моя, но аз не съм единствения многодетен родител , който е бил прецакан по подобен начин. Ако пък съм- още по-жалко..
..
Но иначе...на приказки..сигурно някое от НПО-тата се води,че защитава интересите на многодетните родители...  bouquet

# 999
  • София
щурчо, след размяната на любезни па-де-дьо, да разбирам ли, че вече се отмяташ от написания от теб въпрос преди 3 страници, а именно:

Цитат
Там е проблма, че идеята за нов регламент е била подкрепена от родителите.. КОИ са те?
Сега...да добавя още нещо.
Като казах в часът на мама,че родителите подкрепят над 83% критерия време ( на кандидатстване или на регистрация в София), г-н Джонев ми отговори: КОИ са тия родители? Една от родителските организации подкрепи жребия..
Е...КОЯ е тази организация?
КОГО представлява, ако не родителите?
И ЗАЩО подкрепя критерий, който тук получи около 3% подкрепа..

# 1 000
Щурчо - предупредих те. Laughing Сега ти си наред да даваш отчет.

# 1 001
щурчо, след размяната на любезни па-де-дьо, да разбирам ли, че вече се отмяташ от написания от теб въпрос преди 3 страници, а именно:

Цитат
Там е проблма, че идеята за нов регламент е била подкрепена от родителите.. КОИ са те?
Сега...да добавя още нещо.
Като казах в часът на мама,че родителите подкрепят над 83% критерия време ( на кандидатстване или на регистрация в София), г-н Джонев ми отговори: КОИ са тия родители? Една от родителските организации подкрепи жребия..
Е...КОЯ е тази организация?
КОГО представлява, ако не родителите?
И ЗАЩО подкрепя критерий, който тук получи около 3% подкрепа..

Можеш да разбираш каквото ти харесва.
Стоя твърдо зад всяка своя дума и продължавам да се питам КОЯ е организацията, която е подкрепила жребия и КОГО представлява, ако не родителите. (Или поне, които точно родители представлява)
Аз не веднъж и преди време съм писала,че за г-н Джонев и Общината е най-важно накрая с какви становища ще излязат официалните организации относно критериите (г-н Джонев многократно поиска такива становища от тях). За мен продължава да е непонятно, защо тия организации не се допитаха до нас в този форум, който е най-посещавания и към който официално препраща сайта на кг.софия.бг.
Въпреки това...писмено становище явно е дадено и е определен критерий за избор при равен брой точки , който е приемлив за въпросната родителска организация.И този критерий е жребий.
Не знам дали другата родителска организация все още не е дала писмено становище, или то се различава...

# 1 002
Общината е доволна от свършеното.
Места няма - държавата е виновна, защото не се отпускат пари от държавния бюджет. Общината има да отпуска пари за много неща и все пак през миналата година е отпуснала пари за цяла нова ДГ в Младост..и даже няколко "крила" за разширяване на съществуващи ДГ..Приети са около 1000бр деца повече, отколкото са били обявени свободни места при стартирането на системата...(какво повече искате?)
Системата е върхът! Вече се знае точното движение на родители и деца- колко са кандидатствалите, колко записаните, колко чакащите...очаква се като се приеме регламента и се запопълват въпросниците Общината да допълни картинката: колко са записаните, колко са чакащите, колко с апосещаващите, колко са......... (каквото се сетите).. Кое семейство колко деца има до 18г, колко от тях ходят на общинска ДГ и колко чакат..абе...каквото се сетите откъм статистика - вече ще е налично.. (какво повече може да иска една Община?)
..
И да...места няма.. newsm78..Какво ще правим? Ами.. Държавата е отговорна- питайте на следващите избори КОЯ партия ще ви обещае да осигури места за всички и.гласувайте за нея..
..
МАй това е накаратко...Може да съм пропуснала нещо..
   Пьрво господата в Парламента да подобрят живота на хората по градове и села в Бьлгария.Така ще има места за всички. Wink

Последна редакция: пн, 09 фев 2009, 16:39 от dannyangel

# 1 003
Съжалявам..камбанарията наистина си е моя, но аз не съм единствения многодетен родител , който е бил прецакан по подобен начин. Ако пък съм- още по-жалко..

Не си само ти Sad

# 1 004
 Пьрво господата в Парламента да подобрят живота на хората по градове и села в Бьлгария.Така ще има места за всички. Wink

Господата в Парламента имат изключително отговорната задача да си уредят собствения живот и..относително успешно го правят ( с леки издънки)..
На мен никак не ми се искаше да политизираме темата, защото тя все пак е за нашите деца, а не за политически партии, но...въпроса :"Къде отиват 4 милиарда бюджетен излишък" някак не ми дава мира...при положение, че за ДГ не се отпускат, за болниците не се отпускат, за заплати не се отпускат (опс..на господата от парламента имаше и 13-та заплата, ама..тя не беше чак толкоз голяма...че да свършат 4 милиарда... newsm78), за децата на които целия български народ събираше пари (Българската Коледа) пари от Държавата не се отпускат..
Та...КЪДЕ отиват парите от нашите данъци и налози  newsm78 newsm78 newsm78 ... Явно са твърде много тия пари, щом държавата може да си позволи 8000 родители да си останат без работа за да си гледат децата до навършване на 6 години..
Иска ми се да се бях родила в някоя държава, която гледа по-отговорно на децата, като бъдеще на нацията... (И..аз се бях родила точно в такава, ама..защо се смени начина на мислене? Едва ли само за това,че дойде стар ерген на власт..)
И..да си кажа..Не възразявам срещу демократичните промени (доколкото такива има)..Възразявам единствено срещу рушенето на работещи неща...и несъздаването на други по-добри такива...

Лесно беше да се продадат 44 детски градини на територията на София, а да се построят 2 дори е трудно !!!!!!!!

Последна редакция: пн, 09 фев 2009, 16:50 от *щурчо*

Общи условия

Активация на акаунт