СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 942
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 050
Didia, всеки родител подкрепи протесна на учителите миналата година. Просто възнегодува срещу начина на протест, заради който сума родители загубиха работата си и за времето на протест, което разбира се не можеше по никакъв начин да се застъпи с 3 месечната платена отпуска, защото като се почива се почива - родителите да мислят къде да си денат децата, а като се протестира се протестира - родителите да мислят къде да си денат децата, като се ремонтира се ремонтира - родителите да мислят къде да денат децата си и това разбира се няма как да стане по едно и също време, а на финала вие с ниски заплати родителите озверели, а общината потрива доволно ръце, защото хем агнето цяло, хем вълка сит... Иначе ми е интересно ако аз имам проблеми с моя работодател и изляза на протест ти ще застанеш ли до мен на площада? Мне... Тогава не знам защо учителите очакваха различна подкрепа - всички смятат, че заплащането на учителите е несправедливо ниско и ги подкрепят, но никой няма да застане редом с тях на площада, защото всеки си живее с неговите проблеми.
п.п. точката за родители, работещи в ДГ е един от най-справедливите критерии изобщо, ако говорим за справедливост.

# 1 051
  • София
                   Браво! Hug Гледам,че имате напредък!Най-после се сетихте,че има и учители-родители ,а миналата година когато ги плюехте на стачката вместо да ги подкрепите хич и не се постарахте да разберете защо стачкуват!Ами не е само за заплати  Mr. Green а и за по-добри и безопасни условия на труд,които от своя страна осигуряват комфорта на децата ви.Сега също скачате за 1 т която се дава на работещите в ДГ, а всеки гледа да вкара точки ,които ще му вършат на него работа.Може да се счита за неправилна точката за учител,но точка по адресна регистрация - какво е ?Същото даже още по-дискриминационно.

Дидиа, моля те, цитирай ми човек, който някога някъде е бил против точка за родител, работещ в ДГ?
Против бяхме да е за всички служители в Образованието и ако има такова условие, то да е за служители с определен стаж преди датата на кандидатстване.

# 1 052
  • гр.София
 Дидиа, един човек е написал нещичко срещу предимството ви и ти непрекъснато скачаш.
 Нека някой ден Плодова фея пусне тук резултатите от анкетите ни. Ще се види всичко.
 Безусловна подкрепа за предимство-родител в ДГ
 Огромна подкрепа за предимство брат(сестра) в градината.
 Същото за близнаци,същото за многодетни.
 Нито Дир-ките,нито НПО-тата са съгласни да ги отменят като дискриминационни спрямо едното дете в семейство.
 Оттам се повлича крак и за останалите предимства.

Ger4o,да разбирам ли ,че миналата година ти не си кандидатствала през системата?
 Не искам отново да се подлагам на експеримента ВРЕМЕ
 Защото аз от 8 до 12 съм си седяла на Д-то и са глупости приказките,че някои сме нямали бързи пръсти или компютърна грамотност, та затова не сме се уредили с ранни регистрации.
 В този смисъл се радвам,че няма отново да има ден Х.
 Отделно се видя,че за стотици деца критерият време не важи. Те продължиха да си кандидатстват и след 31 май и с предимство да изпреварват другите.

# 1 053
Не ми се рови по темите, но по стар български обичай имаше и противници на точката за родител/баба, работещ в ДГ. В различни вариации.

На практика почти няма критерий, който да не е бил атакуван индивидуално или в комплект с няколко други. 

И не съм съгласна че родителите подкрепиха стачката на учителите. Че беше лошо организирана - беше. За да кажа че подкрепям нещо трябва да съм приела и негативите, които то ми носи. А не да кажа - подкрепям ви, но ако може да си направите протеста така че да не ми усложнявате живота.

# 1 054
  • Върху лъчите на Слънцето.
                   Браво! Hug Гледам,че имате напредък!Най-после се сетихте,че има и учители-родители ,а миналата година когато ги плюехте на стачката вместо да ги подкрепите хич и не се постарахте да разберете защо стачкуват!...
Ами... не е съвсем така... защото (предполагам повечето, ако не всички хора), разбраха за какво иде реч. И бих казала, че болшинството бяха съгласни с действията на учителите. Но нещата се пречупиха, когато започна да се говори за заплахи от уволнение, за принудителни действия от страна на директорите, когато всичко стана малко пошло и измести вниманието по-встрани от главният проблем. А също и усещането, че всичко това е политически ход, целящ реклама на една личност, която обаче вместо да помага на учителите, за пореден път не успя да се справи със задачата си. Но отчита дейност. Това настрои масата срещу учителите. Може би някой умишлено го е сторил, не зная. Още един пример за лоша политика. И то от страна на човек, който би трябвало да  има опит, но явно съществуват и неискрени подбуди за цялата тази работа.

# 1 055
Много пъти тук си говорихме и продължаваме да си говорим, че критериите заложени в проекта на новия регламент са дискриминационни. Аз не съм юрист, но в работната група е имало юристи от Общината. Ако имаше нещо дискриминационно, юристите първи щяха да скочат...
Ели (Hrisa) , *щурчо* кажете моля ви, този въпрос разискван ли е на срещите на работната група и какво казаха юристите по повод на евентуалната дискриминация?

На последните срещи имаше представител от правна дирекция. Единственото нещо за което се съмняваше беше момчета/момичета, но за останалите неща нямам спомен да е реагирала. Остана и уговорката, че след работната група Регламента отива за съгласуване по другите отдели в общината и после в някакъв вариант влиза за гласуване в СОС. Предполагам че на този етап ще го гледат внимателно и за подобни неща.

Но след като години наред в доста големи общини си вървят някои от тези критерии като категорични предимства и никой досега не е осъдил община - мисля че шансът да бъдат определени като дискриминативни е малък. Много е разтегливо това понятие и всеки си го тълкува както му изнася.

# 1 056
  • Нови искър
така за родители работещи в ДГ нямам против ама нищо, а за баби дядовци уйчовци уйни шуранайки и т.н.

# 1 057
Дойодхме си значи на думата..

За да се спретне протест, трябва да има политически подбуди..или поне някоя политическа сила да приеме присърце даден проблем на дадена група от хора..
Тъъъй,...
Сега да видим коя ще да е тази партия?
БСП- с лидер Сергей Станишев- стар ерген..съответно без деца ?
ДПС - с лидер Ахмед Доган...- също без деца..
ГЕРБ - с неформален лидер Бойко Борисов - с големи деца извън страната
АТАКА - С лидер Волен Сидеров - без собствени деца
СДС - дори не му знам лидера вече
ДСБ - с лидер Иван Костов - с отраснали деца и евентуално внуци...
..
Може да има и някоя друга партия - да ме прощава, ако съм я пропуснала...Нещо не виждам някоя от тия партии да реши да си мръдне пръста...освен евентуално да се обади до Общината за да уреди нечие дете..или внуче..
..
ТА...политическа воля за решаване на проблема НЯМА.
Общинските детски градини са едно непечеливщо перо в общинския бюджет и........приказките,че ще се мисли за увеличаването им са......меко казани несериозни , а по-точно казано..предизборни или..рейтингови..(то се вижда и от действията и от ентусиазма..)
...
Какво се оказва?
Че трябва САМИ да си спретнем протеста и сами да си организираме някой да ни чуе..
Дали ще има такъв?
Според мен, за да има такъв, трябва доста да се потрудим..Самите майки с деца трудно ще излязат на площада..макар да са потърпевши..- това е ясно за всички.
8 000 деца без места в яслите, имат поне 10 000 родители... Дори само 1000 да излязат, това си е пълем площад..А ако вземат и по едно дете...Но...истината е,че дори 100 трудно ще се организират..ЗАЩО?
За да се обърне внимание на кой да е протест, трябва да се създаде неудобство за всички. КАК да се създаде такова неудобство?
Най-лесно е за транспортните работници да го създадат..За таксиметровите шофьори също...Може би за мобилните оператори..Или за БТК..или за енегро-разпределение..
Но..родителите... newsm78
Няколко майки с деца и колички из центъра на София..едва ли биха изненадали някого особено..И..като след 3 часа децата ревнат,че са гладни..всички ще си отидем по къщите за да си ги нахраним и сложим да спят..
Ей това го знаят тия от които зависи решаването на проблема и..се възползват от него..

Последна редакция: вт, 10 фев 2009, 14:20 от *щурчо*

# 1 058
                   За не знам кой си път ще ви кажа ,че РОДИТЕЛИ работещи в ДЗ - просто НЯМА!Не искам да споря по този въпрос!Но съм бясна когато по средата на годината ми доведат в групата някой пратен от еди къде си.Всичките ви критерии и спорове отиват по дяволите.Не мисля,че "специалните" случаи ,които сте приели ще са по-малко от "деца,на баби и дядовци работещи в конкретна ДГ" .Специални случаи по един на група.В ОДЗ това значи около 10 деца.Децата на учители - майки,татковци-няма,баби,дядовци-няма НИКОГА не са били повече от 1-2 за КОНКРЕТНАТА градина.
                   Напълно безмислено е да спорим за един критерии , но със сигурност на есен когато ми връчат списък с 30 дечица ще споря и то ще искам конкретна заповед за да работя с 8 или 10 деца над определения капацитет.Съжалявам,но ако не ви е ясно ще ви кажа,че претоварените групи повишават риска за живота и здравето на децата в тях.До сега всичко беше на гърба на учителите,но този път /с новите наредби и условия/ аз,лично,няма да поема тази отговорност ако не ми се издаде съответната заповед и то с разрешението на общината за по-голям капацитет.Така отговорността ще бъде на този,които ме е принудил да работя с повече деца от разрешената бройка.При това ако имам дете със СОП ще държа групата ми да е от 12 деца.Сега имам 3 и групата е от 29 деца.Мисля,че колегите ми ще ме подкрепят.А и съпруга ми е адвокат ,та ще намери необходимата формулировка и законно основание на искането ми.

# 1 059
  • Върху лъчите на Слънцето.

Точно това искам да кажа, и затова написах и предните си няколко поста. Но... всичко ще си остане глас в пустиня...

# 1 060
Много пъти тук си говорихме и продължаваме да си говорим, че критериите заложени в проекта на новия регламент са дискриминационни. Аз не съм юрист, но в работната група е имало юристи от Общината. Ако имаше нещо дискриминационно, юристите първи щяха да скочат...
Ели (Hrisa) , *щурчо* кажете моля ви, този въпрос разискван ли е на срещите на работната група и какво казаха юристите по повод на евентуалната дискриминация?

Ели ти е отговорила..
На срещите на работните групи, се спомена, че преди приемането на регламента той ще бъде даден за разглеждане точно от юристи и т.н ...с цел да се формулират нещата така,че да не са дискриминационни...
Между другото...имаше питане защо да не се махне автоматичното преминаване на децата от детски ясли към ОДЗ-та и всички деца да си кандидатстват по общия ред...Според г-н Джонев, така би било най-справедливо. (тогава и точката за чистите ясли разбираемо трябва да отпадне)
За мен лично натрупването на критерий :
- брат /сестра
- породени деца /близнаци-тризнаци
- по-голямо дете, вече посещаващо ДГ
 се застъпват и силно облагодетелстват определени групи деца за сметка на други. Но...нали се стимулира двудетния модел на семейство...явно и този с малка(или никаква) разлика между децата..та...в този смисъл...нямам какво да кажа, освен, че не ми звучи честно..
Иначе, ДА- традиционно си има критерии, които съществуват от както съществуват детските градини, но..тези критерии са създавани в условия на налични места за ВСИЧКИ желаещи (и дори нежелаещи) родители да си запишат децата в ДГ...та...в новите условия със сигурност звучат различно..

# 1 061
       със сигурност на есен когато ми връчат списък с 30 дечица ще споря и то ще искам конкретна заповед за да работя с 8 или 10 деца над определения капацитет.Съжалявам,но ако не ви е ясно ще ви кажа,че претоварените групи повишават риска за живота и здравето на децата в тях.До сега всичко беше на гърба на учителите,но този път /с новите наредби и условия/ аз,лично,няма да поема тази отговорност ако не ми се издаде съответната заповед и то с разрешението на общината за по-голям капацитет.Така отговорността ще бъде на този,които ме е принудил да работя с повече деца от разрешената бройка.При това ако имам дете със СОП ще държа групата ми да е от 12 деца.Сега имам 3 и групата е от 29 деца.Мисля,че колегите ми ще ме подкрепят.А и съпруга ми е адвокат ,та ще намери необходимата формулировка и законно основание на искането ми.

Абсолютно правилно! Подкрепям.
Дори смятам,че от Общината са длъжни да повишават заплащането на педагогическия (и непедагогическия) персонал във всяка група, която работи над капацитета си.
Не е все едно да работиш с 22, с 18 или с 30 деца.
А за децата със СОП в общите групи..просто не ми се мисли, при този недостиг на персонал..
Мисля си...дали , ако се обединят родителите с персонала на ДГ няма да се получи нещо смислено, като протест...., но...доколкото се видя миналата година, заради личното си неудобство тия родители чийтодеца са вече приети, едва ли биха подкрепили... newsm78..а другите..и без това никой не ни чува..

# 1 062
  • гр.София
 Дидиа,ти тези неща ги пишеше и миналата година. Пък аз ти казвах,че ще имаш групи с 30 деца, и още как!
 Хубаво де,разбрахме. Искаме точка за дете с баба(дядо) в градината Grinning Смешно ми стана,че звучи като предимството брат(сестра). Не е подигравка.

Може пък след предаването утре форумът на Часът на мама  (когото не познавам) да се спретне за протест. В тях ми е надеждата Grinning

# 1 063
*щурчо*, каква точка за частните ясли...

# 1 064
  • София
Стига с тази дискриминация. Значи винаги приемът в ДГ се е осъществявал по начин, който за някой хора е бил дискриминационен. Миналата година пак беше така. Дори и по старата система пак имаше дискриминация. Директорките пак приемаха с предимство деца от многодетни семейства, деца на соц. слаби, деца с братя и сестри в ДГ. И чак след това тези, които са по входящ номер. Винаги когато местата не достигат, някой ще се чувства дискриминиран. Ако не ви вземат на работа, защото имате малко дете и няма кой да го гледа, не е ли дискриминация? Пък не съм чула някой да е осъден за това.
По-добре да помислим по-сериозно за някаква форма на протест. Peace

Общи условия

Активация на акаунт