СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 892
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 080
Щурчо, държавата не стимулира децата, а родителите. Защото, ако второто ми дете не го приемат в ДГ няма  да работя още няколко години. При две породени деца можеш да сметнеш колко години са това, без прекъсване. Държавата си иска работници и данъкоплатци. Така и трябва да бъде. Хората трябва да работят за да се изхранват. В един случай двама хранят, обличат и харчат за едно гърло, в друг всичко е по две, в трети- по три...знаеш как е. Така, че държавата се мъчи да стимулира майките да започнат работа по-скоро.
Ако е така, би трябваало точката за породени деца да се получава САМО за второто , а не и в случаите, когато майката си е в къщи по майчинство и ще си е в къщи по майчинство още 1-2 години, нали? Но..такова уточнение няма в предложението за регламент. Ако е така, би трябвало няколко месеца след приемане на дете, ако майката не представи документ,че работи, детето да се отписва, но НЕ...защото това не е справедливо за детето. ( аз също смятам,че би било несправедливо)
Но...както и да е, 8000 родители няма да имат шанса да се върнат на работа. КОИ да са те? И защо да са тези с едно дете? Защото най-малко са стояли по майчинство ли? ОК..а защо тогава многодетните се ограничават до възраст на децата? Че аз съм била 8г от живота си в майчинство! КОЛКО още да бъда в неплатено такова? .. Като няма достатъчно количество данакоплатци, ще ни увеличи размера на данъците и пак ще си вземе парите, които й трябват..Как мислиш се е сформирал бюджетния излишък от 4 милиарда ???

# 1 081
Дю, отпиши детето от тази, в която сте и се пробвай на общо основание в тази, която искаш. Имаш това право - не го подценявай. Ако не се смяташ от щастливците заменям място в частна за място в държавна. Много си те обичам от друга тема, но тук не смятам, че си права. С новите критерии има много по-голям шанс за корупция. Преди се гледа входящ номер - 53 е преди 56 и това е. Дебнехме само тея с предимствата. В момента разчитаме, че едни директори ще проверят детето наистина ли отговаря и документално на точките, с които е било прието. Тоест ако аз попълня въпросник, че детето ми е трето в семейството, аз съм със 70 % увреждания и бащата е неизвестен ще ми трябва малко фотошоп (да коригирам копията от документите, които така или иначе ще се оставят в ДГ, че да не е съвсем на течението директорката) и да и дам 500 лева, че да си затвори очите, че въпросникът ми е "случайно сгрешен" и не отговаря съвсем на оригиналите, но пък копията са перфектни. Това на фона на 500 лева за ЧГ или детегледачкана месец си е направо оферта, нали. Тоест кое точно подклажда корупцията - стария или новия начин. Нали ви е ясно, че и преди така влизаха връзкарчетата - с фаршиви предимства. Половината са с близнаци, останалите деца на инвалиди  -мъка, мъка... Ама преди се бориш в 100, сега с всички.

# 1 082
Дю, отпиши детето от тази, в която сте и се пробвай на общо основание в тази, която искаш. Имаш това право - не го подценявай. Ако не се смяташ от щастливците заменям място в частна за място в държавна. Много си те обичам от друга тема, но тук не смятам, че си права. С новите критерии има много по-голям шанс за корупция. Преди се гледа входящ номер - 53 е преди 56 и това е. Дебнехме само тея с предимствата. В момента разчитаме, че едни директори ще проверят детето наистина ли отговаря и документално на точките, с които е било прието. Тоест ако аз попълня въпросник, че детето ми е трето в семейството, аз съм със 70 % увреждания и бащата е неизвестен ще ми трябва малко фотошоп (да коригирам копията от документите, които така или иначе ще се оставят в ДГ, че да не е съвсем на течението директорката) и да и дам 500 лева, че да си затвори очите, че въпросникът ми е "случайно сгрешен" и не отговаря съвсем на оригиналите, но пък копията са перфектни. Това на фона на 500 лева за ЧГ или детегледачкана месец си е направо оферта, нали. Тоест кое точно подклажда корупцията - стария или новия начин. Нали ви е ясно, че и преди така влизаха връзкарчетата - с фаршиви предимства. Половината са с близнаци, останалите деца на инвалиди  -мъка, мъка... Ама преди се бориш в 100, сега с всички.

Ger4o, дерзай...
Ако успееш да докараш добри копия, можеш доста печеливш бизнес да спретнеш...(не само директорките, но и предприемчиви люде, владеещи фотошоп достатъчно, ще могат да припечелят някой лев от кризата)..И..После..ще им скрием шапката на тия от Общината- цял град разведени с отнети родителски права, инвалиди и..каквито там е нужно.....

# 1 083
Дю, отпиши детето от тази, в която сте и се пробвай на общо основание в тази, която искаш.

Няма нужда да се отписва. Няма проблем обаче ако е записано детето да се кандидатства на общо основание в друга ДГ. Само остана неуточнен въпросът как ще се прехвърлят и дали ще се прехвърлят документи на детето в новата ДГ от старата ако го приемат. Това ще замести опцията за преместване, която май така и не се приложи по настоящите правила за прием.

Поне последно така остана, защото опцията преместване отпадна в първоначалния и вид, че имало много злоупотреби.

# 1 084
  • София
Ние се местим в друг квартал и съм кандидаствала в много други градини,които са ми по удобни ,но децата ми си ходят на градина в момента макар и далеко. Надявам се да услеснят прехвърлянето  с новия рекламент.

# 1 085
  • нейде там, където ....
Кандидатства се на общо основание, а после се прехвърлят документите от едната в другата градина. В последния ден се взема картона на детето и се плаща таксата. В новата градина изрично се предупреждава директорката при записването, че детето вече посещава оДЗ и кое точно. Тя го записва, но един от формулярите не се попълва за него. Поне така ни обясниха. Надявам се да не се налага друго местене. Дано ни е за последно.

# 1 086
                Joy Joy Joy Не е лошо да се чете от време на време и да се поразвесели човек,че под това напрежение трудно се изкарва.  Joy Joy Joy Само една малка забележка - тия дето влизат с парашутите няма нужда да правят фалшификати и да дават пари на някого.Те просто намират една връзка с по-гръмко име и проблем нямат,че кой ще откаже на тези над него. Sick И даже хич не ги интересува ни системата,ни споровете около нея и точките,а най-вероятно изобщо не са чули за нея. Mr. Green

# 1 087
Седя и чета ли , чета...... и просто едно не разбирам, защо и кой реши, че с въвеждане на критерии и получаването на определен брой точки, нещата ще се оправят?
Ами то е ясно, че няма как да стане, след като има толкова много деца и недостатъчно на брой ОДЗ и ЦДГ.
На мен ми се струва че по този начин, тези от общината, а и самата държава просто абдикира от задълженията си и седи и гледа сеира отстрани. Пък те родителите да се оправят.
Защо трябва да се въвежда нова система чрез която детето ми да бъде селектирано един вид и евентуално точкувано/неточкувано според моето финансово състояние, дали имам 1 или 5 деца,инвалид ли съм или не и т.н?
Защо наместо това усилията на работната група а и не само на нея, нека се включат всички, не бяха насочени към ангажиране на СОС с някакви крайни срокове за построяване на нови детски градини, защото според мен това е единственото адекватно към ситуацията решение. Всичко друго си е врели-некипели.

# 1 088
Дидия, наистина ли смяташ че само с едно име ще се вкара дете  newsm78. Те директорките са толкоз прости, нали? Че да си оставят задниците на проветрение и всеки гневен родител, които им докара проверка да може да ги изхвърли от работа. Или си много наивна, или си много... Питай мъжа ти адвоката колко бързо може да се изхвърли от работа такава директорка и дали преди това не си оплитат кошниците дори и с фиктивни документи или като дойде проверка казват - ами това дете ме накараха да го взема от герб, а пък това от БСП и им се разминава... Лоша работа е да няма никой на втория етаж.

# 1 089
  • гр.София
 Ger4o, Дидиа е права. И за каква проверка говориш,след като точно по-висшестоящата инстанция-Общината( разбирай и служители по районни общини) си вкара без излишен шум и документи много от допълнителните бройки.
 Отделно Директорките имат възможност на свои няколко бройки отгоре. За какво са им конспирации с фалшиви документи и мушнати вътре пари?!

# 1 090
Ger4o, Дидиа е права. И за каква проверка говориш,след като точно по-висшестоящата инстанция-Общината( разбирай и служители по районни общини) си вкара без излишен шум и документи много от допълнителните бройки.
 Отделно Директорките имат възможност на свои няколко бройки отгоре. За какво са им конспирации с фалшиви документи и мушнати вътре пари?!
newsm10

# 1 091
Ок - значи задвижвам връзки на високо. И всеки народен представител ще успее да ми вкара детето. То било много лесно. Явно няма нужда да пиша в тази тема и да се пеня. Утре ще звъннат и за моето и след 3 дни е на градина  Joy Joy Joy. Простосмъртните да му мислят  Mr. Green Mr. Green Mr. Green. Ех, само ако знаехте колко не сте прави...
Значи - не ме мислете - то било много лесно - ще се оправя

# 1 092
  • гр.София
 Ха, аз пък се заблудих,че си се загрижила за простосмъртните.
 Но,разбира се,възможно е и твоят сценарий да се е играл в някои градини.

# 1 093
Не си се заблудила, но ми стана смешно....
Преди 2 страници предложих да създадем тема за оформяне на подписка. Нужна е тема да се обсъди всичко, да се изчисти стилово, правописно, смислово и всякак, че да не е поредната смешна петицийка, която ще внесе смях в редиците на ОС. Поех ангажимента да я оформя и впиша всички мнения на потребители, след което за моят сметка да я консултирам с адвокат и собственоръчно да я депозирам в общината за да се предотврати това безумие. Никой-ама никой не прояви интерес. Очевидно всеки иска да се спасява по единично и му изнася да пищи по форумите колко е корумпирано всичко и колко лесно приемат децата на другите, но не е в състоявие да си мръдне малкото пръсте да се включи в нещо, което другите организират. Няма страшно - всички можем сами. Не е такава идеята обаче...

# 1 094
  • София
Здравейте,
включвам се с информация, която може да бъде полезна.

В понеделник, 16.02, от 11.00ч. в Зала 5 на Столична община ще се състои обсъждане на проекта за регламент по приема в детските градини.

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 11:32 от babaToHka

Общи условия

Активация на акаунт