СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 100 110
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 260
Приветствам новия начин на класиране и прием на децата в детските градини. Възпрепятства се всякаква възможност за рекет и изнудване от страна на директорките ,при приемане на децата.  От родителите  се искаха парични средства, под предлог ,че ще бъде закупувана техника за обогатяване на базата. Много често директорките се "накичваха" със златни накити и пръстени.
Тази наредба е шанс да се спре със срамното и  недостойно  обирджийство. Hug

# 1 261
На мен лично би ми било кофти човек с увреждане да си влачи детето на ДГ в друг квартал или самотен родител, защото квотата се е запълнила. Ако става въпрос за ДГ с равностойна отдалеченост - ОК. Но има квартали с доста оскъдно наличие на ДГ и там нещата не стоят така. Това ми е основното притеснение. Не мога да твърдя колко абсолютно и безрезервно подкрепям правото на по-слабия и в същото време да подкрепя квотния принцип, който вероятно ще ограничи това право ако не се прецизира.

Все си мисля че хората от групата със социалните критерии биха избирали основно на принципа удобство, а не престижност на ДГ. А иначе на деца с брат/сестра в същата ДГ не мисля че бих отстъпила. Пак казвам - за мен механично определяне на квоти за социалните критерии не е приемливо. Лично мнение.

Тук в този форум мнозинството подкрепя и квотния принцип и точката за брат/сестра в същата ДГ. За мен тези двете се изключват взаимно. Ако подкрепим квотния принцип, по презумпция извън желаната ДГ остават най-вече децата по този критерий.

Ели, нали точно това обсъждаме..
Че всички сме ЗА социалните критерии, но..измежду критериите има такива, които са си чисто ... останали от някога, когато е имало места за всички и други, които не са честни спрямо децата които нямат братя и сестри.
Говоря за :
- брат/сестра, които вече посещават и ще посещават същата ДГ (вярно,че само за една ДГ, но...това е цяла точка, която дава предимство според мен необосновано)
- брат/сестра до 18г - така формулиран, този критерий не облагодетелства САМо многодетните родители, а основно тия с 2 деца, (каквито са повечето родители с повече от едно дете). За да се "облагодетелстват" децата от многодетни семейства, критерия би трябвало да е : Дете от многодетно семейство" или още по-просто"Дете на многодетна майка" (защото реално привилегията е за майката, а не за детето) АКО това не е за многодетните е просто излишен критерий и само ощетява още повече семействата с едно дете.
- брат/сестра близнак , тризнак или породени с разлика до 2г...- Да ме извиняват родителите на породени деца (и аз съм такъв), но...не виждам ЗАЩО това трябва да носи точка на децата им..Особено на по-голямото, докато майката все още е в отпуск по майчинство с по-малкото и ОЧЕИЗВАДНО няма да се върне на работа.. Може би има известен резон да има такова предимство за тези майки (с породени деца до 2г) единствено, ако и двете им деца кандидатстват едновременно в ДГ и майката така или иначе няма да продължава да е в отпуск по майчинство след това..За близнак и тризнак - може да го включат и към социалните критерии...тук не вярвам да има спор..
...
...
Верно,че много родители ще са недоволни, ако тия критерии отпаднат. На мен точките ми също ще намалеят с една..Но..със сигурност "справедливостта" ще е по-голяма..за всички.

# 1 262
Приветствам новия начин на класиране и прием на децата в детските градини. Възпрепятства се всякаква възможност за рекет и изнудване от страна на директорките ,при приемане на децата.  От родителите  се искаха парични средства, под предлог ,че ще бъде закупувана техника за обогатяване на базата. Много често директорките се "накичваха" със златни накити и пръстени.
Тази наредба е шанс да се спре със срамното и  недостойно  обирджийство. Hug
                  Малеееее от къде тръгнахме и до къде стигнахме!!! Най-обичам такива анонимни! Sick
                   Днес гледах прословутото предаване и съм възмутена и то.....много.Как не ги беше срам да сложат майките някъде зад гърба на така наречените "гости".Според мен бе отнето правото на равностоен дебат на родителите.Кой измисли тази схема?Аз да бях щях да стана и да си излеза като обявя,че или сядам на равностоен разговор или напускам мястото зад гърба на присъстващите.Да не говоря,че всяко нещо беше парирано и ту реклами,ту сърчица да си направите с мамите. Sick

# 1 263
.... щон не се изисква и срок на тази регистрация - от 5\ 10 \ 15 години ... Във Варна имат също проблем с ДЗ. И там се иска адресна регистрация. И знаете ли, какъв случай зная? Умишлена смяна на адресна регистрация, за да се приеме детето в ДЗ. Но само на документи... Ми да, щом няма срок на тази регистрация така ще е - и тук ще е така. Ще започне едно регистриране... с цел вреждане в ДЗ.
Естествено, че така ще се случи  Peace, което по същество абсолютно обезмисля този критерий. Но общината и Джонев (защото всички вече сме на ясно, че той не е само изпълнител) ще отчетат наличието на нещо-си, свързано със София  Sick

Не мисля,че критерия е безсмислен.
Тази точка подтиква родителите да си направят регистрация в София.
ТОВА само по себе си дава информация в системата колко е реалния брой на живеещите в София.
Може да звучи безсмислено, но..реално това дава възможност на кмета (бъдещ, настоящ и ..т.н) да си поиска от Държавата да поеме ангажимент към всичките тия хора. В момента НИКОЙ не знае какво е населението на София..Мислено е да стане 1млн...предпоалга се,че е 1млн и половина, а реално може би дори надминава 2млн..
Не е едно и също финансирането от държавата за 1млн. и за 2млн., нали?
Това би трябвало да помогне на всички нас да заживеем в малко по-уреден град.
Защото..в същото време има градове,които се водят от по 400 000 човека а реално са под 100 000..., но си получават финансирането за голям град..и..съответно това е на гърба на именно тия софиянци, които от поколения живеят в София ...
Дано сте ми разбрали мисълта.., но..аз единствено поради това подкрепям този критерий по начина, по който е формулиран.

# 1 264
Лови татко

По принцип си прав. Но пък в нашия квартал примерно по-далечните ДГ са недостъпни с градски транспорт от определени точки. Има едно ОДЗ и ЦДГ на 100 м. едно от друго. Другите са доста по-далеч от 500 м. На една майка веднъж и предложих да включи в избора на кандидатстване и две по-отдалечени градини, но тя ми обясни, че нямат кола и това много ще ги затрудни. Става въпрос за мин. 20-30 минути път пеша с малко дете. Не е най-удачният вариант за семейства с проблеми. За някои може да се окаже непреодолима пречка. Може да са единици, но ще ги има.

И проблемът е също че и в по-далечните ДГ също ще си чакат деца за квотата и ако следващите по-удобство градини са запълнени, детето може от Младост до Обеля да стигне докато намери свободно място в своята квота. Е сигурно няма да се стигне до толкова далеч, но не може да се предполага, че в следващата най-близка ДГ ще има свободно място.

Та това са ми в общи линии притесненията.

НАли?
А на г-н Джонев, може би са и тези,че изобщо няма д аима места за всички с предимства..
Защото..едно е да гарантираш на родителите,че "няма да с аповече от 30%", друго е да предполагаш,че ще е така..
АКО се приеме квотния принцип, се надявам от Общината да се замислят малко повече,преди да "вкарват" деца с "предимства"..
Защото , Ели, децата инвалиди са не повече от 200 общо..заедно с всичките сирачета, полу-сирачете и т.н социални критерии (без самотни майки)
За тия деца, смятам няма да е проблем да се разпределят в удобни за тях градини.
Но ние разпределяме с предимства още купчина други социални групи.
Е..на тях не съм съгласлна да е гарантирано удобството, а за всички останали дори неудобството да не е гарантирано...
Поправи ме, ако греша и аз не съм разбрала кои точно деца са с предимство..и,че май-много от децата ще ползват отново предимството по критерия за вече прието братче/сестриче в ДГ...

# 1 265

Малеееее от къде тръгнахме и до къде стигнахме!!! Най-обичам такива анонимни! Sick
                   Днес гледах прословутото предаване и съм възмутена и то.....много.Как не ги беше срам да сложат майките някъде зад гърба на така наречените "гости".Според мен бе отнето правото на равностоен дебат на родителите.Кой измисли тази схема?Аз да бях щях да стана и да си излеза като обявя,че или сядам на равностоен разговор или напускам мястото зад гърба на присъстващите.Да не говоря,че всяко нещо беше парирано и ту реклами,ту сърчица да си направите с мамите. Sick

Напълно съгласна!

# 1 266
Didia е абсолютно права, че в Часът на мама не бяха структурирали равнопоставено двете групи. А и водещите бяха все на тръни групите да не се хванат за гушите, което като нищо можеше да стане. И затова имаше едни зададени-недозададени въпроси и обяснения, че всъшност големият проблем е в липсата на време.

Че ако предаването беше станало като работната група - голям цирк за зрителите щеше да бъде.

Иначе поради същите причини, които излага Щурчо, смятам че постоянната адресна регистрация трябва да бъде заложена в регламента. Даже съм още по-радикална - ако зависеше от мен щях да го напиша като задължително условие (с изключение на редовните студенти). Именно заради планирането на града и обема на услугите, които общината трябва да предвиди. Както и заради връзката с финансирането на общината от държавния бюджет.

# 1 267
някой звънял ли е вече в общината? На кой телефон се заявява присъствие?

В момента са в обедна почивка..След 14-14.30 , може да опитаме на телефони:
02/846 84 58 и
02/846 81 52

На един от предишните телефони, които бях пуснала...нищо не знаеха по въпроса (не,че съм учудена..особено...)

# 1 268
  • София

Както и по-назад в темата писах - това беше едно добре режисирано предаване. Съжалявам и за репутацията на БТВ, но при цялата им  предварителна подготовка за това предаване, се изложиха.

Lovi - татко.
Браво Щурчо, добре се представи на срещата!

Както и очаквах, г-жа Минчева почти не е в час, а основно пак се слушаше само г-н Джонев. С въпроса си за броя на заинтересованите страни, който го поставих и на журналистите, целях да се остави основно да говори г-жа Минчева, а не г-н Джонев. Все пак той е изпълнител на заданието, а не основна страна в диалога община-директори на ДГ-родители.

За съжаление, предаването беше добре режисирано. Родителите бяха отделени като отделна категория встрани от камерите, а на привилигерованите им се чуваше думата от центъра на сцената.
Г-н Джонев ловко избегна прекия отговор на въпроса "Ще се откаже ли от изпълнение на заданието, ако се приеме критерии време". Също така и не прочете всички предложени критерии. Замълча си.

# 1 269
Разбира се, че адресната регистрация трябва да е задължително условие! Това защо изобщо трябва да се предлага и обсъжда!?! А и също не съм съгласна, че периода на жителство в София, ако се вземе предвид ще даде предимство на по-възрастните родители. Аз живея в София от 25 години и съм на 25, с мъжа ми е същото - 31. Ако това ни състарява, то лошо! А и не виждам какво ми пречи да съм на 35 и да съм се преместила в София преди месец? Не разбрах тук логиката, освен ако няма някаква официална статистика, която да не съм срещала.

# 1 270
Хайде, стига сме се дъвкали за регламента. По-хубав няма да стане. Ако някой успее да направи още нещо в понеделник и толкоз. Аз повече се притеснявам в какъв вид ще го гласува СОС и да не се окаже че версия 9 и жребия са си направо слънце.

Дайте ако имате идеи какво можем да направим за ускоряване на откриване на нови ДГ. Очевидно е че общината прави нещо, но е също така очевидно, че ако не се изсипе солиден ресурс за кратко време, проблемът няма да се реши.
И също така си стои проблемът с мотивацията на персонала.

Съзнавам, че това не са неща, които могат да се решат само с говорене, но се чудех откъде би могло да се започне. Не говоря за организиран протест - с него не се наемам. Няма да се справя.

# 1 271
Разбира се, че адресната регистрация трябва да е задължително условие! Това защо изобщо трябва да се предлага и обсъжда!?! А и също не съм съгласна, че периода на жителство в София, ако се вземе предвид ще даде предимство на по-възрастните родители. Аз живея в София от 25 години и съм на 25, с мъжа ми е същото - 31. Ако това ни състарява, то лошо! А и не виждам какво ми пречи да съм на 35 и да съм се преместила в София преди месец? Не разбрах тук логиката, освен ако няма някаква официална статистика, която да не съм срещала.

Taka e...
Логиката на неравнопоставеността е, че при равни други условия, дата става важна...т.е..ако имаме две мами родени в София - ти на 25 и аз на 41, то аз ще те "изместя" само, защото съм по-възрастна...
В моя случай, не е така, защото съм родена във Варна и съм дошла тук на 18...т.е..независимо,че съм по-стара от теб, ти ще ме изместиш, но...има и кореняци софиянци възрастни родители...
Та..има родители, които това условие ги притеснява,защото ощетява младите семейства (които впрочем и без това са ощетени от факта,че имат само едно дете най-често)..
НО..разбира се, аз подкрепям този критерий,независимо,че по него много кореняк софиянци ще ме изпреварят, независимо , че целия си съзнателен живот съм била в София..
И ДА...подкрепям този критерий преди жребий и със сигурност преди доходи.
Единственото, което смятам за по-справедливо е времето на подаване на молбите...(което г-н Джонев абсолщтно отрича като справедлив критерий...и аз не му разбирам логиката)

# 1 272
Хайде, стига сме се дъвкали за регламента. По-хубав няма да стане. Ако някой успее да направи още нещо в понеделник и толкоз. Аз повече се притеснявам в какъв вид ще го гласува СОС и да не се окаже че версия 9 и жребия са си направо слънце.

O...точно сега е времето да си кажем каквото имаме по регламента и евентуално, ако е възможно с това да повлияем на СОС...
Честно да си кажа и аз се притеснявам,че може да се приеме нещо съвсем трето, от което ум да ни зайде...и сегашните критерии и жребия и момчета- момичета да ни се виждат слънце..
Все пак..някъде в себе си тая надежда, че хората в СОС имат здрав разум.. newsm78

Дайте ако имате идеи какво можем да направим за ускоряване на откриване на нови ДГ. Очевидно е че общината прави нещо, но е също така очевидно, че ако не се изсипе солиден ресурс за кратко време, проблемът няма да се реши.
И също така си стои проблемът с мотивацията на персонала.

И също толкова очевидно е,че няма да се изсипе такъв ресурс...ако държавата не вземе проблема като свой..(или поне не спре конфронтацията между София и Държавата т.е.. ББ и правителството...което не се очаква да се случи преди изборите..)

Съзнавам, че това не са неща, които могат да се решат само с говорене, но се чудех откъде би могло да се започне. Не говоря за организиран протест - с него не се наемам. Няма да се справя.
Аз не възразявам да се включа във всяко нещо - организиран протест, подписка, петиция, съдебен процес...Но наистина нямам време за организирането на подобни...(поне за сега явно не са ми баш най-приоритетите..)

# 1 273

Taka e...
Логиката на неравнопоставеността е, че при равни други условия, дата става важна...т.е..ако имаме две мами родени в София - ти на 25 и аз на 41, то аз ще те "изместя" само, защото съм по-възрастна...
В моя случай, не е така, защото съм родена във Варна и съм дошла тук на 18...т.е..независимо,че съм по-стара от теб, ти ще ме изместиш, но...има и кореняци софиянци възрастни родители...
Та..има родители, които това условие ги притеснява,защото ощетява младите семейства (които впрочем и без това са ощетени от факта,че имат само едно дете най-често)..
НО..разбира се, аз подкрепям този критерий,независимо,че по него много кореняк софиянци ще ме изпреварят, независимо , че целия си съзнателен живот съм била в София..
И ДА...подкрепям този критерий преди жребий и със сигурност преди доходи.
Единственото, което смятам за по-справедливо е времето на подаване на молбите...(което г-н Джонев абсолщтно отрича като справедлив критерий...и аз не му разбирам логиката)

Аз лично нямам нищо против да бъда изместена от някой, който е живял тук по-дълго или пък има по-голям трудов стаж тук. По пътя на логиката е плащал повече данъци от мен и мисля, че е справедливо да ме изпревари. Колкото до жребия, това е толкова несериозно, че просто нямам думи! ЗАЩО се редиш на опашка и получаваш номер, когато той е незначителен фактор? Да си водят някъде бройката чисто статистически и да не ни занимават! Редно е тогава, списъците да са подредени по точки и изобщо да нямаме информация за пореден номер, а само за общ брой родители с дадени точки. Така с тези номера само се нагнетява обстановката, защото аз може по дата да се падам първа в списъка, но след мен да има още 20 със същия брой точки и на този жребиен принцип, вичките да минат пред мен. Да не говорим, че от тези 70%, ще има поне 80% със разлика в броя на точките с 1. Ще се видим в чудо, само гледайте!

# 1 274
...
                    То е лесно,Щурчо,да се разбере логиката му и мнението против. Mr. Green Много от загрижените мами не могат да стоят на опашки,да дебнат кога ще дойде първия ден за подаване на документи,да станат при това по-рано от 12 часа на обяд,а така.......получават равен старт с всички,че ако имат и една точка отгоре  Mr. Green могат да ви изпреварят и да се класират преди вес нищо,че последни са се сетили да подадат документи.Фактора време ОТНЕМА тази възможност.

Общи условия

Активация на акаунт