СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 989
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 335
Аз нямах предвид да са от различен набор, просто дадох пример разликата във възрастта. Да наистина на персонала им е полесно с децата, които разбират повече и са по оправни. Моето дете ходи на чиста ясла и там са смесени групите с по големи и помалки деца, за да може лелите да се справят по лесно. Но когато влизат в ЦДГ трябва да са от един набор и там вече се вижда разликата в самите деца, не може да се изисква само по развити или по малко развити. Нали за това става въпрос да се социализират горе долу еднакво, да свикнат с връстници, да добият навици и така. Не може да има изпит за толкова малки деца. Иначе аз съм за изпити, детето ми ще се справи не се притеснява за това, но не е редно.
                  Практиката НЕ потвърждава изводите ти за уменията на децата .Не винаги родените януари са най-добри. Laughing По-скоро зависи от мама и тати в къщи или от персонала в яслата /ако детето е посещавало такава/.Така,че не изключвайте родените в края на годината .Има дечица дето на 2 г и 6 м са класи над тези дето са на 3 и половина. Peace

# 1 336
  • Върху лъчите на Слънцето.
Ели (Hrisa) , говоря за финансовата страна, защото тя се изтъква като основна причина. Иначе има и 2 и 3 деца, по-лесни (кротки) за гледане от едно диваче  Laughing, но това е друг вапрос. Да са живи и здрави, каквито и да са.

# 1 337
Гневна, за съжаление докато не се изправиш пред работодател и не гарантираш, че когато има нужда то теб, няма да го подведеш - трудно ще ти се довери някой. И като се има предвид че моята девойка миналия месец има 4 присъствени дни в ДГ - можеш да разбереш защо се получава така.

Ако имах работодател - с тази средна присъственост от 5 дена на месец и липса на алтернативен вариант за гледане на болно дете, отдавна да са ме отсвирили.

Ако в офиса имахме повече майки с малки деца, щях да помисля за някакъв алтернативен вариант за мини-ДГ в апартамент. Но сметките ми излизат с поне 4 деца, а в момента само аз съм с дребосък. Но това е някакъв вариант за по-големи фирми. Може би трябва да се направи някаква кампания за промотиране сред работодателите. После пък ще си имат един много мотивиран за работа персонал и малко текучество.

# 1 338
  • София
Ели (Hrisa) , говоря за финансовата страна, защото тя се изтъква като основна причина. Иначе има и 2 и 3 деца, по-лесни (кротки) за гледане от едно диваче  Laughing, но това е друг вапрос. Да са живи и здрави, каквито и да са.
Все пак да не забравяме, че детските градини не са само социални заведения. Има достатъчно социални критерии, които дават някакво предимство. Но така глобално не могат да се решат отделни случаи. За тях има допълнителни точки от директорката и комисии.

# 1 339
Гневна, за съжаление докато не се изправиш пред работодател и не гарантираш, че когато има нужда то теб, няма да го подведеш - трудно ще ти се довери някой. И като се има предвид че моята девойка миналия месец има 4 присъствени дни в ДГ - можеш да разбереш защо се получава така.

Ако имах работодател - с тази средна присъственост от 5 дена на месец и липса на алтернативен вариант за гледане на болно дете, отдавна да са ме отсвирили.

Точно затова казвам за пореден път, че не е справедливо да има точка за работещи родители!
И моето юначе декември и януари доста си постя у дома (почти двата пълни месеца), все нещо си хващаше от яслата...

# 1 340
Мами, учудвам се много, че децата са проблем при намирането на работа. логиката е доста по-различна от страна на работодател. сънгъл = ще го отвее на някъде вятъра. човек с деца = отговорен, стабилен, имащ нужда от пари - следователно ще работи. В нашата фирма всички сме с деца. Когато питам по интервюта има ли деца то е точно заради обясненото по-горе. Аз лично не усещам някой да се отнася различно като станах майка. Напротив! Това е за мен и за всичките ми приятелки, които в по-голямата си част са работещи жени с по 1-2-3 деца.
По повод махането на точката за работещи. Не само трябва да я има, но трябва и да са повече. Като отида за направление ми казват - ами иди на частно, не пазим направленията за бедните. Като отида за детски - не може - имаш доходи, надвишаващи допустимото. Сега за детска градина същото - имам доход и да вървя по дяволите. Няма да се бия в гърдите колко данъци и осигуровки плащам, щото няма смисъл. Само ще ви кажа, че съм утрепала 18 години от живота си да уча (това са доста пари - инвестицията не е малка и всеки един от вас го знае) и работя от 16 годишна - първо лятото, след това целодневно. На 30 години съм и имам 10 години официален трудов стаж и още 4 по кафета без договор. И за това че съм се утрепала да уча и да бачкам като звяр, докато моите съученици висяха по парковете трябва да съм по-малко от неработещите!!!! Не ставайте нагли ако обичате. Ако имате желание да работите, ще си намерите работа. Преди 6 месеца търсихме чистачка за 7 часов работен ден и заплата 380 лева чисто  трудов договор със всичките му там осигуровки и на интервютата ми се смееха... Който иска да работи - ще си намери работа, останалите просто се оправдават! Ако си търсите пост изпълнителен директор със заплата 10 000 бона това е друго!
И престанете с тези разходи... Всеки има своите разходи. Аз имам едно дете, но подпомагам финансово 2 пенсионери. Това брои ли ми се за 3 деца?????

Последна редакция: пт, 13 фев 2009, 11:29 от Ger4o

# 1 341
Ger4o , обясни ми тогава, ако се налага да съм на работа по около 4-5 дена в месеца, заради болнични, че детето ми е болно, ще ме търпиш ли? Защото , ако е така, си изключение. Един работодател се обоснова така - не назначаваме хора в повече, и затова, когато някой отсъства, няма кой да работи на негово място. А ако няма кой да работи, губим.
Бих приела работата за 7 часа на ден и за 380 лв - стига да е петдневна работната седмица. И да не се налага да пътувам по 1 1/2 от и за работа.

# 1 342
E да нямам практика, защото съм икономист по образование. Аз точно  това искам да кажа ,че децата са равни, не могат да се сравняват по поможещти, по развити и така, по дата на раждане или други такива критерии. И защо се смята, че едно дете има по малко нежди, от две деца в семейството. Нали и то яде, облича се, играе. Е да разходите при две и повече деца са много повече, отколкото с едно. Но защо трябва да се разграничават едни или две деца.- Ако не бъде прието в ДГ, някой трябва да го гледа и ако няма баба, която е на разположение, ще го оставим вкъщи само защото е само и няма брат или сестра.  newsm78

# 1 343
Ако не бъде прието в ДГ, някой трябва да го гледа и ако няма баба, която е на разположение, ще го оставим вкъщи само защото е само и няма брат или сестра.  newsm78
... и отиде по дяволите социализацията, за която толкова се говори...

Яга мама, това, за което си говорим аз и ти е... далеч от умовете на тези, които творят критериите. Просто подхвърлих някои неща, за да иронизирам кандидатстването и приема изобщо!  Wink

# 1 344
  • София
Момичета, невъзможно ми е да прочета 90 страници и се обръщам, към вас с молбата за линк към сайта за регистрация. baby_neutral

# 1 345
Да, за 5 дневна работна седмица става въпрос и вече съм си намерила човек. Благодаря за офертата, но да ти кажа и аз не бих те търпяла, щом на първо четене ми заявяваш, че ще работиш 5 дни в месеца и поставяш условието с транспорта  #Crazy. Ами хората от всички фирми са си построили(наели) офиси. нали не очакваш, че някой ще ти осигури кола с шофьор или да си смени офиса, защото на теб може да не ти е удобно. И аз искам работа до нас, на ненормирано работно време, да не ме закачат след 6, събота и неделя и през нощта да не ми звъни никой, да не ме тормозят с ангажименти след работа, да ми е голяма заплатата, да не нося отговорност, да вземам добри пари, да имам много социални придобивки, поне 40 дни платен годишен отпуск и да мога да ползвам неограничено количество болнични. Ако намериш такава работа - свирни и аз моята ще я сменя и няма да се боря за място в ДГ  Joy Joy Joy.  Просто варианти има - желание да има. Има баби пенсионерки (в твоя блок има със сигурност поне 10) с които можеш да се разбереш да ти гледа детето, когато е болно срещу 5-10 лева на ден... Това е само пример - варианти 100. Желание е необходимо, а това липсва.

# 1 346
По въпроса с работата и болничните, и аз съм взимала болнични, но никой от началниците не ми е направил забежка, варно че работя в голяма организация и всички колежки са с деца и разбират положението, но наистина би трябвало семейните хора да са по желани от работодателите, защото те имат мотив да се трудят повече зада осигурят нормален стандарт на децата си. А за да могат да рабят по ефективно трябва да са спокойни за децатна си. Нали така. Е тогава защо да няма точки за работещи родители. Нали ако останат децата в къщи и тези родители ще станат неработещи и какво тогава ще имаме точки така ли? Laughing

# 1 347
Гневна и аз иронизирах разбира се за изпита. Това не е учебно заведение. Просто вече ми омръзна да се сравняват децата по по и най.

# 1 348
Напротив, аз мисля, че няма да е лошо пак да се пусне една анкета. Защото относно критериите бяха премълчани доста аргументи "против" някои от тях. Сега почнаха да се задават неудобните въпроси.
Анкетата обобщено трябва да съдържа въпросите:
1. Съгласни ли сте с промяната на критерия брат/сестра до 18г да се промени с Дете на многодетна майка. ДА или НЕ
2. В случай, че критерия брат/сестра до 18 г. остане, то точка да се дава само в случай, че кандидатства по-малкото дете, т.е. майката няма да е в отпуск по майчинство. Да или НЕ
3. Съгласни ли сте адресната регистрация да се точкува на интервали 0-5 г - 1, 6-10 год - 2т... Да или НЕ
4. Да се посочва - АЗ съм майка на едно дете. Да или НЕ
5. Да се посочва - Аз съм майка на две или повече деца. Да или Не.

Ако има още някой да ме допълни. Ако искате де.
Съгласна съм, да се пусне тази анкета и да видим резултатите.   Peace
Гневна не мисля,че си права за критерия работещ родител.  Naughty Ger4o го каза много точно:
....По повод махането на точката за работещи. Не само трябва да я има, но трябва и да са повече. Като отида за направление ми казват - ами иди на частно, не пазим направленията за бедните. Като отида за детски - не може - имаш доходи, надвишаващи допустимото. Сега за детска градина същото - имам доход и да вървя по дяволите.
....И престанете с тези разходи... Всеки има своите разходи. ...
Наистина, крайно неуместно ми се струва да сравняваме кой какви разходи има от гледна точка на броя деца в семейството. В старата тема предложих на г-н Джонев критерия за доход да остане, но за по-висок доход, а не за по-нисък. Тия дето работят и плащат повече данъци и осигуровки следва да бъдат облекчавани от държавата, а не затормозявани! Г-н Джонев ми отговори : " Много добра идея, но определено няма как да мине през СОС. Ако щете, по популистки причини."
Многократно се изказвах, че еднодетните семейства са поставени в неравностойно положение спрямо многодетните семейства...затова, да се пусне горната предложена анкета и да видим какво мисли мнозинството. Crossing Arms

# 1 349
Гневна, точката за работещи родители я предложих в комплект с регистрация в БТ, но не се прие. Но смятам че трябва да я има, защото не са малко майките, които са положили много усилия да постигнат някакво професионално развитие, излезли са в майчинство и имат работодател, който държи достатъчно на тях за да преглътне здравната адаптация на детето им.

И тези майки губят всичко, което са постигнали, ако не успеят да се върнат на работа след изтичане на майчинството. А има и работещи такива, които са намерили временен алтернативен вариант, който не могат да поддържат вечно. Ако тези родители нямат някакво предимство си губят работата, но това не означава автоматично, че неработещите ще си намерят такава ако детето им тръгне на ДГ. И в случая губят повече хора, но не ясно дали някой изобщо ще има полза от такъв вариант. Виждаш как стоят нещата.

Не можах да го обясня много ясно и сигурно моите аргументи не те греят, но аз така виждам нещата.

Общи условия

Активация на акаунт