Майчинството - счетоводно - 12

• 71 459
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте!Изтича ми майчинството и искам да си пyсна молба за неплатен отпyск.Въпросът ми е колко дни предварително трябва да си пyсна молбата?Дано сте разбрали питанката ми!

# 391
alliss3 ,това че си се осигурявала на втори граждански договор няма да увеличи обещетението ти.За граждански договор не се взимат болнични.Трябвало е договора да е трудов,за да се вземе предвид за обещетението.

Ще получаваш обещетение изчислено въз основа на осигуравките на първия ти работодател.
Сигурно ли е това? Преди да предприемем стъпката пратихме e-mail в НОИ и ни отговориха, че вида на договора няма значение, обезщетението се изчислява въз основа на внесените осигуровки  newsm78

# 392
  • Пловдив
alliss3 ,абсолютно е сигурно.

За гражданския договор не се дължат осигуровки за пенсия,болест и майчинство.Няма сега как от него да взимаш болничен.

Погледни си пак втория договор да не би да е 4 часов трудов договор.Сигурна ли си,че е граждански?

# 393
alliss3 ,абсолютно е сигурно.

За гражданския договор не се дължат осигуровки за пенсия,болест и майчинство.Няма сега как от него да взимаш болничен.

Погледни си пак втория договор да не би да е 4 часов трудов договор.Сигурна ли си,че е граждански?
За съжаление няма как да го погледна в момента, в службата на мъжа ми е, понеже той движеше нещата, аз бях в невъзможност. Но не е трудов със сигурност, точното име е Договор за застраховане и счетоводителката на дружеството (застрахователна компания) ми каза, че е "нещо като граждански договор". Аз съм лаик в тази област и може да пиша глупости  Embarassed, предавам само това, което са ми обяснили. А осигуровките превеждахме по мой личен Булстат, който издадохме за случая

# 394
  • Пловдив
alliss3 ,щом не е трудов не ти върши работа за обещетението за бременност и раждане.315 дни ще получаваш обещетение въз основа на осигуровките от първия ти работодател,където си на трудов договор.След като изтекат 315 дни ще получаваш майчинство до 2 години на детето-220 лв за 2008 г.

Тази счетоводителка,която ти е правила втория договор знаела ли е точно за какво ти е?Или не е наясно,че гражданския няма да ти вдигне обещетението или и аз незнам какво да мисля ......

Интересувай се пак от втория ти договор.В теб трябва да имаш копие от договора.Ако се окаже,че е трудов,трябва да се издават по два болнични листа.За основния и за втория работодател.Не може с един болничен лист за двата работодателя.

# 395
Благодаря много

Имам още няколко въпроса  Grinning

Детето ми /1,7г/  тръгва на ясла от 1.11.2008 г.
Аз мисля на 21.10 да подам декларация за промяна на обстоятелствата, декларация чл 54 КСО/ за 110те лева/ и молба за отпуска по чл. 167а  в размер на 6м/ отпуска ще го ползвам от 3.11.2008/

Някакви други документи трябва ли да подам?

Тази отпуска 167а в размер на 6м как да я разбирам - 6 календарни месеца или 6м работни дни ?

Работодателя има ли право да ми откаже  неплатен отпуска за гледане на дете до 8г, при условие че съм я подала в рамките на 10 дни предварително както изисква закона?

# 396
Благодаря, Елфита   bouquet!!!

# 397
ОТ ИМЕТО НА НАЙ-ДОБРАТА МИ ПРИЯТЛЕКА В НУЖДА:

Здравейте ,
Имам следния проблем и не знам към кого да се обърна.
Родих на 11.07.2008 дъщеря си в САЩ. До преди това работех на постоянен трудов договор, заминах в САЩ по време на болничният, който е 45 календарни дни преди раждането. Искам да си вземам майчинството. От счетоводството на фирмата , в която работя ми обясниха, че имам право на него според НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА НА РАБОТОСПОСОБНОСТТА,

Чл. 46. Болничен лист за раждане, станало в чужбина, се издава от личния лекар въз основа на следните документи:
1. акт за раждане на детето;
2. декларация, че детето е живо и не е дадено за осиновяване;
3. документ за ползвания отпуск при бременност;
4. копие на трудов договор или осигурителна книжка на лицето.

Всички тези документи са на лице и са предоставени на личният ми лекар. За съжаление той има колебание за издаването на болничния и има следните притеснения.

Болничния лист за 45 дни преди раждането е за периода 20.05.2008-04.07.2008.

1. Кой трябва да издаде междиния болничен лист от 04.07.2008 до 11.07.2008 ? - гинеколога или личния лекар на майката?

2.След този болничен следват 2 други болнични - един за 42 дни след раждането и след това още един така , че сбора от дни да е 135. От кого трябва да се изадат тези болнични? Личният ми лекар се хвана за това, че в закона не било уточнено , че е личния лекар на майката.

Моят личен лекар твърди, че евентуално може да издаде този за 42 дни , но след това не било негова работа! Било работа на педиатъра на детето. Съответно такъв няма, тъй като не сме в Бълагария.

3. Има ли право да издаде болничен при положение, че аз и детето ми не сме в България? Това мисля, че е главното му притеснение.

Моля ви да ми дадете точни закони и членове, който биха ми помогнали. Звънях в НОИ , там ме препращат към здравната каса , те пак към министерство на здавеопазването ... те обратно към НОИ ... и аз съм в задънена улица как точно да си търся правата ...

Ще съм много благодарна, ако получа вашите коментари.

# 398
  • София
Здравейте!Изтича ми майчинството и искам да си пyсна молба за неплатен отпyск.Въпросът ми е колко дни предварително трябва да си пyсна молбата?Дано сте разбрали питанката ми!
Молбата за неплатеният отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст се подава най-малко 10 работни дни преди датата, от която желаеш да ползваш отпуска. Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението.

# 399
  • Луната ни пази
Здравейте, искам да попитам нещо, за да съм 100 % сигурна. Така, Термина ми е 21 май 2008, родих на 18 май 2008.Последния ми болничен лист (от педиатъра) е от 29 юни до 18 август (51 дни) включително. След това пуска молба за отпуска от 19 август и въпроса ми е до кога, защото счетито на моя работодател го изчислява 3 пъти и три пъти различно и и го връщаха от НОИ. Според мен е до 18 февруари вкл., защото тогава бебка навършва 9 месеца. Права ли съм, защото спорим с нея? Тя сега ми е написала дата 11 февруари. Моля ви, упътете ме, защото батака е голям и заради нея 2 месеца не мога да получа никакви пари! Дано съм обяснила точно Simple Smile

# 400
......................
ОТ ИМЕТО НА НАЙ-ДОБРАТА МИ ПРИЯТЛЕКА В НУЖДА:
1. Кой трябва да издаде междиния болничен лист от 04.07.2008 до 11.07.2008 ? - гинеколога или личния лекар на майката? - Доколкото си спомням - гинеколога.

2.След този болничен следват 2 други болнични - един за 42 дни след раждането и след това още един така , че сбора от дни да е 135. От кого трябва да се изадат тези болнични? Личният ми лекар се хвана за това, че в закона не било уточнено , че е личния лекар на майката. - пак доколкото си спомням - личния лекар на детето (педиатъра).

Моят личен лекар твърди, че евентуално може да издаде този за 42 дни , но след това не било негова работа! Било работа на педиатъра на детето. Съответно такъв няма, тъй като не сме в Бълагария.

3. Има ли право да издаде болничен при положение, че аз и детето ми не сме в България? Това мисля, че е главното му притеснение.  - правото ти на обезщетение идва от там, че си се осигурявала посредните 6 месеца, а не защото си живяла тук  Mr. Green, така че - ДА, според мен имаш право

Моля ви да ми дадете точни закони и членове, който биха ми помогнали. Звънях в НОИ , там ме препращат към здравната каса , те пак към министерство на здавеопазването ... те обратно към НОИ ... и аз съм в задънена улица как точно да си търся правата ...

Ще съм много благодарна, ако получа вашите коментари.
.....................

Поправете ме, ако бъркам някъде, защото не съм ровила в законите, а карам по спомени.

# 401
2.След този болничен следват 2 други болнични - един за 42 дни след раждането и след това още един така , че сбора от дни да е 135. От кого трябва да се изадат тези болнични? Личният ми лекар се хвана за това, че в закона не било уточнено , че е личния лекар на майката. - пак доколкото си спомням - личния лекар на детето (педиатъра).

pachikrak, а спомняш ли си кой от двата болнични е издаден от педиатъра. Детенцето има педиатър в САЩ сега, защото е там. Но майката си се води на работа тук, осигурява се социално и здравно тук и личния й лекар също е тук ...

# 402
  • Пловдив
to4ica ,болничния 42 дни от датата на раждането се издава от болницата,където е родила майката.Третият,последен и изравнителен болничен до 135 дни,се издава от педиатъра на детето.Личният лекар на майката няма нищо общо с болничните за бременност и раждане.

# 403
Говорих със счетоводителката ми. Тя ми каза че нямам право да ползвам отпуск по чел 167а неплатен за гледане на детет до 8г. възраст, след като детето няма 2г.
Вярно ли е това?
Ще се гръмна  Sick

# 404
  • Пловдив
Здравейте, искам да попитам нещо, за да съм 100 % сигурна. Така, Термина ми е 21 май 2008, родих на 18 май 2008.Последния ми болничен лист (от педиатъра) е от 29 юни до 18 август (51 дни) включително. След това пуска молба за отпуска от 19 август и въпроса ми е до кога, защото счетито на моя работодател го изчислява 3 пъти и три пъти различно и и го връщаха от НОИ. Според мен е до 18 февруари вкл., защото тогава бебка навършва 9 месеца. Права ли съм, защото спорим с нея? Тя сега ми е написала дата 11 февруари. Моля ви, упътете ме, защото батака е голям и заради нея 2 месеца не мога да получа никакви пари! Дано съм обяснила точно Simple Smile

Питаш кога ти свършват 315 те дни,нали?Много объркано си задала въпроса,но май е това.

Броиш 315 календарни дни от датата на болничния 45 дни преди бременност и раждане.45 те дни влизат в 315 те.
Това,че детето е навършило 9 месеца,обикновно е грешен ориентир.

Общи условия

Активация на акаунт