Майчинството - счетоводно - 12

• 71 188
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 525
здравейте момичета, дали знаете в какъв срок се предава болничният лист на работодателят,дали може щом имам болничен за 7 дена от днес, да им представя чак на първия работен ден.
според вас дали ми се полога болничен, като до март бях майчинство, после работих 2 месеца и 3 месеца бях на борсата/ където имах нужните осигуровки/ и сега бачкам 2 месеца вече.и от днес съм в болнични за 7 дена.нали имам право, имайки предвид че нали се гледа 6 месеца назад /но нали всъщност бях осигурена и на борсата/.благодаря

# 526
  • София-Младост
здравейте момичета, дали знаете в какъв срок се предава болничният лист на работодателят,дали може щом имам болничен за 7 дена от днес, да им представя чак на първия работен ден.
според вас дали ми се полога болничен, като до март бях майчинство, после работих 2 месеца и 3 месеца бях на борсата/ където имах нужните осигуровки/ и сега бачкам 2 месеца вече.и от днес съм в болнични за 7 дена.нали имам право, имайки предвид че нали се гледа 6 месеца назад /но нали всъщност бях осигурена и на борсата/.благодаря
Право на болничен има всеки осигурен, право на обезщетение този, който има осигурителен стаж минимум 6 месеца независимо къде и кога. Болничния съгласно Наредбата се представя в дву дневен срок. Ако отношенията във фирмата позволяват занеси го след това, но задължително се обади и ги уведоми. Макар, че идва края на месеца , нямам идея кога счетоводството ви си оправя заплатите.

# 527
благодаря, но сигурна ли си. значи аз имам 14 години стаж и през юни-август бях на борсата , а от септември съм на трудов договор.и сега края на втория месец ще ми се наложи да взема болничин.и не знам дали ми се полага заради, бюрото по труда където бях 3 месеца

# 528
Имам следния въпрос: Изтичат ми деветте месеца от отпуск по майчинство и като собственик на фирма /ЕТ/ какво ми е по изгодно, да се върна на работа /по документи/ и да си получавам 1/2 от майчинството или да си назнача управител на мое място, а аз да продължа да си ползвам отпуск до навършването на 2 годинки на детето.

# 529
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
благодаря, но сигурна ли си. значи аз имам 14 години стаж и през юни-август бях на борсата , а от септември съм на трудов договор.и сега края на втория месец ще ми се наложи да взема болничин.и не знам дали ми се полага заради, бюрото по труда където бях 3 месеца

За периода в който сте били в Бюрото по труда ще ви вземат в базата минималната работна заплата

# 530
Имам следния въпрос: Изтичат ми деветте месеца от отпуск по майчинство и като собственик на фирма /ЕТ/ какво ми е по изгодно, да се върна на работа /по документи/ и да си получавам 1/2 от майчинството или да си назнача управител на мое място, а аз да продължа да си ползвам отпуск до навършването на 2 годинки на детето.

Това вие трябва да се прецените. Имайте предвид, че на управителя който назначите трябва да плащате заплата. А от друга страна пък дължите осигуровки като самоосигуряващ се ако не ползвате отпуска за гледане на дете до 2 години.

# 531
в момента съм в платен отпуск за отлеждане на дете до 2 годишна възраст и си получавам обезщетението в размер на 220лв
преди да изляза в майчинство съм осигурявана за всички осигурителни случаи, получавах си болничините и майчинството, както си трябва
въпроса ми е: ако сега преди още да е изтекъл платения ми отпуск за отглеждане на дете до2 годишна възраст, изляза в болничен и второ майчинство, колко ще получавам за времето на болничиния и за времето на 315-тте дни ?
четох наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения, но понеже не съм на ти с тая материя  не мога да разбера  по  чл.16, ал.1,  точка 2 или 3 ще  ми се определи размера на болничния и обезщетението?

# 532
Здравейте!
Предварително се извинявам ако въпроса, който ще отправя вече е дискутиран, но информацията е много и нямам време всичко да прочета.
След изтичане на 315-те дни, бих искала да прехвърля майчинството на съпруга си, а аз да започна работа.
Въпроса ми е : какви са необходимите документи , които той и фирмата му трябва да подадат в НОИ?
Предварително Ви благодаря.

# 533
  • София
Здравейте момичета,
имам едно въпросче. Болничният ми е издаден на 24 Септември. Кога ще ми го изплатят? На 24 Октомври или около 10 ноември. От счетоводната къща, която ни обслужва са споменали нещо такова???

Опитах се да проверя, в сайта на НОИ но и двата линка от ъпрва страничка не работят???

Благодаря ви предварително!  Hug

# 534
в момента съм в платен отпуск за отлеждане на дете до 2 годишна възраст и си получавам обезщетението в размер на 220лв
преди да изляза в майчинство съм осигурявана за всички осигурителни случаи, получавах си болничините и майчинството, както си трябва
въпроса ми е: ако сега преди още да е изтекъл платения ми отпуск за отглеждане на дете до2 годишна възраст, изляза в болничен и второ майчинство, колко ще получавам за времето на болничиния и за времето на 315-тте дни ?
четох наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения, но понеже не съм на ти с тая материя  не мога да разбера  по  чл.16, ал.1,  точка 2 или 3 ще  ми се определи размера на болничния и обезщетението?

Според мен е като обезщетението което сте получавали за първото дете

# 535
Здравейте!
Предварително се извинявам ако въпроса, който ще отправя вече е дискутиран, но информацията е много и нямам време всичко да прочета.
След изтичане на 315-те дни, бих искала да прехвърля майчинството на съпруга си, а аз да започна работа.
Въпроса ми е : какви са необходимите документи , които той и фирмата му трябва да подадат в НОИ?
Предварително Ви благодаря.

Вижте написаното тук:
Здравейте моя въпрос е такъв.
Искам да прехвърля майчинството на майка ми която не работи. Имах информация че е достатъчно 1 месец да се води на работа за да може да стане това. Някой от Вас може ли да даде повече информация.

И друг въпрос проверих си в НОИ как се изчисляват болничните ми и отпуска за отглеждане на дете до 315 дни. Последния така и не успях да го разгадая тъй като изобщо не е 90% от сумата която ми фигурира в НОИ, отговаря на 90% от основната ми заплата. Ако някой може да обясни по-точно или пък ако някъде мога да прочета, тъй като е далеч по-малка сума и от нетната ми заплата. Благодаря предварително.
Лицето на което ще прехвърляш майчинството си трябва да е на трудов договор. Според мен е достатъчно и само един ден да отработи и да и прехвърлиш майчинството. Ето тук можеш да видиш процедурата за прехвърляне на майчинство и всички документи.
email: aniita76@gmail.com
парола: aniita761215 
Обезщетението за бременност и раждане се изчислява като 90% от среднодневното брутно възнаграждение за 6 календарни месеца предхождащи месеца на излизане в болничен, полученото се сравнява с среднодневното нетно за същия период и се взима по - малкото от двете.

# 536
Здравейте момичета,
имам едно въпросче. Болничният ми е издаден на 24 Септември. Кога ще ми го изплатят? На 24 Октомври или около 10 ноември. От счетоводната къща, която ни обслужва са споменали нещо такова???

Опитах се да проверя, в сайта на НОИ но и двата линка от ъпрва страничка не работят???

Благодаря ви предварително!  Hug

Ако официално плащат заплатите и внасят осигуровките за м. септември на 10.10.2008 Документите трябва да се представят в НОИ до 13.10. НОИ плаща обезщетенията до 15 дни след датата на представяне на всички необходими документи по съответния болничен лист или молба-декларация, т.е. до 28.10. трябва да платят. Имайте предвид, че обезщетения се плащат всеки работен вторник и четвъртък

# 537
  • София
Дейзи, благодаря ти! Hug  bouquet

# 538
Искам да попитам, понеже съм притеснена и може да е дискутирано вече, но онзи ден срещнах счетоводителката на фирмата,
в която работя и тя ме отряза че вече не съм имала право да ползвам платената отпуска която ми се полага за двете години в които съм
била по майчинство, което ме озадачи!
Дъщеря ми на 11.07.2009 навършва две годинки и след това смятам да си използвам платеният отпуск който ми се полага и който е 40 дни!
Така ли е  или греша? А доколкото чета и неплатен такъв ми се полага!
Благодаря ви предварително!

# 539
Според мен е като обезщетението което сте получавали за първото дете

тоест няма да е минималната работна заплата, а това което съм получавала при първата бременност и майчинство, нали?

благодаря много за отговора,  ДейзиГ   reverance     bouquet
и въобще за целия ви труд тук във форума  Hug

Общи условия

Активация на акаунт