Майчинството - счетоводно - 12

• 71 378
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 420
  • Варна
Тяяя, вярно е че в тези 40 дни влизат всички ползавни от теб болнични - независимо дали за теб или за гледане на болно дете. След като свършат - болничния вече се издава от ЛКК, а не еднолично от личния лекар.

# 421
Здравейте!  Получавам майчинство от социалните, защото нямам трудов  стаж и не съм била осигурявана. Знам, че ще го получавам в размер на една година. Моя приятелка ми сподели(тя също е получавала майчинство от социалните), че след тази една година е намерила фирма, която е склучила едногодишен договор с нея(фиктивен). Платила е осигуровките за първия месец, а в следващите месеци е изплащала само здравните си осигуровки. Получавала е 220 лв за тази една година. Искам да ви попитам дали има такава възможност и какво е необходимо да се направи? Благодаря ви!
Да може. В случай , че имате осигурителен стаж 6 месеца имате право и на обезщетението.
Само искам да попитам този 6 месечен осигурителен стаж преди да родя ли трябва да го имам. Аз нямам нито един ден стаж. В такъв случай имам ли право?

Последна редакция: пт, 17 окт 2008, 12:29 от annabel83

# 422
  • Пловдив
annabel83 ,щом нямаш 6 месеца осигурителен стаж,незамисимо кога,няма да можеш да направиш като твоята приятелка.

След като изтече социалното майчинство можеш да се осигуряваш 6 месеца фиктивно във фирма и за останалите 6 месеца да взимаш майчинство

# 423
annabel83 ,щом нямаш 6 месеца осигурителен стаж,незамисимо кога,няма да можеш да направиш като твоята приятелка.

След като изтече социалното майчинство можеш да се осигуряваш 6 месеца фиктивно във фирма и за останалите 6 месеца да взимаш майчинство
Много благодаря за изчерпателния отговор! Лек ден!

# 424
БЛАГОДАРЯ ВИ

# 425
  • София
Здравейте,
предварително се извинявам,ако в темата е имало подобен проблем на моя и аз не съм го видяла-занимавам се с обяда на малкия и не можах да изчета изчерпателно.Имам проблем и се надявам да ми дадете съвет.На 10.08 ми свърши последния болничен.Счетоводителката на фирмата твърдеше,че не трябвало да се подават никакви декларации,ами болнични докато детето навърши девет месеца!!!След едномесечно убеждаване от моя страна най-накрая зацепи,че трябва да ми занесе молбата за отпуск от 135-до 315 дни в НОИ.Това се случи началото на септември.От тогава до ден днешен аз не съм получила и стотинка.Преди около 3 седмици направих справка в НОИ и се оказа,че документите ми още на са занесени!Звънях на счетоводната фирма с която работи моята фирма.Получих отговор,че то не ставало просто така-отиваш и занасяш документите-имало си процедура.След като дори ми се изсмя по телефона ми каза-"Еее какво толкова-ще ги занеса до 15-ти"Е,вчера след поредната проверка в НОИ ми казаха,че още не са ми занесени документите!Моя шеф им звъни,а те му казват,че няма проблем-документите ми се придвижват.И съответно той ми звъни и ми казва-"ами няма проблем документите ти се придвижват"Ами аз няколко пъти попитах с какво точно се придвижват,че ако са с градския транспорт да ги чакам догодина!Моля да ми дадете съвет....ще има ли някакви санкции за фирмата.....дали няма да откажат да ми приемат документите след 3 месеца ве4е........дали да подам някъде жалба?Ще съм благодарна за всякакви съвети

# 426
Здравейте, искам да попитам  колко дни болничен за дете/ сега е на 5 год/ имам право да ползвам през календарна година и на колко дни имам право да ползвам за мен, защото личната ми каза ,че имам право само на 40 дни ,независимо дали за мен или малката, а аз знам, че за възрастен е 40дни, а за малко дете е неограничени дни.
БЛАГОДАРЯ ВИ

За гледане на болен са 60 дни годишно. Общо за всички, които се грижат за болния.

# 427
Здравейте,
предварително се извинявам,ако в темата е имало подобен проблем на моя и аз не съм го видяла-занимавам се с обяда на малкия и не можах да изчета изчерпателно.Имам проблем и се надявам да ми дадете съвет.На 10.08 ми свърши последния болничен.Счетоводителката на фирмата твърдеше,че не трябвало да се подават никакви декларации,ами болнични докато детето навърши девет месеца!!!След едномесечно убеждаване от моя страна най-накрая зацепи,че трябва да ми занесе молбата за отпуск от 135-до 315 дни в НОИ.Това се случи началото на септември.От тогава до ден днешен аз не съм получила и стотинка.Преди около 3 седмици направих справка в НОИ и се оказа,че документите ми още на са занесени!Звънях на счетоводната фирма с която работи моята фирма.Получих отговор,че то не ставало просто така-отиваш и занасяш документите-имало си процедура.След като дори ми се изсмя по телефона ми каза-"Еее какво толкова-ще ги занеса до 15-ти"Е,вчера след поредната проверка в НОИ ми казаха,че още не са ми занесени документите!Моя шеф им звъни,а те му казват,че няма проблем-документите ми се придвижват.И съответно той ми звъни и ми казва-"ами няма проблем документите ти се придвижват"Ами аз няколко пъти попитах с какво точно се придвижват,че ако са с градския транспорт да ги чакам догодина!Моля да ми дадете съвет....ще има ли някакви санкции за фирмата.....дали няма да откажат да ми приемат документите след 3 месеца ве4е........дали да подам някъде жалба?Ще съм благодарна за всякакви съвети
Моят съвет е да се интересуваш от документите, да ги попълниш и да ги закараш сама. Иначе парите не ти се губят. При моята приятелка се получи същото и взе за 5 месеца наведнъж. Но защо да чакаш вече?

# 428
  • София
galinela Много ти благодаря за съвета.Наистина трябва така да направя,но документите не трябва ли да ги подпише и шефа?Защото имам подозрения,че ако трябва той ще ми откаже

# 429
  • София-Младост
Здравейте!  Получавам майчинство от социалните, защото нямам трудов  стаж и не съм била осигурявана. Знам, че ще го получавам в размер на една година. Моя приятелка ми сподели(тя също е получавала майчинство от социалните), че след тази една година е намерила фирма, която е склучила едногодишен договор с нея(фиктивен). Платила е осигуровките за първия месец, а в следващите месеци е изплащала само здравните си осигуровки. Получавала е 220 лв за тази една година. Искам да ви попитам дали има такава възможност и какво е необходимо да се направи? Благодаря ви!
Да може. В случай , че имате осигурителен стаж 6 месеца имате право и на обезщетението.
Само искам да попитам този 6 месечен осигурителен стаж преди да родя ли трябва да го имам. Аз нямам нито един ден стаж. В такъв случай имам ли право?
Трябвада го имаш по принцип. Щом нямаш никакъв до сега, ще трябва да внасяш минимум 6 месеца осигуровки и чак тогава ще ти изплащат обезщетението.

# 430
Привет ,момичета. Въпросът ми е относно "декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане" и"молба декларация за изплащане на обезщетение за бременност и раждане за остатъка от 135 до 315 дни отпуска ". Според инф. която четох първата се подава с третия болничен към работодателя, втората след края на този болничен, отново към работодателя. Ако имам два трудови дог.- на 8 и на 4ч и към двамата ли работодатели трябва да подавам тези декларации или само към основния. Благодаря предварително за отговора. Тези неща са ми толкова мътни. Добре, че има мами които да помагат.

# 431
Привет момичета,

Имам голяма нужда от помощ  Praynig

Току що имах посещение от прекия си мениджър и ми връчиха ненадейно заповед на основание чл. 325, т.1 за прекратяване на трудовият ни договор от дата 01. ноември!!!!!
С причини за прекратяване:
Предизвестие от страна на работодателя и постигнато взаимно съгласие за прекратяване на трудовия договор
Която ми дадоха да подпиша, но аз не го направих.
Моля ви кажете ми какви са ми правата. По договор имам предизвестие от 3 месеца, а те днес ми връчват това днес и искат от 1-ви да не съм на работа и в заповедта НЕ пише, че ще ми изплатят обезщетение. Казаха ми че е желателно да го подпиша защото иначе ще ме уволнят поради несправяне със служебните ми задължения  Cry и това после ще фигурира във трудовата ми книжка  Sad Sad Sad
Имам и дъщеричка на 2 г. и 3 месеца почти, а помня че нямат право да те махат докато детето не навърши три....абе объркана съм...............моля ви давайте съвети!!!!

Последна редакция: пт, 17 окт 2008, 21:36 от val_stef

# 432
Здравейте,на 25 декември излизам 45 дена болничен преди раждане,въпросът ми е ако преди това излизам болничен да кажем един или два месеца ,ще окаже ли някакво влияние-т.е да намали парите ,които ще получавам 12 месеца след раждането.Благодаря

# 433
  • Пловдив
Здравейте,на 25 декември излизам 45 дена болничен преди раждане,въпросът ми е ако преди това излизам болничен да кажем един или два месеца ,ще окаже ли някакво влияние-т.е да намали парите ,които ще получавам 12 месеца след раждането.Благодаря

Не,няма да ти се намали обещетението.Да бъде 12 месеца е все още само предложение.Дано да го приемат  Wink

# 434
  • Пловдив
Привет и от мен!
Моля споделете правилно ли тълкувам чл.164, (5) от КТ "(Изм. и доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) В случаите, когато не се ползува отпуск по ал. 1 или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване".
Това значи ли, че ако се върна на работа след 315 ден и никой не ползва отпуска ми за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ще получавам освен заплатата си и обезщетение от НОИ. Имам спомен, че съм чела, че то е 50% от стандартното обезщетение за този период, т.е. ако се върна на работа през тази година - 110лв.
Ако е така, моля да ми дадете насока къде да намеря точното основание. Предварително ви блатодаря!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт