Майчинството - счетоводно - 12

• 70 835
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте! Моля ако някой може да ми даде достоверна информация да ми отговори. Започвам нова работа(средна заплата 280 лв.), а съм бременна в 6 месец, т.е. до раждането на бебето няма да имам 6 месеца непрекъснат трудов стаж. Предишната си работа напуснах преди 9 месеца. Трудовият ми стаж е общо 14 години. Преди няколко дни в женската консултация ми казаха, че закона е променен и след раждането на детето не ми се полага дори и минималната заплата, защото нямам 6 месеца непрекъснат трудов стаж. Моля, помогнете!

# 646
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте! Моля ако някой може да ми даде достоверна информация да ми отговори. Започвам нова работа(средна заплата 280 лв.), а съм бременна в 6 месец, т.е. до раждането на бебето няма да имам 6 месеца непрекъснат трудов стаж. Предишната си работа напуснах преди 9 месеца. Трудовият ми стаж е общо 14 години. Преди няколко дни в женската консултация ми казаха, че закона е променен и след раждането на детето не ми се полага дори и минималната заплата, защото нямам 6 месеца непрекъснат трудов стаж. Моля, помогнете!

Не е вярно. Щом имате 6 месеца осигурителен стаж въобще ви се полага обезщетение. То се формира на базата на осигурителния доход за последните 6 календарни месеца преди този в който излизате в болничен. Ако нямате 6 месеца за периода който ви липсва се взима минималната работна заплата за този период

# 647
ДейзиГ, много благодаря за бързия отговор! Аз също бях прочела (в този форум), че имам право на майчинство (поне от 220лв.).В женската консултация обаче ме стреснаха, че имало нов закон...Явно са в някаква грешка и следващия път като отида там ще им кажа, че грешат.  Дано повече не стресират и други бременни като мен.

# 648
ДейзиГ, много благодаря за бързия отговор! Аз също бях прочела (в този форум), че имам право на майчинство (поне от 220лв.).В женската консултация обаче ме стреснаха, че имало нов закон...Явно са в някаква грешка и следващия път като отида там ще им кажа, че грешат.  Дано повече не стресират и други бременни като мен.

Нещо не са разбрали. Вярно е, че ви се гарантира минималната работна заплата за пълен месец обезщетение

# 649
Здравейте, майчета  Hug Ето какъв въпрос имам - подала съм молбата за отпускане на майчинство след 135 до 315 ден. Трябва ли да очаквам да видя документа през "справки за подадени документи" от сайта на НОИ? Трябва ли да очаквам входящ номер в НОИ? (Надявам се разбирате какво питам, че нещо оплетено го направих  Embarassed)

Вероятно ще си видиш документа на тази справка (не съм проигравала подобен случай).
Входящ е номерът, който от НОИ издават при подаването на документите - той е в счетоводството. А и после се вижда на справките от НОИ.
Hug

От фирмата ми отговарят, че за да получат този входящ номер, първо трябва да представят Декларация 1. Има ли връзка? Нали документите се предоставят и им се дава входящ номер, а Декларация 1 е необходима, като основание за плащане по същите документи. Или аз нещо греша?  newsm78
* Все още не съм видяла документа в сайта на НОИ.

# 650
Здравейте, майчета  Hug Ето какъв въпрос имам - подала съм молбата за отпускане на майчинство след 135 до 315 ден. Трябва ли да очаквам да видя документа през "справки за подадени документи" от сайта на НОИ? Трябва ли да очаквам входящ номер в НОИ? (Надявам се разбирате какво питам, че нещо оплетено го направих  Embarassed)

Вероятно ще си видиш документа на тази справка (не съм проигравала подобен случай).
Входящ е номерът, който от НОИ издават при подаването на документите - той е в счетоводството. А и после се вижда на справките от НОИ.
Hug

От фирмата ми отговарят, че за да получат този входящ номер, първо трябва да представят Декларация 1. Има ли връзка? Нали документите се предоставят и им се дава входящ номер, а Декларация 1 е необходима, като основание за плащане по същите документи. Или аз нещо греша?  newsm78

Трябва да изтече месеца, да се внесат осигуровките и да се подаде декларация обр. 1. Декларациите се подават в НОИ по същия начин както и болничните. Входящия номер е на придружителното писмо с което се подават общо болнични и декларации. Излизат в сайта на НОИ само ако имате ПИкод.

# 651
Дейзи, благодаря много за бързия отговор. ПИК имам. Но не ми става ясно - първо се подава Декларация 1, после болничните. Необходимо ли е Декларация 1 да е подадена, за да се даде входящ номер на молбата до 315-я ден?
(имам неприятен опит с фирмата и ми се иска да проверя дали наистина ми казват истината  Rolling Eyes)

# 652
  • София-Младост
Дейзи, благодаря много за бързия отговор. ПИК имам. Но не ми става ясно - първо се подава Декларация 1, после болничните. Необходимо ли е Декларация 1 да е подадена, за да се даде входящ номер на молбата до 315-я ден?
(имам неприятен опит с фирмата и ми се иска да проверя дали наистина ми казват истината  Rolling Eyes)
Да, първо се подава декл. обр.1, след това подават болнични и придружаващите ги декларации. Чак след това ще ти излезе в справки за подадени документи на НОИ.

# 653
Благодаря, момичета. Тъй като не се виждаме на живо, една виртуална почерпка:

# 654
Знаете ли след напускане на работа по собствено желание получава ли се помощ от бюрото по труда и колко месеца е?

# 655
  • София
Здравейте!
Моля да ми дадете съвет какво да предприема  Rolling Eyes
Семейният ни лекар ми предлага да участвам в тестване на козметични бебешки продукти. Прави се два-три пъти годишно, и възнаграждението е 40лв на продукт. Тъй като ни е близък ми е неудобно да откажа. Най-много до края на годината да участвам в два теста, т.е. 80лв. Подписва се граждански договор.
Обаче се притеснявам това няма ли да окаже влияние на майчинството ми. От 22 септември съм в отпуск за отглеждане на дете до 2г, т.е. 220лв.

Данъчна декларация ще трябва ли да подам? Да не вземат тези от НОИ да ми спрат майчинството  ooooh!

# 656
  • София-Младост
Здравейте!
Моля да ми дадете съвет какво да предприема  Rolling Eyes
Семейният ни лекар ми предлага да участвам в тестване на козметични бебешки продукти. Прави се два-три пъти годишно, и възнаграждението е 40лв на продукт. Тъй като ни е близък ми е неудобно да откажа. Най-много до края на годината да участвам в два теста, т.е. 80лв. Подписва се граждански договор.
Обаче се притеснявам това няма ли да окаже влияние на майчинството ми. От 22 септември съм в отпуск за отглеждане на дете до 2г, т.е. 220лв.

Данъчна декларация ще трябва ли да подам? Да не вземат тези от НОИ да ми спрат майчинството  ooooh!
Няма да ви се спре обезщетението, спокойно може да получавате суми по гр.договор.
Догодина ще трябва да подадете обаче ГДД за 2008.

# 657
  • София
Благодаря сърдечно, Ала Бала!

Към ГДД ще приложа служебните бележки от гражданските договори. А за майчинството трябва ли някакъв документ, както и за болничните които съм получавала от януари до септември 2008?

# 658
  • София-Младост
Благодаря сърдечно, Ала Бала!

Към ГДД ще приложа служебните бележки от гражданските договори. А за майчинството трябва ли някакъв документ, както и за болничните които съм получавала от януари до септември 2008?
Да, за гр.договор се прилагат сл.б-ки. Обезщетенията не се вписват в ГДД. Ако имаш доход от тр.договор през 2008 също ще трябва да влезе в декларацията, на база сл.б-ка от работодателя. Просто нямам представа от кога си излязла в болничен за бременост и раждане, затова го споменавам.

# 659
  • София
А и трудовата книжка се съхранява от притежателя й - дава се само за попълване и веднага се връща.

Това не го знаех и силно ме изненада  #Crazy

Моля да задам въпрос относно платения отпуск за бащата (при раждане на дете) в размер на 15 дни. Благодаря предварително за отделеното време!

Въпросът е следният: евентуално нашият тати може да си смени работата скоро, преди да се роди Точко. Възможно ли е това, че е на нова работа, да доведе до това да не може да се ползва този отпуск от 15 дни? Има ли някакво официално основание, на базата на което да бъде отказано ползването на този отпуск за новоназначен служител?
Доколкото знам, за да ползва човек платен отпуск по принцип, е необходимо да има поне 8 месеца стаж (има ги), но нямам представа дали не са 8 месеца с дадената (евентуално нова) организация или въобще.

Благодаря ви много   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт