85 та сезонна смяна на гардероба: на БотуШа ве4е сме с ботуШи

• 21 934
  • 300
  •   1
Отговори
# 225
Точно по обяд слушайки новините коментирахме с Валтер темата - и моето мнение е същото като на Лени. По-лошо би било да ги изолират в отделен клас, нека имат извънкласни занимания по езика, а не да ги отделят. А че е трудно - трудно е, но мисля, че децата рискуват повече да се комплексират, ако са сегрегирани в отделна паралелка.

това е най малкото. Истинските имена на тази влудяваЩо абсурдно "образователна" идея са : РАСИЗЪМ; ДИСКРИМИНАЦИЯ (все неЩа напълно "нормални" по време на ФаШизъм) Нали 4ухте Берлускони как Щял да "нау4и" полицаите да се справят с протестираЩите студенти, с бой #Crazy Shocked
Да се върнем на темата : После си говорим за интеграция на 4ужденците, затваряли се в обЩности и т.н Ми ти го заври в някой ягъл, посо4и го с пръст и му кажи : "ти си разли4ен, по тъп, не говореЩ, не разбираЩ, там Ще стоиШ" #Cussing out спирам Confused

Дирок4е, надявам се дома4адието ти да е по добре. Наистина, понякога е по добре без помоЩ, отколкото с такава от някои свекита... Факт, оба4е, 4е тук или ги гледат баба и дядо или не си струва да работиШ...хвър4ат заплати по градини и детегледа4ки Rolling Eyes

# 226
  • Варна
Italina, благодаря   bouquet

# 227
Хайде сега, фашизъм. Колкото повече наближава 25ти, толкова по-крайни изказвания чета и слушам.
Не виждам нищо влудяващо абсурдно в това децата които не знаят езика да им се предоставят начини да го научат.
Начинът "обособена паралелка " е безумен, сигурно могат да измислят и нещо по-умно. Курсове, повече часове по език, лятната ваканция, събота и неделя...

Поставяйки се на мястото на родител, чието дете не знае бъкел италиански  не знам дали ще го пусна директно в училище, само щото всички лежат на убеждението, че децата много бързо схващат. Да, ама докато почне да продумва по нещо, ще минат ужасно дълги и травмиращи дни, седмици и месеци, в които ще стои само и безмълвно.
Не знам дали мога да подложа детето си доброволно на такава травма. Каква игра, какви приятелчета - ще стои свито в ъгъла и ще се моли да мине деня, за да се прибере вкъщи до следващия кошмарен ден. Ето това мисля. А вероятността на учителката да не й се знаимава с китайчетата в дъното е е никак малка.
Малките бебета на ясла ги оставят за по час-два и постепенно става прехода към чуждата среда, да няма травма, а едно детенце на 5-10г. да го пуснеш само в училище....

Последна редакция: ср, 22 окт 2008, 22:35 от 10cent's

# 228
Зависи от детето .
За някой деца дори и да са в обособена паралелка , всеки учебен ден ще си кошмарен .За други да бъдат пуснати при италиано говорящи деца може да не е толкова кошмарно.
Недейте да обобщавате .
То в бг училище сред деца българчета може да е по кошмарно ,от това да са сред деца които бъкел не разбират местния език .

# 229
Абе не е така. Какво значи 'зависи от детето". Те са малки, едва са започнали да изграждат характер.
Едно много отворено детенце днес може да е лидер в средата си, утре, като го пуснат сред хора, които говорят на друг език може да се затвори така, че никога повече да не прояви инициатива в живота си.
Аз се плаша от такива последици ( сигурно ми личи много, щото както казах имам близки деца в такава ситуация).

# 230
Абе не е така. Какво значи 'зависи от детето". Те са малки, едва са започнали да изграждат характер.
Едно много отворено детенце днес може да е лидер в средата си, утре, като го пуснат сред хора, които говорят на друг език може да се затвори така, че никога повече да не прояви инициатива в живота си.
Аз се плаша от такива последици ( сигурно ми личи много, щото както казах имам близки деца в такава ситуация).
Аз пък имам близки деца точно в обратната ситуация .Така че съм оптимист в това отношение .За мен по добрия и правилен начин е детето да бъде пуснато сред местните , а не сред също толкова неговорящи местния език деца.Не е чак толкова страшно .. против съм децата да се държат под стъклен похлупак .Това съвсем не означава обратното - да го хвърлим на вълците....Дори и да има лек стрес първите дни , това понякога може да се окаже донякъде полезно.Ако ме разбирате кво искам да кажа.По точно ако съм успяла да се изразя правилно.

# 231
Да, разбирам, защото това е единия вариант. Пускаме ги  в дълбокото,  след няколко месеца те щат не щат прогвоарят и така 'блъскайки се с реалността" се учат, стават по-силни, от малки са наясно с неща, срещу които и възрастни не се изправят ( Ти би ли ходила на курс по банково дело  с клас от немци, например).
Тука обаче липсва основна информация - как се справят реално. Каква е цената на такова справяне.
Аз не съм видяла тинейджърско предаване, в което да има китайче , което да каже 3 думи на италиански.
Не съм видяла на улицата групи бели деца с китайче между тях. Или 5 тинейджърки в мола с момиче с кърпа. Не съм чула някой тук дори да е казал " Ние утре имаме плейдей с Мън Цо от първия етаж, ще съберем децата да поиграят... "). Такива работи. Средата не е приятелска Маркрит. Тя може да е прикрита, но е пропита с расизъм и дискриминация.

# 232
Лени да кажа , че имам поглед отблизо по този въпрос .. Така че това е моето мнение.

# 233
Хайде сега, фашизъм. Колкото повече наближава 25ти, толкова по-крайни изказвания чета и слушам.
Не виждам нищо влудяващо абсурдно в това децата които не знаят езика да им се предоставят начини да го научат.
Начинът "обособена паралелка " е безумен, сигурно могат да измислят и нещо по-умно. Курсове, повече часове по език, лятната ваканция, събота и неделя...

Поставяйки се на мястото на родител, чието дете не знае бъкел италиански  не знам дали ще го пусна директно в училище, само щото всички лежат на убеждението, че децата много бързо схващат. Да, ама докато почне да продумва по нещо, ще минат ужасно дълги и травмиращи дни, седмици и месеци, в които ще стои само и безмълвно.
Не знам дали мога да подложа детето си доброволно на такава травма. Каква игра, какви приятелчета - ще стои свито в ъгъла и ще се моли да мине деня, за да се прибере вкъщи до следващия кошмарен ден. Ето това мисля. А вероятността на учителката да не й се знаимава с китайчетата в дъното е е никак малка.
Малките бебета на ясла ги оставят за по час-два и постепенно става прехода към чуждата среда, да няма травма, а едно детенце на 5-10г. да го пуснеш само в училище....

Мда, фаШизъм Ленка, пак Ще го повторя. И изобЩо не става въпрос само за проблемите  в"образователната реформа" така наре4ена. Новини гледате ли? Ами хаосът и берлсукозаконието са всеобЩи. Свободата на словото не съЩествува, заведени са сумати дела среЩу журналисти, само заЩото си върШат работа и информират населението. Марко Травалио е с няколко висяЩи дела, Сабрина Гуццанти, съЩо, законът за забрана на тел. проследяване на разговорите е в ход, само заЩото бяха открити връзки с мафията на правителствено ниво..Като го минат на дневен ред, съвсем Ще го откараме на беззаконие, мога да приказвам до утре сутрин. Мирните студенстки демонстации ги строяват с манганелите, ей таквоз неЩо само през 40те години го имало. Мирните протестни действия са узаконени от конституцията.
Когато министър става гърла, обслужваЩа секс нуждите на политиците, мисля, 4е е пове4е от обида към Италианския гласоподавател.
Мнението ми крайно казваШ: по скоро обективно бих го нарекла, пък и как се определят крайностите? Какво обЩо има изказването ми с наближаването на 25ти незнам Rolling Eyes
ИзобЩо аз не се дразня толкоз на идеята образователна: Във Финландия има подобно неЩо на езиково равниЩе, не там е проблемът.. Може и да действа, въпросът е да се приложи деликатно: както казваШ : подпомагаЩи инициативи, курсове, следобедни занимания и т.н. Ама целта да е интеграция, а не набутване по гетата..Правото на образование и здравеопазване е изконно!
Милото правителство и на последното Ще види сметката: плануват отмяна на спеШната помоЩ за незаконно пребиваваЩи: зна4и беден, 4ужденец, неук, пък ако може и да го уморят най добре Tired

# 234
4уждестранните студенти, които идваха да у4ат в НБУ, караха интензивни курсове по български език в сборни класове през цялата лятна ваканция, преди на4алото на у4ебната година. После, по време на у4ебната година, продължаваха да посеЩават тези 4асове поне веднъж седми4но, но съвсем отделно от обЩите лекции, където бяха наравно с вси4ки БГ студенти.
Имала съм дори и колега италианец, едно мом4е от Торино, който си говореШе много прили4ен български и категори4но ми забраняваШе да му говоря на италиански. Wink
Да, вярно, 4е става дума за студенти, т.е. по_големи хора, но съЩия подход ми се вижда най_подходяЩ и при малки деца.
Подобни неЩа се правят и по програмите "Еразмус"...
След като тази система ве4е съЩествува някъде и работи, не разбирам заЩо искат да измислят неЩо разли4но и най_ве4е не разбрах как се мотивира тази идея?

Милото правителство и на последното Ще види сметката: плануват отмяна на спеШната помоЩ за незаконно пребиваваЩи: зна4и беден, 4ужденец, неук, пък ако може и да го уморят най добре Tired
Аз съЩо имам доста крайно отноШение към незаконно пребиваваЩи. Една държава не може да е разграден двор. МислиШ ли, 4е в Швейцария има незаконно пребиваваЩи, 4е и права да им дават? Абсурд. Единственото им право е да се приберат, откъдето са доШли, по живо и по здраво. Stop

# 235
Кала, Светланка 85.

# 236
  • Bulgaria-Italia
Здравейте,мадами!
  Да знаете само как ми настръхва косата от факта,че мненията ви относно интеграцията на децата,неговорещи  италиански ,потвърждават страховете ми ,че вземаики дъщеря ми тук ще се сблъска със целия този кошмар.Изпадам в паника направо.Тя е само на 6 годинки и половина,в момента е в България.За нея се грижат майка ми и баща ми,да са живи и здрави!
Много ни е мъчно за нея,но да ви кажа предпочитам да си остане в България,отколкото да се сблъска с всичкия този кошмар Sad.
 Незнам.наистина незнам какво правя.Не искам детето ми да се превърне в някакъв експеримент ooooh!
  Никога не съм си мислила,че ще се изправя пред подобен проблем,и сега съм неподготвена.

# 237
Аз  за първата помощ съм съгласна с Деси. Не може да има човешко същество, което да е в нужда и да не може да му се помогне, щото е незаконно. Няма такова нещо, обществото лежи освен на  прагматични и хуманни принципи.
Първа помощ изобщо не се нуждае от документ и  доказателство кой си. Влизаш, получаваш помощ и си тръгваш. Това е бенефит обществен. Не вярвам а отнемат това от обществото, което в крайна сметка е създало Първата помощ след битката при Солферино. Няма да стане това, виж за това бих излязла и аз на площада.

В образованието явно има нужда от реформи, промени. Младежите сега ми напомнят малко подгряваща група за 25ти. Дано Деси не ми се сърди за казаното, но това е моето усещане. На употреба с политическа цел. Ще видим дали е така.Твърде много съпрове и чукове видях, аз не понасям такива глупости - ако си излязъл, защото защитаваш своя убедена кауза, не я обличай в червено или черно. Излез като хората, кажи какво мислиш и спечели уважение.
Сори, ама тия младежи не се доближават по никакъв начин до спомените ми какво означава студентски протест.

# 238
Здравейте,мадами!
  Да знаете само как ми настръхва косата от факта,че мненията ви относно интеграцията на децата,неговорещи  италиански ,потвърждават страховете ми ,че вземаики дъщеря ми тук ще се сблъска със целия този кошмар.Изпадам в паника направо.Тя е само на 6 годинки и половина,в момента е в България.За нея се грижат майка ми и баща ми,да са живи и здрави!
Много ни е мъчно за нея,но да ви кажа предпочитам да си остане в България,отколкото да се сблъска с всичкия този кошмар Sad.
 Незнам.наистина незнам какво правя.Не искам детето ми да се превърне в някакъв експеримент ooooh!
  Никога не съм си мислила,че ще се изправя пред подобен проблем,и сега съм неподготвена.
За какъв кошмар говориш ???Детето да расте далеч от и от двамата си родители е много по голям кошмар , от това да му е трудно първите три месеца в Италия .. ooooh! Rolling Eyes Shocked

# 239
В образованието явно има нужда от реформи, промени. Младежите сега ми напомнят малко подгряваща група за 25ти. Дано Деси не ми се сърди за казаното, но това е моето усещане. На употреба с политическа цел. Ще видим дали е така.Твърде много съпрове и чукове видях, аз не понасям такива глупости - ако си излязъл, защото защитаваш своя убедена кауза, не я обличай в червено или черно. Излез като хората, кажи какво мислиш и спечели уважение.
Сори, ама тия младежи не се доближават по никакъв начин до спомените ми какво означава студентски протест.

С това съм съгласна, за съжаление винаги има индивиди, които опоро4ават всякакви мероприятия и инициативи позитивни... СъЩата работа с giotto genova 2004, заради някаква мини терористи4на групи4ка, маскирана в 4ерно и ритаЩа полицаи и подпалваЩа автомобили, в крайна сметка са смлели и малтретирали мнозинството от мирнопротестираЩите. Щот опазваЩия реда много 4есто си търси да набие някой просто ooooh! СноЩи гледах в новините как налагаха безмислостно някакво мом4е, изпаднало в несвяст на земята ( пак студентския протест визирам). Еее, от това просто няма нужда. В мелето не става ясно кой крив и кой прав.

Маркрит4е зависи, ако Касиер мисли да поработи някоя и друга година тук и да се връЩа в бг, наистина би могла да не мести детенце тук, а направо да си у4и в бг. Незнам кое е по малкото зло...

Общи условия

Активация на акаунт