Програмата за детегледачките - 3

• 51 291
  • 718
  •   1
Отговори
# 180
Току що попълних Заяявлението за кандидатстване. Въпросите ми са:
1. Има поле за критериите, които имам към лицето. Това лице обаче вече гледа дедето ми година и половина- трябва ли да посоча някъде точно нея, тя още не е регистрирана в Бюрото по труда, защото и казали "после". Трябва да я посочиш изрично
2. Служебна бележка от работодателя не са ми дали тяхна бланка- измислихме тук такава- дали ще мине?
3. От кога трябва  да посоча като начална дата, до кога е ясно /до навършване на 3 год./От когато искаш да започне гледането на детето.

# 181
  • Sofia
Клео,  мно-о-ого ти благодаря bouquet

# 182
  • София
За участващите в програмата майки с деца между 2 и 3 години:
Сега се връщам от нашето ДСП, където бях за месечното подаване на документи. От следващия месец вече няма да се изисква служебна бележка от работодател, а майките ще попълват декларация (дават бланка), че за съответния месец няма да ползват отпуск по чл. 167а от КТ.

# 183
  • София
Здравейте! Искам да попитам дали е възможно да наемем детегледачка от бюрото по труда ( т.е. бабата, която не е пенсионерка, но е безработна) и едновременно с това, детето да ходи на ясла? Благодаря Ви!
Не, не можеш трябва да избереш един от двата варианта. По назад в темата е обяснено по подробно защо не можеш.

# 184
 Barbi, благодаря ти за отговора!

# 185
  • Пловдив
Записвам се да ви изчета, че и аз се интересувам от тази програма!

# 186
  • тук и там където дойде
и мен ме вълнува темата, прочетох началото по-късно ще изчета всичко, дано нямам въпроси, гледам има доста отговори   bouquet

# 187
  • sofia
Моля за малко разяснение при следната ситуация ........... предварително се извинявам ако съм пропуснала да прочета отговора по - нагоре
Детето ми е на 1,1 месец в момента . Аз работя на постоянен трудов договор от навършването му на 9 месеца. Прехвърлих майчинството си на свекърва ми .  Тя е пенсионерка от много години , но работи на срочен трудов договор , който  е до 31,12,2008  и от фирмата и казаха че няма да го подновяват повече. Ной ще и изплаща майчинство до тогава .  Трябва ли да подавам някакви документи в Ной че договора и няма да бъде подновен и че се прекратява прехвърлянето на майчинстовото ? Колко дни след като и изтече трудовият договор може да се регистрира в бюрото по труда и да кандидастваме за програмата за гледане на дете от пенсионери ?

Благодаря ви за отговора

# 188
  • София
Здравейте ,бих искала да попитам ако някой знае да ми отговори.Свекърва ми се е пенсионирала при навършване на определените години(тя е на 62г.) ,но впоследствие избра да взима пенсия по болест защото е по висока .Има ли проблем когато бабата е с пенсия по болест. Нейното заболяване е хематологично не са ни казали да има пречка ,но ако кажат искам да знам дали имат правно основание.
Досега сме извадили почти всички документи не зависимо че е бабата е роднина ни искат всичко (Свидетелство от психо диспансера ,свидетелство за съдимост,медицинско свидетелство,трудова книжка,решение от НОЙ  за пенсиониране ,решението от ТЕЛК)Благодаря предварително.  bouquet

Последна редакция: вт, 04 ное 2008, 09:41 от nadezhda96

# 189
За участващите в програмата майки с деца между 2 и 3 години:
Сега се връщам от нашето ДСП, където бях за месечното подаване на документи. От следващия месец вече няма да се изисква служебна бележка от работодател, а майките ще попълват декларация (дават бланка), че за съответния месец няма да ползват отпуск по чл. 167а от КТ.
Очаквам потупване по рамото  Laughing

# 190
Момичета, за тези от вас , които питаха какъв е случая, когато детето ще се гледа при бабата в друг град.

Майката си прави настоящ адрес в града на бабата и си подава документи в тамошното ДСП. Това е ,  проблеми няма.  Peace

# 191
Моля за малко разяснение при следната ситуация ........... предварително се извинявам ако съм пропуснала да прочета отговора по - нагоре
Детето ми е на 1,1 месец в момента . Аз работя на постоянен трудов договор от навършването му на 9 месеца. Прехвърлих майчинството си на свекърва ми .  Тя е пенсионерка от много години , но работи на срочен трудов договор , който  е до 31,12,2008  и от фирмата и казаха че няма да го подновяват повече. Ной ще и изплаща майчинство до тогава .  Трябва ли да подавам някакви документи в Ной че договора и няма да бъде подновен и че се прекратява прехвърлянето на майчинстовото ? Колко дни след като и изтече трудовият договор може да се регистрира в бюрото по труда и да кандидастваме за програмата за гледане на дете от пенсионери ?

Благодаря ви за отговора
Със сигурност трябва да уведомиш, но не знам какъв е реда. Можеш или да излезеш пак в майчинство или ще ти изплащат 50 % от майчинството.
Свекърва ти може да се регистрира в БТ още на следващия ден след прекратяване на довогора.

# 192
Здравейте ,бих искала да попитам ако някой знае да ми отговори.Свекърва ми се е пенсионирала при навършване на определените години(тя е на 62г.) ,но впоследствие избра да взима пенсия по болест защото е по висока .Има ли проблем когато бабата е с пенсия по болест. Нейното заболяване е хематологично не са ни казали да има пречка ,но ако кажат искам да знам дали имат правно основание.
Досега сме извадили почти всички документи не зависимо че е бабата е роднина ни искат всичко (Свидетелство от психо диспансера ,свидетелство за съдимост,медицинско свидетелство,трудова книжка,решение от НОЙ  за пенсиониране ,решението от ТЕЛК)Благодаря предварително.  bouquet
До този момент има наети лица, които имат ТЕЛК, но зависи от конректното заболяване. Всеки случай се преценява, така че не вярвам да имате проблем.  Peace

# 193
  • София
Моля за малко разяснение при следната ситуация ...........

В НОИ се подава приложение №12  за промяна на обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение.
Имай в предвид ,че ако решиш да получаваш 50% от майчинството тогава ще трябва да попълниш една декларация по чл.54 от КСО и ще имаш право на това обезщетение до в момента до който се решиш да ползваш програмата. След като я ползваш вече няма да имаш право на него.

# 194
  • София
Момичета, за тези от вас , които питаха какъв е случая, когато детето ще се гледа при бабата в друг град.

Майката си прави настоящ адрес в града на бабата и си подава документи в тамошното ДСП. Това е ,  проблеми няма.  Peace
Клеопатра би ли попитала отново за този "настоящ" адрес ,моля те  Praynig . Според мен това не е вярно,или е някаква глупост която са измислили. Не мога да си направя настоящ адрес в Карлово например, при положение че работя и живея в София, а и имаше нещо според закона ,че ако някой не заяви промяна в настоящ адрес, а пък живее на друго място повече от 30 дни, го грози глоба от 20 до 200 лв.

Общи условия

Активация на акаунт